buxusrups bestrijden
Tuin en planten

Hoe de buxusmot en buxusrups bestrijden?

Last Updated on March 21, 2023 by

Ohnee, jouw buxus wordt helemaal kaalgevreten! Er is een heel grote kans dat je last hebt van de buxusmot. Wat je daartegen kan doen, hoe je je buxus sterker kan maken en hoe je de buxusmot en buxusrups kan voorkomen en bestrijden, lees je in dit artikel.

Buxusmot en buxusrups bestrijden

Het is weer de tijd van het jaar voor de buxusmot. Cydalima perspectalis, ook bekend als buxusmot (of de buxusrups), is een recente invasieve soort die pas sinds 2011 in Europa is aangetroffen. Oorspronkelijk komt deze mot en rups uit China en andere Oosterse landen.

hoe de buxusrups bestrijden
hoe de buxusrups bestrijden

Deze plaag tast buxussoorten aan die populair zijn bij tuiniers en hoveniers in het hele land. Deze motten kunnen ernstige schade toebrengen aan buxussen door bruine vlekken op de bladeren achter te laten en hele takken te vernietigen.

Buxusmotten zijn niet alleen slecht voor buxusplanten, maar ze kunnen ook ernstige schade toebrengen aan andere sierplanten. Het is bekend dat ze zich ook voeden met cotoneaster, euonymus, pyracantha, spiraea en viburnumsoorten. Als ze niet gecontroleerd worden, kunnen buxusmotten ernstige ontbladering, groeistoornissen en zelfs de dood van buxusplanten veroorzaken.

Hoe herken je een buxusmot?

Eerst en vooral: het herkennen van de buxusrups en de eitjes is heel erg belangrijk, zo kan je sneller ingrijpen en je buxus redden. De buxusupsen zijn lichtgroen met een zwarte kop en witte strepen op hun zij. Ze worden 1/8 tot ½ centimeter lang. De eitjes van de buxusmot zijn ook gemakkelijk te herkennen, ze zien eruit als kleine roodbruine vlekjes.

buxusmot herkennen
buxusmot herkennen

De volwassenen zijn te herkennen aan de zilverwitte vlekken op hun vleugels. Ze hebben een spanwijdte van ongeveer driekwart tot één centimeter en kunnen in het voorjaar, meestal van april tot juni, rond buxusplanten worden gezien.

Natuurlijke vijanden van de buxusmot?

Tot de natuurlijke vijanden van de buxusmot behoren verschillende vogelsoorten, gaasvliegen en sluipwespen. Deze predatoren helpen de buxusmotten in toom te houden en zorgen voor een milieuvriendelijke aanpak van de plaag. Bovendien, buxusmotten zijn ook gevoelig voor verschillende chemische sprays. Deze kunnen in combinatie met de natuurlijke vijanden worden gebruikt voor een effectieve bestrijding van de buxusmot.

buxusmot bestrijden
buxusmot bestrijden

Natuurlijke vijanden van buxusmotten zijn vogels, spinnen en lieveheersbeestjes. Dit zijn allemaal uitstekende opties voor de bestrijding van buxusmotten, omdat ze helpen de populatie op een laag niveau te houden.

Hoe buxusmotten voorkomen?

De beste manier om buxusmotten en buxusrupsen te voorkomen is de buxusplanten gezond en vrij van ongedierte en plagen te houden. Controleer de buxus regelmatig op tekenen van larven, eieren, of volwassen buxusmotten. Als u ze vindt, onderneem dan onmiddellijk actie en elimineer het probleem voordat het uit de hand loopt.

buxus buxusrups
buxus buxusrups

Aangezien buxusmotten worden aangetrokken door buxussen in slechte gezondheid, moet u er ook voor zorgen dat uw buxusplanten gezond blijven door ze de juiste verzorging en voeding te geven. Snoei dode en beschadigde takken en bladeren, geef uw planten regelmatig water en bemest ze indien nodig.

