snoeien in de zomer
Tuin en planten

Snoeien in de zomer: welke planten en hoe?

Last Updated on July 18, 2023 by

Snoeien in de zomer: welke planten en hoe?

Als het gaat om tuinieren, is snoeien een van de belangrijkste onderdelen. Het is een kunst die elke tuinier moet beheersen om ervoor te zorgen dat de planten in hun tuin gezond en mooi blijven. Maar wanneer is de beste tijd om te snoeien? En wat kan je snoeien in de zomer? In dit artikel zal ik deze vragen beantwoorden en je laten zien hoe je in de zomer kunt snoeien.

snoeien in de zomer
snoeien in de zomer

De zomer is een geweldige tijd om te snoeien, omdat veel planten op dit moment van het jaar in volle groei zijn. Maar niet alle planten mogen in de zomer worden gesnoeid. Sommige planten, zoals de vlinderstruik, moeten bijvoorbeeld worden gesnoeid nadat ze zijn uitgebloeid. Andere planten, zoals fruitbomen, kunnen juist het beste in de zomer worden gesnoeid. In dit artikel zal ik je laten zien welke planten je in de zomer kunt snoeien en hoe je dit het beste kunt doen.

Als je wilt leren hoe je in de zomer moet snoeien, ben je hier aan het juiste adres. Ik zal je laten zien welke gereedschappen je nodig hebt, hoe je de juiste techniek gebruikt en welke planten je kunt snoeien. Of je nu een beginnende of ervaren tuinier bent, dit artikel zal je helpen om je tuin in topconditie te houden.

Wat kan je snoeien in de zomer

Als het gaat om snoeien in de zomer, zijn er verschillende planten die je kunt snoeien om ze gezond en sterk te houden. Hieronder geef ik een overzicht van de planten die je kunt snoeien in de zomer:

Fruitbomen

Fruitbomen zoals appel- en perenbomen kunnen in de zomer worden gesnoeid om de groei te vertragen en de vorming van vruchten te stimuleren. Het is het beste om deze bomen in de tweede helft van juli te snoeien. Perenbomen kunnen eventueel rond half juni worden gesnoeid.

zomersnoeien
zomersnoeien

Sierheesters

Sierheesters zoals hortensia’s en vlinderstruiken kunnen in de zomer worden gesnoeid om de groei te bevorderen en een volle, gezonde plant te krijgen. Het is belangrijk om te weten welke soort sierheester je hebt en hoe je deze het beste kunt snoeien. Sommige sierheesters moeten bijvoorbeeld na de bloei worden gesnoeid, terwijl andere in de winter moeten worden gesnoeid.

Vaste planten

Vaste planten zoals phlox en asters kunnen in de zomer worden gesnoeid om een tweede bloei te stimuleren. Als je een vaste plant gaat kopen, vraag dan aan de verkoper of de plant gestimuleerd kan worden voor een tweede bloei.

Hagen

Hagen zoals buxus, liguster en coniferen kunnen in de zomer voor de tweede keer worden gesnoeid. Dit zorgt ervoor dat de haag mooi vol blijft en niet te hoog wordt.

Klimplanten

Klimplanten zoals blauwe regen en klimrozen kunnen in de zomer worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden. Het is belangrijk om te weten hoe je de klimplant moet snoeien, omdat sommige klimplanten op verschillende manieren moeten worden gesnoeid.

Rozen

Rozen kunnen in de zomer worden gesnoeid om de groei te bevorderen en een volle, gezonde plant te krijgen. Het is belangrijk om te weten welke soort roos je hebt en hoe je deze het beste kunt snoeien. Sommige rozen moeten bijvoorbeeld na de bloei worden gesnoeid, terwijl andere in de winter moeten worden gesnoeid.

Overige planten

Er zijn nog veel meer planten die je in de zomer kunt snoeien, zoals lavendel, salie en tijm. Het is belangrijk om te weten welke soort plant je hebt en hoe je deze het beste kunt snoeien.

snoeien in de zomer
snoeien in de zomer

Hoe snoeien in de zomer

Als je in de zomer gaat snoeien, moet je rekening houden met de groeicyclus van de planten en bomen. Het snoeien van bomen en struiken kan de groei stimuleren en de plant gezond houden. Hieronder vind je enkele tips over hoe je moet snoeien in de zomer.

