waar bijenhotel hangen
Tuin en planten

Waar moet je een bijenhotel en insectenhotel hangen?

Last Updated on May 4, 2023 by

Waar hang je een bijenhotel en insectenhotel op? Tips en advies

Als je een bijenhotel of insectenhotel hebt, is het belangrijk om te weten waar je deze het beste kunt ophangen. Een goede plek is van groot belang voor de veiligheid en het welzijn van de insecten die erin wonen. Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste locatie.

waar bijenhotel hangen
waar bijenhotel hangen

Als eerste is het belangrijk om te kiezen voor een zonnige plek. Bijen en andere insecten houden van warmte en hebben het nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast moet je het hotel beschut ophangen, zodat het niet te veel wind en regen vangt. Hierdoor blijft het hotel langer in goede staat en hebben de insecten een veilige plek om te verblijven.

Verder is het van belang om het hotel op de juiste hoogte op te hangen. Bijenhotels en insectenhotels moeten minimaal op kniehoogte worden opgehangen en mogen maximaal twee meter hoog zijn. Daarnaast is het belangrijk om het hotel op een bloemrijke plek te hangen, zodat er voldoende voedsel in de buurt is voor de insecten.

Zelf een insectenhotel maken of zelf een bijenhotel maken is echt erg leuk om te doen! Wij hebben er nu enkele in onze tuin staan, vlakbij allerlei bloemen voor bijen.

tips bijenhotel ophangen
tips bijenhotel ophangen

Waarom een bijenhotel en insectenhotel ophangen?

Als ik een tuin heb, dan wil ik deze graag diervriendelijk maken. Ik wil graag meer insecten aantrekken en de biodiversiteit in mijn omgeving verhogen. Een bijenhotel en insectenhotel ophangen is een goede manier om dit te doen. Hieronder zal ik de voordelen van beide hotels bespreken.

Voordelen van bijenhotels

Bijenhotels zijn speciaal ontworpen om bijen aan te trekken en te huisvesten. Bijen zijn erg belangrijk voor het bestuiven van planten en bloemen. Door het ophangen van een bijenhotel, help ik bijen bij het vinden van een veilige plek om te nestelen. Dit heeft als voordeel dat er meer bijen in mijn tuin zullen zijn, wat weer zorgt voor meer bestuiving van mijn planten en bloemen.

Een ander voordeel van bijenhotels is dat ze bijdragen aan het behoud van verschillende soorten bijen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten bijen die allemaal hun eigen voorkeur hebben voor het nestelen. Door het ophangen van een bijenhotel met verschillende soorten boorgangen en stengels, geef ik verschillende bijensoorten de kans om te nestelen. Hierdoor draag ik bij aan het behoud van de biodiversiteit in mijn omgeving.

bijenhotel ophangen tips
bijenhotel ophangen tips

Voordelen van insectenhotels

Insectenhotels zijn ontworpen om verschillende soorten insecten aan te trekken en te huisvesten. Insecten zijn belangrijk voor het bestuiven van planten en bloemen, maar ook voor het bestrijden van plagen in mijn tuin. Door het ophangen van een insectenhotel, help ik verschillende soorten insecten bij het vinden van een veilige plek om te nestelen.

Een ander voordeel van insectenhotels is dat ze bijdragen aan het behoud van verschillende soorten insecten. Er zijn namelijk veel verschillende soorten insecten die allemaal hun eigen voorkeur hebben voor het nestelen. Door het ophangen van een insectenhotel met verschillende soorten materialen, geef ik verschillende insectensoorten de kans om te nestelen. Hierdoor draag ik bij aan het behoud van de biodiversiteit in mijn omgeving.

hoe hang je een bijenhotel op
hoe hang je een bijenhotel op

Waar moet je een bijenhotel en insectenhotel ophangen?

Geschikte locaties voor bijenhotels

Als je een bijenhotel wilt ophangen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Bijen zijn namelijk gevoelig voor hun omgeving en hebben bepaalde voorkeuren. Hier zijn een aantal geschikte locaties:

 • Zonnige plekken: bijen houden van warmte en zonlicht, dus een plek in de volle zon is ideaal.
 • Beschutte plekken: zorg ervoor dat het bijenhotel niet teveel wind vangt. Hang het bijvoorbeeld op tegen een muur of schutting.
 • Bloemrijke omgeving: bijen hebben voedsel nodig en zijn dol op bloemen. Hang het bijenhotel dus in de buurt van bloeiende planten.
 • Hoogte: hang het bijenhotel op ooghoogte of hoger, maar niet te hoog. Zo kunnen de bijen makkelijk in en uit vliegen.
hoe insectenhotel ophangen
hoe insectenhotel ophangen

