november tuinklusjes tuinkalender
Tuin en planten

November: wat doen in de tuin (tuinadvies en tuinkalender + tuinklusjes)

Last Updated on February 9, 2022 by

November: wat doen in de tuin (tuinadvies en tuinkalender)

Wat te doen in de tuin in november?

Het is November. De herfst doet nu dan echt definitief zijn intrede. De kachel gaat aan en het wordt steeds aantrekkelijker om lekker binnen te blijven en die tuin.. die kan ook wel even wachten toch?

Nee juist niet! Ondanks het koudere weer kan er juist in november hartstikke veel worden gedaan. Onder voorbehoud van dat het niet vriest, want dan kun je echt even niks. Wat kun je dan doen in november? Daar gaan we het vandaag over hebben.

november tuinklusjes tuinkalender
november tuinklusjes tuinkalender

Photo by Tunafish on Unsplash

Snoeien bladverliezende hagen, bomen en struiken

Allereerst kun je de bladverliezende hagen onder handen nemen. Snoei die weer netjes in vorm en dan lopen ze in het voorjaar weer prachtig uit. De bladverliezende bomen en struiken tonen ons hun takken en twijgen.

Dat maakt dit een mooi moment om ze te snoeien, omdat je goed zicht hebt op de groeivorm en eventuele kruisende takken. Nu is het moment gekomen om te kiezen vanuit welke knop we de plant in het voorjaar weer uit gaan laten lopen.

Onthoudt dat de knop waarboven je knipt, de knop zal zijn die uit gaat lopen. Hier kan jij dus bepalen, welke richting de tak uit zal gaan. Dit doe je door de knop te kiezen met de gewenste groeirichting.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat in de regel geldt: Hoe langere stukken je wegknipt hoe krachtiger de groeireactie zal zijn.

Takkenril

En wat doe je met het snoeihout? Het is belangrijk om het gesnoeide hout niet te zien als afval, want het is hartstikke waardevol. Het bevat namelijk de voedingstoffen waar jouw planten zo hard voor hebben gewerkt.

Dit betekent dat als je het snoeiafval in je tuin houdt, je ook de nutriënten behoudt. Een beproefde manier om het snoeihout te gebruiken is door het maken van takkenrillen.

Eigenlijk is dit simpelweg het ophopen van de takken. Deze plek zal dienen als een zeer welkome schuilplek voor diertjes en insecten. Vooral egels zullen ontzettend dankbaar gebruik maken van je werk.

Gazon bladvrij

De herfstbladeren vallen van de bomen. Ook op het gazon. Als je de bladeren laat liggen verdorren de stukken gras onder het blad en krijgen in de herfst onkruid en mos de kans.

Haal het blad dus direct van het gazon. Ook hier geld weer, zoals bij het snoeihout, dat je het blad het beste voor je tuin kan behouden. De bladeren bevatten veel mineralen en andere voedingstoffen.

Daarnaast bieden ze ook goede bescherming aan planten die gevoeliger zijn voor de kou. Zoek dus een plekje uit in de border en verdeel het blad over de grond.

Lieveheersbeestjes overwinteren hier en schieten in de lente te hulp bij de eerste aanvallen van bladluis. Zorg wel dat er geen bladhopen in de kronen van struiken blijven liggen. Dit kan gaan rotten en kan de plant schade brengen.

Tuin winterklaar maken

Probeer selectief te zijn in wat je laat staan voor de winter. Bij sommige planten zijn de gestorven plantdelen nog hartstikke sierlijk en geven je tuin een element om in de winter van te genieten.

Daarnaast bieden uitgebloeide en gestorven planten vaak schuilgelegenheid voor insecten. Haal dus niet zomaar alles weg, maar probeer hierin bewuste keuzes te maken en kijk vooral naar wat je zelf mooi vindt.

Ook hier is het goed om het knipafval niet weg te gooien, maar naast de plant te laten liggen. Zo krijgt de plant de voeding die nodig is om volgend jaar weer op volle kracht terug te komen.

