wat doen in de tuin in maart
Tuin en planten

Tuinklusjes in Maart: tuinkalender

Last Updated on February 9, 2022 by

Tuinklusjes maart

Maart, de start van een nieuw tuinseizoen

Eindelijk is het zo ver: het tuinseizoen gaat van start. De hele tuin lijkt weer tot leven te komen, dat wordt genieten. Maar eerst is het tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Er valt deze maand weer genoeg te doen.

tuinklusjes maart
tuinklusjes maart

Photo by Nadiia Ploshchenko on Unsplash

Gazon onderhouden

Dit is het moment om je gras eens flink onder handen te nemen door het goed te verticuteren met een verticuteerhark of bij een groot gazon met een elektrische verticuteermachine. Op deze manier verwijder je in een klap veel mos en bladafval uit je gazon.

Licht, lucht en water krijgen zo weer de kans om het gras te bereiken, wat de groei ten goede zal komen. Een goed begin is het halve werk. Hou je van een strak gazon dan kan je nu ook de grasranden afsteken.

Bemesten

De wintergroene planten hebben de afgelopen winter behoorlijk hun best moeten doen, de hoogste tijd om ze even een boost te geven met wat mest. Hiermee maak je jouw planten direct sterker en weerbaarder tegen plagen en plantenziekten. Bovendien geef je ze hiermee de kans om verder uit te groeien tot een rijk bloeiende plant.

Snoeien

Eindelijk mag je flink aan de slag gaan met de snoeischaar. Snoeien is vaak een kwestie van durven, wanneer je het op de juiste manier en met aandacht doet krijg je er alleen maar rijker bloeiende planten voor terug. Schroom niet en ga aan de slag met borderplanten, heesters, lavendel en rozen. Let wel: iedere plant heeft zo zijn eigen snoeiwijze!

In elk geval mogen diverse klimplanten nu flink teruggesnoeid worden, waaronder clematis (niet de voorjaarsbloeiers), kamperfoelie, klimop, klimrozen en winterjasmijn. Bij de kamperfoelie kan je de zijscheuten verwijderen tot ongeveer 5 cm. van de hoofdtak af. Klimop kan je zover terug snoeien als dat je wilt. Zorg er in elk geval voor dat hij andere planten niet verdringt of onder dakpannen gaat groeien.

Fruitbomen kunnen nu ook gesnoeid worden, laat echter de kersenboom en andere steenfruitbomen met rust.

De snoeilijst in maart is bijna oneindig. Denk onder andere aan: Amerikaanse sering, hertshooi, hortensia, oleander, olijf, rozen en de vlinderstruiken. Tot halverwege deze maand mogen ook de wilgen nog geknot worden.

Onkruid verwijderen

Loop de gehele tuin na op onkruid, verwijder het zoveel mogelijk en het liefst met wortel en al. Dit gaat in het voorjaar nog vrij gemakkelijk, hoe langer je wacht hoe sterker de onkruidscheuten zijn en hoe meer ze zich weten te vermeerderen.

Kleur bekennen

Dit is de uitgesproken maand om aan de slag te gaan met zomerbollen en de ideale tijd om zomerbloembollen (begonia, dahlia, fresia, gladiolen, lelies) in de grond te stoppen. ook sierheesters mogen in maart geplaatst worden (kardinaalsmuts, laurierkers, sneeuwbal) Heb je een sierheester dat verplaatst moet worden dan is dat nu ook mogelijk.

Zaailingen

Tijdens de laatste weken van maart mogen zomerbloemen in een bak gezaaid worden. De pronkerwt (Lathyrus) is daar een goed voorbeeld van. Zaai ze bij voorkeur meteen in vrij diepe potten, zodat de gevoelige wortels direct flink door kunnen groeien zonder daarbij gestoord te worden.

Ook veel zaaigoed voor de moestuin kan je nu zaaien, waaronder: basilicum, erwten, radijs, tomaten en wortels.

wat doen in de tuin in maart
wat doen in de tuin in maart

Photo by Eilis Garvey on Unsplash

Duurzaam tuinieren

Wil je ook met gezond verstand je tuin verzorgen? Dan is maart een goed begin om te starten met een compostbak of composthoop. Op deze manier kan je direct het tuinafval dat je met je tuinklusjes bij elkaar hebt verzameld hergebruiken.

Je kan de compost vervolgens gebruiken om de bodem van je borders te bedekken (mulchen). De aarde, insecten en je planten zullen je dankbaar zijn. Bovendien krijgt onkruid op deze manier geen schijn van kans meer en je hoeft de planten minder vaak water te geven. De compost laag houdt namelijk het vocht uit de bodem vast.

Heb je nog geen regenton in je tuin dan is het een goed idee om er nu een aan te schaffen, Het betaalt zichzelf op de lange duur vanzelf terug. Mochten je planten nu dorst krijgen dan voorzie je ze van fris regenwater uit eigen ton.

Plaats ook eens een insectenhotel in je tuin en hang een aantal vogelhuisjes op. Gooi afval zoals takjes, bladeren, dennennaalden, takjes en veertjes niet weg, maar verzamel ze. Plaats ze in een metalen hangmand, zodat vogels het kunnen gebruiken als nestmateriaal.

Maart is ook een ideaal moment om zelf de basis van een ecodak te maken op bijvoorbeeld een garage of schuur. De daken knappen er zienderogen van op, het werkt isolerend en zorgt voor de afbraak van CO2. Bovendien voorkomt het overbelasting van het waterafvoersysteem na een flinke regenbui.

Toe aan een nieuw pad of terras? Kies dan eens voor een natuurlijk materiaal, houtsnippers bijvoorbeeld of plaats tegels wat verder uit elkaar en vul de ruimtes met loopkamille.

Tuinkalender

Comments Off on Tuinklusjes in Maart: tuinkalender