groenblijvende klimmers
Tuin en planten

Groenblijvende klimplanten: 5 mooie opties voor jouw tuin

Last Updated on May 24, 2023 by

Groenblijvende klimplanten zijn een uitstekende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een plant die het hele jaar door groen blijft en tegelijkertijd een verticaal element aan hun tuin toevoegt. Deze planten zijn perfect om lelijke muren, schuttingen of hekken te bedekken en kunnen ook worden gebruikt om een ​​gevel of een terras te verfraaien.

Er zijn veel verschillende soorten groenblijvende klimplanten beschikbaar, waaronder klimop, klimhortensia, winterjasmijn en kamperfoelie. Elke plant heeft zijn eigen specifieke kenmerken en vereisten, dus het is belangrijk om de juiste plant voor uw tuin te kiezen. Het is ook belangrijk om te weten hoe u deze planten moet onderhouden, zodat ze gezond blijven en hun volledige potentieel bereiken. In dit artikel zullen we enkele van de beste groenblijvende klimplanten bespreken en tips geven over hoe u ze het beste kunt laten groeien en verzorgen.

 

groenblijvende klimmers
groenblijvende klimmers

Wat zijn Groenblijvende Klimplanten?

Definitie

Groenblijvende klimplanten zijn planten die het hele jaar door hun blad behouden en langs muren, hekken en andere structuren omhoog klimmen. Ze worden vaak gebruikt als decoratieve elementen in tuinen en kunnen ook functioneren als privacy-schermen. Er zijn veel verschillende soorten groenblijvende klimplanten, waaronder klimop, kamperfoelie en jasmijn.

Voordelen van Groenblijvende Klimplanten

Groenblijvende klimplanten bieden verschillende voordelen voor zowel de tuinier als het milieu. Enkele voorbeelden zijn:

 • Esthetische waarde: Groenblijvende klimplanten kunnen een tuin een mooie, natuurlijke uitstraling geven. Ze kunnen ook worden gebruikt om lelijke muren of hekken te bedekken en te verbergen.
 • Privacy: Groenblijvende klimplanten kunnen als natuurlijke afscheidingen dienen en privacy bieden aan huizen en tuinen.
 • Milieuvriendelijk: Groenblijvende klimplanten kunnen helpen bij het verminderen van de luchtverontreiniging door het absorberen van koolstofdioxide en het produceren van zuurstof. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van de stedelijke hitte-eilanden door schaduw te bieden en het koelen van de lucht.
 • Habitat voor dieren: Groenblijvende klimplanten kunnen dienen als habitats voor vogels en insecten, waardoor de biodiversiteit in de tuin wordt vergroot.

Kortom, groenblijvende klimplanten zijn een nuttige en mooie toevoeging aan elke tuin.

Soorten Groenblijvende Klimplanten

Hedera Helix

Hedera Helix, ook wel bekend als klimop, is een van de meest populaire groenblijvende klimplanten. Het is een snelgroeiende plant die zich hecht aan muren en hekken met behulp van wortels. Hedera Helix is een uitstekende keuze voor het bekleden van schuttingen en muren en kan ook worden gebruikt als bodembedekker.

hedera helix
hedera helix

Clematis Armandii

Clematis Armandii is een groenblijvende klimplant met mooie witte bloemen. Het is een snelgroeiende plant die zich hecht aan muren en hekken met behulp van ranken. Clematis Armandii is een uitstekende keuze voor het bekleden van pergola’s en schuttingen.

Lees ook: zelf een klimrek maken voor je clematis

Clematis Armandii
Clematis Armandii

Trachelospermum Jasminoides

Trachelospermum Jasminoides, ook wel bekend als sterjasmijn, is een groenblijvende klimplant met heerlijk geurende bloemen. Het is een snelgroeiende plant die zich hecht aan muren en hekken met behulp van ranken. Trachelospermum Jasminoides is een uitstekende keuze voor het bekleden van pergola’s en schuttingen.

Trachelospermum Jasminoides
Trachelospermum Jasminoides

Passiflora

Passiflora, ook wel bekend als passiebloem, is een groenblijvende klimplant met mooie bloemen. Het is een snelgroeiende plant die zich hecht aan muren en hekken met behulp van ranken. Passiflora is een uitstekende keuze voor het bekleden van pergola’s en schuttingen.

Passiflora
Passiflora

Campsis radicans

Campsis radicans, ook wel bekend als trompetklimmer, is een groenblijvende klimplant met mooie oranje bloemen. Het is een snelgroeiende plant die zich hecht aan muren en hekken met behulp van ranken. Campsis radicans is een uitstekende keuze voor het bekleden van pergola’s en schuttingen.

Campsis radicans
Campsis radicans

Kortom, er zijn veel soorten groenblijvende klimplanten om uit te kiezen. Of u nu op zoek bent naar een plant om uw schutting te bedekken of uw pergola te laten begroeien, er is zeker een groenblijvende klimplant die aan uw behoeften voldoet.

Waarom Groenblijvende Klimplanten kiezen?

