emelten bestrijden
Tuin en planten

Emelten in je gazon? Zo bestrijden & natuurlijke bestrijdingstips

Last Updated on March 21, 2023 by

Langpootmuglarven, ook bekend als emelten, kunnen een enorme overlast betekenen voor gazons en graszoden. Ze voeden zich niet alleen met de wortels van grasplanten, maar hun aanwezigheid kan ook leiden tot een toestroom van ander ongewenst ongedierte zoals kevers en motten en vogels die je gras kapotpikken omdat ze de emelten proberen pakken.

De bestrijding van emelten is dan ook van essentieel belang voor het behoud van een prachtig groen gazon.

hoe moet je emelten in de tuin bestrijden
hoe moet je emelten in de tuin bestrijden

Wat zijn emelten?

Laten we eerst beginnen bij het begin: wat zijn emelten? Emelten zijn de larven van langpootmuggen, die het meest voorkomen in vochtige gebieden en grasbodems. Het zijn kleine, cilindervormige beestjes met lange zwarte poten van 0,2 tot 1 inch lang. De emelten voeden zich met de wortels van grasplanten, wat snel kan leiden tot dode, kale plekken in uw gazon of grasmat.

emelt bestrijden
emelt bestrijden

Hoe schadelijk zijn emelten?

 

Emelten kunnen zeer schadelijk zijn voor uw gras en planten en leiden tot dode, kale plekken in het gazon. Als ze niet worden aangepakt, kunnen ze ernstige schade aanrichten die kostbare reparaties of herbeplanting van de getroffen gebieden noodzakelijk maakt. Bovendien kunnen ze andere soorten ongedierte aantrekken, zoals kevers en motten, maar ook vogels die naar je gazon pikken.

langpootmug
langpootmug

Hoe weet je of je last hebt van emelten in je gazon?

 

Een van de tekenen dat u te maken kunt hebben met emelten is vlekken van kaal en dood gras, vooral op vochtige plekken. Een andere aanwijzing kan zijn dat u vogels of andere dieren in uw gazon ziet pikken, omdat zij misschien proberen de emelten te vangen. Als u een plaag vermoedt, kunt u het beste actie ondernemen.

hoe emelten bestrijden
hoe emelten bestrijden

Merk je dat je gazon er slecht uit begint te zien? Vaak is dat een teken dat je met emelten zit. Er zijn nog andere oorzaken voor een slecht gazon, maar emelten zijn er daar vaak een van.

Hoe emelten bestrijden?

Misschien heb je tijdens het spitten van je gazon wel emelten gevonden en ben je nu dus helemaal zeker: jij hebt last van emelten in je grasperk of je gazon. Wat moet je nu doen en hoe kan je emelten bestrijden?

hoe kan je emelten bestrijden
hoe kan je emelten bestrijden

De meest effectieve manier om emelten te bestrijden is het gebruik van natuurlijke vijanden. Sommige nuttige insecten, zoals sluipwespen en nematoden (aaltjes), kunnen worden gebruikt om de emelten in uw gazon te bestrijden. Er zijn ook andere methoden die u kunt gebruiken om van emelten af te komen, zoals diepe teelt en het gebruik van insecticiden.

Je gazon beschermen tegen emelten: preventie

Preventie is de beste manier om emelten en ander ongedierte in uw gazon te bestrijden. Als u uw gazon gezond houdt, is het beter bestand tegen plagen. Goed maaien, water geven en bemesten zijn belangrijke stappen voor een gezond gazon. Probeer daarnaast het vochtgehalte in uw gazon te verlagen door beluchting, topdressing en doorzaaien.

emelten bestrijden
emelten bestrijden

Kan je emelten op natuurlijke wijze bestrijden?

Ja, dat kan zeker! Er zijn verschillende natuurlijke methoden om emelten te bestrijden. De meest effectieve zijn het gebruik van nuttige insecten, zoals sluipwespen en aaltjes (nematoden), en diepe teelt.

U kunt ook organische insecticiden of insectengroeiregulatoren gebruiken om emelten in uw gazon te bestrijden.

Natuurlijke vijanden van emelten

Wat zijn de natuurlijke vijanden van emelten? Emelten hebben best wat natuurlijke vijanden: ze worden vaak opgepikt door vogels (al is dat natuurlijk niet zo’n fijn nieuws voor jouw mooie, strakke gazon), worden opgegeten door kippen (gooi dus gerust je emelten in de kippenren, da’s een lekkere snack voor hen), aaltjes,…

emelt bestrijden
emelt bestrijden

Hoe je gazon herstellen na emelten?

Zodra u de emelten onder controle hebt, kan uw gazon er nog wat vlekkerig en kaal uitzien. Maar maak u geen zorgen! U kunt het herstellen met wat extra verzorging. Geef je gazon extra meststoffen zodat het de schade snel te boven kan komen.

Als de schade erg groot is, kunt u overwegen uw gazon door te zaaien. Zo ziet uw gazon er gelijkmatiger uit en zal je op den duur weer een mooi egaal gazon krijgen.

Lees ook zeker onze tips over gazononderhoud en gazonverzorging om een prachtig groen gazon te krijgen.

Emelten kunnen ernstige schade toebrengen aan uw gazon of grasmat en leiden tot dode, kale plekken. De beste manier om emelten te bestrijden is door preventie: uw gazon gezond houden en het vochtgehalte onder controle houden. Een natuurlijke bestrijding van emelten met nuttige insecten of biologische insecticiden is ook een effectieve manier om een plaag te bestrijden.

Comments Off on Emelten in je gazon? Zo bestrijden & natuurlijke bestrijdingstips