planten tegen muggen
Tuin en planten

Deze planten verjagen muggen

Last Updated on March 25, 2023 by

Planten die muggen verjagen

Muggen zijn niet alleen vervelend; ze kunnen ook ziekten overbrengen. Ze zijn een belangrijk probleem voor veel mensen, vooral voor degenen die wonen in gebieden met grote hoeveelheden stilstaand water of in de buurt van waterrijke gebieden.

welke planten tegen muggen
welke planten tegen muggen

Gelukkig kunnen sommige planten helpen om muggen af te weren! Hier is een lijst van planten die helpen het vervelende ongedierte weg te houden uit je huis en tuin.

planten tegen muggen
planten tegen muggen

Lavendel

Als we deze lijst beginnen met lavendel, dan is dat vanwege zijn krachtige en aangename geur. De geur zal muggen tegenhouden, en als hij rond het huis wordt geplant, kan hij voorkomen dat ze binnenkomen. Gelukkig is het een mooie plant, die er goed uitziet en heerlijk ruikt als hij in de tuin wordt geplant.

lavendel tegen muggen
lavendel tegen muggen

Hij weert ook motten als hij gedroogd en geplet wordt, dus zijn bloemen kunnen daarvoor gebruikt worden. De brede geassocieerde toepassingen suggereren dat iedereen deze plant kan gebruiken als hij in de tuin of op een balkon wordt geplant.

Lavendel vereist eenvoudige omstandigheden om te groeien, maar ze moet voldoende water krijgen, waardoor ze efficiënt is voor gebruik in gebieden met een hoge luchtvochtigheid, waar ze het grootste deel van het jaar zal bloeien.

Geranium

Naast citronella, lavendel en pepermunt geldt geranium ook als een plant die muggen afweert! Hoewel hij misschien niet zo sterk is als de andere plant, is het toch een geweldige toevoeging aan je tuin. De geur zal ze tegenhouden, en als je hem rond het huis plant, kan hij voorkomen dat ze binnenkomen.

geranium tegen muggen
geranium tegen muggen

Essentieel om op te merken is dat geranium ook een plant is die bladluizen afweert, een andere veel voorkomende tuinplaag. Zijn veelzijdige gebruik is dus een ander argument om deze plant in de buurt van je huis te planten.

De ecologische eisen van geranium zijn relatief eenvoudig. Het is ook een plant die af en toe overstroming kan verdragen om te groeien in waterrijke gebieden en andere gebieden met overtollig water.

Rozemarijn

Dit aromatische kruid groeit goed in potten die jij kunt verplaatsen als je buiten bent tijdens het muggenseizoen.

rozemarijn
rozemarijn

Vanwege zijn ecologische behoeften en enige gevoeligheid voor schimmels wordt rozemarijn vooral aanbevolen voor gebieden met een hoge luchtvochtigheid en milde winters.

Het kan zich echter snel aanpassen aan bijna elk type tuin, hoewel je geduld moet hebben terwijl het kruid groeit. Eenmaal volgroeid levert het veel bladeren voor keukengebruik, en zijn aangename geur weert muggen.

Basilicum

Wist jij dat basilicum kan dienen als muggenverjager? Het weert niet alleen mieren, maar ook muggen! Het werkt geweldig als je het in potten rond het huis plant of als jij een basilicumhaag plant voor een betere bescherming.

Naast het afweren van muggen wordt basilicum ook in verband gebracht met het afweren van ander ongedierte, zoals witte vliegen en kevers. Ze zijn alomtegenwoordig op tomatenplanten, dus als jij dit soort planten rond je huis kweekt, zal dit kruid helpen om ze weg te houden!

basilicum
basilicum

Basilicum vereist volle zon, maar het kan af en toe wel een te veel aan water verdragen. Het is behoorlijk bestand tegen schimmels, hoewel het wel wat onderhoud kan vergen.

Laat de basilicum ook doorschieten, de bloemetjes trekken veel vlinders en bijen aan!

Citronellagras

Citronellagras is een plant die jij in je tuin zult willen laten groeien, want hij dient als een belangrijke barrière tegen muggen. Het weert niet alleen het ongedierte, maar ook andere insecten zoals teken en vlooien. Zijn uiterlijk vult zijn werking ook aan, zodat het tegelijkertijd als een geweldige sierplant dient.

Hoewel citronellagras in de meeste omstandigheden een aanvaardbare hoogte en breedte kan krijgen, is het een van die planten die wat onderhoud kunnen vergen.

citronella gras
citronella gras

Hij stelt vrij hoge ecologische eisen en vereist volle zon, terwijl hij af en toe overstroming verdraagt.

Munt

Munt is een ander kruid dat muggen afweert! Net als basilicum weert het niet alleen het ongedierte, maar ook andere insecten. Het werkt geweldig als je het in potten rond het huis plant of als jij een munthaag plant voor een betere bescherming.

Het is aan zijn naam gemakkelijk te zien waarom het als muggenverjager werkt. Als jij munt rond het huis plant, blijven de muggen uit de buurt van je huis.

munt 1
munt 1

Munt vereist volle zon en verdraagt veel water, maar is wel onderhoudsgevoelig vanwege zijn vatbaarheid voor schimmels. Dit moet jou er echter niet van weerhouden om het in je tuin te planten als muggen een probleem zijn.

