duizendblad bestrijden
Tuin en planten

Duizendblad bestrijden: hoe bestrijden?

Last Updated on March 21, 2023 by

Italiaanse Arum (Achillea millefolium), beter bekend als Duizendblad, is een snel groeiende invasieve plant in vele delen van de wereld. Hij is te herkennen aan zijn kleine, platte trossen witte of gele bloemen en vederlichte bladeren die verdeeld zijn in verschillende lobben. Duizendblad is inheems in Europa, maar heeft zich door zijn agressieve aard over de hele wereld verspreid.

duizendblad bestrijden
duizendblad bestrijden

Duizendblad bestrijden

Duizendblad wordt meestal aangetroffen in grasvelden, bermen en verlaten percelen, waardoor het moeilijk te bestrijden is. Door zijn snelle groei verdringt het snel inheemse planten voor zonlicht, water en voedingsstoffen. Daardoor kan duizendblad de biodiversiteit verminderen en andere milieuproblemen veroorzaken.

paars duizendblad bestrijden
paars duizendblad bestrijden

Gelukkig zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om de groei van duizendblad onder controle te houden. Met de hand trekken is meestal de meest effectieve methode om individuele planten of kleine stukjes duizendblad te verwijderen. U kunt ook een herbicide op basis van glyfosaat gebruiken om grote gebieden met snelgroeiend duizendblad te doden, hoewel dit misschien niet raadzaam is in bepaalde gevallen.

wat doen tegen duizendblad
wat doen tegen duizendblad

Hoe verspreid duizendblad zich?

Je zal duizendblad diep moeten uitgraven aangezien het zich vooral verspreid via de wortelstokken.

Mulch en het planten van inheemse planten zijn twee andere methoden om de groei van duizendblad onder controle te houden.

duizendblad hoe bestrijden
duizendblad hoe bestrijden

Mulch is een laag materiaal, zoals houtsnippers of bladeren, die voorkomt dat zonlicht het bodemoppervlak bereikt en zo de verspreiding van duizendblad vertraagt. Het planten van inheemse soorten kan de aanwezigheid van duizendblad helpen verminderen door concurrentie te bieden voor middelen.

duizendblad hoe voorkomen
duizendblad hoe voorkomen

Door de nodige maatregelen te nemen om de groei van duizendblad onder controle te houden, kunt u de verspreiding ervan beperken en de inheemse biodiversiteit in stand houden. Met het juiste beheer kunt u uw tuin op zijn best houden zonder de invasieve aanwezigheid van duizendblad.

Thee maken

Een van de meest gebruikte methodes om veel duizendblad te gebruiken, is er thee van maken. Duizendbladthee staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en kan worden gebruikt als natuurlijk middel tegen verkoudheid, griep of maagpijn. Om duizendbladthee te maken, hoeft u alleen maar de bladeren in heet water te laten trekken en de vloeistof te zeven voordat u hem drinkt.

duizendblad thee
duizendblad thee

Het is echter belangrijk op te merken dat u alleen verse planten moet gebruiken bij het maken van duizendblad thee, omdat gedroogde bladeren verbindingen kunnen bevatten die giftig zijn als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

duizendblad 2
duizendblad 2

Kortom, duizendblad (Achillea millefolium), beter bekend als Duizendblad, is een invasieve plant die moeilijk te bestrijden kan zijn.

Comments Off on Duizendblad bestrijden: hoe bestrijden?