planten beschermen winter
Tuin en planten

Hoe je planten inpakken in de winter? Bescherm je planten tegen vorst

Last Updated on March 14, 2023 by

Hoe je planten inpakken in de winter? Bescherm je planten in de winter

Winter in aantocht? Inpakken maar!

Wanneer mogelijk plaats dan zo veel mogelijk kwetsbare potplanten binnen, bijvoorbeeld in een tuinhuisje. Het zou ideaal zijn wanneer je alle vorstgevoelige planten tijdens de wintermaanden in een vorstvrije berging kan bewaren.

hoe planten inpakken winter
hoe planten inpakken winter

Maar als je daar niet de ruimte voor hebt dan zijn er gelukkig nog genoeg mogelijkheden om de gevoelige buitenplanten tegen de vorst te beschermen.

Zorg er in elk geval voor dat je vorstgevoelige planten tijdens de wintermaanden niet te veel water geeft. Wortels kunnen anders snel beschadigen.
Plaats ook zoveel mogelijk vorstgevoelige planten bij elkaar in een pot dat scheelt je een hoop inpakwerk.

planten inpakken winter
planten inpakken winter

Glazen stolp of kweekkap

Een glazen stolp is vooral een handige methode om de kleinere kwetsbare tuinplanten de wintermaanden door te helpen. Door een glazen kap over de planten in je border te zetten biedt je ze een goede bescherming tegen de kou. Druk de kap wel goed in de grond. Je kan hier eventueel ook glazen (groente-)potten voor gebruiken.

Jute

Jute is een materiaal dat gemaakt wordt van de vezels van de struik Corchorus capsularis (witte jute). Om kwetsbare planten tegen regen, vrieskou en wind te beschermen wordt veelal jute gebruikt.

Maak een constructie van bijvoorbeeld bamboestokken en jute en vul de ruimte daartussen met iets van stro en herfstbladeren. Let er wel op dat het vulmateriaal droog moet zijn. Jute kan ook helpen om de boomschors van jonge exemplaren tegen vorst te beschermen.

Om een soort wigwam voor je planten te bouwen heb je een drietal bamboestokken nodig, wat stro, een jute doek en een flinke hoeveelheid droog bladafval. Daarnaast wat touw om de stokken bij elkaar te binden en een lap stof om de bovenzijde van de wigwam af te sluiten.

jute planten inpakken
jute planten inpakken

Breng het stro en het bladafval aan rondom de stam en bind het losjes bij elkaar met touw. Daarna maak je met de drie stokken rondom de plant het geraamte van de wigwam. Vervolgens gebruik je de jute als tentdoek. Maak de jute aan de bovenkant goed vast met touw en sluit het geheel af met de stoffendoek.

Kokos

Een plantbeschermingsschijf gemaakt van kokos heeft als voordeel dat het een natuurlijk en daardoor biologisch afbreekbaar product is. Een kokosschijf biedt een goede beschermlaag voor je planten tegen vorst.

Mulchen

De planten in borders en grote potten kan je extra beschermen tegen de kou door rondom de stam een flinke laag bladeren, cacaodoppen, compost, grasafval of houtsnippers te leggen. De vorst kan op deze manier een stuk moeilijker de wortels bereiken.

Van veel vaste planten sterft in de winter het bovengrondse gedeelte weg. Haal de afgestorven delen er niet af. Hiermee zou je de natuurlijke bescherming van de plant tegen vorst verwijderen. Deze planten hoef je echter niet perse een mulchlaag te bieden. De matig winterharde planten kan je beter wel van een mulchlaag voorzien, voor wat extra bescherming tegen de ijzige kou. Planten die hier onder vallen zijn onder andere de Afrikaanse lelie, de prachtkaars en de vuurpijl.

Mulchen
Mulchen

Noppenfolie

Een voordelige manier om je planten te beschermen tegen koude is door ze in te pakken met noppenfolie of bubbeltjesplastic. Het nadeel is dat plastic condensvorming geeft waardoor schimmels vrij spel krijgen en de plant zelfs kan gaan rotten.

Wil je de planten voor een korte periode beschermen dan is deze methode nog wel te overwegen. Maar wil je de planten de hele winter goed beschermen dan is het verstandig om een alternatief te kiezen.

Het is echter wel een goed idee om noppenfolie te gebruiken om buitenpotten van diverse planten mee in te pakken, waaronder buxus, oleanders, olijfbomen en vijgen. Zo bescherm je ze tegen vorstschade en help je ook de wortels van de plant de winter door.

Rietmatten

Ideaal voor het afdekken of inwikkelen van je vorstgevoelige planten, vooral omdat het riet de planten niet volledig zal afsluiten. De binnenzijde kan je bijvoorbeeld met droge herfstbladeren vullen of met wat stro.

hoe je planten beschermen in de winter
hoe je planten beschermen in de winter

Ook rietmatten kan je prima gebruiken om vorstgevoelige bloemknoppen mee te beschermen. Vooral praktisch bij de ietwat grotere planten, waaronder mammoetblad.

Stro

Stro wordt vooral geadviseerd om entknoppen van stamrozen te beschermen. Dit natuurlijke materiaal wordt ook veel gebruikt als vulmateriaal bij andere inpakmethodes. Rijststro biedt een goede isolatielaag bij kou voor je potten die van aardewerk gemaakt zijn.

Vliesdoeken

Een vliesdoek is gemaakt van een vrij licht materiaal dat een stuk minder snel zorgt voor condensvorming dan plastic. Goed te gebruiken als afdekmateriaal ter bescherming van fragiele bloemknoppen zoals die van de cameliaplanten.

planten beschermen winter
planten beschermen winter

Je kan de plant met een gerust hart inpakken in vliesdoek zonder dat je bang hoeft te zijn dat de plant stikt, want vliesdoek is goed luchtdoorlatend.

Winterafdekvlies

Dit afdekmateriaal wordt gemaakt van het uv-bestendige polypropyleen. Het voordeel van dit product is dat het water, licht en lucht doorlaat. Bovendien is het eenvoudig op maat te maken.

planten beschermen tegen de winter
planten beschermen tegen de winter
Comments Off on Hoe je planten inpakken in de winter? Bescherm je planten tegen vorst