hoe kweek je narcissen
Tuin en planten

Narcissen kweken: Zon, bodem en verzorging

Last Updated on March 24, 2023 by

Narcissen kweken: Zon, bodem en verzorging

Narcissen zijn een van de gemakkelijkste bloemen om te kweken. Ze kunnen in de meeste grondsoorten gekweekt worden, zolang die maar goed gedraineerd is. Deze planten hebben volle zon nodig om uitbundig te bloeien, en ze hebben matig water nodig. Er zijn veel verschillende soorten narcissen en narcissen, dus lees verder om meer te weten te komen over hoe je ze het beste kunt verzorgen!

hoe kweek je narcissen
hoe kweek je narcissen

Geschiedenis van narcissen:

Narcissen zijn een van de oudste bloemen ter wereld. Ze werden voor het eerst genoemd door de oude Grieken en Romeinen, die ze gebruikten voor medicinale doeleinden. Het woord “narcis” komt van het Franse woord “asphodele”, dat “lelietje-van-dalen” betekent.

 

Behoefte aan zon en bodem:

Narcissen hebben minstens zes uur volle zon per dag nodig om goed te kunnen bloeien. Ze kunnen in de meeste grondsoorten gekweekt worden, zolang die maar goed gedraineerd is. Narcissen houden niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat de grond altijd vochtig maar nooit drassig is.

narcis kweken
narcis kweken

Behoefte aan water:

Narcissen hebben matig water nodig – ongeveer een centimeter water per week. Zorg ervoor dat de bladeren niet nat worden, want dan kunnen ze gaan rotten. Jij kunt je planten handmatig water geven of een druppelbevloeiingssysteem gebruiken.

Soorten narcissen:

Er zijn veel verschillende soorten narcissen en narcissen, elk met hun eigen unieke kenmerken. Enkele van de meest populaire soorten zijn:

-Trompetnarcissen: Dit is het grootste type narcis, en kan wel 18 centimeter hoog worden. Ze hebben grote, trompetvormige bloemen die er in verschillende kleuren zijn.

-Tazetta narcissen: Deze narcissen hebben kleine, komvormige bloemen en zijn meestal geurig. Ze zijn er in tinten wit, geel en oranje.

-Pompon narcissen: Dit is het kleinste type narcis, met bloemen die slechts ongeveer een centimeter in doorsnee zijn. Ze zijn er in tinten wit, geel en roze.

Als je op zoek bent naar een mooie, gemakkelijk te kweken bloem om aan je tuin toe te voegen, zoek dan niet verder dan narcissen of narcissen! Deze bloemen gedijen goed in de volle zon en goed gedraineerde grond, en hebben slechts matig water nodig. Er zijn veel verschillende soorten narcissen en narcissen verkrijgbaar, dus zorg ervoor dat je degene kiest die het beste bij je wensen past.

narcis knoppen
narcis knoppen

Narcis verzorgingsgids:

-Zon: minstens zes uur volle zon per dag.

-Grond: goed gedraineerd, vochtig.

-Bewatering: centimeter water per week, voorkom dat de bladeren nat worden. Kan handmatig of met een druppelbevloeiingssysteem water geven.

Bolgrootte is belangrijk voor de bloei; plant na de laatste vorst in de late herfst of vroege winter.

Vruchtbare grond en regelmatig water geven zal resulteren in grotere bollen en meer bloemen volgend seizoen. Bollen kunnen om de paar jaar verplant worden om de productie op peil te houden; rooi ze in de late zomer voor het verplanten.

Mulch rond de basis van de planten om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Vruchtbare grond (aangevuld met compost of mest) levert alle voedingsstoffen die deze planten nodig hebben.

hoe narcissen verzorgen
hoe narcissen verzorgen

Wanneer Narcisbollen planten:

Narcisbollen kunnen in de herfst of in de winter worden geplant. Plant ze na de laatste vorst, en zorg dat je ze voldoende tijd geeft om te bloeien voordat de hitte van de zomer aanbreekt. Als je niet zeker weet wanneer de beste tijd is om je bollen te planten, raadpleeg dan een plaatselijke tuinexpert.

narcissen goed verzorgen
narcissen goed verzorgen

Hoe Narcisbollen te planten:

Graaf een gat dat twee keer zo diep is als de bol hoog is en drie keer zo breed. Plaats de bol in het gat met de punt naar boven, en vul op met grond. Geef na het planten grondig water.

