industriele keuken
Keuken

Industriële keukens: prijs, tips, voorbeelden

Last Updated on February 17, 2022 by

De industriële keuken

Hou je van een strakke maar toch stoer uitziende keuken? Dan is een industriële keuken het meest geschikt voor jou. Je hoeft bij het uitzoeken van items namelijk met haast niets rekening te houden, waardoor je je kunt uit leven bij het combineren van de bij dit type keuken behorende materialen en je eigen unieke smaak.

Lees daarom gauw verder om meer te weten te komen over deze keukenstijl en onze tips waarmee je zelf aan de slag kunt.

industriele keuken
industriele keuken

Wat is een industriële keuken?

Een industriële keuken is het best te omschrijven als een keuken van gecontroleerde onafgewerkte chaos. Het betreft een samenspel van materialen en kleuren waarover zo goed is nagedacht dat wat je geleerd hebt om als onafgemaakt te beschouwen, toch perfect in het plaatje dat je ziet, past.

Door deze imperfecte perfecte keukenstijl ga je de schoonheid van bijvoorbeeld bakstenen en niet voor de volle 100 procent bewerkt hout wederom waarderen, vanwege de sfeer dat het in de keuken creëert.

Kenmerken van een industriële keuken

Een keuken in industriële stijl roept misschien wel het beeld van je school kantine of de keuken in een fabriek of restaurant bij je op. Die zijn ruim, met zichtbare leidingen terwijl vooral de muren vaak stoer ogen. Hetzelfde geldt voor een keuken in deze stijl in normale huishoudens.

Het kenmerkende van een industriële keukenstijl is immers dat je zodra je het ziet je je afvraagt waarom een bepaalde muur bijvoorbeeld niet bepleisterd is en of die ondersteunende balk boven de kookplaat eigenlijk wel daar hoort. Doe je echter een stap naar achteren om het totale beeld van een dergelijke keuken in je op te nemen, dan geef je gelijk toe dat het plaatje helemaal klopt.

Waarschijnlijk herken je de persoonlijke voorkeuren van de inwoners van dit huis dan ook gelijk terug. Industriële keukens geven je namelijk de mogelijkheid om die op een creatieve manier met elkaar te combineren.

Het betreft vaak ruime, open keukens waarbij natuursteen, hout, beton en roestvrij stalen objecten met elkaar integreren. In tegenstelling tot moderne keukens waarbij alles zoveel mogelijk uit het zicht en ingebouwd wordt, mag in een keuken van dit type je apparatuur te zien zijn. En je leukste potten, pannen en ander kookgerei mag je zichtbaar uitstallen op een plank of in een open kast.
De typische kleuren van en in een industriële keuken zijn grijs, zwart en donker blauw of groen, kleuren die een mooi contrast vormen met de materialen waar je voor kiest.

industriele keuken op maat
industriele keuken op maat

Met welke woonstijl kan je een industriële keuken combineren?

Een industriële keuken is binnen haast elke woonstijl te integreren vanwege het feit dat het materiaal de sleutel vormt van dit ontwerp. Toch valt deze keuken meer op bij de klassieke woonstijl, Scandinavische woonstijl en natuurlijk de industriële woonstijl. Bij een landelijke woonstijl of minimalistische woonstijl past deze keukenstijl minder goed.

Je kunt bijvoorbeeld het industriële karakter van je keuken doortrekken naar een aangrenzende woonkamer door daar ook gebruik te maken van een bakstenen muur. Ook kun je gebruik maken van hetzelfde type verweerd of onbewerkt hout in de andere delen van je woning, waardoor er optisch gezien overlappingen tussen de verschillende ruimtes ontstaan.

De materialen: beton en (verweerd) hout

Om de look and feel van een fabriek na te boosten zijn de materialen beton en hout uitermate geschikt. Deze materialen worden al eeuwen gebruikt in de bouw, zo ook bij het opzetten van de allereerste fabrieken. Vandaar dat ze een goede basis vormen voor het creëren van deze stijl in je keuken. Vooral als de oppervlakten van deze materialen onbewerkt of verweerd zijn, kun je gelijk meedoen aan deze keukentrend.

