Doe-het-zelf,  Tuin en planten

DIY Compostbakken: Goedkope en eenvoudige manieren om je eigen compostbak te maken

Last Updated on March 24, 2023 by

DIY Compostbakken: Goedkope en eenvoudige manieren om je eigen compostbak te maken

 

De gemiddelde persoon produceert elke dag ongeveer een pond afval. Dit omvat voedselresten, papierproducten en tuinafval. Ook al produceert de moderne samenleving meer afval dan ooit tevoren, composteren bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw! In dit artikel laten we zien hoe jij je eigen compostvat kunt bouwen van gerecyclede materialen die je gratis of tegen zeer lage kosten in je omgeving kunt vinden.

DIY compostbakken zijn een manier om thuis te composteren. Voordat we ingaan op methoden om gemakkelijk en goedkoop je eigen compostbakken te maken, laten we eerst de basis van composteren weten. Wat is compost? Dit is organisch materiaal dat aan de bodem wordt toegevoegd om planten te laten groeien.

Meer dan 30 procent van wat we als afval weggooien bestaat uit tuinafval en etensresten; deze kunnen allemaal nuttig zijn als compost. Een opmerkelijk voordeel van compost maken is dat het dit organische afval weghoudt van stortplaatsen, die veel ruimte innemen en ook krachtige broeikasgassen zoals methaan uitstoten.

Compostbakken hebben drie basisingrediënten nodig: bruin, groen en water. De bruine component wordt gevormd uit verschillende materialen zoals takjes, dode bladeren en takken. Groenteafval, gemaaid gras, koffiemalen en fruitschillen zijn enkele van de groenen. Voor compost is water nodig. Te veel water is niet goed, maar te weinig water betekent dat de compost zich niet zal ontwikkelen.

Jij hebt bruine en groene bladeren nodig in de composthoop. Als jij dat niet doet, zal het niet goed afbreken. Het is raadzaam om de lagen organisch materiaal, die deeltjes van verschillende grootte hebben, af te wisselen. Bruin geeft koolstof af voor de compost, terwijl het groen stikstof afgeeft aan het mengsel; water levert vocht dat nuttig is voor de afbraak van organisch materiaal.

Heb jij een idee van wat je kunt composteren? Nou, de lijst is lang. Noppenschalen, koffiedik en -filter, karton, fruit en groenten, eierschalen, theezakjes, versnipperd krantenpapier, kamerplanten, houtsnippers, snoeiafval, hooi en stro, papier, gemaaid gras, bladeren, katoenen en wollen lappen, zaagsel, open haard as, haar en vacht.

Wees echter extra voorzichtig en zorg ervoor dat jij het volgende niet samenstelt: houtskoolas en kolen kunnen stoffen bevatten die de planten kunnen schaden. Door insecten aangetaste of zieke planten dragen hoogstwaarschijnlijk insecten en ziekten over op andere planten.

Zuivelproducten als melk, yoghurt, boter, eieren en zure room kunnen geurproblemen beginnen en ongedierte als vliegen en knaagdieren meebrengen. Twijgen en bladeren van zwarte walnotenbomen kunnen ook stoffen afgeven die planten kunnen schaden. Andere voedingsmiddelen zoals vet, vetten, oliën, reuzel, visgraten en vlees kunnen geurproblemen veroorzaken en vliegen en knaagdieren meebrengen. Afval van huisdieren zoals vuile kattenbakvulling of honden- en kattenuitwerpselen kunnen bacteriën, parasieten, ziekteverwekkers, virussen en ziektekiemen bevatten die de menselijke gezondheid kunnen aantasten. Tuinafval dat aanvankelijk met bestrijdingsmiddelen is behandeld, kan nuttige composterende organismen doden.

Om met succes een zelfgemaakte compostbak te maken, moet je bij de plaatselijke recycling- of compostcoördinator nagaan of de genoemde organische stoffen worden geaccepteerd door het drop-off composteringsprogramma of de curbside van je gemeenschap.

DIY compostvat ideeën

Met een overzicht van wat je nodig hebt en wat je moet vermijden bij het maken van je eigen compostvat, zijn er verschillende ideeën om uit te kopiëren die jou helpen om vanaf de grond te beginnen. Zorg ervoor dat jij alle benodigde compost hebt en de juiste plaats om het gazonafval en de vervelende tuinresten te verzamelen.