Voorbereiding op het snoeien

Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om het juiste gereedschap te hebben. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren hebt en dat je handschoenen draagt om je handen te beschermen. Maak het snoeigereedschap schoon en desinfecteer het om ziektes te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke planten en bomen je moet snoeien in de zomer. Sommige planten en bomen moeten in het voorjaar worden gesnoeid, terwijl andere in de zomer moeten worden gesnoeid. Raadpleeg een snoeikalender om te weten welke planten en bomen je moet snoeien en wanneer.

zomer snoeien
zomer snoeien

Het snoeiproces

Bij het snoeien van bomen en struiken in de zomer is het belangrijk om te weten hoe je moet snoeien. Hieronder vind je enkele tips over hoe je moet snoeien in de zomer:

 • Verwijder dode en beschadigde takken: Dit kan de groei van de plant belemmeren en ziektes verspreiden. Verwijder deze takken met een snoeischaar.
 • Verwijder kruisende takken: Takken die elkaar kruisen kunnen elkaar beschadigen en ziektes verspreiden. Verwijder deze takken met een snoeischaar.
 • Snoei terug tot op een knop: Snoei de takken terug tot op een knop of een zijscheut om de groei te stimuleren.
 • Snoei niet te veel: Snoei niet meer dan een derde van de plant of boom om de groei niet te belemmeren.
 • Snoei op een bewolkte dag: Snoei op een bewolkte dag om te voorkomen dat de plant of boom verbrandt door de zon.

Met deze tips kun je op een juiste manier snoeien in de zomer. Zorg ervoor dat je de planten en bomen niet te veel snoeit en dat je het juiste gereedschap gebruikt. Raadpleeg een snoeikalender om te weten welke planten en bomen je moet snoeien en wanneer.

wat kan je snoeien in de zomer
wat kan je snoeien in de zomer

Veelvoorkomende fouten bij het snoeien in de zomer

Als het gaat om snoeien in de zomer, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten die ik ben tegengekomen:

 • Snoeien op het verkeerde moment: Een van de meest gemaakte snoeifouten is snoeien op het verkeerde moment. Veel planten hebben een specifiek snoeimoment, en als je op het verkeerde moment snoeit, kan dit leiden tot beschadiging van de plant of een slechte groei. Zorg ervoor dat je weet wanneer je moet snoeien voordat je begint.
 • Te veel snoeien: Een andere veelvoorkomende fout bij het snoeien in de zomer is te veel snoeien. Als je te veel snoeit, kan dit leiden tot beschadiging van de plant of een slechte groei. Zorg ervoor dat je niet meer dan een derde van de plant snoeit.
 • Snoeien van bloeiende struiken: Het snoeien van bloeiende struiken in de zomer kan leiden tot het verwijderen van de bloemknoppen voor het volgende jaar. Het is beter om bloeiende struiken te snoeien na de bloei.
 • Geen gebruik van scherp gereedschap: Het gebruik van bot gereedschap kan de plant beschadigen en het genezingsproces vertragen. Zorg ervoor dat je scherp gereedschap gebruikt om een ​​schone en gemakkelijke snede te maken.
 • Niet schoonmaken van gereedschap: Het is belangrijk om je gereedschap schoon te maken voordat je gaat snoeien om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Maak je gereedschap schoon met alcohol of een ontsmettingsmiddel voordat je gaat snoeien.
 • Geen beschermende kleding dragen: Bij het snoeien kunnen takken en doorns in je gezicht en ogen terechtkomen. Draag beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril en handschoenen, om jezelf te beschermen.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je planten gezond blijven en goed groeien tijdens het snoeien in de zomer.

Beste tijd van de dag om te snoeien in de zomer

Als het gaat om snoeien in de zomer, is het belangrijk om de beste tijd van de dag te kiezen om dit te doen. Over het algemeen is de ochtend de beste tijd om te snoeien, omdat de planten dan nog niet zijn blootgesteld aan de hitte van de dag. Snoeien tijdens de heetste uren van de dag kan stress veroorzaken voor de planten en kan leiden tot verbranding van de takken en bladeren.

