welke plant past bij mij
Tuin en planten

Welke plant past bij mij? Deze plant is ideaal voor jou!

Last Updated on February 26, 2022 by

Welke plant past bij mij? Deze plant is ideaal voor jou!
Je hebt de smaak te pakken – je wil iets groens en levendigs in je huis. Je weet alleen niet zo goed welke plant exact bij jou past. Dit kan heel erg ontmoedigend zijn; niet weten wat voor soort plant je moet kopen, wat je moet doen om deze plant levend te houden en er goed voor te zorgen.

Als je op zoek bent naar een beginners handleiding voor het kopen van kamerplanten, ben je hier op de juiste plek! Hier zijn de beste tips over waar je op moet letten, wat voor plant je moet kiezen en hoe je er voor kan zorgen dat je planten baby’s niet doodgaan als ze eenmaal in je huis staan.

welke plant past bij mij
welke plant past bij mij

Photo by Prudence Earl on Unsplash

Waar gaat je nieuwe plant staan?

Dit is een belangrijke vraag voordat je een plant gaat aanschaffen. Misschien heb je een kale hoek die wil opfleuren of een leeg tafeltje die je wil vullen.

Welke plek het ook is, het is een goed idee om dit van te voren te bedenken. De meest voorkomende fout is namelijk het knijpen van planten tussen of achter meubels.

Hierdoor blokkeer je de luchtstroom en wordt het moeilijker voor uw plant om te ademen. Een goede luchtstroom zorgt daarentegen juist voor een gezondere, langer levende plant met sterkere bladeren.

Meet hierbij ook goed op welke grootte bij de plek past. Als het een smalle ruimte is, wil je namelijk op zoek naar een hoge, magere plant of hangplant. Als het een bredere ruimte is, zou je een bedere plant kunnen plaatsen.

Desktop planten zijn minder dan 1 meter hoog dus zou je als kleine planten kunnen beschouwen. Deze kleinere planten zijn perfect voor het decoreren van een vensterbank, plank of tafel. Ze zijn licht en gemakkelijk te verplaatsen, zodat je de perfecte plek voor ze kunt vinden.

Een vloerplant is hiertegen namelijk van 1 tot 2 meter hoog zijn en is het beste bij zitgedeeltes, ingangen of grote balies. Ze vullen namelijk echt de woning!

Hoe helder is het licht in mijn huis?

Nu je hebt nagedacht over de plek waar je een plant zou kunnen neerzetten, is het tijd om te bedenken hoe helder de ruimte is. Licht is namelijk van cruciaal belang voor huidplanten, en dit is vaak ook een van de redenen waarom planten het binnen niet lang volhouden.

Bedenk hierbij hoe ver de plek waar je je plant wil neerzetten van een raam of deur verwijderd zijn. Hiernaast is het ook belangrijk om te kijken of de plekken en of ze in direct zonlicht of indirect (schaduw)licht staan.

Dit zal bepalen wat voor soort planten het beste in jouw huis staan.
Voorbeelden van planten die weinig licht nodig hebben zijn aglaonema’s of maisplanten. Heldere planten zijn paradijsvogelplanten, jadeplanten of een yocca planten.

Hoe vochtig is de ruimte waar mijn plant gaat staan?

Het is raadzaam om rekening te houden met het feit dat bepaalde planten meer vocht nodig hebben dan andere. De meeste binnenlocaties hebben namelijk een lage luchtvochtigheid als gevolg van de verwarming of andere lucht uitdrogende factoren.

Als je een tropische plant wil (denk hierbij aan een Paradijsvogel, Philodendron of Bella Palm), moet je ze namelijk vernevelen om het de juiste vochtgehalte te waarborgen.

Hoeveel tijd wil ik in mijn planten steken?

Het hebben van planten is een leuke hobby, maar er zit zeker een verschil tussen 1 keer per maand het overgebleven kopje water op je plant gooien en een plant om een paar dagen controleren en handwarm water geven.

Het is dus wel belangrijk om van te voren te bedenken hoeveel tijd je in het verzorgen van je planten gaat steken. Er zijn gelukkig ook hele gemakkelijke planten zoals monstera’s, maar als je voor wat meer uitdaging gaat zijn er ook genoeg planten (denk hierbij aan krulvarens).

Comments Off on Welke plant past bij mij? Deze plant is ideaal voor jou!