Om uw buxus in topvorm te houden, snoeit u best twee keer per jaar; de eerste keer rond mei. Water geven is ook belangrijk – zorg voor een constante stroom water, maar niet te veel! Zorg er bovendien voor dat je je buxusplant optimale voeding geeft met de meststof die je kiest. Blootstelling aan de zon kan schadelijk zijn voor deze planten, dus overdrijf niet als je ze blootstelt aan natuurlijk licht. Als uw Buxus struiken gele bladeren krijgen, is er waarschijnlijk niet genoeg kalk aanwezig – koop een speciale kalkgrondbehandeling en probeer dat eens!

kapotte buxus buxusmot buxusrups
kapotte buxus buxusmot buxusrups

Lok de buxusmotten met een feromoonval. Dit is een effectief middel om buxusmotten te bestrijden, omdat het de volwassen motten weglokt van uw planten.

Hoe buxusrupsen en buxusmotten bestrijden?

Er zijn een paar biologische manieren om buxusrupsen en -motten te bestrijden. U kunt insectendodende zepen, oliën of natuurlijke vijanden gebruiken. Als de plaag ernstig is, kunt u ook chemische sprays gebruiken in combinatie met deze biologische methoden.

buxusrups bestrijden
buxusrups bestrijden

Insectendodende zepen en oliën werken het best als ze vroeg worden toegepast voordat een grote plaag optreedt. Insectendodende zepen en oliën zijn zeer effectief in het doden van eieren, larven en volwassen buxusmotten.

Natuurlijke vijanden zoals vogels, spinnen en lieveheersbeestjes kunnen ook worden gebruikt om buxusmotten te bestrijden. Deze roofdieren voeden zich met de eieren, larven en volwassen exemplaren van de plaag, waardoor hun aantal laag wordt gehouden zonder het gebruik van chemische sprays.

Chemische sprays worden het best gebruikt in combinatie met biologische methoden. Ze kunnen zeer effectief zijn tegen grote plagen, maar mogen alleen als laatste redmiddel worden gebruikt. Volg altijd de aanwijzingen op het etiket en lees de waarschuwingsetiketten zorgvuldig voordat u een bestrijdingsmiddel op uw planten gebruikt.

buxusrups herkennen
buxusrups herkennen

Aaltjes kan je ook inschakelen om de buxusrups (het moeten dus al rupsen zijn) uit te schakelen. Heerlijk toch hoe aaltjes echt een alleskunner zijn in je tuin?

Misschien heb je kippen in de tuin? Dan kan je de rupsen aan je kippen voeren, die zijn namelijk gék op de buxusrupsen.

Schudden aan je buxus werkt ook erg goed. Vergeet dan ook zeker niet om de rupsen of eitjes te doden. Gooi ze nooit in je groencontainer! Je moet ze altijd in de vuilnisbak gooien en ze goed afsluiten.

Spuit water op je buxus: zeker als je een harde waterstraal kan gebruiken, is dit een goede manier om de rupsen en eitjes van de buxusmot te bestrijden. Vergeet ook weer niet om daarna zeer grondig alles weg te halen!

Je kan ook de aangetaste bladeren wegknippen, zeker als alles nog in het eitjesstadium is. Ook hier geldt weer: gooi de bladeren niet weg op je composthoop of groencontainer!

Vogels eten ook graag buxusrupsen, vooral de koolmees. Het is dus heel belangrijk om veel vogels in je tuin te krijgen en de leefomgeving zo aangenaam mogelijk te maken voor vogels.

eitjes buxusmot
eitjes buxusmot

Lavameel kan je ook gebruiken in de tuin. Dit zijn de gemalen resten van vulkaanuitbarstingen. Het heeft een zeer fijne textuur waardoor het zich snel verspreidt, en het bevat sporenelementen die planten in uw tuin helpen sterker te worden. U kunt het rond uw buxusstruiken en andere kwetsbare planten strooien om ongedierte op die plaatsen te weren.

