kerstboom mooi houden
Kerst

Houd je kerstboom langer vers met deze tips en trucs

Last Updated on March 25, 2023 by

Houd je kerstboom langer vers met deze tips en trucs

Het is weer die tijd van het jaar en we hebben allemaal zin om onze huizen te versieren met kerstbomen. Misschien ben jij een van die mensen die elk jaar een nieuwe boom koopt, of heb jij een oud familiestuk dat wat extra liefde nodig heeft.

Hoe dan ook, het kan moeilijk zijn om je boom er langer dan een paar weken fris uit te laten zien. In deze blogpost delen we onze beste tips en trucs om je kerstboom maandenlang fris te houden!

De feestdagen zijn een prachtige tijd van het jaar, en er is geen betere manier om dat te vieren dan met een mooie kerstboom. Maar wat gebeurt er als jij je boom opzet en hij begint er minder dan fris uit te zien? Niemand wil dat zijn huis de rest van de maand naar rottende dennennaalden ruikt! Wij hebben enkele tips die ervoor zorgen dat je kerstboom niet uitdroogt of zijn geur verliest.

kerstboom mooi houden
kerstboom mooi houden

Hoe lang kun jij een kerstboom binnen bewaren?

De gemiddelde levensduur van een kerstboom is ongeveer twee weken, maar met deze tips kun jij hem er maandenlang fris uit laten zien en ruiken!

Hoe kies je een gezonde kerstboom?

We hebben een paar basistips waarmee jij in een handomdraai de perfecte kerstboom vindt: zorg er allereerst voor dat je een boom kiest die gezond is en donkergroene naalden heeft. Vermijd bomen met bruine naalden of kale plekken, want die zijn waarschijnlijk al uitgedroogd.

Kies een kerstboom in een schaduwrijke omgeving, ga niet voor exemplaren die veel zonlicht hebben gekregen. Controleer ook de naalden van je boom. Ze mogen er niet afvallen als jij ze aanraakt en moeten nog een beetje buigzaam zijn.

hoe kies je een kerstboom
hoe kies je een kerstboom

Waar koop je een kerstboom?

De kans is groot dat er in jouw stad minstens één plek is waar ze het hele jaar door verse bomen verkopen! Zo niet, probeer dan online te kijken of rond te vragen naar plaatselijke boerderijen en kwekerijen, zodat jij de perfecte boom voor jouw huis kunt uitzoeken.

Hoe houd je je kerstboom vers

1. Geef de kerstboom water

Geef je boom regelmatig water: Een van de belangrijkste dingen die jij kunt doen om je boom gezond te houden is hem regelmatig water geven. Zorg ervoor dat je hem minstens een kwart water geeft per centimeter stamdiameter . Week de wortelkluit helemaal door.

kerstboom water geven
kerstboom water geven

Hoe maak je een kerstboom waterreservoir?

Jij kunt ook een melkkan, frisdrankfles of andere bak onder je boom zetten als waterreservoir! Zo is er altijd voldoende water voor je boom en concurreert hij ook niet met omringende planten om vocht .

-Als je langere tijd van huis bent, vraag dan een buurman of vriend om je boom water te geven.

kerstboom naalden sproeien
kerstboom naalden sproeien

2. Verwijder de boom voordat hij is uitgedroogd

Als je boom al meer dan vier weken staat, is het waarschijnlijk tijd om hem weg te halen. Kerstbomen die uitgedroogd zijn of hun naalden hebben verloren vormen een brandgevaar en kunnen ook een gevaar voor de gezondheid zijn als ze worden ingeslikt. Niet alleen voor mensen, maar ook voor katten en honden.

Als je de boom hebt neergehaald, snijd dan minstens een centimeter van de stronk af voordat je hem bij het afval zet. Dit helpt hem sneller te ontbinden, en voorkomt dat de stronk in de winter uitdroogt.

Jij kunt een boom ook onbeperkt in water houden door hem tijdens warme maanden buiten te zetten, zodat de onderste naalden er op natuurlijke wijze afvallen; breng hem dan weer naar binnen om hem tentoon te stellen als de temperaturen dalen .

3. Houd de kerstboom uit de buurt van open haarden, radiatoren en andere warmtebronnen.

Je moet echt goed kijken naar de plaats waar jij je kerstboom wilt neerzetten. Is er een warmtebron in de buurt? Staat hij op een tochtige plek? Staat de boom te dicht bij je voordeur? Het klinkt misschien gek, maar dit zijn allemaal dingen waar jij rekening mee moet houden bij het opzetten van je kerstboom.

Jij kunt wat gaasband op de stam van je boom aanbrengen voordat je hem naar binnen haalt. Dit zal helpen voorkomen dat sap op oppervlakken onder de boom sijpelt.

kerstboom langer vers houden 2
kerstboom langer vers houden 2

4. Trim de stam van je kerstboom

Knip ongeveer een centimeter van de stam af voordat je je kerstboom opzet. Dit houdt hem langer fris en gezond nadat je hem thuis hebt gebracht, en maakt het ook gemakkelijker om hem water te geven!

Denk er bij het terugsnoeien van de stam altijd aan dat meer dan één stam een beter gevormde kerstboom betekent. Als er maar één of twee stammen te zien zijn, kun jij hem wat meer terugsnoeien zodat er tenminste één goede stam overblijft.

5. Zorg ervoor dat je een gezonde boom kiest

Zoals we in het begin van dit artikel al stelden, zorg ervoor dat jij een gezonde boom kiest die donkergroene naalden heeft en mooi gevormd is. Bruine naalden of kale plekken op bomen geven aan dat ze al uitgedroogd zijn.

goede kerstboom kiezen
goede kerstboom kiezen

Zo, we hopen dat jij van deze tips hield om je geliefde kerstboom langer vers te houden! In dit artikel hebben we het gehad over deze tips om je boom vers te houden:

-Geef de boom regelmatig water.

-Verwijder de boom voordat hij is uitgedroogd (helpt ook bij het opruimen van naalden).

-Houd de kerstboom uit de buurt van open haarden, radiatoren en andere warmtebronnen.

-Snoei de stam van je kerstboom.

-Kies een gezonde boom.

kerstboom langer vers houden
kerstboom langer vers houden

Lees meer kersttips:

Comments Off on Houd je kerstboom langer vers met deze tips en trucs