Opslagbak

Dit is een van de eenvoudigste DIY-compostbakken geschikt voor compost van kleinere hoeveelheden. Het enige wat jij hoeft te doen is de beste plek voor de opslagbak vinden. Van de vele plekken kun je de achterpatio overwegen, of het dek, of zet de opslagbak zo dicht mogelijk bij de keuken of de tuin om een korte afstand af te leggen als je met de restjes loopt. Kies een voorraadbak die aan je behoeften voldoet en zorg ervoor dat er een fatsoenlijk deksel op zit. Plastic is het meest geschikte materiaal voor je voorraadbak, plus dat er sloten op moeten zitten. Als jij hem wilt verplaatsen, moet hij wielen hebben.

Zodra jij de bak op zijn plaats krijgt, laad je er de compostmaterialen in en sluit je het deksel. Laat de opslagbak zitten en blijf compostmateriaal leggen wanneer jij het krijgt. Mocht jij compost nodig hebben, open dan voorzichtig het deksel en haal de hoeveelheid eruit die jij nodig hebt. Vergeet niet het weer te vergrendelen.

Een composteringssysteem met drie bakken

Dit is een goede voor mensen die de ruimte hebben. Deze bijzondere methode helpt jou om al je compost op een georganiseerde manier te verzamelen en het heeft ook twee extra bakken die gebruikt kunnen worden om nuttige materialen in op te slaan of overtollige restjes te bewaren tot er genoeg van is om in de eerste bak te doen. Het enige nadeel van dit systeem is dat het een beetje moeilijk te verplaatsen kan zijn.

Het composteringssysteem met drie bakken heeft hetzelfde principe als het systeem met twee bakken, maar met een extra bak. Het heeft ook meer ruimte nodig dan de two-bin en werkt perfect voor degenen die genoeg ruimte hebben op hun erf. De eerste bak dient als verzamelbak waarin alle composteerbare materialen worden verzameld. De tweede bak wordt gebruikt om overtollig afval in te bewaren terwijl jij wacht op voldoende materiaal om het in de eerste verzamelbak te doen.

De laatste stap bestaat uit het overbrengen van de goede, afgewerkte compost van de tweede stapel naar je tuin of plantenbakken om jezelf een rijke bodemverbeteraar te geven waarmee je je planten kunt voeden.

Strobalen

Een compostvat van strobalen is een compostvat dat gemaakt is van strobalen. Strobalen zijn een uitstekend materiaal voor het maken van compostbakken omdat ze goedkoop zijn, gemakkelijk te vinden, en gemakkelijk in elkaar te zetten.

Deze tijdelijke oplossing is uitstekend omdat jij er één groeiseizoen compost mee kunt maken. Trouwens, andere voordelen zijn een gemakkelijke, snelle opbouw en een kosteneffectieve methode. Voordat je hieraan begint, zoek uit hoe groot jij je bak wilt hebben en maak dan een doos met strobalen die aan de afmetingen voldoet. Jij zult ze moeten stapelen van twee tot drie balen hoog en voor meer stabiliteit de balen verspringen. Stapel ze dus niet direct op elkaar, maar leg de balen zo neer dat de balen op het volgende niveau over de plek waar de twee onderste balen tegen elkaar schuiven. Je hebt geen vloer nodig als je deze optie kiest, plus je kunt het stro toevoegen als het begint te rotten, zodat de compost vol voedingsstoffen komt te zitten.

Scharnierende pallets

Hoe werkt een compostvat van scharnierende pallets?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een compostvat van scharnierende pallets. Ten eerste kan hij worden omgevormd tot een stapel in de open lucht en gesloten voor koudere seizoenen, wat geweldig is omdat je compost dan niet bevriest in de winter. Het andere voordeel is dat jij de vloer niet hoeft om te spitten; in plaats daarvan plaats je de scharnieren aan de onderkant, zodat de voor- of achterkant gemakkelijk open kan. Zo krijg jij toegang tot de compost zonder de hele bak te hoeven verplaatsen.

Ook heb jij niet veel gereedschap nodig om dit type compostvat te maken: alleen een schroevendraaier, pallethout, een hamer en wat spijkers. Voeg scharnieren toe als jij deuren wilt maken.