Etiketten helpen jou herinneren welk type narcis jij volgend seizoen kweekt!

Hoe diep moet je Narcisbollen planten:

Narcisbollen moeten zo geplant worden dat de bovenkant van de bol gelijk ligt met het oppervlak van de grond. Als je niet zeker weet hoe diep je je bollen moet planten, raadpleeg dan een plaatselijke tuinexpert.

Hoe ver van elkaar Narcisbollen planten:
Narcisbollen moeten bij het planten minstens zes centimeter uit elkaar staan. Zorg dat je genoeg ruimte overlaat om ze te laten groeien!

bijzondere narcissen
bijzondere narcissen

Wanneer bloeien Narcissenbloemen:

De meeste narcisbloemen bloeien in de late winter of het vroege voorjaar. Er zijn echter enkele variƫteiten die later in het jaar bloeien. Raadpleeg een plaatselijke tuinexpert om meer te weten te komen over welke soorten narcissen het beste werken in jouw tuin.

Waardoor sterven narcissen af?

Een van de meest voorkomende oorzaken van het afsterven van narcissen is te veel water geven. Geef je planten slechts een centimeter water per week, en voorkom dat de bladeren nat worden. Narcissenbollen kunnen ook afsterven als ze te diep of te dicht op elkaar geplant worden. Raadpleeg zeker een plaatselijke tuinexpert voor meer informatie over de verzorging van je narcisplanten.

Narcissen gedijen goed in de volle zon en goed gedraineerde grond, en hebben slechts matig water nodig.

shutterstock 2238291683
shutterstock 2238291683

Waar kun je Narcissen in je tuin planten?

-Narcissen voor een veranda of deur.

-In een grote bak op de patio.

-Bij een boom of struik die ‘s middags wat schaduw geeft.

-Aan de rand van een bostuin.

Wanneer narcissenbollen planten:
Narcissenbollen kunnen in de herfst of winter geplant worden. Plant ze na de laatste vorst en geef ze voldoende tijd om te bloeien voordat de hitte van de zomer aanbreekt. Als je niet zeker weet wanneer de beste tijd is om je bollen te planten, raadpleeg dan een plaatselijke tuinexpert.

Hoe narcissenbollen te planten:
Graaf een gat dat twee keer zo diep is als de bol hoog is en drie keer zo breed. Plaats de bol in het gat met de punt naar boven, en vul op met grond. Geef na het planten grondig water.

Etiketten helpen jou herinneren welk type narcis jij volgend seizoen kweekt!

narcissen verzorgen
narcissen verzorgen

Hoe diep moet je narcissenbollen planten:

Narcissenbollen moeten zo geplant worden dat de bovenkant van de bol gelijk ligt met het grondoppervlak. Als je niet zeker weet hoe diep je je bollen moet planten, raadpleeg dan een plaatselijke tuinexpert.

Worden Narcissen door herten opgegeten?
Herten hebben meestal geen last van narcisbollen, maar het is altijd een goed idee om je planten te beschermen met een hek of hertenbestrijdingsmiddel.

Gerelateerd: hertenbestendige bollen

Wanneer bloeien narcissen?
De meeste narcissen bloeien in de late winter of het vroege voorjaar. Er zijn echter enkele soorten die later in het jaar bloeien. Raadpleeg een plaatselijke tuinexpert om meer te weten te komen over welke soorten narcissen het beste werken in jouw tuin.

narcissenverzorging narcis
narcissenverzorging narcis
Foto door Yoksel šŸŒæ Zok op Unsplash

Welke Narcissenrassen zijn het beste?
Er zijn veel verschillende soorten narcisplanten, en elke soort heeft zijn eigen unieke eisen. Raadpleeg een plaatselijke tuinexpert om uit te vinden welke narcissenrassen het beste werken voor jouw tuin.

narcis bloembollen
narcis bloembollen

Hoeveel zon hebben Narcissen of Narcissen:
Narcissen en narcissen hebben minstens zes uur directe zon per dag nodig. Als ze niet genoeg zon krijgen, zullen ze niet goed bloeien.

