planten kleigrond
Tuin en planten

Planten voor kleigrond & hoe verzorgen

Last Updated on March 21, 2023 by

Tuinieren in kleigrond kan een flinke uitdaging zijn. Kleigrond staat bekend om zijn slechte drainage en kan te compact zijn, waardoor het voor planten moeilijk is om te wortelen, toegang te krijgen tot water en voedingsstoffen, en te groeien.

planten kleigrond
planten kleigrond

Maar met de juiste planten en verzorging kunt u een prachtige tuin aanleggen die goed gedijt op kleigrond. Wij geven graag onze beste tips om te tuinieren in kleigrond en alsnog van prachtige planten te kunnen genieten!

Hier zijn 20 planten die het goed doen in kleigrond:

1) Hedera (klimop):

klimop hedera kleigrond
klimop hedera kleigrond

Deze groenblijvende bodembedekker en klimplant heeft glanzende bladeren in een reeks kleuren van groen tot geel-goud, die het hele jaar door textuur en kleur aan uw tuin toevoegen.

2) Aster:

aster kleigrond
aster kleigrond

Asters produceren een overvloed aan margrietachtige bloemen met witte of paarse bloemblaadjes die de hele zomer bloeien.

3) Hydrangea anomala petiolaris (klimhortensia):

klimhortensia kleigrond
klimhortensia kleigrond

Deze bladverliezende klimmer produceert witte bloemen in trossen en heeft bladeren die rood-paars kleuren in de herfst.

4) Parthenocissus (wilde wingerd):

wilde wingerd
wilde wingerd

Deze meerjarige klimplant is droogtetolerant en gedijt in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Hij heeft heldergroene bladeren met paarse adering en produceert kleine zwarte bessen.

5) Campanula:

campanula kleigrond
campanula kleigrond

Deze klokvormige bloemen hebben een lange bloeiperiode, bloeiend van de late lente tot de vroege herfst. Ze zijn er in de kleuren blauw, roze, paars en wit.

6) Digitalis:

digitalis kleigrond
digitalis kleigrond

Ook bekend als foxglove in het Engels. Deze kortlevende vaste plant heeft hoge aren met klokvormige bloemen in roze, paarse en witte tinten.

7) Helleborus:

Helleborus kleigrond
Helleborus kleigrond

Deze winterharde vaste plant heeft fris diepgroen blad en produceert trossen komvormige bloemen. De bloemen komen in verschillende kleuren voor, van lichtroze tot diep bordeauxrood.

8) Pyracantha (vuurdoorn):

vuurdoorn
vuurdoorn

Deze groenblijvende heester is geweldig voor het creëren van privacy of als een haag met zijn dikke gebladerte en dichte groeiwijze. Hij produceert witte voorjaarsbloemen die in de herfst overgaan in felrode bessen.

9) Rosa (klimroos):

klimrozen kleigrond
klimrozen kleigrond

Deze sterke klimmers produceren een overvloed aan geurige bloemen gedurende de zomermaanden. Ze komen in een reeks van kleuren, van lichtroze tot dieprood.

10) Delphinium:

delphinium kleigrond
delphinium kleigrond

Deze klassieke cottage garden bloem heeft hoge spitsen van blauwe, paarse of witte bloemen en voegt zeker drama en hoogte toe aan uw tuin.

11) Geranium:

geraniums kleigrond
geraniums kleigrond

Deze vrolijke vaste planten produceren gedurende de zomermaanden trossen bloemen in roze, witte, paarse en blauwe tinten.

12) Wisteria (blauweregen):

wisteria blauwe regen kleigrond
wisteria blauwe regen kleigrond

Deze snelgroeiende klimmer produceert trossen geurige bloemen in tinten van lila-blauw tot lavendel-roze.

13) Hosta:

hosta kleigrond
hosta kleigrond

Hosta’s zijn een goede keuze voor schaduwrijke tuinen, omdat ze opvallende bladeren hebben in verschillende kleuren en texturen.

14) Pulmonaria of longkruid:

pulmonaria longkruid
pulmonaria longkruid

Deze vaste plant produceert trossen klokvormige blauwe, roze of witte bloemen en is ideaal voor schaduwrijke plaatsen.

15) Lampenpoetsersgras:

lampenpoetsersgras
lampenpoetsersgras

Dit groenblijvende gras heeft lange sprieten die tot een meter hoog kunnen worden en een rechtopstaande kluit vormen. In de zomer produceert het purperrode zaadhoofden.

Planten verzorgen in kleigrond

Om ervoor te zorgen dat deze planten goed gedijen in uw tuin met kleigrond, moet u de juiste stappen nemen:

– Verbeter de drainage door mulch of compost aan de grond toe te voegen en voeg zo nodig verhoogde bedden toe. Dit is een ongelofelijk belangrijke stap als je kleigrond hebt in de tuin. Als de planten te lang met hun wortels in water blijven staan, zullen die gaan rotten.

– Spit de grond voor het planten om, zodat de wortels gemakkelijk in de grond kunnen dringen.

– Zorg ervoor dat het gebied een veel zonlicht, want veel van deze planten geven de voorkeur aan volle zon of gedeeltelijke schaduw.

– Regelmatig water geven tijdens droge perioden en in het voorjaar bemesten met een algemene meststof.

Door deze tips te volgen en de juiste planten te kiezen voor uw tuin met kleigrond, kunt u een prachtige ruimte creëren die nog jaren zal bloeien!

Hoe weet je of je kleigrond in je tuin hebt?

Kleigrond is vaak te herkennen aan de zware, dichte textuur en het plakkerige gevoel als hij nat is. Het kan moeilijk te bewerken zijn door het gebrek aan structuur, maar het houdt voedingsstoffen goed vast en draineert langzaam.

Om het type grond in uw tuin te bepalen, neemt u een klein stukje grond, voegt water toe en kneedt het samen. Als je het tot een bal of lint kunt vormen dat niet gemakkelijk uit elkaar valt als je het aanraakt, dan heb je kleigrond.

Kortom, kleigrond kan lastig zijn om mee te werken, maar als je de juiste planten kiest voor deze grondsoort en de juiste verzorgingsinstructies volgt, kun je een prachtige tuin aanleggen die jarenlang zal bloeien! De bovenstaande planten die worden aanbevolen voor tuinen met kleigrond zijn

Met alle bovenstaande informatie hopen we dat u hebt kunnen vaststellen welke planten het meest geschikt zijn voor uw kleigrondtuin. Het planten van deze bloemen en struiken brengt leven, kleur en structuur in elke buitenruimte.

Met een zorgvuldige selectie, onderhoud en een goede afwatering kunt u een prachtige tuin aanleggen waarvan zowel familie als vrienden kunnen genieten! Dus ga naar buiten en begin met planten!

Comments Off on Planten voor kleigrond & hoe verzorgen