open keuken
Keuken

Open, gesloten of halfopen keuken? Wat kiezen?

Last Updated on February 17, 2023 by

Open, halfopen of gesloten keuken? Welke optie kiezen?

Wie zijn keuken gaat verbouwen moet vaak een keuze maken. Veel keuzes zijn welke apparatuur je installeert tot aan de ruimte die je hebt in je keuken. De keuze of je een open keuken, een gesloten keuken of een halfopen keuken moet nemen is een belangrijke. Volg je klakkeloos de keukentrends 2023 of ga je meer voor je eigen ding?

Veel mensen kiezen maar wat en komen dan als de keuken is verbouwd achter de nadelen. Echter je kan dan niet meer terug omdat dat veel geld kost. Het is dus belangrijk om je van tevoren te oriënteren op de details.. Een keuken is namelijk niet zomaar een ruimte in je huis. Het is een ruimte waar mensen veel tijd in doorbrengen.

Je moet al een stijl keuken kiezen die je leuk vindt, of dat nu een industriële keuken, Scandinavische keuken, landelijke keuken of moderne keuken is… je moet ook altijd nog beslissen of je een open, halfopen of gesloten keuken wil. Natuurlijk heeft dat ook te maken met de inrichting van je huis zelf en de bouw van bepaalde kamers, maar het is toch echt een belangrijke keuze.

Een ruimte die niet voldoet aan jouw wensen zal je woonplezier verminderen. En dat wil je niet toch? Wat zijn de keuzes in het plaatsen van een keuken. Wat zijn de voordelen en de nadelen van deze keukens? Waar moet je nog meer op letten bij het inrichten van je keuken?

Open keuken

Een open keuken is een goede keus als je houdt van etentjes met vrienden en familie. Het is immers het grootste voordeel van de open keuken. De gastheer of gastvrouw kan gewoon bij de gasten blijven en hoeft zich niet af te zonderen.

open keuken
open keuken

Daarnaast kan je ook eventueel de kinderen in de gaten houden als je aan het koken bent. Een open keuken maakt ook je huiskamer veel groter. Het geeft een ruimer gevoel.

open keuken scandinavisch
open keuken scandinavisch

Voordelen

 • contact met bezoek tijdens het koken
 • je kan de kinderen vanuit de keuken in de gaten houden
 • het maakt het woonoppervlak gevoelsmatig groter en ruimer

De nadelen van een open keuken zijn echter ook groot en schrikken sommige mensen af. Zo zal je altijd de geur en geluiden uit de keuken in je woonkamer hebben. Daarnaast moet je in een open keuken je kinderen in de gaten houden.

Kleine kinderen moet je met een open keuken in de gaten houden omdat ze gemakkelijk bij het gevaarlijke keukenmateriaal kunnen komen. Je kan bij een open keken niet de verwarming apart aan en uit zetten.

Dat maakt het enigszins minder duurzaam. Tenslotte kan je de inrichting van de keuken anders maken dan de woonkamer maar dat staat niet altijd even goed. Je bent vaak verplicht om je keuken hetzelfde in te richten als je keuken.

Het allergrootste nadeel is dat je altijd een vaatwasser nodig hebt om de vuile vaat weg te stoppen zodat je deze niet kan zien vanuit de woonkamer. Dat, of je doet iedere dag de vaat.

Het laatste nadeel van een open keuken is dat je geen privacy hebt. In het geval van een geheim familierecept is het moeilijk om deze verborgen te houden, haha!

moderne open keuken
moderne open keuken

Nadelen

 • geen privacy
 • geur en geluidsoverlast in de woonkamer
 • kinderen kunnen bij gevaarlijke keukenapparatuur
 • verwarming is niet los te koppelen tussen keuken en woonkamer
 • inrichting / stijl van keuken en woonkamer moet je op elkaar afstemmen
 • vuile vaat zichtbaar vanuit woonkamer
 • Voordelen en nadelen van een halfopen keuken

Halfopen keuken

Een halfopen keuken is een keuken die gescheiden is van de woonkamer door bijvoorbeeld een bar, of een open raam tussen keuken en woonkamer. De halfopen keuken heeft de privacy van een gesloten keuze en het contact met gasten (of kinderen) van een open keuken.

Het grootste voordeel echter ten opzichte van een open keuken is dat je de vuile vaat na het eten gewoon kan blijven staan in de keuken zonder dat het iemand stoort. Daarnaast kan je de keuken en woonkamer beide inrichten naar eigen keus zonder met elkaar rekening te hoeven houden, de keukenstijl maakt dan iets minder uit.

halfopen keuken
halfopen keuken

Voordelen

 • meer privacy
 • contact met bezoek
 • toezicht op kinderen
 • vuile vaat minder zichtbaar in de keuken
 • stijl en inrichting van een halfopen keuken kunnen makkelijk afwijken van de woonkamer

De nadelen van een halfopen keuken zijn dat je in een halfopen keuken nog steeds last blijft houden van geurtjes en geluiden uit de keuken. Daarnaast kan je ook bij een halfopen keuken niet de verwarming van beide ruimten loskoppelen van elkaar.

