keuken schilderen keukenkastjes verven
Keuken

Je keuken schilderen en keukenkastjes verven (onze beste tips)

Last Updated on February 26, 2022 by

Je keuken schilderen en keukenkastjes verven – Wil jij graag je keuken transformeren zonder dat je al te veel geld moet uitgeven? Waarom niet je keukenkastjes schilderen! Zo kan je gemakkelijk de laatste keukentrends volgen zonder dat je veel geld moet uitgeven. Ideaal dus voor een budget keukenrenovatie! 

Net omdat keukenkasten erg prominent zijn in je keuken, kan je keukenkastjes een andere kleur geven de hele ruimte transformeren.

Lees ook: interieurtrends 2022

keuken schilderen keukenkastjes verven
keuken schilderen keukenkastjes verven

Photo by Roselyn Tirado on Unsplash

Keuken schilderen

Toch betekent dit ook dat het erg belangrijk is dat dit project goed en op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Van het kiezen van de kleur tot het voorbereiden van de kastjes en het schilderen en lakken van je keuken, in deze blogpost helpen wij je jouw keukenkastjes wat extra flair te geven!

Kies de kleur en de finish van de verf

Zolang de configuratie van je keuken goed zit, kan je al heel wat veranderingen aanbrengen in je keuken door je keukenkastjes een nieuw kleurtje te geven. Toch is het erg belangrijk om na de denken over de kleur en de finish van de verf.

Aarzel bij twijfel niet om eens langs te gaan bij de verfhandelaar of de doe-het-zelf zaak zodat je daar wat meer info kan verkrijgen over de soorten verf voor handen en welke verf je nu best gebruikt bij het schilderen van je keukenkastjes. 

De juiste verf

Het is namelijk erg belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Hoewel je bijvoorbeeld je kastjes zou kunnen verven met muurverf, is de kans groot dat je met strepen of vlekken gaat zitten – en dit zal de look van je keuken natuurlijk geen goed doen!

Welke verfkleur kiezen?

Kies een kleur die makkelijk te combineren is. Heel wat mensen kiezen de dag van vandaag voor lichte grijstinten.

De keuken een witte kleur geven zorgt er namelijk voor dat je elk stofje en elk spikkeltje vuil op je keukenkasten ziet liggen.

Afhankelijk van je keukenstijl (Scandinavische keuken, landelijke keuken…), zal dit ook een grote invloed hebben op je kleurkeuze.

Daarnaast denk je ook best na over de finish van de verf, en belangrijker nog: het vernis. Wil je matte kastjes of blinkende kastjes? Denk hier goed over na, hiervoor zal je verschillende verven en lakken moeten aankopen.

Hoe je keukenkastjes voorbereiden

Wanneer je de verf en de lak gekozen hebt kun je beginnen met het voorbereiden van je keukenkastjes. De beste raad die wij je kunnen geven is om de deuren van je keukenkastjes te halen.

Op die manier kan je heel wat makkelijker overal aan tijdens het verven en maak je het afschuren van de keukenkastjes heel wat simpeler én kan je ieder detail gemakkelijk en mooi dekkend verven.

Daarna zal je keukenkasten moeten afschuren. Doe dit met wat grof schuurpapier en werk de keukenkasten af met schuurpapier met een fijnere korrel. Let wel even op want dit kan je keuken erg stoffig maken! Zorg ervoor dat je erg. gelijkmatig schuurt, je kan ook een elektrische schuurmachine gebruiken.

Het afschuren van je keukenkastjes is erg belangrijk. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de verf beter aan je keukenkastjes zal hechten. Indien je direct op de kasten zou gaan verven is de kans groot dat je de dag erna wakker wordt met een keuken die erg oneffen is geverfd.

De lak of het vernis zal de verf namelijk afstoten waardoor je vlekken of strepen zal krijgen – en deze zijn erg moeilijk weg te werken in latere stadia zonder dat het lijkt alsof er 50 lagen verf op je kastjes hangen.

Wanneer je kastjes zijn afgeschuurd, ontvet je het hout best even. Laat dit even drogen, daarna zal je een primer moeten aanbrengen. Deze primer kies je best naargelang het materiaal waaruit je kastjes zijn gemaakt.

Schilder je de muren mee?

Wanneer je de keukenkastjes gaat schilderen, is het een goed idee dat jij ook je muren een nieuwe beurt geeft.

Je hebt namelijk al het materiaal reeds aangekocht en in de keuken geplaatst – van ladders tot verf en verfborstels. Het zou dan ook niet al te veel tijd extra kosten om ook de muren in je keuken van een nieuw likje verf te voorzien.

