palletbank maken
Tuin en planten

Zelf een palletbank maken, stap voor stap uitleg en tips

Last Updated on April 26, 2023 by

Zelf een palletbank maken: stap voor stap uitleg en tips

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke manier om je buitenruimte op te fleuren, dan is het maken van een palletbank een uitstekend idee. Een palletbank is niet alleen een goedkope optie, maar ook nog eens milieuvriendelijk omdat je oude pallets hergebruikt. Het is ook een leuke manier om je creativiteit te tonen en een uniek stuk meubilair te maken.

Mijn stap-voor-stap handleiding voor het maken van een palletbank zal je helpen om een comfortabele en stijlvolle bank te maken voor je tuin, balkon of terras. Ik zal je ook enkele tips geven om ervoor te zorgen dat je bank stevig en duurzaam is, en om je te helpen bij het kiezen van de juiste materialen en gereedschappen.

Wij hebben zelf ook een palletbank gemaakt enkele jaren geleden, dus ik geef je ook graag enkele persoonlijke tips mee!

palletbank maken
palletbank maken

Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten, deze handleiding is voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van een palletbank. Dus, laten we aan de slag gaan!

Benodigdheden

Als je zelf een palletbank wilt maken, zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Hieronder vind je een lijst met benodigdheden:

 • 3 stevige Europallets
 • Spaanplaatschroeven
 • Schroef- of boormachine
 • 4 wieltjes (optioneel)
 • Zaag
 • Schroevendraaier
 • 20 spijkers voor extra stevigheid

Als je deze benodigdheden in huis hebt, ben je klaar om te beginnen met het maken van je eigen palletbank. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint, zodat je niet halverwege hoeft te stoppen om nog iets te gaan halen.

Let op: het is belangrijk om stevige Europallets te gebruiken voor je bank. Gebruik geen pallets die beschadigd zijn of die er zwak uitzien, want dan kan je bank instabiel worden. Controleer ook of de pallets schoon zijn voordat je begint met bouwen.

Voorbereidingen

Voordat je begint met het maken van je eigen palletbank, is het belangrijk om de benodigde voorbereidingen te treffen. Hieronder vind je een overzicht van de gereedschappen en materialen die je nodig hebt voor het maken van een palletbank.

Gereedschap

Voor het maken van een palletbank heb je verschillende gereedschappen nodig. Hieronder vind je een overzicht van de benodigde gereedschappen:

 • Zaag
 • Boormachine
 • Schroevendraaier
 • Schuurpapier
 • Penseel

Materialen

Naast gereedschap heb je ook verschillende materialen nodig voor het maken van een palletbank. Hieronder vind je een overzicht van de benodigde materialen:

Materiaal Aantal
Pallets 2 stuks
Schroeven minimaal 4 stuks per pallet
Verf of lak afhankelijk van de gewenste afwerking

Zorg ervoor dat je de benodigde materialen en gereedschappen van tevoren in huis hebt, zodat je direct aan de slag kunt gaan met het maken van je eigen palletbank.

Stap 2: Het frame maken

Na het selecteren van de pallets is het tijd om het frame van de bank te maken. Dit is de basis van de bank waarop de zitting en rugleuning worden bevestigd. Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van hoe je het frame kunt maken.

Het zagen van de planken

Om het frame te maken, heb je extra planken nodig die je uit andere pallets kunt zagen. Zaag de planken op maat zodat ze passen tussen de twee pallets die je hebt geselecteerd. Zorg ervoor dat de planken precies passen zodat het frame stevig genoeg is om het gewicht van de zitting en rugleuning te dragen.

Het maken van de zitting

Om de zitting te maken, schroef je de extra planken aan de bovenkant van het frame tussen de twee pallets. Zorg ervoor dat de planken goed vastzitten en dat er geen schroeven uitsteken. Je kunt ook extra planken toevoegen om de zitting comfortabeler te maken.

Als je de zitting wilt bekleden, kun je dit doen met kussens of een stuk stof. Meet de afmetingen van de zitting en knip de stof op maat. Bevestig de stof met een nietpistool of lijm. Zorg ervoor dat de stof strak zit en geen plooien heeft.

Met deze stappen kun je het frame van je palletbank maken en de zitting toevoegen. Het volgende wat je moet doen is de rugleuning bevestigen. In de volgende stap leg ik uit hoe je dit kunt doen.

