bomen die tegen droogte kunnen
Tuin en planten

Welke bomen kunnen goed tegen droogte – droogtetolerante bomen

Last Updated on May 7, 2023 by

Droogtetolerante bomen: welke bomen zijn geschikt voor droge omstandigheden?

Als het gaat om het kiezen van bomen voor onze tuin, parken of straten, is het belangrijk om rekening te houden met de klimaatveranderingen en de droogte die we steeds vaker ervaren. Sommige bomen zijn beter bestand tegen droogte dan andere. Het is daarom belangrijk om te weten welke bomen droogtetolerant zijn en welke niet.

bomen die tegen droogte kunnen
bomen die tegen droogte kunnen

Als tuin- en landschapsontwerper heb ik veel ervaring met het selecteren van bomen die geschikt zijn voor verschillende omstandigheden. Er zijn veel verschillende soorten bomen die goed tegen droogte kunnen. Sommige bomen hebben diepe wortels die hen helpen water op te nemen uit diepere grondlagen, terwijl andere bomen een dikke waslaag op hun bladeren hebben om waterverlies te verminderen.

In dit artikel zal ik enkele van de meest droogtetolerante bomen bespreken die geschikt zijn voor tuinen, parken en straten. Deze bomen zijn niet alleen bestand tegen droogte, maar hebben ook andere voordelen, zoals het aantrekken van vogels en insecten, het bieden van schaduw en het verminderen van luchtvervuiling. Laten we eens kijken naar enkele van de beste opties voor droogtetolerante bomen.

Bomen die goed tegen droogte kunnen

Als het gaat om droogtetolerante bomen, zijn er verschillende soorten die goed presteren in droge omstandigheden. Hieronder vindt u een lijst van bomen die goed tegen droogte kunnen, met een beschrijving van hun eigenschappen en voordelen.

 • Pinus sylvestris
 • Betula pendula
 • Himalaya-ceder
 • Sierpruim
 • Celtis occidentalis
 • Koelreuteria paniculata
 • Quercus cerris

Bomen met diepe wortels

Bomen met diepe wortels zijn in staat om water op te nemen uit diepere lagen van de grond, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte. Enkele voorbeelden van bomen met diepe wortels zijn de Amerikaanse eik, de zwarte walnoot en de witte esdoorn. Deze bomen hebben een diep wortelstelsel dat hen in staat stelt om water op te nemen uit diepere lagen van de grond. Dit maakt hen ideaal voor droge gebieden waar water schaars is.

zwarte kastanje droogte
zwarte walnoot droogte
 • Amerikaanse eik
 • zwarte walnoot
 • witte esdoorn
amerikaanse eik droogte
amerikaanse eik droogte

Bomen met een dikke stam

Bomen met een dikke stam hebben de capaciteit om water op te slaan in hun stam, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte. Voorbeelden van bomen met een dikke stam zijn de baobab, de Afrikaanse olifantenboom en de johannesbroodboom. Deze bomen hebben een dikke stam die hen in staat stelt om water op te slaan gedurende lange periodes van droogte. Dit maakt hen ideaal voor gebieden waar water schaars is en de droogteperiodes lang zijn.

baobab droogte
baobab droogte
 • Baobab
 • Afrikaanse olifantenboom
 • Johannesbroodboom

Bomen met een waslaag op de bladeren

Bomen met een waslaag op de bladeren hebben een extra beschermingslaag die hen beschermt tegen uitdroging. Voorbeelden van bomen met een waslaag op de bladeren zijn de olijfboom, de laurier en de magnolia. Deze bomen hebben een waslaag op hun bladeren die hen beschermt tegen uitdroging door het verminderen van de hoeveelheid water die verdampt. Dit maakt hen ideaal voor droge gebieden waar water schaars is en de verdamping hoog is.

bomen droogte
bomen droogte

Belang van droogtetolerante bomen

Voor de biodiversiteit

Als we het hebben over het belang van droogtetolerante bomen, is het belangrijk om te benadrukken dat deze bomen van groot belang zijn voor de biodiversiteit. Droogtetolerante bomen hebben een hoge ecologische waarde, omdat ze in staat zijn om te overleven in droge en hete omstandigheden.

Ze bieden voedsel en onderdak aan verschillende soorten dieren, zoals vogels, insecten en kleine zoogdieren. Door het planten van droogtetolerante bomen helpen we de biodiversiteit te behouden en te versterken.

Voor de klimaatadaptatie

Droogtetolerante bomen zijn ook van groot belang voor de klimaatadaptatie. Met de klimaatverandering die steeds sneller gaat, worden droogteperiodes langer en intenser.

Droogtetolerante bomen zijn in staat om te overleven in deze extreme omstandigheden en kunnen daarom bijdragen aan het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en bodemerosie. Door het planten van droogtetolerante bomen kunnen we ons aanpassen aan de veranderende omstandigheden en de gevolgen van klimaatverandering verminderen.

Voor de economie

Droogtetolerante bomen hebben ook economische voordelen. Ze zijn in staat om te groeien in droge en hete omstandigheden, waardoor ze geschikt zijn voor gebieden waar andere bomen niet kunnen groeien.

Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor de landbouwsector, waar droogtetolerante bomen kunnen worden gebruikt als schaduwbomen voor gewassen of als windbrekers om bodemerosie te voorkomen. Door het planten van droogtetolerante bomen kunnen we de economische waarde van een gebied vergroten en de productiviteit van de landbouwsector verhogen.

Door het belang van droogtetolerante bomen te benadrukken, kunnen we ervoor zorgen dat deze bomen meer worden geplant en behouden. Dit kan bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit, de klimaatadaptatie en de economische ontwikkeling.

Toepassingen van droogtetolerante bomen

In stedelijke gebieden

In stedelijke gebieden zijn droogtetolerante bomen erg belangrijk. Deze bomen kunnen namelijk goed tegen de hitte en droogte die vaak voorkomen in steden. Ze hebben minder water nodig en zijn beter bestand tegen de vervuiling en de beperkte beschikbare ruimte.

Bovendien zorgen deze bomen voor verkoeling en schaduw in de stad, wat erg belangrijk is tijdens warme zomers.

In landbouwgebieden

Ook in landbouwgebieden zijn droogtetolerante bomen van groot belang. Deze bomen kunnen namelijk worden gebruikt als windscherm, waardoor de gewassen minder snel uitdrogen.

Daarnaast kunnen deze bomen worden gebruikt als voedselbron voor vee, zoals geiten en schapen. Ook kunnen de bladeren van deze bomen worden gebruikt als voer voor bijvoorbeeld paarden en koeien.

In natuurgebieden

In natuurgebieden zijn droogtetolerante bomen van groot belang voor het behoud van de biodiversiteit. Deze bomen kunnen namelijk overleven in droge en hete omstandigheden, waardoor ze een belangrijke rol spelen in het ecosysteem.

Ze bieden onderdak en voedsel aan verschillende dieren en insecten, en dragen bij aan het behoud van de natuurlijke balans. Al met al zijn droogtetolerante bomen dus erg belangrijk voor verschillende toepassingen. Of het nu gaat om stedelijke gebieden, landbouwgebieden of natuurgebieden, deze bomen dragen bij aan een gezonde en duurzame omgeving.

Comments Off on Welke bomen kunnen goed tegen droogte – droogtetolerante bomen