leliehaantje bestrijden
Tuin en planten

Hoe het leliehaantje bestrijden? Kan het natuurlijk en biologisch?

Last Updated on March 21, 2023 by

Lilioceris lilii, of leliehaantjes, zijn kleine insecten die zich voeden met lelies en hun verwanten. Dit kan aanzienlijke schade veroorzaken aan de planten, wat leidt tot verwelkende bladeren, groeiachterstand en slechte bloei. Het leliehaantje kan moeilijk te bestrijden zijn vanwege hun kleine formaat en hun vermogen om zich snel voortplanten.

Vorig jaar merkte ik ineens dat mijn lelies vol rode vlekjes zaten en bij nadere inspectie, bleek het te gaan om tientallen leliehaantjes die heerlijk van mijn lelies aan het eten waren! Ik heb ze voornamelijk manueel bestreden, maar er zijn nog enkele andere methodes die je kan toepassen.

leliehaantje bestrijden
leliehaantje bestrijden

Hoe herken je een leliehaantje?

Leliehaantje zijn ongeveer zo groot als een rijstkorrel, en hun kleur varieert van oranje tot felrood. Ze hebben zes poten en twee antennes, en ze hebben vleugels waarmee ze korte vluchten kunnen maken.

leliehaantje herkennen
leliehaantje herkennen

Natuurlijke vijanden van leliehaantjes

Natuurlijke vijanden van leliehaantjes zijn erg moeilijk te vinden, aangezien het een exoot is. Veel vogels eten geen leliehaantjes, dus dat is al geen oplossing.

Het is altijd een goed idee om je tuin zo insectvriendelijk (insectvriendelijke tuin) en vogelvriendelijk (een vogelvriendelijke tuin) te maken, zo zorg je al voor veel natuurlijke vijanden.

Voorkomen van leliehaantjes in de tuin

Een van de beste manieren om leliehaantjes te bestrijden is voorkomen dat ze verschijnen. Plant lelies en andere familieleden van lelies uit de buurt van andere planten waar leliehaantjes kunnen verblijven, zoals gras en onkruid.

leliehaantje natuurlijk bestrijden
leliehaantje natuurlijk bestrijden

Bladeren terugsnoeien of lelies die door leliehaantjes zijn aangetast, en verwijder deze uit de buurt van uw tuin. Als de leliehaantjes in groten getale verschijnen, gebruik dan een bestrijdingsmiddel om ze te bestrijden.

Meest voorkomende planten voor leliehaantjes

Het leliehaantje komt het vaakste voor op lelies, maar zitten soms ook op je tulpen, of fritillaria (kievietsbloemen). Deze planten moeten zorgvuldig worden gecontroleerd op leliebuggen, vooral als andere lelies in de tuin zijn aangetast.

larves leliehaantje
larves leliehaantje

Zijn leliehaantjes slecht voor uw planten?

Ja, leliekevers kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan lelies en hun verwanten. Bij mij zag ik dat er echt heel snel aan de lelies gevreten werd, zo erg zelfs dat mijn lelies al hun bladeren in een mum van tijd kwijt waren! Ik had alleen nog maar de stronken over.

Ik heb dus eerlijk gezegd ook geen flauw idee of mijn lelies dit jaar nog wel gaan terugkomen. Ontzettend jammer, want ze zijn zo mooi!

leliehaantje larve
leliehaantje larve

Hoe leliehaantjes bestrijden?

De beste manier om leliehaantjes te bestrijden is met chemische insecticiden. Deze moeten vroeg in het seizoen bestreden worden (april-mei) om te voorkomen dat er leliehaantjes verschijnen. Voor biologische bestrijding kunt u zeepwater (liefst van al van bruine zeep) of neemolie gebruiken, die misschien kunnen helpen om de bladeren glad te maken, waardoor de leliehaantjes niet kunnen blijven zitten op de plant. Deze behandeling moet je wel vaak herhalen!

leliehaantje eitjes bestrijden
leliehaantje eitjes bestrijden

Het plukken en pletten van leliehaantjes is erg moeilijk. Ik heb zelf aan mijn lelies geschud tot ze op de grond vielen (dat ging trouwens helemaal niet zo gemakkelijk) en ik heb ze geplet met mijn schoenen. Let er wel op dat er rode kleurstof vrijkomt! Ik had zo vlekken gemaakt op de stabilisé, gelukkig lagen onze gloednieuwe terrastegels er nog niet, die zijn beige!

