kolibrievlinder
Tuin en planten

Kolibrievlinders aantrekken in je tuin

Last Updated on May 19, 2023 by

kolibrievlinder
kolibrievlinder

Kolibrievlinders zijn prachtige, kleurrijke vlinders die steeds vaker in Nederlandse tuinen te zien zijn. Deze vlinders zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook een belangrijke rol in de bestuiving van planten. Het aantrekken van kolibrievlinders naar je tuin kan dan ook bijdragen aan een gezonde en bloeiende tuin.

Er zijn verschillende manieren om kolibrievlinders naar je tuin te lokken. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen voor planten die aantrekkelijk zijn voor deze vlinders, zoals de vlinderstruik, de klimop en de lavendel. Ook het plaatsen van vlinderstruiken en het aanleggen van een vlindertuin kan helpen om kolibrievlinders naar je tuin te trekken.

Het is belangrijk om te weten dat kolibrievlinders niet alleen afhankelijk zijn van nectarrijke planten, maar ook van waardplanten waarop ze hun eitjes kunnen leggen. Door het aanplanten van waardplanten, zoals de brandnetel en de hennepnetel, kun je ervoor zorgen dat kolibrievlinders zich ook in jouw tuin kunnen voortplanten. Met deze tips kun je dus gemakkelijk kolibrievlinders aantrekken naar je tuin en bijdragen aan een gezonde en bloeiende omgeving.

Geschikte planten voor kolibrievlinders

Nectarplanten

Kolibrievlinders zijn dol op nectarplanten. Deze planten bevatten veel suikers en zorgen voor de energie die de vlinders nodig hebben om te vliegen. Geschikte nectarplanten voor kolibrievlinders zijn onder andere:

 • Vlinderstruik
 • Verbena
 • Dropplant
 • Hemelsleutel
 • Koninginnenkruid
 • Lavendel
 • Phlox
 • Salie
 • Zonnehoed

Waardplanten

Waardplanten zijn planten waarop kolibrievlinders hun eitjes leggen en waarvan de rupsen leven. Het is dus belangrijk om waardplanten in je tuin te hebben als je kolibrievlinders wilt aantrekken. Geschikte waardplanten voor kolibrievlinders zijn onder andere:

 • Duizendknoop
 • IJzerhard
 • Kattenstaart
 • Klimop
 • Peperboompje
 • Vlinderstruik
 • Wilde wingerd

Zorg ervoor dat je deze planten op de juiste plek in je tuin plant. Sommige planten hebben bijvoorbeeld veel zon nodig, terwijl andere planten juist beter groeien in de schaduw. Daarnaast is het belangrijk om de planten goed te verzorgen en regelmatig te snoeien. Zo blijven de planten gezond en aantrekkelijk voor kolibrievlinders.

Tuininrichting voor kolibrievlinders

Plaatsing van planten

Om kolibrievlinders aan te trekken in je tuin, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen en deze op de juiste plek te plaatsen. Kolibrievlinders houden van planten die rijk zijn aan nectar en pollen. Voorbeelden van geschikte planten zijn:

 • Vlinderstruik
 • Lavendel
 • Salie
 • Verbena
 • Oost-Indische kers
 • Hemelsleutel

Zorg ervoor dat de planten op een zonnige plek staan, omdat kolibrievlinders van warmte houden. Daarnaast is het belangrijk om de planten in groepen te plaatsen, zodat de vlinders makkelijk van de ene naar de andere plant kunnen vliegen.

Waterbronnen

Kolibrievlinders hebben ook behoefte aan water. Zorg daarom voor een waterbron in je tuin, zoals een vijver of een vogelbadje. Het water moet schoon zijn en mag niet te diep zijn, zodat de vlinders er veilig kunnen drinken.

Schuilplaatsen

Kolibrievlinders hebben schuilplaatsen nodig om te rusten en te overnachten. Dit kan bijvoorbeeld in een heg of struik, maar ook in een insectenhotel. Zorg ervoor dat er voldoende beschutting is in je tuin, zodat de vlinders zich veilig voelen.

Door de juiste planten te kiezen, een waterbron te plaatsen en schuilplaatsen te bieden, kun je kolibrievlinders aantrekken in je tuin.

Onderhoud van de tuin

Snoeien

Snoeien is belangrijk voor de gezondheid en het uiterlijk van de planten in je tuin. Het is aan te raden om regelmatig te snoeien om de groei van de planten te bevorderen en om ze in vorm te houden. Bij het snoeien is het belangrijk om de juiste tools te gebruiken en om te weten wanneer en hoe je moet snoeien.

Verwijderen van onkruid

Onkruid kan de groei van je planten belemmeren en kan er slordig uitzien. Het is daarom belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen. Dit kan handmatig of met behulp van een onkruidverdelger. Zorg ervoor dat je het onkruid volledig verwijdert, inclusief de wortels, om te voorkomen dat het opnieuw groeit.

Bestrijding van plagen

Plagen zoals insecten en ziektes kunnen de planten in je tuin beschadigen of zelfs vernietigen. Het is belangrijk om plagen vroegtijdig te detecteren en te bestrijden om schade te voorkomen. Dit kan door middel van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals insecticiden en fungiciden, of door het gebruik van natuurlijke middelen, zoals neemolie en knoflookspray. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt en de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Door regelmatig te snoeien, onkruid te verwijderen en plagen te bestrijden, kun je ervoor zorgen dat je tuin gezond en mooi blijft. Zorg er ook voor dat je regelmatig water geeft en de juiste voedingsstoffen toevoegt om de groei van je planten te bevorderen.

Het aantrekken van kolibrievlinders in je tuin kan een leuke en interessante toevoeging zijn aan je tuinervaring. Door het planten van de juiste planten en het bieden van de juiste omgeving, kun je deze prachtige vlinders aantrekken en genieten van hun schoonheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat het aantrekken van kolibrievlinders niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. Het kan even duren voordat ze je tuin ontdekken en zich er thuis voelen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het aantrekken van kolibrievlinders niet gegarandeerd is. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op hun aanwezigheid in je tuin.

Als je serieus bent over het aantrekken van kolibrievlinders, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen en ze op de juiste manier te verzorgen. Door te zorgen voor een goede omgeving, zoals beschutting en waterbronnen, kun je ook helpen om deze vlinders aan te trekken.

Door het volgen van deze tips en het geduldig zijn, kun je uiteindelijk genieten van de schoonheid van kolibrievlinders in je eigen tuin.

Comments Off on Kolibrievlinders aantrekken in je tuin