hoe hortensia verzorgen
Tuin en planten

Hortensia verzorgen: verpotten, vermeerderen, snoeien en soorten

Last Updated on March 31, 2023 by

Ah, hortensia’s! Velen vinden het een beetje een ouderwetse plant, maar ik vind zelf de kleuren prachtig! Ik zou dan ook niet liever willen dan een grote bos blauwe-paarse hortensia’s in onze tuin te zetten, maar eerst moet ik mijn vriend nog overtuigen.

Ben jij net zo gek op hortensia’s als ik en wil je weten hoe je ze het beste verzorgt, welke grond het nodig heeft, hoe je hortensia’s kan vermeerderen, verpotten, moet snoeien en welke soorten hortensia’s er zijn? Ik laat je alles weten in dit artikel!

hoe hortensia verzorgen
hoe hortensia verzorgen

Photo by Yoksel 🌿 Zok on Unsplash

Hortensia’s: verzorging

De bloem van 2023

De plant die iedereen moet hebben voor 2023 is de Hortensia. Ze zijn zo kleurrijk dat het perfect in je huis past en er zijn zo veel verschillende kleuren dat je ze vast en zeker wel kan laten passen in het kleurenpalet van je tuin.

De Hortensia’s komen oorspronkelijk uit China, Amerika en Japan. Een Hortensia is een bloem met veel blaadjes, al die blaadjes bij elkaar vormen een cirkel.

Een Hortensia kan verschillende kleuren hebben, de kleuren van een Hortensia hangen af van de pH waarde van de grond. Welke kleuren een Hortensia kan hebben zie je later in dit artikel.

hortensia verzorgen
hortensia verzorgen

Waar Hortensia’s planten

Je moet ergens je Hortensia planten, maar waar doe je dat? Een Hortensia kan je binnen of buiten planten, het maakt niet zoveel uit.

Wat wel uitmaakt, is of je de hortensia in het zonlicht of schaduw plant.

hortensias verzorgen
hortensias verzorgen

Je kan het best een Hortensia planten in halfschaduw. Dat wilt zeggen dat de plant maximaal vier uur in de volle zon mag staan. Je kan het best een Hortensia bij het noorden of het westen plaatsen.

Een Hortensia in de tuin kan tegen vriezen, maar als die in een pot zit dan kan de Hortensia schade oplopen. Dus als het gaat vriezen moet je de Hortensia in een pot op een beschutte plaats zetten en het afdekken met kokosmatten.

Welke grond hebben Hortensia’s nodig?

Het beste grond voor een Hortensia is humusrijke en zuurdere grond, in die grond zitten veel voedingsstoffen. Als je dat niet hebt kan je ook altijd normale tuingrond gebruiken.

verzorging voor de hortensia
verzorging voor de hortensia

Je moet dan wel de Hortensia’s af en toe in de zomer watergeven. Een Hortensia kan wit, blauw, paars, roze en rood worden. Wit, paars en roze zijn de basiskleuren, om een Hortensia blauw te maken moet de grond onder de pH waarde van 4,5 zitten. Je kan dat doen door rond september wat aluin toe te voegen.

Om de kleur rood te maken moet de pH waarde van de grond boven de 5,5 zitten. Om dat te halen moet je kalk bij de Hortensia strooien. Rood is de moeilijkste kleur, want een Hortensia groeit het best bij een pH waarde tussen 3,5 en 4,5. Als je de kleur wilt behouden, dan moet de pH waarde tussen de 4,5 en 5,5 zitten.

Water geven

Om je Hortensia goed te behouden, zou ik je aanraden om het twee keer per week water te geven. Je moet ervoor zorgen dat er geen laagje water onderin de pot blijft. Door dat laagje krijgen je wortels geen zuurstof en dan ontstaat er wortelrot. Op warme dagen kan je het best vroeg in de ochtend of in de avond de Hortensia watergeven. In die tijd is de Hortensia nog in rust en dan kan de Hortensia het best het water verwerken.

kleuren hortensia
kleuren hortensia

Verpotten

Een Hortensia kan je het beste meteen nadat je het gekocht hebt verpotten. kies een pot die twintig procent groter is en zet de Hortensia met wat potgrond erin.