Het leliehaantje laat zich trouwens vallen zodra het gevaar merkt, het moeilijke daaraan is dat de onderkant van het leliehaantje zwart is. Op de stabilisé bij ons viel dat gelukkig nog erg goed op, maar als ze zich op de grond laten vallen, zijn ze erg moeilijk te vinden en te verdelgen. Wat kan helpen, is een licht doek onder de planten leggen voor je begint met schudden.

leliehaantje eitjes
leliehaantje eitjes

Nog beter is om een doek te nemen (of misschien heb je een lichte plastic verpakking die groot genoeg is) en sowieso weg kan en iets plakkerigs aan te brengen op dat plastic of doek. Zo kunnen de kevers niet gelijk weer wegvluchten).

Het beste besproei je de leliehaantjes in de valavond met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit heeft het beste en meest efficiënte effect. Spuit ook zeker de bodem van de grond vlak onder de lelies in, om zo de gevallen leliehaantjes ook grondig te bestrijden.

Welke chemische middelen zijn geschikt om het leliehaantje te bestrijden?

De beste resultaten krijg je door de lelies te bespuiten met Okapi, Formusect, Talstar 2.5 TB, Insecticide 10 ME, of Bio-Pyretrex.

Kan je een leliehaantje biologisch bestrijden?

Dat wordt erg moeilijk: leliekevers zijn zeer moeilijk te vangen en leliekevers planten zich zeer snel voort. Het is daarom heel erg moeilijk om leliehaantjes biologisch te bestrijden of natuurlijk te bestrijden, helaas. Ook vogels en kippen voelen niets voor de rupsen en kevers van het leliehaantje.

hoe leliehaantje bestrijden
hoe leliehaantje bestrijden

Hoeveel generaties leliehaantjes zijn er op een jaar?

De leliehaantjes kunnen zich best snel voortplanten: daarom is het heel erg belangrijk dat je begint met de bestrijding zodra je lelies een 15-tal centimeter groot zijn. Dan heb je ook gelijk de eerste overwinterde leliehaantjes mee. Blijf dit herhalen zodra je nieuwe kevers ziet.

Er zijn gemakkelijk twee generaties per seizoen van het leliehaantje. In de lente zetten de leliehaantjes hun eitjes onderaan de lelieblaadjes tot aan de zomer. Na een drietal weken zit je alweer in het larvestadium en verpoppen de larven.

De larven dragen hun ontlasting bovenop, dus ze zijn allesbehalve een smakelijk hapje voor vogels of andere roofdieren. Plus, het is een ideale camouflagetechniek! Daarom is het heel erg moeilijk om de larven van het leliehaantje te vinden, ze lijken op hoopjes ontlasting. Let daar dus zeker op als je je lelies en andere planten inspecteert!

Hoe zien de eitjes van het leliehaantje eruit?

Ook erg belangrijk om te weten: hoe zien de eitjes van het leliehaantje eruit? De eitjes van het leliehaantje hebben een felrode kleur.

Kortom, lilioceris lilii oftewel leliehaantjes kunnen een ernstig probleem vormen voor lelies en andere planten in uw tuin. Weten hoe het herkennen en voorkomen van leliekeverplagen is essentieel om uw lelies en andere planten gezond te houden. Met chemische insecticiden of natuurlijke oplossingen zoals zeepwater of neemolie kunnen leliekevers effectief worden bestreden. Vergeet niet uw lelies zorgvuldig te controleren, vooral als ze in de buurt staan van andere lelies die geïnfecteerd zijn.

Let trouwens ook op je waterlelies! Die kunnen namelijk ook aangevallen worden door het leliehaantje en er worden ook eitjes gelegd in de waterlelie. Probeer de eitjes zoveel mogelijk te verwijderen of verwijder het blad.

Comments Off on Hoe het leliehaantje bestrijden? Kan het natuurlijk en biologisch?