wat doen tegen slakken
Tuin en planten

Slakken bestrijden & natuurlijke tips

Last Updated on March 4, 2023 by

 

wat doen tegen slakken
wat doen tegen slakken

Photo by Krzysztof Niewolny on Unsplash

 

Waarom zijn slakken schadelijk voor je tuin en moestuin?

Slakken kunnen bijvoorbeeld bij een wat vochtige periode een behoorlijk plaag vormen in je tuin en moestuin. Niet alle soorten gaan knabbelen van je planten.

Maar is dit wel het geval dan is het heel goed mogelijk dat je planten zover aangevreten zijn dat er geen redden meer aan is.
Een voorbeeld daarvan is als je net kleine slaplantjes gaat uitplanten in je moestuin.

In een wat natte periode met veel regen is het heel goed mogelijk dat binnen een of twee dagen heel je slaplantjes weggevreten zijn. Dit geldt niet alleen voor in de moestuin. Slakken doen zich ook graag te goed aan andere planten in je tuin zo valt bijvoorbeeld een hosta ook erg in de smaak bij slakken.

slak bestrijden
slak bestrijden

Wat kan je doen tegen slakken in de tuin?

Slakken bekijken we meestal met de gedachten dat ze schadelijk zijn voor onze planten in de tuin. Maar over het algemeen genomen zijn de meeste slakken die voorkomen in Nederland niet zo heel enthousiast om aan je mooie verse groene planten et zitten. Ze houden het liever bij plantenresten.

Ze houden op een natuurlijke manier je tuin schoon. Maar desondanks zijn er altijd soorten die wel heel veel interesse hebben in wat frisgroen blad. Dan is het wel zo fijn dat je de slakken op een bepaalde manier kan bestrijden of ervoor te zorgen dat ze je planten met rust laten.

naaktslak bestrijden
naaktslak bestrijden

Slakken bestrijden

  1. Meer natuurlijke vijanden van slakken in de tuin

    Wil je op een hele natuurlijke manier de slakkenoverlast proberen te beperken? Maak dan je tuin aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van de slak. Vogels, egels.

    Padden en kikkers zijn allemaal natuurlijke vijanden van de slak.

    Door deze dieren naar je tuin te lokken heb je direct de oplossing voor het slakken probleem. Deze dieren zijn namelijk verzot op slakken. Daarom is het een heel goed idee om te kijken hoe je in jouw tuin aanpassingen kan doen zodat vogels en egels graag jouw tuin komen bezoeken.

  2. Biervallen

    Om slakken te bestrijden kan je biervallen maken. Dit werkt heel eenvoudig. Neem een plastic bakje of potje. Daarna zoek je een plek in de tuin waar de slakken voor overlast zorgen.

    Graaf een gat en zet hier het bakje in. Vul het met een klein laagje bier. De slakken komen erop af vallen in het bakje en kunnen er niet meer uit en sterven.

    Op zich is dit een hele goede remedie om een slakken plaag te bestrijden maar houd er wel rekening mee dat er ook slakken of ander diertjes zoals een pad) in kunnen vallen die niet schadelijk zijn.

  3. Koper

    Heb je bijvoorbeeld een hosta in de tuin of heb je een plant in een bloempot staan die je wil beschermen tegen slakken. Gebruik dan een koperband, kopertape of koperring.

    Daar zijn slakken niet van gecharmeerd nog sterker het geeft deze weekdiertjes een elektrische schok. Waardoor ze snel zullen verdwijnen en je plant met verder met rust laten.

    Je kan de koperen band of ring rond de bloempot doen of in de tuin rond je planten leggen of een stukje ingraven zodat de koperen band goed op de gewenste plaats blijft liggen. Je bent op deze manier snel verlost van slakkenoverlast.

  4. Plastic randen

    Dit is vooral een goede manier om jonge aanplant te beschermen. Om ervoor te zorgen dat slakken er niet bij kunnen komen. Maak een scherp plastic randen om je jonge aanplant heen.