Vuilnisbak

Een nieuwe of een oude plastic vuilnisbak is een geweldige DIY compostbak. Bijna iedereen heeft wel een plastic of een metalen vuilnisbak liggen; fabriceer die om tot een gemakkelijke bak te komen waar een behoorlijke hoeveelheid materiaal in past.

Wat jij nodig hebt is een vlakke plek waar de grond vlak is en er minstens vier bakstenen liggen.

Door deze stap kan eventuele vloeistof uit de compost weglopen. Als jij een ronde bak hebt, moet die een afsluitbaar deksel hebben. Met dit alles kun je de bak op zijn kant kantelen of zelfs de compost met tussenpozen omgooien om alles te laten mengen zodat jij gelijkmatige lagen krijgt. Bij vierkante compostbakken schommel je ze van links naar rechts, zodat de compost zich goed mengt. Haal iets om beluchtingsgaten van boven naar beneden te slaan aan de zijkanten van de afvalbak. Voeg ook een paar gaten aan de onderkant toe voor de afwatering. Zet de compostbak op de straatstenen en voeg het materiaal erin. Laat de compostbak voor jou werken.

Melkkratten

Een compostvat gemaakt van melkkratten is een geweldige manier om gemakkelijk compost te maken. De kratten kun je stapelen en de compost erin maken. Als jij klaar bent met de ene, draai je hem gewoon naar het volgende niveau. Je kunt deze methode ook gebruiken als jij een kleine hoeveelheid compost te maken hebt. Het is een gemakkelijke manier om compost te maken.

Je hoeft geen groot compostvat te maken als jij dat niet wilt. Jij kunt kleine hoeveelheden compost gebruiken door plastic melkkratten in stapels te gebruiken. Je hebt meer dan één krat nodig, zodat jij je compost kunt opslaan.

De melkkratten moeten gestapeld worden en de compost gemaakt. Doe de compost in het krat. Gebruik een vlakke ondergrond zodat je ze gemakkelijk op elkaar kunt stapelen.

Drie of vier stapels zullen voldoende zijn omdat ze op deze hoogte stabiel zijn. Gebruik eerst de compost van het onderste krat en draai dan de melkkratten om als jij klaar bent met een krat. Label voor het gemak elk melkkrat, zodat jij weet welke je als volgende moet gebruiken als je je zorgen maakt dat ze door elkaar gaan. Het krat bovenaan moet een deksel hebben; een stuk hout kan ook.

Een compostvat van melkkratten met deksel is een andere geweldige manier om je eigen compost te maken zonder al te veel materialen of gereedschap te hebben. Jij kunt de kratten op elkaar stapelen en vullen met composteerbaar materiaal.

Melkkratten zijn lichtgewicht en gemakkelijk te verplaatsen als jij ze van de ene naar de andere plaats in de tuin of op het erf wilt verplaatsen. Jij kunt ook meer dan twee kratten op elkaar stapelen voor een hogere bak. Het onderste krat moet een deksel hebben zodat het gemakkelijker te gebruiken is, maar dit is niet nodig als jij dat niet hebt.

Draadomheining

De draadhekwerk DIY techniek vereist bijna 12 voet draadhekwerk voor een compostvat. Dit omvat een paal van twee voet voor het handvat van de bak, scharnieren of ritssluitingen, en een gaas van hardwaredoek. Jij moet een cirkel uitmeten, en het draadhekwerk daarop laten aansluiten. Breng dan de uiteinden bij elkaar. Het zou compleet moeten zijn.

Als alternatief kun je de draad in elkaar buigen. Om het deksel te maken moet jij het gaas hardwaredoek nemen en vervolgens alle afmetingen voor de bovenopening aftekenen. Knip daarna het maasbeslagdoek in een iets grotere afmeting en zorg ervoor dat alle uiteinden om de grotere zijden van de draad naar beneden lopen, zodat ze gemakkelijk op hun plaats vastklikken.

Om de deur te maken, meet je en begin dan een gat te graven. Maak het twee voet bij twee voet breed en diep. Maak het dan vast met kabelbinders. Bind voor het handvat een stok aan de andere kant van de deur, zodat mensen hem kunnen openen.

Zorg dat jij je veiligheidsbril en handschoenen aan hebt als veiligheidsmaatregel om verwondingen te voorkomen als jij de draad buigt. Een voordeel van deze doe-het-zelf compostbakmethode is dat hij meerdere seizoenen kan overleven zonder kapot te gaan, zodat jij er het meeste gebruik van kunt maken.

Bokashi composteren

Wat is bokashi composteren?

Bokashi composteren is een eenvoudige en gemakkelijke manier om je eigen compost te maken van keukenafval. Het is een uitstekende keuze voor wie in appartementen of huizen zonder tuin woont, omdat het niet veel ruimte vraagt.

Je kunt bokashi-emmers binnen of buiten gebruiken, maar ze moeten uit de buurt van direct zonlicht staan als jij voor de buitenoptie kiest. De emmer zal zich vullen met een zwarte compostthee die jij kunt gebruiken als meststof voor je planten.

Een van de voordelen van bokashi-compostering is dat het het afbraakproces versnelt, zodat jij je compost al na twee weken kunt gaan gebruiken!

Hoe maak je een bokashi compostemmer?

Om een bokashi-compostemmer te maken heb jij de volgende materialen nodig:

-Twee levensmiddelenemmers met deksels (één deksel is uitgesneden als deur).

-Een boor en boortjes om gaten te snijden in de zijkant van een van je emmers

-Niet aluminium ducttape of zip ties.

Eerst heb jij twee vijf-gallon emmers, een boormachine en één goed passend deksel nodig. Boor een gat in de bodem van de emmer en zet die emmer in een andere. Dat is het! Jij bent klaar om je compostmateriaal toe te voegen.

DIY compostzeef

Een compostzeef is essentieel voor het uitzeven van de grote brokken die nog moeten ontbinden, voordat je de compost aan je tuin toevoegt.

Deze doe-het-zelf methode werkt ongeacht het vat dat jij kiest om je compost in te bewaren. Een compostscherm is gemakkelijk te maken en nog betaalbaar ook. Maak gewoon een vierzijdig frame van timmerhout en niet aan alle zijden een hardwaredoek. Daarna houd je het scherm boven een emmer of een kruiwagen en zeef je er alle compost doorheen voordat het in gebruik wordt genomen.

Zoek een zelfgemaakt privacyscherm voor het geval jij de compost uit het zicht wilt houden. Bovendien, als jij je compost niet wilt bewaren maar wel geïnteresseerd bent in composteren, dan zijn er talloze composteringsdiensten die de compost innemen en ervoor zorgen dat het goed gebruikt wordt.

Er zijn vele manieren om een compostvat te maken, en elk heeft zijn eigen voordelen. Jij kunt draadafrastering gebruiken, bokashi composteren, of je eigen compostscherm bouwen. Welke methode jij ook kiest, zorg ervoor dat je rekening houdt met de hoeveelheid ruimte die jij beschikbaar hebt en hoeveel compost jij van plan bent te maken. Met een beetje moeite kun jij een bloeiend compostvat hebben dat je tuin helpt bloeien!

DIY tuimelcompostvat

Dit is de beste optie voor wie niet veel ruimte in zijn tuin heeft of zelfs als jij niets wilt dat te veel van je tijd in beslag neemt. Composttuimelaars kunnen zonder enig gedoe worden gedraaid en omgedraaid wanneer ze nodig zijn, waardoor het een gemakkelijk doe-het-zelf compostvat project is.

Alles wat jij nodig hebt is een 55-gallon vat, zagen, boren, bouten en vleugelmoeren. Zaag het vat doormidden en boor er dan rondom gaten in. Maak ze daarna aan elkaar vast met bouten en vleugelmoeren en begin dan met het toevoegen van je compostmateriaal. Jij kunt het ook schilderen om het er aantrekkelijker uit te laten zien.

Zo kun je de compost gemakkelijk omkeren. Het keren van een composthoop is vooral nodig om geuren te beheersen en om ervoor te zorgen dat het materiaal dat zich aan de randen bevindt zich efficiënt mengt om op te warmen voor de afbraak. Tuimelaars zijn duur om vooraf te laten maken, maar zoek naar een handleiding die de stappen laat zien om er goedkoop een te maken met behulp van wat zaagpalen en een oud vat.

