steenschotten gadero
Tuin en planten

Steenschotten terras: waarom wij onze steenschotten weer verkocht hebben

Last Updated on March 10, 2023 by

Terras van steenschotten

Een terras is een belangrijke plaats in de tuin. Het is een plek waar je tot rust kan komen in een ligzetel met een goed boek in het zonnetje, of een plek waar je met familie of vrienden urenlang gezellig samen kan vertoeven.

Het is zoveel meer dan een gewone plek in de tuin. Afhankelijk van je eigen voorkeuren en mogelijkheden kies je voor de afwerking van je terras voor een bepaald materiaal. Tegels, klinkers, houten of kunststoffen vlonders, of iets anders. Er is heel veel keuze met elk hun voor- en nadelen.

Doorheen de jaren hadden we heel wat leuke ideetjes verzameld op Pinterest van terrassen. Eén idee had op een bepaalde manier ons hart veroverd en dat was een terras van steenschotten. Een materiaal dat je niet zo heel vaak ziet en een heel rustieke uitstraling heeft.

Wat zijn steenschotten?

Steenschotten zijn helemaal niet van steen zoals je zou denken op basis van de naam. De verwijzing naar “steen” uit de naam heeft te maken met waarvoor de steenschotten gebruikt worden. In ambachtelijke steenfabrieken worden de stenen om te drogen op schotten gelegd. De schotten bestaan uit afzonderlijke houten planken die aan elkaar worden gehouden door lange metalen pinnen die doorheen de planken zitten en met een schroef aangespannen worden.

De kopse kanten worden vaak afgewerkt met een metalen of zinken profiel. Door de ruwe stenen die op de schotten liggen krijgen de steenschotten hun verweerde uitstraling. Eens de steenschotten niet meer bruikbaar zijn voor de steenfabriek worden ze verkocht om verwerkt te worden in meubels of om als terras of pad gelegd te worden.

Er is daardoor een heel groot verschil qua kwaliteit. Hoe langer ze gebruikt worden, des te meer het hout heeft afgezien en dus ruwer zal zijn. Ook de houtsoort heeft een grote invloed. Steenschotten kan je zowel in hardhout vinden als in goedkoper grenen hout.

Waarom kozen wij voor steenschotten?

Bij de keuze voor steenschotten voor ons terras lieten we ons vooral leiden door de uitstraling ervan. We vonden de rustieke houtlook mooi passen bij de andere elementen van de tuin en huis. We hadden ons vooral gebaseerd op foto’s die we gezien hadden van steenschotten.

Iets wat later niet zo heel slim zou blijken te zijn, maar daarover straks meer. 

Waar kan je steenschotten kopen?

Steenschotten kan je op verschillende plaatsen kopen. Hoogstwaarschijnlijk niet bij jouw doe-het-zelf-zaak in de buurt maar wel in de gespecialiseerde houthandels. Die hebben vaak een bepaalde stock liggen van verschillende uitvoeringen, of hebben een leverancier die deze kan aanbieden. 

Daarnaast heb je ook tal van online aanbieders die heel scherpe prijzen hanteren voor steenschotten, maar hier is het uiteraard opletten geblazen omwille van heel wat verschillende redenen, zoals ook wij ervaren hebben.

Onze horror-ervaring met Gadero

Wij kochten onze steenschotten bij Gadero, waar we later echt ongelofelijk veel spijt van kregen. Lees ons artikel over onze Gadero-ervaring maar eens… yikes!

Op de site zagen de steenschotten er nog ‘leukig’ uit, maar toen we ze eenmaal binnenkregen… wat een rommel hadden we gekregen. Daar hadden we dus echt enkele weken op zitten wachten, wat een schande!

Onze steenschotten bleken namelijk veel schade te hebben van spanriemen, waardoor we met flinke gaten zaten in ons terras… dit was hélemaal niet hoe het eruitzag op de website van Gadero. We voelden ons echt ontzettend opgelicht… dit hadden we toch niet gekocht?

Zo zag het eruit op de website van Gadero:

gadero steenschotten
gadero steenschotten
steenschotten gadero
steenschotten gadero

Bij ons, was het echter een héél ander verhaal… zie de foto’s hieronder!

