planten giftig katten
Tuin en planten

Welke planten zijn giftig voor katten?

Last Updated on February 26, 2022 by

Welke planten zijn giftig voor katten? Een mooie brem in de tuinplanten of een potje met mooie narcissen in de vensterbank zetten. Op zich kan het uiteraard geen kwaad maar heeft u een kat of wellicht meerdere katten als huisdier dan is het wel oppassen.

Veel bloemen en planten zijn voor katten heel giftig. Mocht het dier aan een plant knabbelen die giftig is dan heeft dit vaak nare gevolgen en je moet ook daarna direct contact opnemen met de dierenarts. Maar welke bloemen en planten zijn giftig voor katten?

planten giftig katten
planten giftig katten

Photo by Dim Hou on Unsplash

Planten die giftig zijn voor katten

Als je zoekt naar de lijst met giftige planten voor katten. Dan ontdek je al snel dat de lijst best lang is. Bovendien staan er bloemen en planten tussen die normaal gesproken bijna in ieder huishouden wel in huis of in de tuin staan.

Maar veel van die populaire planten en bloemen blijken juist zeer giftig te zijn voor katten. Het is daarom verstandig om deze hele lijst een keer rustig door te lezen voor je een plant gaat aanschaffen. Welke planten en bloemen staan er zoal op die lijst?

Het is maar een kleine greep uit het gehele artikel, maar onder andere de lelie, hyacint, goudenregen, sansevieria, chrysanten, aloë vera.

De meest giftige bloem is de lelie

Lelies ze zijn wonderschoon en zitten bijna standaard in boeketten, maar zijn zeer giftig voor je lieve huiskat. Mocht je kat hier van wat binnenkrijgen dan is het zeer ernstig. Het kan namelijk lijden tot nierfalen bij je kat. Iets wat je uiteraard wil voorkomen want de kans is vrij groot dat je kat eraan kan overlijden.

Zodra je merkt dat je kat iets van een lelie heeft binnengekregen ben je eigenlijk al te laat. Omdat het gif zich dan al helemaal door het lichaam van je kat heeft verspreid. Het enige wat je kan doen is zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts.

(bron)

Kerstster

Het is een plant die echt bij de advent of kersttijd hoort en in heel veel huizen vindt deze plant een mooi plekje op tafel of op de vensterbank. Prachtig om te zien in prachtig rood of wit maar katteneigenaren moeten hier heel voorzichtig mee zijn.

Ook al staat hij zo mooi op tafel deze plant staat ook op de lijst met planten die giftig zijn voor katten. Wil je toch graag een kerstster in huis halen en heb je katten? Probeer de plant dan op een plek neer te zetten waar de kat of katten niet aan kunnen komen.

Giftige tuinplanten voor katten

Mogen je katten los rondlopen buiten in de tuin? Let dan heel goed met welke bloemen en planten je de tuin aanplant. Want veel van de planten (die bijna in iedere tuin wel te vinden zijn) kunnen voor katten giftig zijn. Een paar voorbeelden van bloemen en planten die op de lijst staan met giftige planten voor katten zijn onder andere:

– Hortensia

– Taxus

– Aronskelk

– Klimop

– Clematis

– Liguster

– Lelietjes van dalen (meiklokjes)

– Korenbloemen

Dit zijn er nog maar een paar maar de lijst met giftige tuinplanten voor katten is nog veel langer. Wil je een katvriendelijke tuin maken en voorkomen dat je kat van een giftige plant gaat eten?

Dan moet je bij het aanplanten van je tuin echt de lijst met giftige planten voor katten raadplegen en hier op anticiperen door voor andere beplanting te kiezen.

kat giftige plant
kat giftige plant

Photo by Piotr Musioł on Unsplash

Je kat leren van de planten af te blijven?

Wat je eventueel ook kan proberen is je kat te leren om van de kamerplanten af te blijven. Heb je een kat die buiten rondloopt dan is het uiteraard wat lastiger om ervoor te zorgen dat het dier niet aan tuinplanten knabbelt.

Maar bij een kat die binnen zit kan je altijd een poging wagen. Als alternatief kan je een bakje kattengras aanbieden. Katten zijn hier echt gek op en met een beetje geluk laten ze dan de kamerplanten verder met rust.

Toch neem je best je verantwoordelijkheid: katten hebben gewoonweg de neiging om aan planten en bloemen te knabbelen. Wees hier dus héél erg voorzichtig mee en plaats ofwel de giftige planten en bloemen waar je kat écht niet kan komen (en dan bedoel ik nog een meter hoger, het zijn tenslotte acrobaten)

Comments Off on Welke planten zijn giftig voor katten?