Welke grondsoort doen Narcissen of Narcissen:
Narcissen en narcissen geven de voorkeur aan goed gedraineerde grond die rijk is aan organisch materiaal. Test de grond in je tuin om te zien of die aan deze eisen voldoet. Zo niet, verbeter de grond dan met compost of veenmos voordat je gaat planten.

Hoeveel water geven Narcissen of narcissen:
Narcissen en narcissen hebben slechts een centimeter water per week nodig, maar zorg ervoor dat de bladeren niet nat worden. Te veel water geven kan de bloemen doen afsterven.

Wat voor soort hek heb ik nodig om herten weg te houden:
Als jij last hebt van herten die je narcissenbollen opeten, overweeg dan om een hek te plaatsen of een hertenwerend middel te gebruiken.

groeiende narcissen
groeiende narcissen

Wanneer kan ik beginnen met het planten van mijn bollen?
Narcissenbollen kunnen in de herfst of winter geplant worden. Plant ze na de laatste vorst, en geef ze voldoende tijd om te bloeien voordat de hitte van de zomer aanbreekt. Als je niet zeker weet wanneer de beste tijd is om je bollen te planten, raadpleeg dan een plaatselijke tuinexpert.

Kun jij Narcissen in potten of bakken planten?
Ja, narcissen kunnen geplant worden in potten of bakken. Zorg ervoor dat je een pot gebruikt die minstens 12 centimeter diep is en drainagegaten in de bodem heeft.

Welke maat pot moet ik gebruiken voor mijn bollen?
Narcisbollen moeten geplant worden in een pot van minstens 12 cm diep met drainagegaten in de bodem.

Moet ik mijn Narcisplanten bemesten?
Nee, jij moet je narcisplanten niet bemesten. Overmatige bemesting zorgt ervoor dat de planten slecht gaan bloeien.

narcissen verzorgen 2
narcissen verzorgen 2

Wanneer bloeien narcissen?
Narcissen bloeien meestal van de late winter tot het vroege voorjaar, maar er zijn enkele soorten die later in het jaar bloeien.

Hoe knip je narcissen zodat ze langer meegaan:
Als je narcissen uitgebloeid zijn, is het belangrijk om ze terug te knippen zodat ze blijven groeien. Knip de bloemen net boven de bol af, en zorg ervoor dat je tenminste twee bladeren aan de plant laat zitten.

Veel voorkomende plagen en ziekten die Narcissen aantasten:
Plagen en ziekten kunnen een groot probleem zijn voor narcisplanten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende plagen en ziekten waar jij op moet letten:

– Bladluizen: Deze kleine insecten kunnen een belemmerde groei en vervormde bladeren veroorzaken. Ze kunnen worden behandeld met insectendodende zeep of tuinbouwolie.

– Slakken: Deze beestjes kunnen het gebladerte en de bloemen van narcisplanten beschadigen. Ze kunnen worden bestreden met slakkenlokaas of kopertape.

– Schimmelziekten: Schimmelziekten zoals echte meeldauw, roest en botrytis kunnen narcisplanten aantasten. Ze kunnen worden behandeld met fungiciden of neemolie.

– Nematoden: Nematoden zijn kleine wormpjes die de bollen en wortels van narcisplanten kunnen aantasten. Ze kunnen worden bestreden met nematiciden.

hoe kweek je narcissen
hoe kweek je narcissen

Hoe Narcisbollen te vermeerderen:
Als jij je narcisbollen wilt vermeerderen, zijn er een paar verschillende methoden die jij kunt gebruiken:

– Splitsing: Om een bol te delen, snijd je hem eenvoudigweg doormidden met een scherp mes. Zorg ervoor dat je aan elke helft minstens twee bladeren laat zitten.

– Lagen: Bij deze methode begraaf je een deel van een narcisbol in de grond en laat je het daar liggen totdat het nieuwe wortels vormt. Zodra de wortels zich gevormd hebben, snij je de bol af van de ouderplant en plant je hem elders opnieuw.

– Ontkieming van zaden: Narciszaden kunnen worden ontkiemd door ze in een bodemloos medium te planten en ze bij een temperatuur van ongeveer 70 graden Fahrenheit te houden.

