tillandsia verzorgen
Tuin en planten

Luchtplantjes: verzorging en tips

Last Updated on February 26, 2022 by

Luchtplantjes: verzorging en tips

Luchtplantjes lijken wel bijna niet van deze wereld verwijzend naar de manier waarop zij groeien. Deze planten hebben inderdaad geen aarde nodig.

Plus de bladeren kunnen een beetje op buitenaardse tentakels of op de aanhangsels van een exotisch zeewezen lijken. De populariteit van deze kleine plantjes is de afgelopen jaren flink toegenomen. Je komt ze in elk tuincentrum tegen of ze hangen bij de kassa´s van je lokale supermarkt.

Ook online zijn er genoeg winkels te vinden die gespecialiseerd zijn in luchtplanten, vooral in de wat ongebruikelijke soorten. Ze zijn een beetje anders te verzorgen dan de meeste andere kamerplanten, dus we bespreken een aantal tips voor het verzorgen van je eigen luchtplantjes. Wel zijn het erg gemakkelijke kamerplanten om te onderhouden, maar je krijgt nog veel meer info!

Over luchtplantjes

Luchtplanten (Tillandsia spp.) zijn Epifyten. Dit houdt in dat zij in de wildernis op andere planten groeien, meestal op boomstronken.

Er zijn honderden soorten en varianten van luchtplanten. De blaadjes zijn meestal gevormd in een driehoekige vorm en groeien vaak in een rozet patroon waarbij nieuwe blaadjes zich in het midden vormen.

De soorten met zilverachtig gebladerte kunnen het best droogte verdragen. De groenere types drogen over het algemeen sneller uit. Er bestaan ook kleurrijke varianten zoals de Tillandsia maxima die koraalkleurige blad heeft. De meeste soorten produceren ook mooie buis- of trechterachtige bloemen.

luchtplantjes verzorging
luchtplantjes verzorging

Photo by Severin Candrian on Unsplash

De verzorging van luchtplanten

Wees niet bang dat het ingewikkeld is om je luchtplant te verzorgen omdat ze geen aarde nog heeft. Luchtplanten zijn makkelijk te verzorgen zodra je weet wat ze precies nodig hebben.

Je zult je geen zorgen hoeven te maken over het verpotten van deze plantjes maar ze hebben nog steeds een bepaalde hoeveelheid water en licht nodig, plus de juiste temperatuur is belangrijk net als bij andere kamerplanten.

Je weet dat een luchtplant krijgt wat ze nodig heeft als ze bloemen gaat produceren. Knip de bloem uit je plantje zodra deze uitgedroogd is en je lucht plant zal blijven groeien en bloeien.

Water geven aan je luchtplanten

Lucht planten hebben geen wortels zoals andere planten; Ze hebben enkel een paar korte wortels die bedoeld zijn om de plant te hechten aan het oppervlak waarop hij is gaan groeien.

In het natuurlijke leefgebied van de lucht plant in Zuid-Amerika, krijgt de plant wat hij nodig heeft uit de luchtvochtigheid en regenval.

Thuis, in je woonkamer, is het voldoende om je lucht plant één keer in de week water te geven (sommige soorten kunnen twee weken zonder water). Hou je plantje in de gaten om te bepalen wanneer het weer tijd is om water te geven.

Om je lucht plant water te geven is het nodig dat je hem in de gootsteen of in een potje water onder kunt dompelen.

Laat de plant ongeveer een half uur weken. Schud hem daarna voorzichtig en leg het plantje ondersteboven op een stukje keukenpapier om hem te drogen. Als de plant weer droog is kun je hem weer terug leggen in zijn potje.

Je kunt de plant ook om de dag met water bemisten zodat de plant er fris uit blijft zien. Vooral in de winter, als het droger is in je huis, is dit geen overbodige luxe voor je luchtplantje.

tillandsia verzorgen
tillandsia verzorgen

Photo by Severin Candrian on Unsplash

Zonlicht voor je luchtplant

Het is de algemene regel om lucht planten niet in direct zonlicht te plaatsen. Onthoud dat ook in de wildernis de plant ervan houdt om te groeien op beschutte plekken zoals onder het schaduwrijke bladerdak van bomen.

Ze zullen het best groeien op een lichte plek waarbij zij niet geraakt worden door zonnestralen. Tot slot houden lucht planten van warm weer.

Zorg er dus voor dat je plantje het niet koud krijgt. Leef je in een warmer gebied dan kun je de lucht plant het hele jaar buiten houden mits je hem drooghoudt gedurende de winterperiode.

 

Lees ook: gemakkelijke kamerplanten

Lees ook: Deze bloemen bloeien in de herfst

Comments Off on Luchtplantjes: verzorging en tips