Bekijk hiervoor ook goed met welk kleurenpalet je wilt werken en of je wilt investeren in verf die geschikt is voor natte ruimtes (ons advies: zeker doen).

Werk altijd met een verfroller om je muren te verven en rol de verf goed uit: zo voorkom je strepen en krijg je een egaal resultaat.

Lakken, spuiten, of verven met de verfborstel?

Is het nu best dat je de keukenkastjes lakt, spuit of gewoon verft met een verfborstel? Wel, dat zal vooral afhangen van het soort finish dat je op je keukenkastjes wilt en van je budget.

Lakken

Het lakken van je keukenkastjes zal je keukenkastjes een glanzende finish geven.

Wanneer jij je keukenkastjes lakt is het erg belangrijk dat je de keuken goed stofzuigt, ontvet en huisdieren uit de kamer verwijdert.  Haren en stof zijn namelijk erg zichtbaar zijn in lak.

Spuiten

Indien je een mooi budget hebt voor het opfrissen van je keuken kan je ervoor kiezen om je keukenkasten te (laten) spuiten. Je kan een verfspuit huren.

Let wel even op dat je de verfhandelaar of doe-het-zelf-zaak moet laten weten dat je met een spuit gaat werken gezien de verf in dit geval wat verdund moet worden.

Door de verf te spuiten, zal je een erg egale coating kunnen aanbrengen op je keukenkastjes.

Verven met de verfborstel

Tot slot kan je er ook voor kiezen om de kastjes te verven met de verfborstel. Dit is het best voor zij die graag een landelijke sfeer willen creëren in de keuken.

Verven met een verfborstel zorgt vaak voor strepen, dus verf zeer voorzichtig.

Hoe verfspatten verwijderen?

Verfspatten kan je makkelijk verwijderen door middel van white spirit of cellulose thinner, afhankelijk van het type verf dat je gebruikt hebt.

White spirit lost de verf namelijk snel en makkelijk op. Je kan de white spirit aanbrengen op een doekje of zelfs op een wattenstaafje indien je precies moet zijn.

Let natuurlijk wel even op dat het oppervlak waar de verf op belandde zelf niet oplost in white spirit. Als dit het geval is kan je best wachten tot de verf droog is om de verf daarna weg te krassen.

Als je met dit type producten werkt, moet je er altijd voor zorgen dat je de ruimte goed verlucht, een goed mondmasker is ook zeker een must.

Wanneer kiezen voor waterproof verf?

Over het algemeen is het aan te raden om voor een waterproof verf te kiezen wanneer je ervoor kiest om de kastjes niet te vernissen. De keuken is over het algemeen een erg vochtige plek.

Je zal hier bijvoorbeeld water koken voor een kopje koffie of thee, een grote pot pasta op het vuur hebben staan, of een lekkere pot soep klaarmaken.

Het vocht dat vrijkomt tijdens het koken kan ervoor zorgen dat keukenkastjes die niet vernist zijn of beschilderd zijn met waterproof verf gaan kromtrekken.

Bijzondere verf: magneetverf en schoolbordverf

Tot slot kan je ook kiezen om je keukenkastjes te beschilderen met speciale verf zoals magneetverf of schoolbordverf.

Indien je hiervoor kiest is het echter wel belangrijk dat je een waterafstotende laag onder je magneetverf of schoolbordverf aanbrengt.

Dit soort verf kan je trouwens ook makkelijk met een verfroller aanbrengen en kan je vinden in de rekken van de betere doe-het-zelf winkel.

Kan je keukentegels beschilderen?

Tot slot krijgen we ook vaak de vraag of je makkelijk keukentegels kan beschilderen. Dat is op zich mogelijk, maar niet altijd aan te raden omdat het resultaat er niet altijd goed uitziet. Vaak lijkt het namelijk alsof er een erg dikke laag verf op de tegeltjes hangt omdat het glazuur op de keukentegels je verf afstoot.

Hierdoor ontstaan strepen en vlekken waardoor je keukentegels een tweede of derde laag nodig hebben. Indien je met een krap budget je keuken een nieuwe look wil geven is het schilderen van keukentegels een goede, zij het tijdelijke, oplossing. Indien je het budget hebt om de keukentegels te vervangen zal dit altijd de beste oplossing zijn.

Hopelijk heb je zin gekregen om je keuken volledig aan te pakken! Twijfel je nog en heb je extra stylingtips nodig voor je keuken? Laat hieronder een reactie achter en wij helpen je graag verder! 

 

Comments Off on Je keuken schilderen en keukenkastjes verven (onze beste tips)