Als dan de Hortensia uitgebloeid is, dan kan je het verpotten in je tuin. Er zijn vier stappen voor het verpotten naar de tuin:

 • Graaf de Hortensia uit, probeer niet de wortels te raken met je schepje.
 • Graaf een nieuw gat voor je plant, het gat moet twee keer zo groot en diep zijn als de kluif.
 • Doe er potgrond bij.
 • Geeft de eerste weken wat extra water.

Lees ook: wanneer planten verpotten? 

hortensia paarse kleur
hortensia paarse kleur

Snoeien

Als je een Hortensia gaat snoeien, dan moet je wel oppassen. Als je te veel van de Hortensia gaat snoeien, dan heb je kans dat de Hortensia in dat jaar niet meer gaat groeien.

Als je gaat snoeien dan moet je een paar takken boven de grond eraf snoeien. Je kan ook een paar uitgebloeide bloemen snoeien. Je moet dit niet doen in het voorjaar, want dan groeien de Hortensia nauwelijks.

Wanneer is de beste tijd om een Hortensia te snoeien? Je snoeit een hortensia het beste na de winter maar voor 1 Maart.

Vermeerderen

Als je zelf een Hortensia hebt, dan kan je het heel makkelijk vermeerderen. Je moet deze stappen volgen, om die stappen te volgen kan je het best in de ochtend te werk gaan:

 • Knip een tak van tien centimeter met twee blaadjes.
 • Knip de onderste bladeren van de stek af en de bovenste bladeren voor de helft.
 • Vul de pot met een mengsel van zaaigrond, grind en stekgrond.
 • Doe de stekjes in de grond (stekje mag vijf centimeter de grond in).
 • Geef het stekje wat water.
 • Doe een plastic zakje om de pot heen.
 • Leg de potjes in een plek met halfschaduw.
 • Laat de potjes de eerste winter binnen doorbrengen.

Vind je het moeilijk om stekjes wortels te laten krijgen? Dan kan je stekpoeder gebruiken.

verzorgingstips hortensia
verzorgingstips hortensia

Soorten Hortensia’s

Er zijn zes soorten Hortensia’s. Enkele soorten zijn:

Hydrangea Macrophylia (boerenhortensia)

Dit is de bekendste Hortensia, deze hortensia kom je het vaakst tegen.

Hydrangea Serrata (berghortensia)

De berghortensia lijkt veel op de boerenhortensia alleen het blad is anders. Bij de bergenhortensia zitten de kleine bloemen in het midden en de grotere aan de zijkant. Bij de boerenhortensia is dat anders.

Hyndrangea Anomala (klimhortensia)

De klimhortensia is anders dan de andere Hortensia’s, want deze klimmen omhoog bij een muur. Ze kunnen maximaal vier meter omhoog.

Hydrangea Arborescens (boomhortensia)

De boomhortensia is ook populair, dat komt omdat je de boomhortensia makkelijk kan snoeien.

hortensia verzorgen 1
hortensia verzorgen 1

Hydrangea Paniculata (pluimhortensia)

De pluimhortensia is anders dan de rest, omdat de vorm is geen bolletje maar een pluim.

Hydrangea Quercifolia (eikenbladhortensia)

De eikenbladhortensia lijkt niet op een Hortensia, de bladeren lijken op eikenbladeren en de bloemen zijn ook anders. De bloemen hebben de vorm van een kegel.

Warmte

Een Hortensia kan niet goed tegen zon, want als een Hortensia te veel zon krijgt dan branden zijn bladeren door. Je kan het tegenhouden door een paraplu voor de zon te doen.

Zonlicht

Je hebt eerder kunnen lezen dat een Hortensia maximaal vier uur volle zon mag krijgen. Als een Hortensia meer zon krijgt, dan worden de bladeren van een Hortensia bruin en dat is lelijk.

Maar ,andere soorten Hortensia’s kunnen wel meer zonlicht krijgen, je moet vooral zorgen dat de grond vochtig genoeg is. Goed de planteninfo lezen, dus!

Comments Off on Hortensia verzorgen: verpotten, vermeerderen, snoeien en soorten