giftige planten honden
Tuin en planten

Welke planten zijn giftig voor honden?

Last Updated on March 9, 2023 by

Deze planten zijn giftig voor honden

Als hondeneigenaar is het goed om te weten welke planten giftig zijn voor jouw trouwe viervoeter. Er zijn best wel wat planten die slecht zijn voor de gezondheid van je hond en waar dus niet mee gespeeld, in gebeten of van gegeten mag worden.

Daarom is het erg belangrijk dat je weet welke planten giftig zijn voor onze honden om op die manier veel ellende te kunnen voorkomen.

giftige planten honden
giftige planten honden

Photo by vadim kaipov on Unsplash

Welke planten zijn giftig voor honden?

Veel mensen hebben planten in hun huis en/of tuin staan. Dit geeft sfeer en gezelligheid in huis. Maar welke planten kun je beter vermijden als je honden hebt?

welke planten in huis zijn giftig voor de hond
welke planten in huis zijn giftig voor de hond

Of er in ieder geval voor zorgen dat als je deze plant wel in huis hebt, dat je hond er niet makkelijk bij kan komen voor zijn of haar veiligheid. Dit zijn enkele voorbeelden van giftige planten voor honden.

 • Hortensia’s: deze geven darm en maagklachten.
 • Kerststerren
 • Buxus
 • Taxus, met name de zaadje van de taxus zijn zeer giftig.
 • Rodondendron
 • Aloë Vera planten
 • Klimop
 • Hosta’s
 • Laurierbomen
 • Azalea’s
 • Vijgenbomen
 • (Reuze)Berenklauw ; geeft ernstige huidirritaties tot brandwonden aan toe.
 • Druivenplant
 • Maretak, vooral met kerst aanwezig in huis.
 • Planten uit je moestuin zoals uien, bieslook en prei.
planten voor een hond giftig
planten voor een hond giftig

Giftige bloemen:

 • Tulpen en hyacinten en veroorzaken maag- en darmproblemen.

Symptomen die je hond krijgt na het eten of kauwen op de bladeren van een giftige plant

Je kunt nog zo voorzichtig zijn, maar het kan altijd een keer gebeuren dat je hond toch kans ziet in aanraking te komen met een giftige plant, struik of bloem. Het is dan goed om snel de symptomen te kunnen herkennen zodat je weet wat je moet doen.

honden welke planten zijn giftig
honden welke planten zijn giftig

Symptomen die heel veel voorkomen bij vergiftiging door een plant zijn irritatie van de huid en dan voornamelijk aan de neus en de bek, soms ook aan de poten.Dit kan gepaard gaan met blaarvorming. Je hond kan ineens heel sloom en lusteloos worden.

Of kleine blaasjes en irritatie op slijmvliezen komen tevoorschijn. Geen interesse in snoepjes of helemaal niet meer willen eten is ook een teken dat er duidelijk iets aan de hand is. Zeker als je hond ook nog gaat braken en óf diarree krijgt.

honden giftige planten
honden giftige planten

Als je het kan voorkomen dat je hond gaat braken,zou dat goed zijn. Er zijn namelijk planten die irritatie aan de slokdarm geven en als je hond gaat braken, komen stukjes van de plant voor een tweede keer langs de slokdarm. Eerst bij het opeten van de plant en daarna natuurlijk weer tijdens het braken. Dit geeft beide keren irritatie kan heel pijnlijk voor je hond zijn.

Wat als je hond van een giftige plant of bloem eet?

Als je vermoed dat je hond van een plant of bloem gegeten heeft en bovenstaande symptomen heeft, bel dan een dierenarts om te overleggen. In de meeste gevallen is een bezoek aan de dierenarts niet te vermijden.

giftige planten voor honden
giftige planten voor honden

Probeer te achterhalen hoe laat en hoeveel je hond heeft binnen gekregen en neem als het kan een stukje van de desbetreffende plant mee naar de dierenarts.

Toch groen in huis?

Na bovenstaande gelezen te hebben is het dus raadzaam om geen giftige planten in huis te halen. Op die manier weet je zeker dat er geen ongelukjes kunnen gebeuren want giftige planten kunnen nu eenmaal zeer ernstige gevolgen hebben voor jouw lieve viervoeter.

Maar de meeste mensen willen toch graag in hun huis of tuin mooie planten en bloemen hebben staan. Het is natuurlijk nooit goed als je hond zich tegoed doet aan een plant of blad en hier komt zeker een stukje opvoeding bij om de hoek kijken, maar rozen en zonnebloemen kun je met een gerust hart in huis halen. Ook bamboe in de tuin kan geen kwaad.

hond planten
hond planten

En wil je helemaal alle risico vermijden? Koop dat een schitterende nepplant of kunstbloemenboeket voor op tafel.

 

Lees meer: veilige planten voor huisdieren

Lees meer: giftige planten voor katten