    Het lukt een slak niet om hiertegen op te kruipen. Je graaft de plastic randen een stukje in de aarde zodat deze goed stevig blijven staan. Wat je ook kan doen is een plastic fles over je jonge plantjes zetten of een plastic emmer of bak.

    De werking is hetzelfde als bij de plastic randen. De slak heeft hier de grootste moeite tegenop te kruipen.

    Wil je het de slakken nog moeilijker maken dan kan je aan de buitenkant van de plastic rand onderaan nog een beetje vaseline erop smeren. Daarmee maak je het plastic nog gladder en als de slak een poging doet zal hij dit snel moeten opgeven.

  5. Zout strooien (eigenlijk mag dit niet)

    Slakken bestrijden met zout is iets wat je eigenlijk niet moet doen.

    Door zout op de slak te strooien wordt het weekdiertje echt als het ware helemaal verpulverd er blijft niets van de slak over dan een kleine beetje vochtige slijm.

    Een dieronvriendelijke manier en het mag ook om die reden niet. Bovendien is het zout dat je op de slak strooit ook niet bevorderlijk voor het bodemleven in je tuin.

    Het kan ook schadelijk zijn voor je planten. Kortom, het is beter om op een andere manier te vinden waarmee je slakken kan bestrijden.

  6. Aan de kippen voeren

    Heb je een gezellig toompje kippen? Dan kunnen die je helpen bij de bestrijding van slakken. Het enig wat je hoeft te doen is de slakken vangen. Vervolgens voer je de slakken aan de kippen.

    Die weten er wel raad mee. Dit is een heel natuurlijke manier van slakken bestrijden. Mocht er onverhoopt in een wat natte periode toch en slak in de ren bij de kippen of tegen het hok opkruipen.

    Dan hoef je de weekdiertjes niet te vangen maar lossen de kippen het slakkenprobleem daar helemaal zelf op. (Mits ze er uiteraard makkelijk bij kunnen.)

  7. Slakkenkorrels

    Je kan ook een slakkenplaag proberen te bestrijden met slakkenkorrels. Deze kan je kopen bij een bijvoorbeeld een tuincentrum. De slakkenkorrels strooi je rond de planten of op een plek waar je overlast ondervindt van slakken.

    De weekdiertjes eten hiervan met als gevolg dat ze daarna snel doodgaan. Strooi je de slakkenkorrels in de tuin dan is het heel goed mogelijk dat je na een fikse regenbui weer opnieuw moet strooien.

    Het kan ook anders leg een plastic regenpijp in de tuin en strooi hier de slakkenkorrels in. Op deze manier blijven de korrels mooi droog en blijven ze hun werking behouden.

  8. Niet-schadelijke slakkenkorrels

    Om te voorkomen dat andere dieren zoals egels en padden nadelige gevolgen ondervinden van het gebruik van slakkenkorrels kan je het beste kiezen voor niet schadelijke slakkenkorrels.

    Daarmee bedoelen we slakkenkorrels die voor het grootste gedeelte bestaan uit ijzerfosfaat.
    Dit kan verder geen kwaad voor ander dieren. Dit in tegenstelling tot slakkenkorrels die methaldehyde bevatten.

    Dit is een chemisch goedje waar slakken van dood gaan maar ook voor andere dieren gezondheidsschade kan opleveren. Als je een slakkenplaag met slakkenkorrels wil bestrijden kies dan altijd voor niet schadelijke slakkenkorrels. Deze werken ook heel goed maar wel beter voor het milieu en voor mens en dier.

  9. Gebruik geen methaldehyde

    Waarschijnlijk heb je in een tuincentrum al weleens een keer slakkenkorrels gezien met methaldehyde. Dit zijn slakkenkorrels met een chemische stof erin. Je kan het ook gewoon gif noemen.

    Het is beter om dit soort slakkenkorrels niet te gebruiken. Er zijn genoeg alternatieven die veel milieuvriendelijker zijn.