– Bollen: Dit zijn kleine bollen die zich aan de stengel van narcisplanten vormen. Ze kunnen direct in de tuin of potgrond worden geplant.

Hoe bewaar je narcisbollen tijdens de winter:
Als jij in een gebied woont waar de winters koud zijn, zul jij je narcisbollen in de winter moeten bewaren. Hier zijn een paar tips om dat te doen:

– Graaf de bollen op en verwijder overtollige grond.

– Doe de bollen in een plastic zak of bak en bewaar ze op een koele, droge plaats.

– Zorg ervoor dat je de container labelt, zodat jij weet wat voor soort bollen het zijn.

– Controleer om de paar weken of de bollen niet zijn uitgedroogd. Als dat wel het geval is, voeg dan een beetje water toe aan de container.

– Jij kunt je narcisbollen ook in de koelkast of vriezer bewaren. Zorg er wel voor dat je ze eerst in plastic wikkelt.

Waardoor groeien narcisbollen niet?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom narcisbollen niet groeien. Hier zijn enkele veel voorkomende oorzaken:

– De bol is niet goed geplant. Zorg ervoor dat je de bol met de punt naar boven plant en bedek hem met grond.

– De bol was te oud. Gebruik voor het planten alleen bollen die minder dan twee jaar oud zijn.

– De bol was niet het juiste type voor jouw klimaat. Zorg ervoor dat je bollen kiest die geschikt zijn voor jouw klimaatzone.

– De grond is te nat of te droog. Narcisbollen hebben goed gedraineerde grond nodig die vochtig maar niet nat is.

– Er is te veel concurrentie van andere planten. Zorg dat er rondom de narcisbol voldoende ruimte is om te groeien.

Wat voor soort grond hebben narcisbollen nodig?
Narcisbollen doen het het beste in een grond die licht en zanderig is met veel organisch materiaal. Jij kunt dit type grond creƫren door compost, veenmos, of vermiculiet aan je tuinbed toe te voegen.

Moet jij je Narcis elk jaar opgraven?
Narcisbollen kunnen jaar na jaar in de grond blijven, maar ze zullen betere bloemen produceren als jij ze om de twee of drie jaar opgraaft en verdeelt.

Wat voor soort bloemen geven narcisbollen?
Het soort bloemen dat narcissen produceren hangt af van de soort die jij plant. Enkele veel voorkomende soorten zijn trompetnarcissen, dubbele narcissen en jonquille narcissen.

Welke meststof hebben narcisbollen nodig?
Narcisbollen hebben meestal niet veel meststoffen nodig. Een lichte toepassing van organische of anorganische meststoffen eenmaal per jaar is meestal alles wat ze nodig hebben.

Hoe combineer je Narcissen met andere planten en bloemen?
Narcissen zien er geweldig uit als je ze plant met andere voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, krokussen en klokjes. Ze kunnen ook gebruikt worden in vaste plantentuinen of borders.

Hoe verplant ik mijn Narcisbollen?
Als jij je narcisbollen wilt verplaatsen naar een andere plek in je tuin, wacht dan tot ze uitgebloeid zijn. Graaf de bollen op en verwijder voorzichtig de overtollige grond. Plant ze dan opnieuw op hun nieuwe plek

Welke grondsoort hebben Narcissen nodig?
Narcisbollen hebben goed gedraineerde grond nodig die vochtig maar niet nat is. Ze doen het niet goed in te zware of verdichte grond. Het toevoegen van compost, veenmos of vermiculiet aan je tuinbed kan helpen om het type grond te creƫren waar Narcissen de voorkeur aan geven. Jij kunt ze ook in bakken planten met een grondmengsel dat speciaal voor bollen is gemaakt.

Wat is de beste manier om Narcissen te bewaren?
Narcissen kunnen zowel in de grond als in een container bewaard worden. Als jij ervoor kiest om ze in een container te bewaren, zorg er dan voor dat deze een goede drainage heeft en dat de bollen elkaar niet raken. Jij kunt Narcisbollen ook in de koelkast of vriezer bewaren. Wikkel ze wel eerst in plastic.

Hoe weet ik wanneer mijn Narcisbollen klaar zijn om te bloeien?

