makkelijke kantoorplanten
Tuin en planten

11x Makkelijke kantoorplanten (ook voor home office)

Last Updated on March 4, 2023 by

Kamerplanten kunnen geweldige aanvullingen zijn voor zowel thuiskantoren als gewone kantoorruimtes. Ze brengen leven en kleur in de ruimte, helpen de lucht te zuiveren en verbeteren in het algemeen de stemming. Maar niet alle planten zijn gelijk als het gaat om kantooromgevingen. In dit artikel geef ik je graag een lijst met de beste planten voor thuis of op kantoor.

planten home office
planten home office

Sterker nog: ik ben zelf ook op zoek naar enkele nieuwe planten voor op mijn kantoor. Mijn home office is gericht op het zuiden, dus de kantoorplanten gaan echt wel goed tegen de zon en hitte moeten kunnen.

Op dit moment heb ik een Monstera hoog en droog staan (onze kat komt erg vaak op bezoek op mijn kantoortje en een Monstera is een giftige plant voor katten) en staan er nog 3 pannenkoekenplantjes bij. Ook heb ik een terrarium met enkele tropische planten erin, maar ook daar is iets misgelopen vrees ik… een van mijn planten begint echt té groot te worden, ik dacht dat dat helemaal niet kon!

planten op kantoor
planten op kantoor

Nu… die pannenkoekenplantjes heb ik enkele maanden gewoon hun ding laten doen en niet gedraaid. Het resultaat: ik heb scheve pannenkoekenplanten, hahaha! Tijd om dus eens te kijken of ik niet nog een beetje extra groen kan toevoegen aan mijn werkomgeving!

Makkelijke kantoorplanten

Geluksbamboe

Een van de populairste kantoorplanten is de geluksbamboe, wetenschappelijk bekend als Dracaena sanderiana. Van geluksbamboe wordt al eeuwenlang gedacht dat het geluk en positieve energie brengt, maar het is ook een van de meest onderhoudsarme kantoorplanten. Hij heeft alleen indirect licht en om de paar weken minimaal water nodig.

geluksbamboe kantoor
geluksbamboe kantoor

Spathiphyllum (lepelplant)

Voor kantoren met veel natuurlijk licht is de peace lelie, lepelplant (Spathiphyllum) is een geweldige optie. Deze plant kan goed tegen fel licht, maar groeit ook goed bij weinig licht.

De vredeslelie of lelieplant staat bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten en zijn unieke witte bloemen die opengaan als de plant goed water krijgt.

lepelplant kantoorplant
lepelplant kantoorplant

ZZ-plant

Voor hokjes of andere kleine ruimtes is de ZZ-plant (Zamioculcas zamifolia) een uitstekende keuze. Hij heeft slechts minimaal licht en water nodig, en is gemakkelijk in toom te houden door zijn langzame groei.

zz plant kantoor
zz plant kantoor

Cactus

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van cactussen op de werkvloer, als er nu iets aantoont dat je echt helemaal geen groene vingers hebt… is het wel een cactus. Ze hebben ook geen mooie groene bladeren en daar hou ik net zo veel van!

Maar, dat gezegd zijnde, is een cactus dus wel een topkeuze als je helemaal geen zin hebt om planten water te geven en toch iéts van groen en decoratie in je kantoor wil.

cactus op kantoor
cactus op kantoor

Varens

Ook van varens ben ik echt ontzettend fan! Vele soorten varens hebben namelijk helemaal niet zo veel licht nodig en gedijen prima in de schaduw. Laat onze werkplekken (zeker in van die open kantoren) niet zo goed verlicht zijn, dan is een varen een grote redder in nood.

Een varen heeft ook niet al te vaak water nodig, maar je moet wel wat zorgen dat ‘ie zich goed voelt, dan gaat de varen prachtig groeien.

varen kantoor
varen kantoor

Goudpalm

Ook een goudpalm staat prachtig op je kantoor!

Al deze planten zijn geweldige kantooropties, omdat ze weinig onderhoud vergen en vrijwel overal geplaatst kunnen worden, van vensterbanken tot planken. Van van bamboe tot de vredeslelie, kantoorplanten zijn een geweldige manier om leven en kleur in elke ruimte te brengen.

goudspalm kantoor
goudspalm kantoor

Pannekoekenplant

Ik vertelde je al dat ik al enkele pannenkoekenplantjes in mijn kantoor heb staan, en ben er nog elke dag heel erg blij mee. Ze hebben niet zo veel nodig qua onderhoud (het laatste wat je wil is een super needy plant, toch… je bent al druk genoeg) en je kan ze nog gemakkelijk stekken ook!

