tegeltuin
Tuin en planten

Tegeltuintjes: zo maak je een leuke tegeltuin

Last Updated on May 1, 2023 by

Tegeltuintjes: Tips voor het creëren van een groene oase in de stad

Tegeltuintjes zijn kleine tuintjes die zijn aangelegd op stoepen, verkeersdrempels of andere openbare ruimtes. Deze tuintjes bestaan uit een aantal planten en bloemen die zijn geplant in een kleine ruimte die is afgebakend met stoeptegels. Het doel van deze tuintjes is om de omgeving te vergroenen en meer kleur te geven.

Ik ben een groot voorstander van tegeltuintjes omdat ze een aantal voordelen bieden. Ten eerste zorgen ze voor meer groen in de stad, wat niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook goed is voor de luchtkwaliteit. Ten tweede kunnen tegeltuintjes helpen om wateroverlast te voorkomen, omdat ze regenwater opnemen en vasthouden. Tot slot kunnen ze bijdragen aan de biodiversiteit in de stad, omdat ze een thuis bieden aan bijen, vlinders en andere insecten.

tegeltuin
tegeltuin

Elena Ska / Shutterstock.com

Als je geïnteresseerd bent in het aanleggen van een tegeltuintje, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je ervoor zorgen dat je toestemming hebt van de gemeente en dat je de juiste planten kiest die passen bij de omstandigheden, zoals de hoeveelheid zon en schaduw. Maar als je eenmaal aan de slag gaat, is het aanleggen van een tegeltuintje een leuke en relatief eenvoudige manier om bij te dragen aan een groenere stad.

Wat zijn Tegeltuintjes?

Als je in een stad woont en geen tuin hebt, is het moeilijk om te genieten van de natuur. Maar er is een oplossing: tegeltuintjes. Een tegeltuintje is een kleine tuin ter grootte van een stoeptegel. Het is een manier om een ​​klein stukje groen te creëren en je huis op te fleuren.

tegeltuin blauwe regen
tegeltuin blauwe regen

Elena Ska / shutterstock

Voordelen van Tegeltuintjes

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hebben van een tegeltuintje:

 • Tegeltuintjes zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben weinig water nodig en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden.
 • Ze zijn goedkoop en gemakkelijk aan te leggen. Het enige wat je nodig hebt is een tegel, wat aarde, en planten.
 • Tegeltuintjes helpen bij het verminderen van wateroverlast. Door het planten van groen wordt het regenwater beter opgenomen en afgevoerd.
 • Ze zijn goed voor het milieu. Tegeltuintjes zorgen voor meer groen in de stad en dragen bij aan de biodiversiteit. Ook helpen ze bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Nadelen van Tegeltuintjes

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan het hebben van een tegeltuintje, zijn er ook enkele nadelen:

 • Als je geen goede afwatering hebt, kan het water blijven staan in de tegeltuin en kan het gaan stinken.
 • Als je niet de juiste planten kiest, kan het zijn dat de tegeltuin er al snel verwaarloosd uitziet.
 • Als je geen rekening houdt met de regels omtrent tegeltuintjes, kan het zijn dat je een boete krijgt van de gemeente.
tegeltuintjes voorbeelden
tegeltuintjes voorbeelden

Hoe creëer je een Tegeltuintje?

Stappenplan voor het creëren van een Tegeltuintje

Als je een tegeltuintje wilt creëren, zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Hieronder vind je een stappenplan om je op weg te helpen:

Stap 1: Verwijder de tegels die je wilt vervangen door planten. Gebruik hiervoor een schep en een hamer.
Stap 2: Verwijder alle wortels en stenen die je tegenkomt. Maak de grond goed los en maak deze eventueel vruchtbaar met compost.
Stap 3: Kies de planten die je wilt gebruiken. Let hierbij op de hoeveelheid zonlicht en water die de planten nodig hebben. Zorg er ook voor dat de planten geschikt zijn voor de grondsoort in jouw tuin.
Stap 4: Plant de planten in de grond en geef ze voldoende water.
tegeltuintje klimplanten
tegeltuintje klimplanten

Nguyen Quang Ngoc Tonkin / Shutterstock.com

Benodigdheden voor het creëren van een Tegeltuintje

Om een tegeltuintje te creëren heb je een aantal benodigdheden nodig:

 • Een schep en hamer om de tegels te verwijderen
 • Een grondboor om de grond los te maken
 • Compost om de grond vruchtbaar te maken
 • Planten die geschikt zijn voor de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht en water in jouw tuin
 • Een gieter om de planten water te geven

Met deze benodigdheden en het stappenplan hierboven kun je zelf eenvoudig een tegeltuintje creëren en zo bijdragen aan meer groen in jouw buurt.

