kerstboom kamerplant
Tuin en planten

Geen kerstboom maar een kamerplant?

Last Updated on February 26, 2022 by

Geen kerstboom maar een kamerplant

Een goed alternatief voor de klassieke kerstboom is een mooie kamerplant
Voel je er weinig voor om dit jaar weer een kunst of echte kerstboom neer te zetten of heb je er gewoon te weinig ruimte voor?

Photo by Ralph (Ravi) Kayden on Unsplash

Geen probleem want er is een heel goed alternatief. Je kan namelijk ook een mooie kamerplant nemen en hierin wat kerstversieringen en lampjes hangen. Maar welke kamerplanten zijn hier het meest geschikt voor?

Een witte spar in huis

Wil je echt een kamerplant in huis die op de traditionele kerstboom lijkt? Dan is de witte spar een goede optie. Deze kamerplant is afkomstig van dezelfde familie (dennenfamilie).

Heeft ook naalden die groen van kleur zijn en ook qua vorm lijkt hij op een kerstboom. Het voordeel is dat de witte spar beduidend minder plek inneemt als een kerstboom.

Ideaal voor wat kleinere woningen. Eigenlijk een soort mini kerstboom die in goede conditie blijft als je de plant twee of drie keer per week een beetje water geeft. Met wat kerstverlichting erin en wat plastic kerstballen ben je helemaal klaar voor de feestdagen.

Een mooie kamerden

Qua uiterlijk heeft de kamerden ook wel wat weg van een kerstboom. Het voordeel is dat deze kamerplant takken heeft die uitermate goed geschikt zijn om versieringen aan te hangen. Een ideale kamerplant voor de feestelijke decemberdagen.

Er is eigenlijk niet veel meer nodig dan een snoer met kerstverlichting met ter aanvulling nog wat leuke kerstversieringen en je hebt een bijzonder mooi en groen alternatief voor de kerstboom in huis.

Het is wel belangrijk dat je de kamerden op een plek neerzet waar geen direct zonlicht is. Om de kamerden goed en mooi te houden moet je de potgrond gedurende de periode van de lente tot het najaar vochtig houden.

Een prachtige kentiapalm

Houd je van een plant met een mooie tropische uitstraling? Dan is de kentiapalm ook een optie die je kan gebruiken in plaats van de klassiek kerstboom. Het is een hele sterke palmsoort. In huis kan deze palm een hoogte bereiken van 2 meter.

Wil je de groei bevorderen en de palm zo lang mogelijk mooie houden? Plaats deze dan op een plaats die licht is maar wel een plaats waar geen zonlicht komt.

De plant geeft echt een tropisch sfeertje in huis maar de plant is ook uitermate geschikt om deze in kerstsfeer te brengen met wat lampjes en versieringen.

Ook een bananenplant is een goede keuze

Ben je op zoek naar een kamerplant als alternatief voor de kerstboom? Denk dan ook eens aan een bananenplant. Deze plant heeft mooie groene bladeren maar het blad is wel wat kwetsbaar.

Wil je de bananenplant wat aankleden met kerstversiering? Dat kan wel in of rond de pot. Maar liever niet op of aan het blad want daardoor kunnen de bladeren afbreken.

Deze kamerplant heeft het liefst vochtige grond. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft. De bananenplant zet je het beste op een plaats dichtbij een raam.

De bananenplant houdt van warmte maar plaats deze ook weer niet in te fel zonlicht want het is heel goed mogelijk dat bij te fel zonlicht de bladeren verbranden. Op die manier heb je het langste plezier van deze bijzondere kamerplant.

De bijzondere vioolbladplant

Een kamerplant die zeker niet mag ontbreken in dit rijtje is de vioolbladplant. Ook deze kamerplant is een goede optie ter vervanging van de traditionele kerstboom.

Het bijzondere aan deze kamerplant zijn de bladeren. Niet alleen zie je de nerf heel duidelijk maar ook de vorm is bijzonder te noemen. Het blad heeft de vorm van een viool.

Wil je deze plant goed groeit en vooral mooi blijft? Dan is het van belang dat je de vioolbladplant een keer in de week water geeft. In de gehele winterperiode mag je overigens met water geven ook best een weekje overslaan. Dan heeft deze plant wat minder water nodig.

Verder moet je ervoor zorgen dat de vioolbladplant op een plaats staat waar indirect zonlicht is. Ook deze kamerplant is zeer geschikt om mooi te versieren met wat sfeervolle verlichting en kerstballen.

Blijf in de kerstsfeer met deze artikelen: