planten verpotten
Tuin en planten

Wanneer je planten verpotten? + Stappenplan hoe planten verpotten

Last Updated on February 26, 2022 by

Wanneer je planten verpotten? + Stappenplan hoe planten verpotten

Er komt een moment in het leven van je planten dat het tijd wordt om hem te gaan verpotten. Dit klinkt misschien lastig, maar we zetten in dit artikel een paar tips op een rijtje om er een succes van te maken.

planten verpotten
planten verpotten

Photo by Neslihan Gunaydin on Unsplash

Wat is een plant verpotten?

Een plant verpotten is de plant uit de oude bloempot en grond halen en vervolgens met nieuwe grond in een (soms grotere) bloempot steken. Zo krijgt de plant meer ruimte en voedingsstoffen om te groeien. 

Wanneer moet de plant verpot worden?

Het varieert afhankelijk van de plant, de leeftijd van de plant en de omstandigheden in je huis wanneer de plant verpot moet worden.

Over het algemeen zullen jonge planten vaker verpot moeten worden dan volwassen planten, maar de timing kan uiteindelijk variëren. Helaas is het niet een exacte wetenschap om te weten wanneer je kamerplant verpot moet worden.

Een van de gemakkelijkste manieren om te kunnen zien of een plant verpot moet worden, is door het kijken of de wortels uit het drainage gat van de pot groeien. Dit betekent namelijk dat er geen ruimte voor de wortels is om te groeien.

Wanneer dit gebeurt, heeft je plant een grotere pot nodig. Evenzo kun je dit ook merken wanneer je plant langzaam bij de wortels omhoog uit de pot wordt gedrukt.

Ook kun je dit zien aan vergelende bladeren of bladverlies. Dit laat zien dat plant niet genoeg grond heeft voor de wortelen en hierdoor kunnen er niet genoeg voedingsstoffen naar de plant komen.

Helaas kan het verpotten van de plant ook zorgen voor een gestresste plant, dus het is belangrijk om dit met beleid te doen.

Wat heb je nodig om planten te verpotten?

  • de juiste potgrond die bij je plant past
  • een grotere bloempot
  • een grotere cache-pot (dit is de mooie bloempot)
  • water
  • een grote verplantbak
  • een klein schepje om de grond te scheppen

Hoe verpot je een plant?

Welke potgrond heb je nodig?

Voordat je begint met het verpotten is het belangrijk dat je kiest voor de juiste grond voor je plant.

Cactussen en vetplanten zijn namelijk droogtetolerant waardoor ze het het beste doen in goed doorlatende, zanderige grondmengsels.

Omgekeerd zijn er ook planten die het juist het beste doen in vochtige grond. Het is dus een goed idee om wat onderzoek te doen naar de unieke behoeften van je plant.

Welke bloempot heb je nodig?

Na het bepalen van de type grond waar je plant in moet is het ook handig om te bepalen in wat voor bloempot je plant komt te staan. Over het algemeen kiezen de meeste plantenkenners voor potten met drainagegaten om wateroverlast te voorkomen.

Deze potcontainers kun je in plastic en terracotta verkrijgen en gebruik je best altijd met een schaaltje eronder!

Nu je deze voorbereidingen hebt gedaan, kan je beginnen met het verpotten van je plant.

Planten verpotten: stappenplan

Stap 1

Begin met het verwijderen van de oude pot van de plant. Dit kan een lastig zijn als de wortels van de plant in de drainage gaten zijn gaan groeien kan dit lastig zijn. Probeer hier wel zo voorzichtig mogelijk met de plant om te gaan en zo min mogelijk wortels te breken.

Stap 2

Nadat je de plant uit de oude pot hebt gehaald, maak je de kluit zoveel mogelijk los (ook hier is het weer belangrijk om de wortels intact te houden). Hierna haal je zoveel mogelijk oude aarde van de plant weg.

Stap 3

Giet nu een verse laag potgrond in de nieuwe pot. Wanneer je pot geen drainage gaten bevatten is het belangrijk om de bodem met stenen of grind te bedekken voordat de potgrond toegevoegd wordt. Het doel is hiermee om een drainage systeem te creëren.

Stap 4

Plaats hierna je plant in de pot op de laag met aarde. Zorg ervoor dat de plant goed gecentreerd in de pot staat en voeg na deze stap een laag nieuwe potgrond toe. Dit doe je om de plant goed stevig in de pot te zetten. Let hier wel op of je niet te veel potgrond in de pot doet, de plant moet namelijk nog wel kunnen ademen. Druk hierbij de potgrond dus niet te stevig aan.

Stap 5

De laatste stap is het egaliseren van de potgrond en het water geven van de plant. Hierbij hoeft de plant niet meer water dan normaal, geef hem een normale dosis.

De plant is nu opnieuw gepot en kan er weer een hele tijd tegenaan!

 

Lees ook: gemakkelijke kamerplanten

Lees ook: planten die weinig water nodig hebben

Lees ook: Bloeiende planten in de herfst

Lees ook: ideale planten voor de vensterbank

Comments Off on Wanneer je planten verpotten? + Stappenplan hoe planten verpotten