clematis verzorgen en snoeien
Tuin en planten

Clematis: hoe verzorgen, snoeien, verplanten en problemen

Last Updated on May 20, 2022 by

Wij kochten ondertussen 3 jaar geleden onze eerste clematis: een exemplaar met witte bloemen, eigenlijk bedoeld als stoeptegel-actie. Hij kreeg een mooie plek vlak naast het huis op een ideale plaats en we maakten een DIY klimrek voor onze clematis. Na enkele jaren is de clematis énorm gegroeid, we moesten zelfs een tweede klimrek maken.

Clematis verzorgen

clematis verzorgen en snoeien
clematis verzorgen en snoeien

Waar komt de clematis vandaan?

Waar komt de Clematis vandaan? Oorspronkelijk komt de Clematis voor op alle continenten behalve op Antarctica. Dus: een Clematis is een ideale plant die zich in veel verschillende klimaten kan aanpassen. Op zich is het dus helemaal geen moeilijke plant en een ideale plant voor beginners en is een gemakkelijke plant!

Waar moet je Clematis planten?

Het allerliefste groeit een Clematis in de volle zon, sommige soorten of cultivars verkiezen schaduw. Daarbij hebben ze ook veel vocht nodig als ze aan het groeien en bloeien zijn. Ook de volle zon is heelmaal geen probleem, maar bedek de wortels wel zodat ze in de schaduw staan.

Qua grond is een clematis zeker niet moeilijk: zolang er voldoende voedingsstoffen en water in de grond zit, zal je clematis het goed doen. Een vaste kleigrond kan je wat luchtiger maken met compost om je clematis een betere groeikans te geven.

Wanneer de clematis planten?

Je hebt net een prachtige clematis gekocht, wanneer kan je de clematis dan uitplanten in je tuin? Kijk eerst en vooral goed op het kaartje dat bij je plant zit, daar vind je de meest up-to-date informatie voor de cultivar die jij hebt gekocht.

Meestal is het een goed idee om de clematis uit te planten nadat de Ijsheiligen gepasseerd zijn: zo is er geen kans meer op vorst in de nacht. Op zich zou het ervoor ook wel kunnen, maar als je liever geen risico neemt, wacht je best nog even.

Is de clematis een kamerplant?

Een clematis is geen plant om als kamerplant te houden en moet zeker buiten geplant worden. Wij hebben er tot nu toe het meeste succes mee gehad de clematis in de volle grond te planten, maar je kan ‘m ook zeker in een grote pot planten.

Waar je wel goed op moet letten: de wortels van de clematis hebben schaduw nodig. Dus, ook al staat je clematis in de zon geplant (nog meer planten in de volle zon), staan de wortels nog steeds het liefst in de schaduw. Je kan er schors overheen doen, een bodembedekker of bijvoorbeeld scherven van kapotte bloempotten.

Is een clematis winterhard?

Ja, een clematis is een winterharde plant. Het is dus zeker geen mediterrane kuipplant die je binnen moet zetten tijdens de winter. Het lijkt een lange tijd alsof je clematis helemaal afgestorven is, maar rond het eind van de lente zie je ineens weer allemaal blaadjes verschijnen aan de plant.

De clematis is dus zeker een winterharde plant maar je hoeft de plant zeker niet in te pakken tegen de vrieskou. De clematissen die je in Nederland en België koopt, kunnen goed tegen onze winters.

Wanneer begint de clematis te bloeien?

Maar, wanneer begint je clematis te bloeien? Het duurt even voor de clematis uit zijn winterslaap lijkt te komen en het zal nog enkele weken lijken alsof je clematis helemaal verloren is.

Verliezen clematissen hun blad?

In onze contreien verliezen de clematissen hun blad, we hebben hier geen groenblijvende clematissen.

Wanneer moet je een clematis snoeien?

Welke soorten clematis zijn er?

Comments Off on Clematis: hoe verzorgen, snoeien, verplanten en problemen