Zo kan het hele kantoor gratis stekjes krijgen en thuis ook nog veel meer groen krijgen. Ideaal, toch?

pannenkoekenplantje
pannenkoekenplantje

Kentiapalm

Ik gooi er nog een extra palm bij, omdat ze zo ongelofelijk populair zijn als kantoorplanten: de Kentiapalm! Deze plant is ongelofelijk gewild om een urban jungle te maken in huis en wordt daarom heel erg vaak gevraagd in een kantooromgeving.

Het fijne aan de Kentiapalm is dat het een plant is die niet gek veel onderhoud vraagt. De palm geeft gelijk wat extra cachet aan je kantoor en zorgt voor een grote groene oase. Ideaal ook om te combineren met een kamerscherm om wat meer privacy op kantoor te krijgen.

makkelijke kantoorplanten
makkelijke kantoorplanten

Monstera

Zet een Monsteraplant alleen maar in een zonnige ruimte, anders gaat de plant echt te triest worden… dat willen we niet op ons geweten hebben! Een monstera wil ofwel klimmen ofwel naar beneden geleid worden, dus voorzie echt genoeg ruimte voor deze plant.

Je grootste vriend? Een mosstok! Zo krijgt je Monstera alle steun die hij nodig heeft en zal je zien dat deze plant echt groeit als kool.

monstera kantoor
monstera kantoor

Een mosschilderij

Liever geen onderhoudsintensieve plant op kantoor, maar wil je wel leven en groen op de werkvloer? Dan is een mosschilderij waarschijnlijk ideaal! Geen idee wat een mosschilderij is? Dat is – heel kort door de bocht – een plaat met mos. Je moet die wel regelmatig een beetje nat sproeien, maar dat is het dan ook.

Heel tof ook om bijvoorbeeld je logo uit mos te laten maken en in je entreehal op te hangen, dat geeft gelijk een ongelofelijk coole indruk.

mosschilderij op kantoor
mosschilderij op kantoor

Sansevieria

Ook de Sansevieria mag toch echt niet ontbreken in dit rijtje: deze gemakkelijke kamerplant is heel gemakkelijk te onderhouden, ziet er tof uit en kan je ook echt gebruiken om wat meer groen én structuur in je kantoor te krijgen. Vaak worden deze planten in een hoge plantenbak gezet zodat ze goed kunnen groeien: een natuurlijke scheidingsmuur!

De slangenplant (Dracaena trifasciata) is een populaire kantoorplant. Hij doet het het beste bij weinig licht en hoeft maar af en toe water te krijgen, dus het is een ideale optie voor mensen met een druk werkschema of mensen die vergeten hun planten regelmatig water te geven.

sansevieria kantoorplant
sansevieria kantoorplant

 

populaire kantoorplanten
populaire kantoorplanten

Weinig ruimte? Verticale tuin!

Wat als je maar weinig kantoorruimte hebt, maar toch graag extra groen en planten wil toevoegen? Dan zijn een mosschilderij en een verticale tuin echt opties die je zeker eens moet bekijken.

groene muur op kantoor
groene muur op kantoor

 

verticale tuin op kantoor
verticale tuin op kantoor

Vergeet je balkon niet

Misschien heb je wel een balkon aan je kantoor of je home office? Zet daar dan ook leuke planten! Ik raad je planten met mooie bloemen aan, zo krijgt je kantoor net dat beetje extra kleur (en buiten is het vaak gemakkelijker om bloemen te krijgen dan binnenshuis). Lees dan ook zeker ons artikel over balkonplanten!

Deze opties geven je iets groens en gezonds om naar te kijken tijdens je werkdag! Wat voor soort kantoor je ook hebt, planten kunnen het kantoor uitnodigender en productiever maken. Probeer vandaag nog één of twee planten aan je bureau toe te voegen!

kantoor planten
kantoor planten
Comments Off on 11x Makkelijke kantoorplanten (ook voor home office)