Bang dat de munt zal beginnen woekeren? Dan raad ik je zeker aan om de munt in potten te planten! Zo kregen wij de munt hier thuis ook een beetje meer onder controle.

Goudsbloemen

Goudsbloemen zijn geweldig om rond het huis te planten, omdat ze muggen afweren en konijnen en herten uit je tuin houden. De bloemen ervan zijn ook geweldig voor salades en andere gerechten om in je keuken te gebruiken.

goudsbloemen
goudsbloemen

Goudsbloemen hebben volle zon nodig en verdragen af en toe wateroverlast. Ze zijn bestand tegen schimmels, maar ze vereisen grond die goed draineert, rijk is aan voedingsstoffen en een pH heeft tussen 6 en 7,5.

Citroengras

Een ander kruid dat muggen afweert, deze, is sterk genoeg om ze het hele jaar door van een klein gebied weg te houden.

Het werkt het beste als het in potten rond het huis wordt geplant, maar jij kunt het ook in je tuin gebruiken.

citroengras
citroengras

Als je het in potten plant, zal het kruid zich na verloop van tijd verspreiden, en heb jij genoeg bladeren om in je keuken te gebruiken. Je kunt citroengras moeiteloos rond het huis kweken, maar het geeft ook een enorme sierwaarde aan je tuin.

Citroengras vereist volle zon en verdraagt af en toe overstroming, hoewel het veel onderhoud vergt vanwege zijn gevoeligheid voor schimmels.

Salie

Jij kunt dit kruid in potten of je tuin kweken, en het weert muggen en andere insecten zoals mieren en motten. Door zijn compactheid is het een ideale kandidaat voor potten, terwijl zijn sterke geur het perfect maakt om rond het huis te gebruiken.

salie kruid
salie kruid

Hij groeit het best in neutrale of alkalische bodems, hoewel hij andere omstandigheden verdraagt. Hoewel hij volle zon nodig heeft, kan hij af en toe wateroverlast verdragen. Hij is goed bestand tegen schimmels, maar hij vereist grond die goed draineert en rijk is aan voedingsstoffen.

salie
salie

Kattenkruid

Kattenkruid is waarschijnlijk het meest bekend om zijn effect op katten, maar het werkt ook als een uitstekend muggenwerend middel. Het heeft geen overheersende geur, zodat jij het zowel binnen als buiten rond het huis of de tuin kunt gebruiken.

kattenkruid
kattenkruid

Zorg voor minimale groei in de wintermaanden, maar verder vergt het weinig onderhoud. Kattenkruid verdraagt verschillende grondsoorten, en het verdraagt volle zon of gedeeltelijke schaduw.

kattenkruid kat
kattenkruid kat

Het zou wel kunnen dat je inééns wat meer katten in de tuin langskrijgt 😉

Monarda (bergamotplant)

Deze plant heeft een muntsmaak die muggen haten. Het zal hen en andere insecten zoals teken, motten en paardenvliegen afweren. Ecologisch gezien is bijenmelisse nog aantrekkelijker, want ze trekt bijen en andere bestuivers aan.

Monarda tegen muggen
Monarda tegen muggen

Monarda verdraagt gedeeltelijke schaduw of volle zon en vereist geen bijzondere grondsoorten, hoewel hij het best groeit op vochtige grond. Hij verdraagt geen overstromingen, maar de droogtebestendigheid maakt hem een uitstekende keuze voor de tuin.

Monarda
Monarda

Flosbloem

Flosbloem staat erom bekend muggen en vele andere insecten af te weren. Hoewel hij misschien niet zo sterk is als sommige andere planten op deze lijst, dient hij toch goed zijn doel.

flosbloem
flosbloem

Zorg altijd voor volle zon en grond die goed draineert en gevoelig is voor overstromingen. Hij verdraagt verschillende grondsoorten en heeft geen noemenswaardig onderhoud nodig.

Allium

Deze plant is er in veel verschillende soorten, maar ze hebben gemeen dat ze allemaal uitstekende muggenwerende middelen zijn. Andere insecten die ook worden afgeweerd zijn teken en Japanse kevers. Af en toe zul jij merken dat konijnen en herten uit de buurt van deze plant blijven.

allium tegen muggen
allium tegen muggen

Allium verdraagt volle zon, en hij vereist geen bijzondere grondsoorten, maar hij heeft wel baat bij rijke grond die goed draineert. Allium is niet erg tolerant voor overstroming of droogte, hoewel hij weinig onderhoud nodig heeft vanwege zijn weerstand tegen schimmels.

 

Als je een plant kiest die muggen afweert, bedenk dan altijd dat jij een plant wilt kiezen die werkt voor jouw tuin en huis. De planten op deze lijst zijn heel veilig en prima te gebruiken rond kinderen of huisdieren zoals katten en honden.

muggenwerende planten
muggenwerende planten

Als jij een van deze planten in je tuin vindt, zorg er dan voor dat je ze laat staan waar ze staan, want de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen!

Comments Off on Deze planten verjagen muggen