hoe een appelboom snoeien
Tuin en planten

Hoe een appelboom snoeien? Onze beste tips!

Last Updated on March 21, 2023 by

Heb jij een appelboom in de tuin of meerdere appelbomen? Wist je dat je een appelboom moet snoeien? Waarom? Het snoeien van een appelboom zorgt voor een betere appeloogst en een betere algemene vorm en structuur.

Hoe je appelboom snoeien
Hoe je appelboom snoeien

Snoeien helpt het bladerdak van de boom te openen, zodat er meer zonlicht binnenkomt. Ook worden zieke of dode takken verwijderd, wat de luchtcirculatie verbetert en de gebieden die gevoelig zijn voor ziekten en plagen verkleint.

Nu u weet waarom snoeien belangrijk is, volgen hier 20 tips voor succesvol snoeien:

tips appelboom snoeien 2
tips appelboom snoeien 2

Appelboom snoeien tips:

1. Het snoeien van appelbomen moet in de late winter of het vroege voorjaar gebeuren, wanneer de boom nog in rust is en voordat er nieuwe bladeren verschijnen.

2. Maak een snoeiplan en trek er minstens twee dagen voor uit.

appelboom snoeien tips 2
appelboom snoeien tips 2

3. Begin met het verwijderen van dode, zieke, beschadigde of overvolle takken uit het bladerdak van de boom, met behulp van een scherpe snoeischaar of takkenschaar voor grotere takken.

4. Dun alle te dichte groeiplaatsen uit om licht in het midden van de boom te brengen en de luchtcirculatie in het hele bladerdak te verbeteren.

5. Verwijder alle uitlopers die onder de oculatiebuis vandaan komen bij dwergbomen of dicht bij de grond bij bomen van normale grootte om te voorkomen dat ze concurreren met gevestigde takken.

appelboom snoeien
appelboom snoeien

6. Knip alle zwakke of brede halmen weg om breuk te voorkomen en sterke takken te bevorderen.

7. Verminder de lengte van de scheuten die uit de hoofdtakken groeien en verwijder ten minste een derde van de lengte van elke scheut.

8. Verwijder uitlopers aan de voet van de boom, evenals waterscheuten die recht omhoog groeien uit gevestigde takken in het bladerdak.

9. Maak snoeisnedes onder een hoek, net onder een knop en bij voorkeur naar buiten gericht in plaats van naar binnen, naar het midden van de boom.

snoeien appelboom
snoeien appelboom

10. Vermijd grote, vlakke sneden, tenzij u om een andere reden een takkraag verwijdert en weet wat u doet.

11. Reinig uw snoeimateriaal na elke snede met alcohol om te voorkomen dat ziekten of plagen van het ene naar het andere deel van de boom worden overgebracht.

12. Verwijder gebroken, gebarsten en kruisende takken om een meer evenwichtige kroonvorm te creëren.

13. Knip alle waterscheuten af die naar het midden van de boom groeien in plaats van naar buiten.

14. Als u een leiboom met muurbevestiging wilt, zorg er dan voor dat u de juiste snoeitechnieken voor dit type boom toepast.

15. Wanneer u oude of zieke vruchten verwijdert, verwijdert u indien mogelijk hele uitlopers en ten minste de helft van de bijbehorende twijgen en bladeren.

appelboom snoeien tips
appelboom snoeien tips

16. Snoei eventuele uitlopers van de onderstam weg en zorg ervoor dat u daarbij de bast van de boomstam niet beschadigt.

17. Zorg ervoor dat uw snoeischaar scherp is, zodat u zuivere sneden kunt maken zonder de scheuten of takken te beschadigen.

18. Knip een tak waar mogelijk terug naar het beginpunt om goed te genezen en te voorkomen dat er later uitlopers omheen ontstaan.

19. Snoei niet te veel tegelijk, want dat kan voor sommige bomen te belastend zijn en op den duur hun gezondheid aantasten.

20. Bemest uw appelboom na het snoeien met een geschikte meststof volgens de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten.

hoe een appelboom snoeien
hoe een appelboom snoeien

Fouten bij het snoeien van een appelboom

Een appelboom kan kostbaar zijn, dus als u deze tips volgt, bent u verzekerd van een succesvolle snoeibeurt en een overvloedige oogst. Met de juiste zorg en aandacht zal uw appelboom nog vele jaren gezond en productief blijven!

Wat als je een appelboom verkeert snoeit? Veel voorkomende fouten bij het snoeien zijn het afsnijden van de verkeerde takken, snoeien op de verkeerde plaatsen, of te veel tegelijk verwijderen.

Als u niet zeker weet hoe u uw appelboom moet snoeien, kunt u het beste een professionele boomverzorger raadplegen. Die kan de conditie van uw boom beoordelen en advies geven over hoe u hem het beste kunt snoeien.

Wat gebeurt er als je een appelboom nooit snoeit?

Als u een appelboom nooit snoeit, kan hij overwoekerd raken en vol raken met takken. Dit vermindert de hoeveelheid licht en luchtcirculatie die het fruit bereikt, met kleinere en minder appels als gevolg.

Bovendien kunnen te veel concurrerende takken stress veroorzaken bij de boom en leiden tot ziekten of plagen. Na verloop van tijd produceren ongesnoeide appelbomen minder vruchten en hebben ze een kortere levensduur.

Uiteindelijk is jaarlijks snoeien een belangrijke stap om jarenlang een gezonde en productieve appelboom te hebben.

Comments Off on Hoe een appelboom snoeien? Onze beste tips!