hydroponie
Tuin en planten

Hydroponie: planten op water laten groeien

Last Updated on February 26, 2022 by

Hydroponie: planten op water laten groeien

hydroponie
hydroponie

Photo by Mike Enerio on Unsplash

Wat is hydroponie of hydrocultuur?

De term hydrocultuur werd oorspronkelijk bedacht in het midden van de 20e eeuw. Het is een term die wordt gebruikt om een ​​techniek te verwoorden voor het kweken van planten in water in plaats van in grond.

Het concept van het kweken van planten zonder aarde gaat ver terug in de tijd naar ons prehistorische verleden. De mythische hangende tuinen van Babylon, de veel aanbeden overstroming van de Egyptische Nijl en de drijvende tuinen van Mexico-Stad zijn bijvoorbeeld allemaal voorbeelden van hydrocultuur.

De geschiedenis, zoals het altijd lijkt te doen, heeft de cirkel rond gemaakt en de wedergeboorte van hydrocultuur is terug bij ons. Zo worden verse snijbloemen, groenten en fruit die je in de supermarkt koopt, gekweekt in hydrocultuursystemen onder HPS- groeilampen .

Werking en voordelen van hydrocultuursystemen

Het principe is eenvoudig : planten die in de grond worden gekweekt, moeten hun kluiten voortdurend ontwikkelen op zoek naar water, voedingsstoffen en lucht.

Het grootste deel van de beschikbare energie van de planten wordt dus besteed aan de ontwikkeling van de onderste wortel, waardoor de bovenste groei wordt beperkt.

Hoe werkt hydroponie?

Bij hydrocultuur worden het water, de voedingsstoffen en de lucht rechtstreeks naar de kluit geleid, waardoor de plant de beschikbare energie kan gebruiken voor de ontwikkeling van het bovenste blad, de vrucht of de bloem.

Dat in combinatie met het feit dat het alle specifieke voedingsstoffen, lucht en water heeft die het ooit zou willen, betekent dat planten met een voorheen ongehoorde snelheid groeien.

Het hydrocultuur systeem kan zeer exacte en specifieke doses voedingsstoffen geven, waardoor de kweek optimale niveaus van uiterlijk, opbrengst en smaak ontwikkelen.

Omdat de wortels van planten die in een bodemlozer medium zijn gekweekt niet constant hoeven te groeien op zoek naar voedingsstoffen, kunnen er meer planten worden gekweekt op een kleiner oppervlak. Zo maakt u optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Kortom, met hydrocultuur kun je ongeveer twee tot tien keer de opbrengst kweken, in de helft van de ruimte en in de helft van de tijd. Dus als je een kas, serre, logeerkamer, zolder, kelder of kast hebt, kun je ook hydrocultuur verlichten.

Voedingsstoffen en additieven

Een hydrocultuursysteem en kweekruimte zijn de eerste stap bij het opzetten voor de binnenkweek, maar even belangrijk zijn voedingsstoffen en additieven voor de planten.

Er zijn letterlijk honderden opties ,wat erg verwarrend is. Planten groeien met basisvoedingsstoffen – je hebt iets nodig dat rijk is aan stikstof in de vegetatieve fase en iets dat rijk is aan fosfor en kalium in de bloeifase.

Micronutriënten en sporenelementen zoals magnesium en calcium en tal van andere moeten ook beschikbaar zijn voor een gezonde groei.

Bij het kweken in aarde zijn veel van deze voedingsstoffen van nature beschikbaar, maar bij het kweken in een steriel medium zoals steenwol of klei, zoals wordt gedaan in de meeste hydrocultuursystemen, moeten we alles wat de plant nodig heeft via een voedingsoplossing toevoegen.

Je hoeft ook niet per se één merk te kiezen en je daar over de hele linie aan te houden. Je kunt verschillende dingen van verschillende merken mixen en matchen voor verschillende groeifasen.

Wij zijn van mening dat wanneer we proberen om de best mogelijke prestaties en opbrengst te krijgen met hydrocultuur, het beste is om zeer kleine hoeveelheden van een hele reeks verschillende voedingsstoffen en additieven te gebruiken om een ​​alchemistische soep te creëren voor je planten, zodat ze toegang hebben tot alles wat ze nodig hebben wanneer ze nodig hebben.

Zo kan je reeds ontworpen schema’s volgen die ontworpen zijn met de allerbeste voedingsstoffen om van zaad tot oogst te gebruiken.

Let wel: bij hydrocultuur geldt : minder is meer – ga bij twijfel altijd op halve kracht en koop een pH-meter en een EC- of CF-meter – ZEER BELANGRIJK! – om het krachtvoer van de voedingsstoffen nauwkeurig te kunnen meten om over- of ondervoeding te voorkomen.

Comments Off on Hydroponie: planten op water laten groeien