Milieuvriendelijk

Groenblijvende klimplanten zijn een milieuvriendelijke keuze voor het bekleden van muren en gevels. Ze helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot door de lucht te zuiveren en de omgevingstemperatuur te verlagen. Bovendien dragen ze bij aan de biodiversiteit door vogels en insecten aan te trekken.

Energiebesparing

Groenblijvende klimplanten kunnen helpen bij het besparen van energie in huis. In de zomer bieden ze schaduw en houden ze de temperatuur in huis koel, terwijl ze in de winter de warmte vasthouden en zo de stookkosten kunnen verlagen.

Esthetische waarde

Groenblijvende klimplanten zijn een mooie en natuurlijke manier om muren en gevels te bekleden. Ze voegen kleur en textuur toe aan een gebouw en kunnen de algehele uitstraling verbeteren. Bovendien kunnen ze helpen om de waarde van een woning te verhogen.

Klimaatbestendigheid

Groenblijvende klimplanten zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kunnen helpen bij het beschermen van gebouwen tegen schade door wind, regen en sneeuw. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van de impact van stedelijke hitte-eilanden door de omgevingstemperatuur te verlagen.

Kortom, groenblijvende klimplanten zijn een duurzame en veelzijdige keuze voor het bekleden van muren en gevels. Ze bieden vele voordelen, waaronder het verminderen van de CO2-uitstoot, energiebesparing, esthetische waarde en klimaatbestendigheid.

Tips voor het planten en verzorgen van Groenblijvende Klimplanten

De juiste locatie kiezen

Het kiezen van de juiste locatie voor groenblijvende klimplanten is cruciaal voor hun groei en overleving. Het is belangrijk om een locatie te kiezen die voldoende zonlicht en beschutting biedt. Groenblijvende klimplanten hebben over het algemeen minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig. Zorg er ook voor dat de locatie voldoende ruimte biedt voor de plant om te groeien en te klimmen.

Planten van Groenblijvende Klimplanten

Het planten van groenblijvende klimplanten vereist enige voorbereiding. Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit van de plant en vul het gat met een mengsel van potgrond en compost. Plaats de plant in het gat en vul de rest van het gat met hetzelfde mengsel. Druk de grond stevig aan en geef de plant water.

Water geven

Groenblijvende klimplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens de warmere maanden. Geef de plant water als de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant niet te veel water krijgt, want dit kan leiden tot wortelrot. Geef de plant ook geen water van bovenaf, omdat dit de bladeren kan beschadigen en ziektes kan veroorzaken.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van groenblijvende klimplanten. Snoei de plant in het late voorjaar of vroege zomer om de groei te bevorderen en de vorm van de plant te behouden. Verwijder alle dode, beschadigde of zieke takken en bladeren. Snoei de plant ook om de grootte en vorm te beheersen.

Bemesting

Groenblijvende klimplanten hebben regelmatig voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Gebruik een meststof die speciaal is ontworpen voor klimplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant, dus gebruik niet meer meststof dan aanbevolen. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer voor de beste resultaten.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Ziekten en plagen

Een van de meest voorkomende problemen bij groenblijvende klimplanten is ziekten en plagen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen en hun oplossingen:

 • Bladluis: Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met de sappen van de plant. Ze kunnen leiden tot misvormde bladeren en een verzwakte plant. Om bladluizen te bestrijden, kunt u een insecticide gebruiken of de plant besproeien met zeepsop.
 • Spintmijt: Spintmijten zijn kleine spinachtige insecten die zich voeden met de sappen van de plant. Ze kunnen leiden tot vergeling en uitdroging van de bladeren. Om spintmijten te bestrijden, kunt u een insecticide gebruiken of de plant besproeien met water en zeep.
 • Wortelrot: Wortelrot is een schimmelziekte die de wortels van de plant aantast. Het kan leiden tot verkleuring en afsterving van de bladeren. Om wortelrot te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de plant niet te nat staat en dat de grond goed gedraineerd is.

Overmatige groei

Groenblijvende klimplanten kunnen soms te snel groeien, waardoor ze te groot worden en schade aanrichten aan muren en andere structuren. Hieronder staan enkele tips om overmatige groei te voorkomen:

 • Snoei regelmatig: Snoei de plant regelmatig om de groei te beperken en de vorm van de plant te behouden.
 • Gebruik een klimrek: Gebruik een klimrek om de groei van de plant te begeleiden en te beperken tot een bepaald gebied.
 • Gebruik een groeiremmer: Gebruik een groeiremmer om de groei van de plant te beperken.

Beschadiging van muren

Groenblijvende klimplanten kunnen schade aanrichten aan muren en andere structuren als ze niet op de juiste manier worden begeleid. Hieronder staan enkele tips om beschadiging van muren te voorkomen:

 • Gebruik een klimrek: Gebruik een klimrek om de plant te begeleiden en te voorkomen dat deze direct tegen de muur groeit.
 • Gebruik klimhaken: Gebruik klimhaken om de plant aan het klimrek te bevestigen en te voorkomen dat deze tegen de muur groeit.
 • Controleer regelmatig: Controleer regelmatig of de plant niet tegen de muur groeit en verwijder eventuele takken die te dicht bij de muur groeien.
Comments Off on Groenblijvende klimplanten: 5 mooie opties voor jouw tuin