    Bovendien kan het gebruik van dit soort slakkenkorrels ook giftig zijn voor mensen en andere dieren. Houd het altijd uit de buurt van kinderen. Stel je maar eens voor dat je kind denkt dat het snoepjes zijn en ze in een onbewaakt ogenblik opeet.

    Dit wil je uiteraard voorkomen. Ga op zoek naar een alternatief om je slakken te bestrijden en gebruik geen slakkenkorrels met methaldehyde.

  10. Eitjes vernietigen

    Door slakkeneitjes op te sporen en te vernietigen voorkom je ook dat je last krijgt van een slakkenplaag. De eitjes zien en doorschijnend wit uit en de slak legt ze meestal in de bodem of bijvoorbeeld onder blad wat in je tuin ligt of andere plantresten.

    Door de bodem te bewerken en het afval op te ruimen haal je ook meteen de eitjes weg. Maar je kan ook als je een rondje in de tuin loopt en je ontdekt ergens slakkeneitjes deze direct verwijderen.

    Daarmee voorkom je dat de eitjes uit kunnen komen en er weer een nieuwe aanwas aan slakken een plaag gaan vormen.

  11. Aaltjes

    Aaltjes zijn hele kleine wormpjes die in staat zijn om de slakken met een bacterie op te zadelen. Een bacterie die voor slakken echt dodelijk is. Je kan aaltjes kopen bij een tuincentrum.

    Het enige wat je hoeft te doen is de aaltjes uitstrooien. Dit doe je op de plekken in de tuin waar je veel slakken ziet zitten of waar je echt veel slijmsporen kan ontdekken.

    Overigens gaan de aaltjes zelf op zoek in de aarde naar slakken. Het is hierbij wel belangrijk dat je de grond goed nat houdt voor de aaltjes.

  12. Koffiedik

    Heb je genoten van een kopje filterkoffie? Gooi het koffiedik niet weg. Het is een heel probaat middel tegen de bestrijding van slakken. Als eerste vinden ze het niet prettig om door het toch wat ruw en scherp aanvoelend koffiedik te kruipen en ten tweede vinden met name kleinere slakken door cafeïne in de koffie niet fijn.

    Ze kunnen hier echt aan dood gaan. Er zit in koffiedik over het algemeen genomen niet zo heel veel cafeïne meer. Maar toch nog genoeg om de slakken mee te bestrijden. Laat het koffiegruis wel eerst weer goed uitdrogen en zorg ervoor dat er geen schimmels in komen!

    Als alternatief kan je ook gewoon droge gemalen koffie strooien maar dit is dan meer bedoeld voor een hoger cafeïne gehalte. Ga ook niet je allerbeste koffie lopen strooien, da’s een beetje zonde van je geld 😉

  13. Eierschalen

    Iets wat scherp aanvoelt vinden slakken echt niet fijn. Daarom zijn eierschalen zeer geschikt om dit probleem aan te pakken. De eierschalen breek je in hele kleine stukjes.

    Deze stukjes strooi vervolgens rond bijvoorbeeld je groenteplantjes in de moestuin of rond de bloemen in de tuin. Eigenlijk strooi het bij alle planten die je wil beschermen.

    De slakken gaan op zoek naar een andere fijne plek en laten jouw bloemen en planten verder met rust. Daarnaast hebben de eierschalen ook nog een positief effect op de grond en het bodemleven.

  14. Ga slakken vangen bij valavond

    Zodra de avondschemering een beetje invalt komen meestal de slakken tevoorschijn. Een ideaal moment om de tuin in te gaan en er zoveel mogelijk proberen te vangen. Neem wel wat licht mee zoals een zaklamp anders zie je misschien niet zoveel.

    Je kan de gevangen slakken daarna bijvoorbeeld aan je kippen voeren. Door er zoveel mogelijk te vangen bij valavond heb je minder last van een slakkenplaag.

Comments Off on Slakken bestrijden & natuurlijke tips