olijfboom verzorgen
Tuin en planten

De olijfboom: alle tips over verzorging

Last Updated on March 9, 2023 by

De olijfboom: alle tips over verzorging

Hoe zorg je voor een indoor olijfboom?

Olijfbomen kunnen binnenshuis worden gekweekt, maar kunnen binnen slechts 8-9 jaar meegaan. Het is niet waarschijnlijk dat olijven aan een binnenolijfboom zullen groeien.

Olijfbomen hebben minimaal zes uur zon per dag nodig. Ideaal is een zonnig raam op het zuiden. Een kweeklamp kan de boom wat extra zonneschijn geven tijdens de donkere wintermaanden.

Ze zijn geschikt voor de drogere lucht die in de meeste huizen wordt aangetroffen – vernevelen is meestal niet nodig. De grond moet gemakkelijk wegvloeien.

olijfboom verzorgen
olijfboom verzorgen

Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash

Verzorgingstips voor een olijfboom

Voeg een centimeter of twee piepschuim, grind, scherven van potten of een ander soort vulmiddel toe op de bodem van de pot om de grond goed gedraineerd te houden. Laat de bovenste centimeter aarde in de pot tussen de gietbeurten door uitdrogen.

olijfboom
olijfboom

Hoeveel water heeft een olijfboom nodig?

Bomen in pot moeten vaker worden bewaterd dan bomen die in de grond zijn geplant. We gebruiken 1 keer per week 4 kopjes water.

Moet je een olijfboom bemesten?

Twee keer per jaar bemesten met een kleine hoeveelheid langzaam werkende meststof.

olijven olijfboom
olijven olijfboom

Indoor olijfboom snoeien

Het kan nodig zijn om de boom in pot meer dan eens per jaar te snoeien om de boom binnen zijn ruimtebeperkingen te houden. Het afknijpen van de groeipunten bevordert de groei, het verwijderen van takken geeft meer ruimte.

olijfboom verzorgen 2
olijfboom verzorgen 2

Olijfboom verpotten

Misschien wilt u verpotten naarmate het groeit – indien nodig elk jaar een containermaat groter maken.
Controleer vaak op sapzuigende insecten!

Hoe zorg je voor een olijfboom in je tuin?

Een olijfboom is een zonneklopper. Zie maar naar de landen waar hij weelderig tiert! Plant dus je olijfboom op een plek waar hij minimaal 6-8 uur zon per dag krijgt, en bij voorkeur de hele dag volle zon met veel licht.

Kies een plek met goed doorlatende grond. Olijfbomen tolereren geen zware, kleiachtige bodems en het moet gemakkelijk uitlekken.

hoe olijfboom verzorgen
hoe olijfboom verzorgen

Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo breed is als de pot en op ongeveer dezelfde diepte. Trek eventuele opgerolde wortels recht en/of knip ze af voordat u de kluit in het plantgat plaatst.

Begraaf de plant niet dieper dan in de pot. Je wilt maar een paar centimeter aarde boven het wortelstelsel en je wilt de wortels niet te veel verstoren. Vul het plantgat met de eigen grond en geef diep water.

Verspreid een laag organische mulch iep over de wortelzone en een beetje daarbuiten.

Gedurende de eerste zes maanden, terwijl de nieuwe landschapsboom zich begint te vestigen, moet deze twee of drie keer per week diep worden bewaterd.

Het opzetten van druppelirrigatie zal de wortels van de boom helpen groeien en de fruitproductie verbeteren.

Volwassen olijfbomen zijn zeer droogtetolerant, maar als ze in de vroege lente en zomer elke week of tien dagen ongeveer een centimeter water krijgen, zullen ze meer en grotere olijven produceren. Een regelmatig bewateringsschema wordt voorgesteld om olijfbomen sneller te laten groeien.

verzorging olijfbomen
verzorging olijfbomen

Olijfbomen snoeien

Het snoeien van olijfbomen is nodig. Anders blijven de takken doorgroeien en hangt hij er maar bij! Snoei het eerste jaar niet. In het tweede jaar moet je beginnen met het trainen van de boom voor zijn volwassen boomvorm.

Als vuistregel geldt : best elk jaar snoeien om de gewenste vorm en grootte te behouden. Maart en april zijn de beste maanden voor deze klus, snoei zeker niet in het najaar!

Zorg voor een centrale leider aan de bovenkant van de boom met drie “steiger” zijtakken. Na enkele jaren kunt u jaarlijks snoeien voor een secundair steigersysteem op de eerste drie zij olijftakken. Snoei jaarlijks om zware gewassen te produceren.

Olijfbomen dragen vrucht op de groei van het voorgaande jaar, en ze dragen nooit twee keer op hetzelfde hout. Ze moeten in het voorjaar worden gesnoeid, waarbij de scheuten worden verwijderd die het voorgaande jaar vrucht droegen, maar nieuwe scheuten achterlaten die zich het jaar ervoor hebben ontwikkeld.

 

lees ook: gemakkelijke kamerplanten

Lees ook: Deze planten houden van veel zon

Comments Off on De olijfboom: alle tips over verzorging