april tuinklusjes
Tuin en planten

Tuinklusjes april :wat te doen in de tuin in april?

Last Updated on February 9, 2022 by

Tuinklusjes april: welke tuinklusjes moet je in april zeker doen om je tuin op orde te houden?

Het tuinseizoen gaat weer beginnen

De tuin is misschien wel de beste plek om van het voorjaar te genieten. De maand april is echter ook de tijd dat je tuin vol verrassingen zit en om de nodige aandacht vraagt. Dit is het moment om je tuin voor te bereiden op de komende maanden. Hieronder een overzicht van de klusjes waarmee je deze maand aan de slag kunt gaan.

april tuinklusjes
april tuinklusjes

Photo by Hakan Tas on Unsplash

Onderhoud gras

Het gras mag weer volop gemaaid worden. Verticuteren van je gras is ook een klusje voor deze maand. Gebruik hiervoor een verticuteerhark of een verticuteermachine. Hiermee verwijder je zowel het mos uit het gras als oude grasplukken.

Je grasmat krijgt op deze manier weer lucht, waardoor er snel nieuw gras zal gaan groeien. Zijn er na het verticuteren gaten ontstaan in je grasmat vul deze dan op met nieuwe aarde en bestrooi de plekken met graszaad dat speciaal bestemd is voor gazonherstel.

Vermeng het zaad met de losse aarde en duw de grond daarna wat aan. Komt het nieuwe gras op vermijd deze plekken dan tijdens het maaien.

Snoeiwerk

Vanaf begin april kan er weer gesnoeid worden. Houd er wel rekening mee dat het niet meer mag vriezen. De planten die de afgelopen winter vorstschade hebben opgelopen kan je beter nog even met rust laten en pas in mei snoeien.

Planten die je nu mag snoeien zijn onder andere: hertshooi, vlinderstruiken, rozemarijn en salie. Winterbloeiende heesters zoals skimmia’s, struikkamperfoelie en winterjasmijn mogen nu licht gesnoeid worden.

Dit doe je door de oude bloemen te verwijderen en eventueel kruisende takken te verwijderen. Hierdoor krijgen de heesters weer meer ruimte en licht, zodat ze straks volop kunnen bloeien.

Ook hagen als coniferen, leylandii, liguster en taxus zijn weer toe aan een snoeibeurt. Vergeet de siergrassen in je tuin niet, bij hen dien je nu de afgestorven resten te verwijderen. Vaste planten mag je nu ook afknippen mits je dat in maart nog niet gedaan hebt.

Onkruid verwijderen

Een klusje dat vanaf het vroege voorjaar elke maand weer terugkeert op de agenda. Door het onkruid met regelmaat weg te halen zorg je er voor dat je planten voldoende ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Bovendien oogt je tuin direct een stuk verzorgder. Deze maand is ook een goed moment om de borders te bemesten.

Je borders opvullen

Nu jij je borders klaar hebt gemaakt voor de komende periode heb je waarschijnlijk ook zicht op de plekken in de borders waar nog ruimte is voor wat pracht en praal. Een mooi moment om bloeiende lentebollen uit het tuincentrum te halen en deze op de lege plekken in je borders te plaatsen.

Deze voorjaarsknallers doen het overigens ook goed in potten. Zet diverse potten met lentebloeiers op je terras en je waant je direct in een paradijsje. Te denken valt aan hyacinten, narcissen en tulpen.

Bewaar nog wat ruimte over in je borders voor zomerbollen, deze kunnen aan het eind van april geplant worden. Zij nemen dan over een paar maanden de taak van de voorjaarsbloeiers over.

Voorbeelden van deze zomerbloeiers die een meerwaarde aan je tuin kunnen geven zijn:
Abessijnse gladiolen, lelies en montbretia.

Bloemen zaaien

Een andere manier om je borders op te vullen is met zaaigoed. Eenjarig zomerbloeiers kunnen nu gezaaid worden, goede voorbeelden hiervoor zijn afrikaantjes en de Oost-Indische kers. Houd er wel rekening mee dat de Oost-indische kers zich snel verspreid. Voordat je het weet vind je deze zaailing terug in je hele tuin.

Vaste planten vermeerderen

Heb je vaste planten in je borders staan die erg groot beginnen te worden, dan is dit de periode om ze te scheuren. Doe dit echter niet bij planten die al in de knop staan of in het vroege voorjaar al bloemen geven.

Mulchen

Mulchen is het bedekken van de aarde rondom al de planten in de borders met organisch materiaal. Hierdoor krijgt onkruid veel minder kans om te groeien. Bovendien verbeter je op deze manier eenvoudig de grond, insecten doen als het ware het werk voor je.

Ook is de mulchlaag een isolatielaagje voor je planten. Er is divers materiaal dat je als mulch kunt gebruiken, waaronder: boomschors, cacaodoppen, los gras, snoeiafval van de planten uit je tuin en stro.

Potplanten verplanten

Zorg voor vers potgrond en verplaats de planten die je in potten hebt staan in een slag grotere pot. Haal de overtollige aarde aan de buitenzijde er even af door te schudden, deze aarde is veelal verzadigt, de voedingstoffen zijn volledig gebruikt. De planten leven weer helemaal op in een ruimere pot met voedingsrijke grond.

Sfeer creëren

Is je tuin weer helemaal bijgewerkt dan komt het leukste klusje, het opleuken van de tuin. De gemakkelijkste manier is om planten neer te zetten die nu bloeien. Kies hierbij bijvoorbeeld voor planten waar bijen op af komen. Denk daarbij aan: alpenaster, bosanemoontjes, muizenoor, nieskruid en de schoenlappersplant.

 

Tuinkalender

Comments Off on Tuinklusjes april :wat te doen in de tuin in april?