Stap 3: Het frame bevestigen

Na het voorbereiden van de pallets is het tijd om het frame van de palletbank te bevestigen. Dit is een belangrijke stap, omdat het frame de basis vormt voor de hele bank. Volg deze stappen om het frame van de palletbank te bevestigen:

Het bevestigen van de poten

De poten van de palletbank zijn erg belangrijk, omdat ze het gewicht van de bank en de personen die erop zitten moeten kunnen dragen. Volg deze stappen om de poten van de palletbank te bevestigen:

 1. Plaats de pallets op hun zijkant en zorg ervoor dat ze stevig staan.
 2. Meet de gewenste hoogte van de bank en zaag de poten op maat.
 3. Bevestig de poten aan de onderkant van de pallets met behulp van schroeven en/of hoekijzers.

Het bevestigen van de rugleuning

De rugleuning van de palletbank is niet alleen belangrijk voor het comfort, maar ook voor de stabiliteit van de bank. Volg deze stappen om de rugleuning van de palletbank te bevestigen:

 1. Plaats de derde pallet bovenop de andere twee pallets, met de vlakke kant naar boven.
 2. Bevestig de rugleuning aan de pallets met behulp van schroeven en/of hoekijzers.

Als het frame van de palletbank eenmaal is bevestigd, is het tijd om verder te gaan met de afwerking van de bank. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het schuren en lakken van de pallets, het toevoegen van kussens en/of een tafeltje.

Afwerking

Als je alle stappen hebt doorlopen, is het tijd om je palletbank af te werken. Dit is het moment om je bank te personaliseren en helemaal naar jouw smaak te maken. In deze stap geef ik je tips over hoe je jouw bank kunt schuren en lakken en hoe je kussens en accessoires kunt toevoegen.

Schuren en lakken

Voordat je begint met lakken, is het belangrijk om je bank goed te schuren. Schuur alle ruwe plekken en splinters weg. Dit zorgt ervoor dat de lak beter hecht en dat je bank er mooi en glad uitziet. Gebruik hiervoor een schuurmachine of schuurpapier. Begin met grof schuurpapier en werk naar fijn schuurpapier. Vergeet niet om na het schuren het stof van je bank af te vegen.

Als je bank helemaal glad is, kun je beginnen met lakken. Kies een lak die geschikt is voor buiten en die past bij de kleur van je bank. Breng de lak aan met een kwast of roller. Laat de lak goed drogen voordat je de bank gaat gebruiken.

Kussens en accessoires

Om je palletbank nog comfortabeler te maken, kun je kussens en accessoires toevoegen. Kies kussens die passen bij de stijl van je bank en die lekker zitten. Je kunt ook kiezen voor kussens met een leuke print of kleur om je bank op te vrolijken.

Daarnaast kun je accessoires toevoegen om je bank helemaal af te maken. Denk bijvoorbeeld aan een plaid, een paar mooie kussens of een bijzettafeltje. Zo maak je van je palletbank een echte eyecatcher in je tuin of op je terras.

Tips en overwegingen

Als je van plan bent om zelf een palletbank te maken, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips en overwegingen:

 • Kies de juiste pallets: Zorg ervoor dat je stevige en onbeschadigde pallets gebruikt. Kies pallets van dezelfde grootte en vorm, zodat ze goed op elkaar passen.
 • Behandel de pallets: Schuur de pallets goed en verwijder eventuele splinters. Behandel de pallets vervolgens met een lak of verf om ze te beschermen tegen weersinvloeden.
 • Gebruik het juiste gereedschap: Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt voordat je begint met bouwen. Een zaag, boormachine en schroevendraaier zijn essentieel.
 • Maak een ontwerp: Maak een ontwerp voordat je begint met bouwen. Dit helpt je om te bepalen hoeveel pallets je nodig hebt en hoe je ze aan elkaar gaat bevestigen.
 • Overweeg de hoogte: Denk na over de hoogte van de bank en pas deze aan aan je eigen lengte. Je wilt niet te laag of te hoog zitten.
 • Voeg kussens toe: Maak de bank comfortabel door er kussens op te leggen. Dit maakt het ook gemakkelijker om de bank schoon te houden.
Comments Off on Zelf een palletbank maken, stap voor stap uitleg en tips