Ondergronds compostvat (DIY)

Een DIY ondergrondse compostbak past perfect in een kleine tuin omdat hij goed verborgen is. Jij kunt een kleine vuilnisbak gebruiken met geboorde gaten aan de bodem en zijkanten, die fungeren als doorgangen voor wormen om binnen te komen en keukenresten te eten. Zorg ervoor dat de bak goed beveiligd is, bij voorkeur met een potschotel om ongewenste beestjes op afstand te houden. De ondergrondse compostbakken trekken van nature wormen aan, zodat jij er niet naar hoeft te zoeken omdat de compostbak de wormen naar believen laat binnenkomen en vertrekken. Mocht er geen voedsel in de bak zijn, dan gaan de wormen elders op zoek naar voedsel, maar sterven niet van de honger.

Een ondergrondse compostbak geeft rechtstreeks voeding aan de plantenwortels, dus zorg ervoor dat de bak in het tuinbed wordt ingegraven. Alles hangt af van de hoeveelheid wormactiviteit en de grootte van de bak, zodat jij binnen 3 tot 6 maanden de meest voedzame compost hebt. Strooi de compost rond de tuin, zaailingen en potplanten en zie ze groeien.

Jij hebt een boor, schop, prullenbak of emmer en een veilig deksel nodig.

Hebben compostbakken drainage nodig?

Compostbakken hebben drainage nodig. Drainage moet aanwezig zijn in een goed functionerende composthoop, omdat overmatig vocht de lucht verdringt die de verschillende bacteriën nodig hebben. De bacteriën hebben lucht nodig om het materiaal in de compost te verteren.

Voordelen van composteren

Composteren heeft talloze voordelen, vooral voor het milieu. Deze praktijk helpt de bodem te verrijken, vocht vast te houden en plantenziekten en plagen te onderdrukken. Het vervangt ook chemische meststoffen en stimuleert de productie van nuttige bacteriën en schimmels die organisch materiaal afbreken tot humus, een materiaal dat veel voedingsstoffen bevat.

Composteren vermindert de methaanuitstoot van stortplaatsen en minimaliseert je ecologische voetafdruk.

Hoe composteer je thuis

Er zijn veel manieren om een composthoop te maken. Jij hebt een slang, een kapmes, een hooivork en een vierkante puntschop nodig. Het regelmatig mengen en keren van de compost plus wat water helpen de compost te onderhouden.

Voor thuis composteren in de achtertuin kies je een schaduwrijke en droge plek met een waterbron voor je compost in of stapel. Voeg daarna wat van het benodigde bruine en groene materiaal toe en zorg dat alle grotere stukken gehakt of versnipperd zijn.

Bevochtig het droge materiaal dat jij toevoegt en als de composthoop eenmaal staat, meng dan het maaisel plus groen afval in de hoop en begraaf al het groente- en fruitafval onder 10 centimeter compostmateriaal. Als alternatief kun jij het bovenste deel van de compost bedekken met een zeil om het vocht op peil te houden. Je compost is klaar voor gebruik als het materiaal op de bodem rijk en donker van kleur wordt en deze stap duurt meestal twee maanden tot twee jaar.

Indoor DIY compostbakken

Als je geen ruimte beschikbaar hebt voor een buitencomposthoop, maak dan een indoor DIY compostbak met een soort bak die je zelf kunt maken, of een die je kunt krijgen bij een tuinbenodigdhedenwinkel of een plaatselijke ijzerhandel. Onthoud altijd elk materiaal dat jij in de compost gooit en houd het bij, zodat jij geen knaagdieren of ongedierte aantrekt. Als jij slechte geuren kunt weren, dan is je compost in twee tot vijf weken klaar.

Er zijn verschillende materialen te gebruiken voor een doe-het-zelf compostvat. Het gebruikte materiaal mag niet schadelijk zijn of ongewenste stoffen in de compostbak logen. Wat als jij hout wilt gebruiken? Zorg ervoor dat jij onbehandeld hout gebruikt omdat deze soorten geen chemicaliën in de compost logen die mogelijk je groenten zullen besmetten. Blijf weg van verscheepte pallets, want het is moeilijk om de herkomst van het hout en hoe het behandeld is vast te stellen. Enkele voorgestelde materialen die het hout kunnen vervangen zijn cederhout, aluminium hekwerk, gegalvaniseerd staal, plastic hekwerk, een grote vuilnisbak, metalen veebekleding, of een plastic bak.

