kerstboom tuin planten
Kerst

Je kerstboom in de tuin planten: onze beste tips

Last Updated on May 22, 2022 by

Je kerstboom in de tuin planten: onze beste tips

De beste tips die je helpen bij het in de tuin planten van je kerstboom: Wil je jouw echte kerstboom met kluit na de Kerstdagen in de tuin planten? Dit is een heel goed idee het is onder andere beter voor het milieu.

Maar er zijn wel een aantal dingen waar je even goed rekening mee moet houden of op moet letten.Daarom hieronder wat tips die je daarbij kunnen helpen.

kerstboom tuin planten
kerstboom tuin planten

Photo by Julianna Arjes on Unsplash

Wil je jouw kerstboom opnieuw planten?

Het lijkt heel eenvoudig. Je hebt een boom gekocht bij de kweker of het tuincentrum. Hij heeft met de kerstdagen binnen gestaan en omdat de kerstboom een goede kluit heeft kan deze zo naar buiten in de tuin.

Even een gat graven kerstboom planten, klaar. Helaas… zo werkt het niet helemaal. Als je wil dat de kerstboom in leven blijft moet je toch even goed opletten en rekening houden met bepaalde aandachtspunten.

Wat is belangrijk bij aanschaf van de kerstboom?

Bij aankoop van de kerstboom is het al belangrijk om er op te letten dat je de boom na afloop van de kerstdagen in de tuin wil planten.
Als eerste waar je op moet letten is dat de kerstboom die je wil aanschaffen een goed best grote kluit heeft.

Hoe groter en steviger de kluit is hoe groter de kans is dat de boom in leven blijft. Kies er daarom eentje uit die echt een behoorlijk grote kluit heeft. Daarnaast hoeft de boom zelf niet heel groot te zijn.

Een kleinere formaat kerstboom heeft als voordeel dat deze makkelijker aanslaan na het planten in de tuin. Daarmee heeft een kleine boom in tegenstelling tot een grote een iets grotere overlevingskans.

Waar moet je na de aanschaf op letten?

Na aanschaf moet je de kerstboom niet gelijk al binnen in huis zetten. Om er later buiten ook nog plezier aan te beleven is het belangrijk om de boom in kleine stapjes aan de temperatuur te laten wennen.

Daarom is het beter om de boom gedurende een of twee dagen eerst in de schuur of de bijkeuken te plaatsen voor dat je deze in de woonkamer zet.

Geef genoeg water en verzorg de kerstboom op de juiste manier. Het beste is om met een plantenspuit de naalden van de boom te bevochtigen en voor de kluit gebruik je een gieter.

Kijk ook goed waar je de kerstboom neerzet, bijvoorbeeld, niet vlak naast de kachel. Dan is de kans erg groot dat je kerstboom helemaal uitdroogt.

Laat de boom maar een korte tijd in huis staan. Dit is belangrijk omdat anders de overgang naar buiten en de buitentemperatuur best lastig wordt. Omdat de kerstboom gewend raakt aan de temperatuur in huis.

Terug in de schuur

Wil je de boom in de tuin gaan zetten? Doe dan hetzelfde als bij de aanschaf maar dan in omgekeerde volgorde. De kerstboom verlaat het warme huis en deze moet langzaamaan weer wennen aan wat koudere temperaturen.

Plaats daarom de kerstboom weer een of twee dagen in de schuur. Daarna kan je de kerstboom herplanten in de tuin.

Waar moet je opletten bij het herplanten van de kerstboom?

De boom mag uit de schuur en de tuin in. Let er wel even op dat als je gaat planten dat je qua vorst het ergste gehad hebt. Daar bedoelen we mee dat je moet wachten tot de strenge vorst periode voorbij is.

Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je een groot gat voor je boom graaft. Deze mag best ruim zijn. Vul dit gat na het planten met goede tuingrond. Gebruik hiervoor tuingrond zonder meststoffen.

Na het herplanten in de tuin heeft de boom buiten ook de juiste verzorging nodig. Geef voldoende water niet alleen als het in de zomer heel warm is. Dit is uiteraard ook nodig net na het herplanten. Om ervoor te zorgen dat je boom verder kan groeien en in goede conditie blijft.

Duurzaam en goed voor het milieu

Een kerstboom herplanten in je tuin is heel duurzaam en beter voor het milieu. Daarnaast geeft het je ook voldoening en plezier. Het geeft voldoening omdat je de boom een soort van tweede leven geeft en het brengt vooral plezier omdat je het verder groeiproces van de boom van heel dichtbij kan ervaren en goed kan zien.

Je kan de in de tuin geplante kerstboom volgend jaar voorzien van lampjes. Heb je de volgende kerstdagen nog meer kerstsfeer in en om het huis.

Mocht je zelf niet genoeg plaats in je tuin hebben voor het herplanten van een boom. Geen probleem!

Misschien is er iemand in de familie of vriendenkring die jouw kerstboom wel een plekje wil geven in de tuin. Maar er is ook nog een andere optie. Je kan eventueel ook een kerstboom adopteren bij een kweker. Na de feestdagen kan je de boom soms ook weer terug naar de kweker brengen en die herplant jouw boom.

Of: misschien is een kerstboom adopteren wel meer iets voor jullie?

Comments Off on Je kerstboom in de tuin planten: onze beste tips