wolluis bestrijden
Tuin en planten

Wolluis bestrijden (ook natuurlijke middelen)

Last Updated on March 21, 2023 by

Wat is wolluis en waarom is het slecht voor je planten?

Wolluizen zijn kleine insecten met een zacht lichaam die zich voeden met het sap van planten en aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan gewassen. Ze zijn bijzonder schadelijk voor fruit- en groentetuinen en sierplanten.

wolluis bestrijden
wolluis bestrijden

Wolluizen onttrekken de vitale voedingsstoffen en het water van de plant aan de bladeren, stengels en wortels, wat kan leiden tot groeistoornissen of zelfs de dood in extreme gevallen. Niet alleen verzwakken wolluizen planten door hun sap op te zuigen, maar ze scheiden ook een kleverige stof af, honingdauw genaamd, die de groei van roetdauwschimmels bevordert.

Dit verzwakt de plant verder doordat het zonlicht wordt tegengehouden en de fotosynthese wordt verminderd. Bovendien planten wolluizen zich snel voort, waardoor ze moeilijk uit te roeien zijn als de plaag eenmaal is begonnen.

Daarom is het belangrijk op de hoogte te zijn van de bestrijdingsmethoden tegen wolluizen voordat ze je tuin overnemen!

wolluis op planten herkennen
wolluis op planten herkennen

Hoe herken je een wolluis op je plant?

Wolluis is een klein, wit, melig uitziend insect dat in kolonies voorkomt op stengels, bladeren en de onderkant van bladeren. De insecten zijn meestal bedekt met een melige of katoenen waslaag, waaraan ze hun naam te danken hebben.

Ze laten ook sporen van kleverige honingdauw achter als ze zich voeden. Om te controleren op wolluizen, de onderkant van bladeren, stengels en andere delen van de plant zorgvuldig onderzoeken.

hoe wolluis herkennen
hoe wolluis herkennen

Het is ook belangrijk om te zoeken naar wolluizeneitjes, die meestal te vinden zijn in melige massa’s aan de onderkant van de bladeren of in de buurt van wolluiskolonies.

Wat is de beste manier om wolluis te bestrijden?

De de beste manier om wolluizen te bestrijden is een combinatie van mechanische, biologische en chemische methoden. Mechanische strategieën omvatten het met de hand wegplukken van de planten of het snoeien van de takken waarop ze leven.

wolluis wat kan je doen
wolluis wat kan je doen

Biologische methoden omvatten het introduceren van roofdieren zoals gaasvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes in je tuin. Bij de chemische methoden gaat het over bespuiting van de wolluizen met insecticiden of gebruik van specifieke feromonen.

Om zich te ontdoen van wolluis op je cactus, vetplant of harige/reliëfachtige plant, gebruik je onverdunde neemolie of spiritus. Voor het beste resultaat gebruik je een wattenstaafje om de pure substantie precies op de geïnfecteerde delen aan te brengen. Vermijd het vermengen met water voor optimaal succes! Verlucht altijd erg goed als je werkt met spiritus.

wat doen tegen wolluis
wat doen tegen wolluis

Welke planten zijn het meest gevoelig voor wolluis?

Wolluizen kunnen bijna alle soorten planten aantasten, maar bepaalde soorten zoals rozen, druivenstruiken, citrusbomen en vetplanten zijn er meer vatbaar voor.

hoe wolluis verhelpen
hoe wolluis verhelpen

Sommige soorten wolluizen geven ook de voorkeur aan specifieke planten, dus het is belangrijk om onderzoek te doen naar het soort wolluizen dat in uw gebied voorkomt voordat u begint met bestrijdingsmethoden.

Hoe kan je wolluis voorkomen?

De beste manier om te voorkomen dat wolluizen uw tuin of kamerplanten aantasten, is om ze weg te houden. Het houden van het gebied schoon houden, planten niet te dicht op elkaar zetten en regelmatig controleren op wolluizen zijn allemaal nuttig om plagen te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om uit te kijken naar eitjes en nimfen van wolluizen die van buitenaf in uw tuin kunnen zijn gekomen. Als u wolluseieren of kolonies vindt, verwijder dan onmiddellijk de aangetaste plant.

wolluis hoe bestrijden
wolluis hoe bestrijden

Natuurlijke vijanden van wolluis

Natuurlijke vijanden van de wolluis? Dat zijn roofdieren zoals gaasvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Deze roofdieren kunnen worden aangetrokken door een goed onderhoud van de tuin en het vermijden insecticiden in je tuin.

Natuurlijke manieren om van wolluis af te komen

Smeer de planten in met neemolie en trek extra roofdieren aan die de wolluis eten zoals lieveheersbeestjes (sowieso een must in je tuin), gaasvliegen en sluipwespen. Je kan proberen om de wolluis met water van de plant te spuiten, maar dat is niet altijd even succesvol.

besmetting wolluis
besmetting wolluis

Toekomstige problemen met wolluis voorkomen

De beste manier om te voorkomen dat wolluizen uw tuin of kamerplanten teisteren, is ze weg te houden. De ruimte schoon houden, planten niet te dicht bij elkaar zetten en regelmatig controleren op wolluis helpen allemaal om plagen te voorkomen.

De meest voorkomende planten met wolluisplagen

Welke planten zijn het meest gevoelig voor wolluis? Wolluizen kunnen bijna alle soorten planten aantasten, maar bepaalde soorten zoals rozen, druivenranken, citrusbomen en vetplanten zijn gevoeliger.

wolluis verhelpen
wolluis verhelpen

Sommige soorten wolluizen hebben ook een voorkeur voor specifieke planten, dus het is belangrijk om onderzoek te doen naar het soort wolluizen dat in uw omgeving voorkomt voordat u begint met bestrijdingsmethoden. Gewone planten die de neiging hebben het meest gevoelig voor wolluisplagen zijn rozenstruiken, klimop, Afrikaanse viooltjes, orchideeën en palmen.

planten wolluis
planten wolluis

Zijn wolluizen slecht voor uw planten?

Ja, wolluizen kunnen zeer schadelijk zijn voor uw planten als ze niet worden bestreden. Ze voeden zich met het sap van de plant en belemmeren de groei van de plantwaardoor de plant op den duur aanzienlijk verzwakt. Bovendien scheiden wolluizen een honingdauwsubstantie af die schimmelvorming op bladeren en stengels in de hand werkt. Zodra één plant geïnfecteerd is, moet deze plant geïsoleerd worden: anders kan je al snel al je planten verliezen aan wolluis!

wolluis
wolluis

Het is belangrijk om snel te handelen wanneer wolluizen worden waargenomen, omdat ze zich snel kunnen verspreiden als ze niet worden bestreden. Natuurlijke vijanden, chemische insecticiden of neemolie zijn allemaal effectieve methoden om wolluisplagen te bestrijden.

Comments Off on Wolluis bestrijden (ook natuurlijke middelen)