Nu zijn we ons er van bewust dat je er bijvoorbeeld voor gezorgd hebt dat je muren altijd van een frisse verflaag zijn voorzien. Dit is vooral het geval wanneer je eerder voor een andere woonstijl, zoals de moderne, koos.

Gelukkig kun je als je handig en geduldig bent zelf aan de slag gaan met het ouder maken van bijvoorbeeld de kast deuren, je houten stoelen en eettafel, een houten muur of de leg planken in je keuken. Daartoe geven we je in de volgende alinea drie voorbeelden.

Hout ouder maken: drie technieken

Er bestaan verschillende technieken waarmee je hout een verouderde, verweerde uitstraling kunt geven. Zo kun je:
– met verf en schuurpapier aan de slag gaan. Bij deze techniek ga je nabootsen dat bijvoorbeeld de legplank al enkele keren geschilderd is. Je hebt tenminste twee kleuren verf en verschillende structuren schuurpapier hiervoor nodig. Schuur de plank eerst op. Schilder het hierna. Laat de laag verf opdrogen schuur het wederom wat op en schilder daarover je tweede kleur. Herhaal dit proces totdat je tevreden bent met het resultaat;
– de vaseline truc: bij deze techniek breng je op bepaalde plekken van de plank vaseline aan voordat je het schildert en eventueel schuurt. De verf verwijder je na het schilderen met een doek, waarna je zult merken dat het zich alleen gehecht heeft op de plekken die je niet vettig maakte met vaseline;
– In azijn gedrenkte staalwol
Je hebt ze beslist beide in huis waardoor je niet eerst naar de winkel hoeft om een verweerde houtlook aan een van je kastdeuren te geven. Wel zal je de staalwol minimaal vier dagen in een afgesloten pot met azijn moeten laten alvorens je aan de slag kunt. In de tussentijd kan je eventuele verflagen van de deur verwijderen en het opschuren. De oplossing breng je aan met een kwast wat het gewenste effect te weeg zal brengen.

Naast deze drie technieken kun je het hout in je keuken ook beitsen of bewust op enkele plekken beschadigen met een hamer, ander hard voorwerp of vuur.

industriele keukens
industriele keukens

Je betonnen keuken muur aanpassen

Je betonnen muur kun je aanpassen door de verflaag met een afbijtmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je het met structuur verf en een structuur verfroller een grovere uitstalling geven. Kies in dat geval voor donkere kleuren (groen, blauw en grijs of zwart)
voor die authentieke industriële sfeer in je keuken.

Vergeet baksteen niet

Is je muur van baksteen dan kun je die gerust zo laten voor dit doel. Wil je graag een bakstenen muur zonder dat je bestaande muren hoeft te slopen, dan kun je er voor kiezen om het te behangen met behangpapier met een baksteen print.

Welke vloer combineren

Bovenstaande materialen kun je naar eigen inzichten combineren in je plafond, muur of werkblad. Maar ook door je vloer aan te passen zul je er in slagen om de industriële keuken van je dromen te verwezenlijken. Een betonnen vloer leent zich prima voor dit doel wat ook geldt voor een die van hout gemaakt is. Je kunt rigoureus te werk gaan en bestaande tegels vervangen met tegels met een beton- of houtlook, of op zoek gaan naar een vloerkleed met bijvoorbeeld een beton uitstraling. In het laatste geval kun je na verloop van tijd gemakkelijk weer aanpassingen plegen aan je keukenstijl.

Apparaten in de industriële keuken

Ook roestvrij staal hoort in een industrieel ingerichte keuken thuis. Je kunt om te beginnen bestaande metalen buizen deel laten zijn van het interieur van je keuken. Vervolgens schaf je keukenapparaten van roestvrij staal aan, waarbij het niet erg is als ze er robuust uitzien. Ook retro apparatuur zal het goed doen in je nieuwe keukenstijl. Zoals eerder aangegeven mag je in deze keukenstijl je spullen ten tentoonstellen. Een perfecte reden om je favoriete soeplepel, potten en pannen van staal een prominente plek in je keuken te geven. Ook de keukenkraan is een goede optie voor het integreren van dit materiaal in je keuken. Decoreer je keuken ook eens met een fake stalen voorwerp van hout, waarvan je de procedure om het te vervaardigen hier kunt bekijken.

