landelijke keuken
Keuken

Landelijke keukens: inspiratie + op maat

Last Updated on February 26, 2022 by

De landelijke keuken; een combinatie van nostalgie en comfort

De keuken is het centrale punt in huis en daarom is de juiste inrichting erg belangrijk. Geen enkele keuken straalt zoveel sfeer en warmte uit als een landelijke keuken.

Denk maar eens aan de authentieke, rustieke sfeer die keukens in oude boerderijen uitstralen. Zo’n keuken is een plek waar je bourgondische leeft en thuis bent.

Het is dan ook het warm kloppend hart in huis. Een keuken in landelijke stijl kenmerkt zich door het gebruik van bijzondere details en stijlelementen.

Door het gebruik van landelijke, warme kleuren en duurzame materialen zoals hout en natuursteen haal je ook het echte buitenleven gevoel naar binnen.

Combineer je dit met stoere moderne apparatuur zoals bijvoorbeeld een fornuis met een authentieke look, een zware houten tafel, decoratieve keukenkastjes met glazen deurtjes, houten wandplanken en diverse landelijke accessoires, dan benadruk je volledig de landelijke sfeer.

landelijke keuken
landelijke keuken

Photo by Jessica Sosey on Unsplash

Bij welke woonstijl past een landelijke keuken

Bij een landelijke keuken denk je waarschijnlijk aan een in hout ingerichte keuken zoals je die vroeger zag in boerderijen of huizen op het platteland.

Tegenwoordig worden er behalve hout veel meer materialen gebruikt om een keuken een landelijke look te geven. Landelijke keukens kun je daarom tegenwoordig inpassen in elke woonstijl, ook in een modern strak interieur in de grote stad.

Door een strak modern design met authentieke elementen te combineren krijg je prachtige contrasten. Denk maar eens aan een strak wit design geflankeerd door grillige houten balken met knoesten.

Door zo’n mix krijgt de keuken de door jouw gewenste natuurlijke uitstraling.

De aankleding van een landelijke keuken

Om de landelijke sfeer van de keuken volledig tot zijn recht te laten komen zijn er tal van accessoires en decoraties te vinden voor de juiste aankleding.

Met de keuze van de juiste accessoires benadruk je de sfeer en daarnaast zijn ze ook nog eens functioneel. Kies bijvoorbeeld voor een houten snijplank uit een plak hout, hang een koperen pan op of stal een boerenbont servies uit in de vitrinekastjes.

Maar ook een ouderwets theedoekrekje, een antieke koffiemolen of vintage broodtrommel dragen allemaal bij aan een warme landelijke sfeer in de keuken.

Speciale aandacht vraagt ook de verlichting in een landelijke keuken want goede passende verlichting is cruciaal voor de juiste sfeer. Kies bij de kleur van lampen of spotjes voor gedekte donkere of grijzige tinten of voor roestbruine kleuren zoals bijvoorbeeld koper of brons.

Welke vloer kies je voor een landelijke keuken?

De vloer van een landelijke keuken is natuurlijk een zeer bepalend element. Het moet niet alleen een mooie natuurlijke ondergrond zijn, maar ook praktisch.

Een houten vloer mag dan mogelijk wel erg mooi staan in een landelijke keuken maar is niet altijd handig. Tegenwoordig kun je ook voor vloertegels met een houtlook kiezen. Die zijn vaak niet van echt te onderscheiden en makkelijk te onderhouden.

Ook een vloer van natuursteen is een goede optie. Een leistenen keukenvloer bijvoorbeeld draagt bij aan een warme en gezellige sfeer. Wanneer je echt iets bijzonders wilt, is de Terrazzovloer mogelijk wel iets voor jou.

In deze vloer zijn verschillende soorten steen verwerkt. Je ziet deze vloeren nogal eens in oude Italiaanse huizen. Een mooi landelijk ogend effect creëer je door grote manden van natuurlijke materiaal op een vloer van natuursteen te zetten.

Welke spoelbak en kraan passen goed in een landelijke keuken?

De stoere en grote spoelbakken sluiten uitstekend aan bij een keuken in landelijke stijl. Bijvoorbeeld een spoelbak van porselein of eentje die geheel is opgebouwd uit kleine zwart-witte tegeltjes.

Zo’n spoelbak is uiteraard duurder dan een roestvrijstalen maar het is dan ook een echte blikvanger in een landelijke keuken. Een andere fraaie combinatie is een spoelbak van graniet in combinatie met een granieten aanrecht.

Bij de keuze van de kraan voor de landelijke keuken ga je natuurlijk voor een nostalgische variant met sierlijke sterknoppen maar ook een bronskleurige kraan past uitstekend bij een landelijke look. Let er bij je keuze wel op dat de kraan niet alleen maar mooi maar ook functioneel is.

Welk soort spatwand kies ik voor een landelijke keuken?

Aardkleuren doen het erg goed in de landelijke keuken. Een nostalgisch landelijk gevoel krijg je door een spatwand van kleine mozaïektegels in natuurlijke kleuren.

Ze zijn ook makkelijk in onderhoud. Maar ook strakke marmeren tegels geven een prachtig landelijk effect. Als speelse variant kun je ervoor kiezen om glanzende en mate tegels af te wisselen.

Met een granieten spatwand krijg je een strakke moderne uitstraling. Het gebruik van natuursteen in een spatwand daarentegen levert een meer romantische uitstraling op.

Een landelijke keuken op maat laten maken

Een maatwerk keuken, de naam zegt het al, wordt geheel gemaakt volgens jouw wensen en verlangens. Je kunt dan ook een geheel eigen draai aan jouw keuken in landelijke stijl geven.

Je hebt daarbij de keuze uit diverse materialen en kleuren voor het aanrechtblad, keukenkastjes, de vloer, de spatwand en de verdere aankleding zodat het uiteindelijke geheel precies aansluit bij de inrichting van je huis.

Vertel je ideeën over de inrichting van jouw landelijke keuken aan een adviseur, in een showroom maar het kan ook bij je thuis.

Schroom niet om advies te vragen en bekijk voorbeelden van landelijk ingerichte keukens. Bedenk of je een keuken in een romantische landelijk stijl wilt hebben of dat je juist landelijk en modern wilt combineren zodat jouw keuken een stoer uiterlijk krijgt.

De kosten van een keuken in landelijke stijl hangen af van jouw wensen en verlangens en het beschikbare budget. Je kunt ervan uitgaan dat je gemiddeld tussen de €7.500 en €15.000 euro voor een landelijke keuken uit moet trekken.

Waar kan ik terecht voor de aanschaf van een landelijke keuken?

In Nederland kun je bij vrijwel iedere keukenbouwer terecht wanneer je een landelijke keuken aan wilt schaffen. Zoals bij de grote bekende keukenbouwers waaronder Siemens, Brugman, Mandemakers, Tieleman Keukens, Bruynzeel Keukens en Miele keukens.

Hieronder ook vier Nederlandse keukenbouwers op basis van de beste klantbeoordelingen.

  • Kitchen4all
  • Veldhuizen keukens
  • Keukenwereld XXL
  • Poggenpohl

Lees ook: keukentrends 2022

Lees ook: interieutrends 2022

Lees ook: keukenstijlen

Lees ook: Scandinavische keukens

Comments Off on Landelijke keukens: inspiratie + op maat