Blad uit de vijver

Heb je een vijver of andere waterpartij? Haal de gevallen bladeren uit het water met een net. Dat is beter voor de vissen. Het blad zakt anders naar de bodem, gaat daar rotten en ontneemt zo zuurstof aan het water.

Verder kun je nu beter niet te veel doen in de vijver, want de waterdieren bereiden zich voor op de winter en zijn toe aan hun rust.

Kluitgoed, wortelgoed en bollen planten

November is bij uitstek de maand voor het planten van kluitgoed, wortelgoed en bloembollen. Omdat de planten in rust zijn of gaan is nu het moment dat planten weer kunnen worden gekocht als wortelgoed.

Dit is doorgaans een stuk goedkoper dan planten uit potten. Daarnaast slaan planten met een kale wortel een stuk krachtiger aan dan die uit pot. Wel is het heel belangrijk om de planten na aankoop niet uit te laten drogen.

Waar je planten in pot gewoon in hun pot kan laten na aankoop, moet wortelgoed meteen geplant of tijdelijk ingekuild.

Bloembollen

Daarnaast is november de maand om te zorgen dat de nieuwe bollen in de grond zitten. Krokussen, tulpen, blauwe druifjes, hyacinten, narcissen en sieruien om een paar voorbeelden te noemen.

Dit is de laatste maand waarin deze nog kunnen worden geplant.

Oogsten in november

Het wordt steeds populairder om in de tuin ook fruit te kunnen oogsten. Want wat is er nou lekkerder dan een vers stuk fruit van eigen grond? Daar kan zelfs geen restaurant tegen op.

Het meeste fruit is tegen deze tijd al wel geoogst, maar toch zijn er wel degelijk een aantal verrassende vruchten te vinden in november.

Frambozen, kiwi’s, appels en…. Kaki!?

De meest gangbare daarvan zijn de herfstframbozen, kiwi’s en de latere appels. Met een beetje geluk hangen er nog frambozen om van te snoepen.

En de kiwi’s mogen nu geoogst. Kiwi’s rijpen in Nederland niet af aan de plant, echter kun je ze oogsten en af laten rijpen in huis. Verder zijn late appelrassen als Winterramboer en Winterbanana nu ook rijp en deze kun je zelfs nog even laten hangen.

Een stuk verrassender zijn de volgende vruchten die het zeker waard zijn om eens te proberen. Namelijk de kaki! Ja echt, kaki kan het hier zelfs in de volle grond goed doen.

Wel is het raadzaam om deze te planten op een beschutte en warme plek. Ook voor de siertuin is de Kaki een echte aanrader. Het silhouet van de kale takken behangen met knaloranje vruchten is een ware lust voor het oog.

Aan de slag!

Zoals je ziet, valt er deze maand genoeg te doen in de tuin. Dus verzamel je handschoenen, snoeischaar, schep en aan de slag!

Nog een handig takenlijstje voor deze maand: 

  • Wat doen in de tuin in november?
  • Gazon maaien
  • Klimrekken leeghalen en goed bijsnoeien
  • Ideaal moment om uien en knoflook te planten
  • Bladeren opruimen of mulchen
  • Mos in je gazon?
  • Tuinmeubels schoonmaken en opbergen
  • Zorg voor windschermen
  • Dahlia’s opgraven en dahlia’s overwinteren
  • Potplanten binnen zetten
  • Zorg voor eten voor eekhoorns
  • Lege buitenpotten schoonmaken
  • Je kas (serre) schoonmaken
  • Hagen planten
  • Maak een egelhuisje
  • Gras verticuteren
  • Spit je moestuin om
  • Plant fruitbomen
  • Hortensia: snoeien na nachtvorst
  • Tulpenbollen planten (krokussen, hyacinten, narcissen)
  • Irissen planten
  • Fruitstruiken snoeien
  • Knotwilgen knotten
  • Slijp je gereedschap & olie
  • Ideale tijd om rozen te planten
  • Water laten weglopen uit watertonnen voor het bevriest

De tuinkalender voor het hele jaar:

Je tuin klaarmaken voor de herfst en winter: tuinklusjes

 

Tuinkalender

Comments Off on November: wat doen in de tuin (tuinadvies en tuinkalender + tuinklusjes)