Als het niet mogelijk is om ‘s ochtends te snoeien, is het beter om te wachten tot de late namiddag of vroege avond. Op dit moment is de zon minder intens en zal de plant minder snel beschadigd raken door de hitte. Het is echter belangrijk om voldoende tijd te hebben voordat de zon ondergaat, zodat de planten de tijd hebben om te herstellen voordat de temperatuur ‘s nachts daalt.

Het is ook belangrijk om te snoeien op een dag dat het niet te winderig is. Wind kan de takken beschadigen en kan het snoeien bemoeilijken. Kies dus een rustige dag uit om te snoeien.

Kortom, de beste tijd van de dag om te snoeien in de zomer is ‘s ochtends, gevolgd door de late namiddag of vroege avond. Kies een dag uit dat het niet te winderig is en zorg ervoor dat de planten voldoende tijd hebben om te herstellen voordat de temperatuur ‘s nachts daalt.

wat snoeien in de zomer
wat snoeien in de zomer

Veiligheidsmaatregelen bij het snoeien

Als je gaat snoeien is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Hieronder geef ik een aantal tips om veilig te snoeien.

 • Gebruik scherp gereedschap: Botte messen of scharen kunnen slippen en onverwachte wonden veroorzaken. Zorg ervoor dat je scherp gereedschap gebruikt om schoon en precies te kunnen snoeien.
 • Bescherm jezelf: Draag handschoenen, een veiligheidsbril en een helm om jezelf te beschermen tegen takken en ander vuil dat tijdens het snoeien kan vliegen.
 • Zorg voor een stabiele ondergrond: Snoeien kan soms behoorlijk fysiek zijn, dus het is belangrijk om op een stabiele ondergrond te staan. Als je op een ladder of een stoel staat, zorg er dan voor dat deze stabiel is en goed is vastgezet.
 • Snoei nooit in de buurt van elektriciteitskabels: Als je in de buurt van elektriciteitskabels snoeit, kan dat gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je altijd minstens drie meter van de kabels verwijderd bent.
 • Snoei niet te hoog: Als je takken boven je hoofd snoeit, kan dat gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je niet te hoog snoeit en dat je altijd goed zicht hebt op wat je doet.

Met deze veiligheidsmaatregelen kun je veilig en efficiënt snoeien. Zorg er altijd voor dat je weet wat je doet en dat je de juiste gereedschappen gebruikt. Als je twijfelt, vraag dan advies aan een professional of een ervaren tuinier.

Verzorging na het snoeien

Na het snoeien van planten in de zomer is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je planten goed herstellen en gezond blijven:

 • Bewatering: Nadat je planten hebt gesnoeid, is het belangrijk om ze goed te bewateren. Door het snoeien kunnen de planten namelijk minder goed vocht opnemen. Geef de planten daarom regelmatig water, maar vermijd wel dat de grond te nat wordt.
 • Bemesting: Om de planten te helpen bij het herstellen na het snoeien, kan je ze bemesten. Gebruik hiervoor een organische meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Breng de meststof aan rond de basis van de planten en vermijd contact met de bladeren en stengels.
 • Bescherming tegen zonlicht: Na het snoeien zijn de planten kwetsbaarder voor de zon. Bescherm ze daarom tegen direct zonlicht door ze in de schaduw te plaatsen of door een scherm te gebruiken.
 • Verwijderen van uitgebloeide bloemen: Na het snoeien kan je ook de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit bevordert de groei van nieuwe bloemen en zorgt ervoor dat de plant er mooier uitziet.
 • Controle op ziektes en plagen: Na het snoeien is het belangrijk om de planten goed in de gaten te houden op tekenen van ziektes en plagen. Verwijder eventuele aangetaste delen van de planten en gebruik zo nodig een biologisch bestrijdingsmiddel.

Door deze tips op te volgen, kan je ervoor zorgen dat je planten goed herstellen na het snoeien en gezond blijven gedurende de rest van de zomer.

Comments Off on Snoeien in de zomer: welke planten en hoe?