 

Voorbereidingen steenschotten, de ondergrond van stabiliseé

De steenschotten leggen is eigenlijk niet zo een heel complex werk. Echter zijn goede voorbereidingen heel belangrijk. Vooraleer we de steenschotten kunnen leggen moeten we eerst zorgen voor een goede ondergrond. Wij kozen voor stabilise.

Deze is waterdoorlatend en zorgt er voor als deze goed is gelegd dat de steenschotten leggen kinderspel wordt. Om er voor te zorgen dat de stabilisé makkelijk kan worden gelegd en mooi in vorm blijft is het plaatsen van borduren aan te raden

Leg de steenschotten niet rechtstreeks op de stabilisé. Zorg er voor door middel van (rubberen) tegeldragers dat ze een beetje hoger liggen zodat er nog verluchting is onder de steenschotten en deze kunnen drogen na regen. Het is belangrijk dat het hout en de toplaag van de stabilisé terug kunnen uitdrogen telkens het nat is geweest.

 

Onze bevindingen, niet wat we hadden verwacht

Toen het terras er uiteindelijk lag begonnen toch wel heel erg de twijfels bij ons toe te slaan. Visueel had het niet de uitstraling die we hadden gehoopt. 

De steenschotten zagen er veel ruwer uit dan we ons hadden voorgesteld (nee, dan ons werd voorgesteld op de website van Gadero) en waren veel meer beschadigd dan we hadden gedacht. De beschadiging is natuurlijk op voorhand heel moeilijk in te schatten, of we waren hier misschien wat te blind voor geweest bij de beslissing. 

Door de beschadigingen was het ook heel moeilijk de steenschotten mooi vlak te leggen. Het geheel was niet mooi afgewerkt en dat merkten we heel snel en begon ons snel te storen.

Daarnaast merkten we op dat de ruwheid eigenlijk toch wel meer doorslaggevend was voor ons dan gedacht. We merkten dat we niet met blote voeten erop konden lopen zonder splinters en dan begon meer en meer onze vergissing om te kiezen voor steenschotten door te sijpelen. 

Ons besluit over het steenschotten terras: doeeeei

Na enige tijd besloten we om ons steenschotten terras weg te doen en te vervangen door een andere oplossing, keramische tegels.

Gelukkig konden we de steenschotten zelf nog doorverkopen voor een deel van de aankoopprijs en op die manier een deel van het geld recupereren.

Kortom, als terras zouden we steenschotten niet aanraden als je er graag met blote voeten op wil kunnen lopen of als je niet van een ruwe ondergrond houdt. 

Ook vond ik het een grote ramp als het geregend had. Steenschotten blijven altijd stoffig, je kan ze niet vlakschuren ofzo. Wat dus wil zeggen, dat je na iédere regenbui een hoop houtpap tegen je ramen hebt. Voor mij persoonlijk was dat echt de doorslag om ze niet te houden, ik ging dus écht niet elke week de ramen lappen voor die steenschotten! Veel te veel onrechtstreeks onderhoud nodig, die dingen!

Wil je toch een steenschotten terras?

Zorg er voor dat je kwalitatieve steenschotten hebt die niet te veel beschadigd zijn, tenzij je vrede neemt met de grove beschadigingen. Ga bij een leverancier waar je de steenschotten kan zien en zo bepaalde zekerheid hebt van wat je zal ontvangen.

Kies misschien toch wel zeker voor de duurdere varianten van hardhout en zeker niet voor de goedkopere grenen. Deze bieden toch wel een langere levensduur en betere kwaliteit. Je betaalt er uiteraard ook wel meer voor.

Ga zeker eens ergens in het echt kijken naar een voorbeeld voor je zelf beslist dit aan te schaffen. Hadden we dit elders misschien zien liggen en aanraken, dan hadden wij misschien niet de fout gemaakt en er geen geld aan verloren.

Lees ook onze horror-ervaring met Gadero.

Comments Off on Steenschotten terras: waarom wij onze steenschotten weer verkocht hebben