december tuinklusjes
Tuin en planten

Tuinklusjes december: tuinkalender voor december: wat te doen?

Last Updated on February 9, 2022 by

Tuinklusjes december

Winterwerk in de tuin

1 december is de meteorologische start van de winter. De dagen worden steeds korter en je tuin vaak steeds kaler. De natuur gaat in ruststand en we trekken ons steeds meer binnenhuis terug. Toch is deze eerste wintermaand prima geschikt voor diverse klussen in en rond de tuin. Een mooie gelegenheid om ook op winterse dagen buitenshuis aan de slag te gaan.

december tuinklusjes
december tuinklusjes

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Breng kleur in je wintertuin

Bloeit er momenteel niets in je tuin? Dat kan anders want er zijn een aantal planten en struiken die juist in de winter op hun mooist zijn. Wanneer je in het vervolg ook in de winter naar een fraaie en kleurrijke tuin wilt kijken moet je nadenken over welke winterbloeiende planten of struiken je in de tuin wilt hebben. Er zijn een aantal mogelijkheden. Ten eerste de echte kerstroos, ook wel ‘sneeuwroos’ genoemd die rond december in veel tuincentra te koop is. Zijn de planten buiten gekweekt, dan kun je ze het hele jaar door in de tuin planten maar komen vaak uit een kas dan zijn ze niet gelijk vorstbestendig. De beste plek in de tuin voor een kerstroos is onder een bladverliezende boom. Een andere opvallende fraaie winterbloeier is de Japanse winterkers. De bloemen vallen ‘s winters op omdat er geen blad aan de takken zit.

Bollen planten

Je kunt de hele maand december nog bollen planten zolang het maar niet vriest en de grond niet te nat is. Vriest het toch al? Dan kun je de bollen in potten doen en daarna op een vorstvrije plek zetten.

Planten afdekken of naar binnen halen

Sneeuw beschermt vaste planten in de tuin tegen vorst maar er valt niet elke winter sneeuw. Dek vorstgevoelige planten in je tuin af met luchtig materiaal bijvoorbeeld met coniferentakken. Vorstgevoelige planten hebben over het algemeen meer last van een natte grond dan van de kou. Als je deze planten ’s winters in de tuin laat staan doe dat dan op een goed waterdoorlatende plek. Haal je potplanten naar binnen, voordat het gaat vriezen. Zet ze op een koele vorstvrije, niet al te donkere plaats en geef zo nu en dan een klein beetje water.

Sneeuw van takken verwijderen

Een sneeuwtapijt mag dan een fraai gezicht zijn maar bij zware en natte sneeuwval buigen takken van sommige (naald)bomen en struiken door en kunnen daardoor breken. Om dit te voorkomen moet je voorzichtig de sneeuw van de takken afschudden. Sneeuw van een bamboe afhalen is niet nodig want een bamboe heeft geen last van het gewicht van de sneeuw. De stengels buigen gewoon weer terug wanneer de sneeuw smelt.

(Ver)planten en snoeien

Zolang er geen vorst in de grond zit, kun je planten, bomen en struiken nog steeds verplanten in de tuin. Staan je sneeuwklokjes bijvoorbeeld te dicht op elkaar, haal de bosjes uit de grond, splits ze en zet ze op de gewenste afstand weer in de grond. In pot gekweekte tuinplanten kun je over het algemeen het hele jaar door planten, maar ook hier geldt; niet doen als er vorst (op komst) is. Veel bladverliezende bomen kunnen nu nog worden gesnoeid omdat de sapstroom van bomen afneemt. Ze gaan dus niet ‘bloeden’. Een ander voordeel is dat je zonder blad beter ziet wat moet worden weggesnoeid. Let wel op het soort boom dat je wilt gaan snoeien. Bij sommige soorten zoals de esdoorn en berk komt de sapstroom na de kortste dag alweer op gang. Ook bladverliezende struiken lopen in het voorjaar weer mooi en vol uit als je ze nu gaat snoeien. Heb je een blauwe regen of druiven dan moet je die in ieder geval voor eind januari hebben gesnoeid. Na die tijd kunnen ze door snoeien gaan ‘bloeden’.

Geef extra kalk

Heb je rozen, druiven of gras in de tuin? Geef in december dan wat extra kalk. Kalk verhoogt de pH-waarde van de grond, zorgt voor een betere bodemstructuur en minder mosvorming.

Gladheid

Strooi geen zout op gladde paden of een glad terras maar gebruik zand of olivijn in plaats van strooizout. Dit laatste helpt niet alleen om gladheid te voorkomen, maar bindt ook CO2.

Oogsten in december

Wanneer je een moestuin hebt, is december de maand om wintergroenten te gaan oogsten. Boerenkool en spruiten zijn het lekkerst als de vorst er overheen gegaan is. Zolang het niet vriest, kun je de grond in de moestuin omspitten en kun je tot half december rabarber gaan planten.

Vijver, regenton en buitenkraan

Zet riet in je vijver. Doordat riet een holle stengel heeft, krijgt het water zuurstof zelfs als er ijs op de vijver ligt. Met een plastic voetbal in de regenton voorkom je dat je regenton kapot gaat vriezen. En ten slotte, vergeet niet om de buitenkraan af te tappen.

 

Tuinkalender

 

Comments Off on Tuinklusjes december: tuinkalender voor december: wat te doen?