Welke planten zijn geschikt voor Tegeltuintjes?

Als je een tegeltuintje wilt aanleggen, is het belangrijk om de juiste planten te kiezen. Niet alle planten zijn geschikt voor deze kleine ruimtes. Hieronder geef ik een aantal tips voor vaste planten en eetbare planten die goed gedijen in een tegeltuintje.

Vaste planten voor Tegeltuintjes

Er zijn veel vaste planten die geschikt zijn voor tegeltuintjes. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Plantnaam Hoogte Bloei Lichtbehoefte
Kattenkruid (Nepeta x faassenii) 30-50 cm Juni-september Zon/halfschaduw
Herfstanemoon (Anemone x hybrida) 60-80 cm Augustus-oktober Zon/halfschaduw
Vedergras (Stipa tenuissima) 30-50 cm Juni-september Zon/halfschaduw

Deze planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar trekken ook insecten aan. Zo draag je bij aan een gezonde leefomgeving voor bijen en vlinders.

Eetbare planten voor Tegeltuintjes

Als je een tegeltuintje hebt, kun je er ook voor kiezen om eetbare planten te kweken. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Munt
 • Salie

Deze planten zijn niet alleen lekker in de keuken, maar ruiken ook nog eens heerlijk. Bovendien hebben ze weinig ruimte nodig en zijn ze gemakkelijk te onderhouden.

Klimplanten voor een tegeltuintje

Kies je liever voor klimplanten? Dan zijn de clematis, blauwe regen en klimhortensia een topidee. Ook nog prachtig en ruiken vaak lekker: klimrozen!

Hoe onderhoud je een Tegeltuintje?

Een tegeltuintje is niet alleen een mooie toevoeging aan je woning, maar het vergt ook wat onderhoud. Hier zijn enkele tips om je tegeltuintje in topconditie te houden.

Tips voor het onderhouden van een Tegeltuintje

1. Verwijder onkruid regelmatig

Onkruid kan snel groeien en zich verspreiden in je tegeltuintje. Het is belangrijk om het onkruid regelmatig te verwijderen om te voorkomen dat het zich verspreidt. Gebruik hiervoor een kleine schoffel of hark om het onkruid tussen de tegels te verwijderen.

2. Geef je planten voldoende water

Planten hebben water nodig om te groeien en te bloeien. Geef je planten regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot.

3. Voeg regelmatig compost toe

Compost is een geweldige manier om voedingsstoffen aan je tegeltuintje toe te voegen. Voeg regelmatig compost toe om de bodem gezond te houden en je planten te laten groeien. Gebruik hiervoor een kleine schep om de compost tussen de planten te verdelen.

4. Controleer op plagen en ziekten

Controleer je planten regelmatig op plagen en ziekten. Als je iets verdachts ziet, verwijder het dan onmiddellijk om te voorkomen dat het zich verspreidt. Gebruik indien nodig een organische pesticide om de plagen te bestrijden.

5. Maak de tegels regelmatig schoon

Om je tegeltuintje er fris en schoon uit te laten zien, is het belangrijk om de tegels regelmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor een hogedrukreiniger of een emmer water en zeep. Zorg ervoor dat je de planten beschermt tijdens het schoonmaken.

Tegeltuintjes en het milieu

Duurzaamheid van Tegeltuintjes

Als het gaat om het milieu, zijn tegeltuintjes een geweldige manier om een positieve impact te hebben op de omgeving. Door het aanleggen van een tegeltuintje, kan je helpen om:

 • Regenwater op te vangen en te filteren
 • De luchtkwaliteit te verbeteren
 • De biodiversiteit te vergroten
 • De hitte in de stad te verminderen

Een tegeltuintje helpt om regenwater op te vangen en te filteren. Door de planten in de tuintjes wordt het water opgenomen en verdampt het vervolgens weer. Hierdoor wordt het water niet afgevoerd naar het riool, waardoor de kans op overstromingen afneemt. Daarnaast zorgen de planten ook voor zuurstofproductie en CO2-opname, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.

Door het aanleggen van tegeltuintjes wordt de biodiversiteit vergroot. Planten trekken namelijk vlinders, bijen en vogels aan, waardoor er meer leven in de straat komt. Bovendien zorgen planten voor verkoeling, waardoor het in de stad minder snel heet wordt.

Al met al zijn tegeltuintjes een duurzame en mooie manier om een steentje bij te dragen aan het milieu.

Comments Off on Tegeltuintjes: zo maak je een leuke tegeltuin