Welke verlichting

Een andere bepalende factor voor een industriële sfeer in je keuken is de verlichting. Waarschijnlijk weet je dat in fabrieken veelal TL buizen werden gebruikt. Deze vallen echter in het niet bij de andere model lampen die een dergelijke omgeving van licht voorzien.

Deze ouderwets uitziende lampen zijn de echte sfeermakers in je industriële keuken waardoor het de moeite waard is om in ze te investeren. Maar ook moderne robuste lampen van metaal staan prachtig in dit type keuken Bevestig of plaats ze op een strategische plek in je keuken en geniet daarna van het resultaat.

Prijs Industriële keuken

Hoeveel je uiteindelijk zal betalen voor je industriele keuken hangt helemaal af van:
– de opbouw van je huidige keuken, omdat die de basis zal vormen voor de aanpassingen die je eventueel zal moeten plegen. Zo zal de transformatie van een strakke gesloten moderne keuken naar je nieuwe industriële keukenstijl meer kosten dan wanneer je al in het bezit bent van een in landelijke stijl;
– de afmetingen van je keuken;
– je vaardigheid om zelf te klussen: kun je bijvoorbeeld zelf je muur met je baksteen print behang updaten of moet je daar iemand voor huren? Vind je het leuk om te schilderen of heb je gewoon twee linker handen waardoor je dit project liever aan een vakman kunt uitbesteden?;
– de nieuwe al dan niet retro elementen die je in je keuken wenst aan te brengen; en
– of je je industriele keuken in een keer af wenst te hebben of het tot een fasen project maakt waarbij je bij voorbeeld elke maand een ander onderdeel aanpakt.
Al deze aspecten zijn dus bepalend voor de uiteindelkjke prijs die je zal moeten betalen voor je droom industriële keuken.

Wil je het hele traject uit handen geven aan een professional dan kun je bijvoorbeeld een keuze maken en een offerte aanvragen.
In het andere geval heb je misschien wel wat aan onderstaand stappenplan.

Stappenplan zelf een industriële sfeer in je keuken creëren

1. Doe inspiratie op via pinterest, google search, youtube. Ken je binnen je netwerk mensen met een industriële keuken vraag dan aan ze of je er een kijkje in maak nemen;
2. Noteer niet alleen wat je leuk vindt aan de keukens die je bekijkt maar ook wat er voor jou beslist niet in hoeft. Natuurlijk betrek je de rest van je gezin ook bij deze oriëntatie;
3. Ga na wat je al hebt in je keuken en bepaal welke items je voor het aanpassen van je keuken kunt gebruiken. Stel ook een lijstje op van de spullen die je weg kunt doen en zoek alvast naar een bestemming voor ze;
4. Stel vast welke onderdelen van je project je gaat uitbesteden en welke niet. Hou daarbij rekening met je budget;
5. Vraag offertes aan;
6. Indien je keuken door een professional veranderd zal worden, zal hij op de afgesproken datum aan de slag gaan. Doe je het zelf met de hulp van anderen dan is het tijd dat je alles dat je niet meer zal gebruiken uit je keuken verwijderd;
7. Ga winkelen en koop de spullen die je nodig hebt voor het project. Denk aan verf, schuurpapier, rollers en kwasten, behang, een nieuw vloerkleed, je nieuwe lampen en kraan en ander keukenapparatuur;
8. Maak een plan van aanpak. Trek daarbij voldoende tijd uit voor alle delen van het project;
9. Geniet van het eind resultaat!

Wij wensen je veel plezier toe in je nieuwe keuken!

Comments Off on Industriële keukens: prijs, tips, voorbeelden