Geschikte locaties voor insectenhotels

Insectenhotels zijn er voor allerlei soorten insecten, zoals vlinders, lieveheersbeestjes en solitaire bijen. Hier zijn een aantal geschikte locaties:

 • Zonnige plekken: net als bijen houden insecten van warmte en zonlicht.
 • Beschutte plekken: zorg ervoor dat het insectenhotel niet teveel wind vangt. Hang het bijvoorbeeld op tegen een muur of schutting.
 • Hoogte: hang het insectenhotel op ooghoogte of hoger, maar niet te hoog. Zo kunnen de insecten makkelijk in en uit vliegen.
 • Verschillende materialen: zorg ervoor dat het insectenhotel verschillende materialen bevat, zoals hout, riet en dennenappels. Zo kunnen verschillende soorten insecten erin nestelen.

Hoe hang je een bijenhotel en insectenhotel op?

waar insectenhotel hangen
waar insectenhotel hangen

Tips voor het ophangen van een bijenhotel

Als je een bijenhotel wilt ophangen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw bijenhotel een succes wordt:

 • Plaats het bijenhotel op een zonnige plek, gericht op het zuiden of zuidoosten tot zuidwesten.
 • Zorg ervoor dat het bijenhotel beschut is tegen regen en wind. Een afdakje kan hierbij helpen.
 • Hang het bijenhotel op een hoogte van ongeveer 1 tot 2 meter, op een stevige ondergrond.
 • Zorg voor voldoende voedsel in de buurt van het bijenhotel, zoals bloemen en bloeiende planten.
 • Verplaats het bijenhotel niet meer nadat je het hebt opgehangen, om de inwonende bijen niet te verstoren.

Tips voor het ophangen van een insectenhotel

Een insectenhotel ophangen is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw insectenhotel een succes wordt:

 • Hang het insectenhotel op een zonnige plek, bij voorkeur in de volle zon.
 • Zorg ervoor dat het insectenhotel beschut is tegen regen en wind. Een afdakje kan hierbij helpen.
 • Hang het insectenhotel op een hoogte van ongeveer 1 tot 2 meter, op een stevige ondergrond.
 • Zorg voor voldoende voedsel in de buurt van het insectenhotel, zoals bloemen en bloeiende planten.
 • Verplaats het insectenhotel niet meer nadat je het hebt opgehangen, om de inwonende insecten niet te verstoren.

Onderhoud van bijenhotels en insectenhotels

Als je een bijenhotel of insectenhotel hebt opgehangen, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hier zijn enkele tips:

 • Controleer regelmatig of er beschadigingen zijn aan het hotel en repareer deze indien nodig.
 • Maak het hotel schoon door oude nesten te verwijderen. Dit kan het beste gebeuren in het najaar of winter, als alle insecten het hotel hebben verlaten.
 • Zorg ervoor dat het hotel niet nat wordt. Hang het hotel daarom op een beschutte plek.
 • Plaats het hotel op een zonnige plek, bij voorkeur op het zuiden.
 • Vervang kapotte of versleten bamboestokjes of ander nestmateriaal.
 • Gebruik geen pesticiden in de buurt van het hotel.

Door goed onderhoud van het bijenhotel of insectenhotel, zorg je ervoor dat de insecten een veilige en gezonde plek hebben om te verblijven en bij te dragen aan de biodiversiteit in je tuin.

Samengevat:

Als je een bijenhotel of insectenhotel wilt ophangen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je een zonnige plek kiezen, bij voorkeur in de volle zon. Houd er wel rekening mee dat het hotel beschut moet zijn tegen regen en wind, zodat de insecten droog en veilig blijven.

Daarnaast is het belangrijk om het hotel op de juiste hoogte te hangen. Kies voor een plek minimaal op kniehoogte en maximaal twee meter hoog. Zo kunnen de insecten gemakkelijk bij het hotel komen en blijft het ook voor jou goed zichtbaar.

Tot slot is het belangrijk om het hotel in de buurt van bloemen en bloeiende planten te hangen, zodat de insecten voldoende voedsel in de buurt hebben. Kies dus een plek waar veel nectarrijke planten groeien, zoals bijvoorbeeld lavendel, klimop of krokussen.

Comments Off on Waar moet je een bijenhotel en insectenhotel hangen?