pampasgrassen
Tuin en planten

Help, mijn pampasgras bloeit niet (hoe verzorgen?)

Last Updated on March 23, 2023 by

We zitten met een klein probleempje in onze tuin. Vorig jaar heb ik enkele pampasgrassen gekocht om tegen de schutting te zetten, om wat meer diepte in een border te creeëren.

Heel leuk allemaal, maar het pampasgras heeft dus nog niet gebloeid en we hebben geen enkele pluim gezien. Hmmm… dat zette me aan het denken en ik besloot om nog maar eens grondig op te zoeken hoe ik dat pampasgras het beste verzorg!

pampasgras bloeit niet
pampasgras bloeit niet
border aanplanten
border aanplanten

Help, mijn pampasgras bloeit niet!

Als je merkt dat uw pampagras niet bloeit, kan dat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn gebrek aan zonlicht, lage temperaturen, te veel of te weinig water en meststoffen, maar ook plagen en ziekten. Hieronder leest u wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw pampagras wel bloeit:

pampasgras
pampasgras

Zonlicht: Pampasgras heeft dagelijks ongeveer 6-8 uur direct zonlicht nodig om goed te kunnen bloeien. Zorg ervoor dat het gebied waar het groeit overdag voldoende licht krijgt. Indien nodig kunt u overwegen de plant te verplaatsen naar een zonniger plek in uw tuin.

verzorging voor pampasgras
verzorging voor pampasgras

Temperatuur: Pampasgras groeit het best bij temperaturen tussen 10-25°C (50-77°F). Bij temperaturen onder 10°C zal de plant niet bloeien.

Water en bemesting: Te veel of te weinig water kan de bloeimogelijkheden van uw pampagras beïnvloeden.

hoe pampasgras verzorgen
hoe pampasgras verzorgen

De grond moet vochtig worden gehouden, maar niet oververzadigd met water. Een paar keer per jaar een uitgebalanceerde meststof toedienen helpt om de voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor een goede bloei van uw pampagras.

Plagen en ziekten: Plagen en ziekten kunnen ook voorkomen dat uw pampagras bloeit. Controleer de plant regelmatig op tekenen van aantasting, zoals vergelende bladeren of zichtbare insecten op het gebladerte, en behandel de plant dienovereenkomstig met een geschikt bestrijdingsmiddel of schimmelwerend middel.

Kan je pampasgras verplaatsen?

pampasgras verzorging
pampasgras verzorging

Mits aan alle milieuvoorwaarden zoals hierboven beschreven, is voldaan, kan pampagras worden verplaatst zonder de plant te beschadigen. De beste tijd om het te verplaatsen is in de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de plant rust en niet bloeit.

Zorg ervoor dat je een gebied rond het wortelstelsel uitgraaft, zodat de wortels tijdens het verplaatsen niet worden beschadigd.

Wanneer pampasgras snoeien?

Pampagras moet ten minste eenmaal per jaar worden gesnoeid om dood loof te verwijderen en gezonde nieuwe groei te bevorderen. Snoeien kunt u het beste in de late winter of het vroege voorjaar doen, wanneer de plant niet bloeit. Knip gewoon alle dode, vergeelde of beschadigde bladeren vanaf de basis van de plant af.

pampasgrassen
pampasgrassen

Met de juiste verzorging en omstandigheden zal uw pampagras elk seizoen prachtig bloeien. Met de juiste aandacht voor licht, temperatuur, water en bemesting en regelmatige controles op ziekten en plagen kunt u zorgen voor een gezonde en levendige bloei in uw tuin.

Lees ook: wanneer siergrassen snoeien?

Als je deze tips opvolgt, zal uw pampagras zonder problemen bloeien en bloeien in je tuin!

Comments Off on Help, mijn pampasgras bloeit niet (hoe verzorgen?)