Ten slotte zijn er enkele natuurlijke oliën en afweermiddelen die u kunt gebruiken om te voorkomen dat buxusmotten uw planten aantasten. Neemolie, eugenol (kruidnagelolie), knoflookolie of citronella zijn allemaal natuurlijke, veilige alternatieven voor chemische sprays. Je kunt de oliën mengen met water en op je planten spuiten om een barrière te creëren waar ongedierte niet doorheen kan.

Wanneer zijn de buxusmotten en buxusrupsen actief?

Wanneer komen de rupsen van de buxusmot weer tevoorschijn?

De buxusmot is actief in de lente- en zomermaanden, meestal van april tot juni. Hij kan echter op elk moment van het jaar weer opduiken als de omstandigheden gunstig zijn voor zijn ontwikkeling. Ze komen ook voor in de late zomer en de vroege herfst, maar dan zijn ze minder actief.

Om een grote plaag te voorkomen, is het belangrijk uw planten regelmatig te controleren en onmiddellijk actie te ondernemen wanneer u tekenen van de motten of hun larven ziet.

Op zich zijn de buxusmotten zelf niet zo schadelijk (het zijn voornamelijk de rupsen die je planten gaan lopen kaalvreten), maar het zijn wel de motten die honderden eitjes leggen in de paar dagen dat ze leven.

eitjes buxusrups buxusmot
eitjes buxusrups buxusmot

Hoe overwinteren ze?

De buxusmot overwintert in het popstadium, waarin hij een cocon vormt en slaapt. De volwassenen komen tevoorschijn in de lente of herfst, afhankelijk van het gebied, en leggen hun eieren op het gebladerte van de buxus. Het is belangrijk om ze vroeg te pakken voordat ze eieren kunnen leggen en grote schade kunnen aanrichten.

Buxus vervangen door een andere plant

Je buxus vervangen door een andere plant kan een goed idee zijn als u op zoek bent naar volledige preventie tegen buxusmotten. Welke andere planten zijn leuke alternatieven voor de buxus?

Lavendel, rozemarijn en laurier zijn allemaal uitstekende keuzes om buxus te vervangen. Deze planten zijn aromatische groenblijvende struiken die heerlijk geuren en er prachtig uitzien in de tuin. Al deze planten hebben ook natuurlijke ongediertewerende eigenschappen. Ze kunnen helpen andere plagen zoals bladluizen, witte vliegen, en ook spint.

Lees ook zeker ons artikel over buxus alternatieven als je graag je buxus wil vervangen door een andere plant.

Mijn buxus is kaalgevreten, wat nu? Hersteltips voor je buxus.

Eerst en vooral is het heel belangrijk om duidelijk te maken dat je buxus een eenmalige aanval van de buxusrups nog kan overleven. Je moet je buxus dan natuurlijk wel flink in de watten gaan leggen. Als je buxus enkele keren leeggevreten is, is er een grote kans dat je de buxus niet meer kan redden en best vervangt door een andere plant.

Hoe je buxus herstellen en verzorgen?

Als uw buxus al eens is aangetast, kunt u hem nog redden. Begin met het snoeien van alle beschadigde delen van de plant en gebruik vervolgens een insecticide zeep of neemolie om de overgebleven larven of eieren te verwijderen.

Vermijd het gebruik van chemische insecticiden om verdere schade te voorkomen en de nuttige insecten te beschermen in je tuin.

Er zijn ook nog andere plagen of ziektes die je buxus kunnen treffen, een van de voornaamste daarbij is de buxusschimmel. Hoe zwakker je plant is (en dat gebeurt dus ook door aanvallen van de buxusrups), hoe sneller de plant ok zal verzwakken en minder goed bestand is tegen andere ziektes en plagen.

Hou je buxus dus zeker extra goed in de gaten!

Comments Off on Hoe de buxusmot en buxusrups bestrijden?