De beste manier om te zien of je Narcisbollen klaar zijn om te bloeien is door te kijken of de bladeren uit de grond komen. Als de bladeren ongeveer een centimeter gegroeid zijn, kun jij verwachten dat de bloemen binnen twee weken gaan bloeien.

Wat is de beste manier om Narcisbollen te verdelen?

De beste manier om Narcissusbollen te verdelen is te wachten tot nadat ze uitgebloeid zijn. Gebruik een schop of spade om de bollen op te graven en verwijder voorzichtig de overtollige grond. Gebruik dan je handen om de bollen in kleine stukjes te breken. Zorg ervoor dat je hierbij de wortels niet beschadigt. Plant de verdeelde bollen onmiddellijk terug op hun nieuwe plek.

Kan ik mijn Narcisbollen overplanten als ze nog niet gebloeid hebben?

Als jij je narcisbollen wilt verplaatsen naar een andere plek in je tuin, wacht dan tot ze uitgebloeid zijn. Graaf de bollen op en verwijder voorzichtig de overtollige grond. plant ze dan opnieuw op hun nieuwe plek.

Kan ik Narcisbollen in de buurt van bomen planten?

Narcisbollen doen het meestal niet goed als je ze in de buurt van bomen plant. De wortels van de bomen kunnen met de narcisbollen concurreren om water en voedingsstoffen, en kunnen ook schade aan de bollen veroorzaken.

Kan ik narcisbollen in de schaduw planten?

Narcisbollen hebben minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te kunnen bloeien. Ze zullen het niet goed doen als ze op schaduwrijke plekken worden geplant.

Hoe dwing je Narcisbollen om binnen te bloeien?

Narcisbollen kunnen binnen tot bloei worden gedwongen door ze ongeveer zes weken op een koele, donkere plaats te zetten. Nadat ze uit de koele plaats zijn gehaald, verplaats je ze naar een zonnige plaats en geef je ze regelmatig water. Ze zouden binnen twee weken moeten gaan bloeien.

Kan ik Narcisbollen herplanten nadat ze gebloeid hebben?

Ja, jij kunt Narcisbollen na de bloei opnieuw planten. Zorg er alleen voor dat je ze voorzichtig opgraaft en overtollige aarde verwijdert. Plant ze dan meteen op hun nieuwe plek.

Vroeg bloeiende Narcissus soorten

Er zijn veel verschillende soorten Narcisbollen, en sommige soorten bloeien eerder dan andere. Enkele vroegbloeiende soorten zijn de ‘February Gold’ narcis, de ‘Thalia’ narcis en de ‘Tete-a-tete’ narcis.

Wat zijn enkele van de populairste Narcissus soorten?
Enkele van de populairste Narcissussoorten zijn de ‘King Alfred’ narcis, de ‘Cheerfulness’ narcis en de ‘Paperwhite’ narcis.

Kun jij Narcissen binnenshuis kweken?
Ja, jij kunt Narcissen binnenshuis kweken, zolang ze tenminste zes uur direct zonlicht per dag krijgen. Ze zullen het niet goed doen als ze op schaduwrijke plekken worden geplant.

Kun jij Narcissen hydroponisch kweken?
Nee, Narcisbollen groeien niet goed als ze in hydrocultuursystemen worden gekweekt. Ze hebben aarde nodig om goed te groeien.

Hoe stijl je Narcissen in een vaas
Narcissen kunnen in een vaas gestileerd worden door het bloemhoofdje te verwijderen en de stengel af te snijden tot ongeveer twee centimeter. Zet de narcisstengel dan in water en wacht tot hij weer gaat bloeien. De bloemen gaan langer mee als jij ze in de koelkast bewaart.

Narcissenbollen kun je binnenshuis tot bloei dwingen door ze ongeveer zes weken op een koele, donkere plaats te zetten. Nadat ze uit de koele plaats zijn gehaald, verplaats je ze naar een zonnige plek en geef je ze regelmatig water. Ze zouden binnen twee weken moeten gaan bloeien.

Gerelateerde artikelen

Beste snijbloemen
vlinders aantrekken met planten
Deze bloemen trekken vlinders aan
planten voor bijen
Bloemen en planten die bijen aantrekken

Comments Off on Narcissen kweken: Zon, bodem en verzorging