DIY keukencompostvat

Een compostbak is een bak die je compost vasthoudt. De bakken kunnen zo eenvoudig zijn als een doos waarin ontbindend keuken- en tuinafval wordt bewaard. Sommige bakken kunnen meer aan de omgeving worden blootgesteld dan gesloten vaten. Een voordeel van deze methode is dat je gemakkelijk met de hooivork in de bak kunt manoeuvreren om de compost te draaien, maar het nadeel is dat de kans groot is dat beestjes in de bak komen en er een puinhoop van maken.

Sommige regio’s stellen strenge regels op voor de soorten bakken die je moet gebruiken. Als jij in de buitenwijken of de stad woont, controleer dan bij de plaatselijke overheid of de vereniging van huiseigenaren of er regels zijn voor composteren in het gebied waar je een compostvat koopt of bouwt.

Compostvaten

Compostvaten zijn een manier om compost te maken. Ze zien eruit als vuilnisbakken of vaten. De afgesloten vaten voorkomen dat ratten, wasberen en beestjes erin kunnen. Soortgelijke vaten hebben een ventilatiebuis nodig omdat het moeilijk kan zijn om beluchting uit te voeren door compost in het vat te draaien. Om passief te composteren moet jij boven in het vat vers afval toevoegen en er onder uit halen.

Composttrommels

Composttrommels zijn in hoofdzaak ontworpen om gemakkelijk af te stellen. In deze vaten kunnen wielen of tandwielen zitten. Het wiel wordt gedraaid door een slinger of het vat kan aan een as hangen.Door het gemakkelijke draaimechanisme kan de compostering sneller plaatsvinden dan bij andere systemen. Maar ondanks dat het een handige composteringsmethode is, zijn tuimelaars duurder om op te zetten dan andere systemen.

DIY wormencompostvat

Een vermicomposter is een wormencompostbak die niet al te duur is en gemakkelijk te verzorgen.Het is gemakkelijk om wormencompostbakken te laten kopen. Zet de bak in een binnenruimte zodat de wormen niet bevriezen in de winter of te warm worden in de zomer.

Als alternatief zet je de bak in een kelder of een andere ruimte die uit de weg ligt omdat jij compost gaat maken in de composter. Wormen kunnen papier eten dat dun is of in kleine stukjes gesneden.

Voer ze ook met voedselresten als jij maaltijden klaarmaakt of opruimt; vermijd dierlijke bijproducten of plastic en stoffen theezakjes.

DIY compostbakken voor appartementen

Ook als jij in een appartement woont kun je composteren. De meeste methoden van composteren die geschikt zijn voor het wonen in een appartement worden in het artikel behandeld en ze omvatten, vermicomposter, Bokashi composteren, composttrommel. Andere nuttige methoden zijn vriescomposteren, blendercomposteren en aanrechtcomposteren.

Manieren om compost te maken

Aërobe compostering

Deze compostering maakt gebruik van een hoop bruin en groen materiaal in de achtertuin. Het bestaat uit alles wat jij te pakken kunt krijgen dat gemakkelijk en goedkoop in elkaar te zetten is. De opstelling omvat draadkooien die zijn ingelegd met buizen rond de randen om water te bevatten voor het opvangen van warmte. Dit wordt gebruikt voor warmwatersystemen uit duurzaamheidsoverwegingen.

Anaërobe compostering

Ook bekend als Effectieve Micro-Organismen compostering (EMO). Dit is een systeem dat meestal gebruikt wordt voor compostering binnenshuis, maar over het algemeen kan iedereen het gebruiken voor compostering. De meest gebruikte techniek is Bokashi, maar ook andere binnensystemen kunnen deze methode gebruiken; zorg er alleen voor dat je een koolstoffilter in het deksel gebruikt om geuren te filteren. Gebruik deze systemen als jij het composteringsproces wilt bevorderen.

 

FAQ’s DIY compostbakken

Wat is anaërobe compostering?

Ook bekend als Effectieve Micro-Organismen compostering (EMO). Dit is een systeem dat meestal gebruikt wordt voor compostering binnenshuis, maar over het algemeen kan iedereen het gebruiken om te composteren. De meest gebruikte techniek is Bokashi, maar ook andere binnensystemen kunnen deze methode gebruiken; zorg er alleen voor dat je een koolstoffilter in het deksel gebruikt om geuren te filteren. Gebruik deze systemen als jij het composteringsproces wilt bevorderen.

Comments Off on DIY Compostbakken: Goedkope en eenvoudige manieren om je eigen compostbak te maken