Nadelen

 • geuren en geluidsoverlast in de woonkamer
 • verwarming is niet los te koppelen tussen keuken en woonkamer
 • Voordelen en nadelen van een gesloten keuze

Gesloten keuken

Een gesloten keuken is natuurlijk het tegenovergestelde van een open keuken. Dit geeft de voordelen dat er geen geurtjes en geluiden van de keuken overgaan naar de woonkamer. Ook is de gesloten keuken beter voor de hygiëne en duurzaamheid.

gesloten keuken
gesloten keuken

De keuken hoef je niet te verwarmen als je er niet bent. Ten slotte is een gesloten keuken na het koken af te sluiten waardoor je vanuit de woonkamer niet constant tegen een vuile vaat zit aan te kijken. Ook de kinderen kan je weren uit de gevaarlijke keuken doordat hij af te sluiten is. Een gesloten keuken is vaak wel een keuken met meer muren waar kasten tegenaan kunnen worden gezet waardoor je meer ruimte creëert.

Voordelen

 • geen geurtjes of geluidsoverlast van de keuken in de woonkamer
 • beter voor de hygiëne
 • meer ruimte voor apparatuur en keuken benodigdheden
 • keuken is af te sluiten zodat de kinderen er niet bij kunnen.
 • verwarming van keuken en woonkamer los te koppelen
 • vuile vaat in de keuken kan blijven staan

Er zijn ook een aantal nadelen aan een gesloten keuken. De gesloten keuken kan tijdens het koken heel krap aanvoelen ten opzichte van een open keuken. Te weinig ruimte in een krappe keuken waardoor je vaak moet stapelen van pannen, borden en etenswaren. Daarnaast heb je in een gesloten keuken geen contact met bezoek tijdens het koken. Ook heb je geen toezicht op de kinderen vanuit een gesloten keuken.

Nadelen

 • keuken kan ervaren worden als krap en niet ruim
 • geen toezicht op kinderen
 • geen contact met bezoekers of toezicht op kinderen
 • Welke keuken te kiezen en de draagmuur

Misschien denk je na dit alles gelezen te hebben een keuze te kunnen maken. Daarom nog een paar extra tips. Meestal is de muur tussen keuken en woonkamer geen draagmuur van het huis.

Vraag het voor de zekerheid na om ongelukken en extra kosten te voorkomen. Als de muur tussen keuken en woonkamer toch een draagmuur is kan je geen open keuken creëren . Je kan echter wel een halfopen keuken maken. Zolang je de opening tussen beide ruimtes met een boog open maakt blijft de draagkracht intact.

Soort keuken, stijl apparatuur en verlichting

Bij een gesloten en halfopen keuken kan je elke stijl kiezen die je maar wil. Dat kan een moderne, landelijke, industriële of andere stijl zijn. Hou echter rekening met welk gevoel je bij die stijl van keuken hebt. Zeker als jij degene bent die het meest kookt zal je veel tijd doorbrengen in de keuken.

Daarnaast is het belangrijk om tevoren de nieuwe keuken geplaatst wordt je rekening houdt met de apparaten die je laat installeren. De apparaten nemen veel ruimte in beslag. Zonder voldoende opbergruimte in de keuken kan dat leiden tot een keuken in wanorde en teleurstelling.

Ten slotte wijzen we ook op de verlichting in de keuken. De verlichtingsbehoefte in een keuken is namelijk hoger dan in een gemiddelde woonkamer. Voor een sfeerverlichting in de woonkamer heb je dan ook dim verlichting in de keuken nodig.

Een keuken kan je zo duur maken als je zelf wil

Hoeveel kost eigenlijk een nieuwe keuken. Een keuken kan je zo duur maken als je zelf wil. Ga minimaal uit van een of twee duizend euro. Het duurste aan een keuken zijn over het algemeen de apparatuur in je keuken. Een oven, koelkast, vriezer, magnetron, quooker of ingebouwde prullenbak maken sommige keukens te duur. Houdt er echter ook rekening mee dat je deze apparatuur over ongeveer vijftien jaar zal moeten vervangen.

Daarnaast is het verstandig om de apparatuur af te laten hangen van de ruimte die je in de keuken hebt. Hoe meer apparatuur, hoe minder ruimte je over houdt voor de pannen borden en schaaltjes. Wellicht heb je apparaten die niet ingebouwd kunnen worden. Spreek hierover met het inplannen van een nieuwe keuken.

Welke keuze heb je als je een nieuwe keuken wil laten installeren. Dat is allereerst de keus tussen een open, een halfopen of een gesloten keuken wil. De verschillende soorten keukens hebben allen hun voordelen en nadelen.

Voordelen en nadelen op verschillende gebieden. De keus voor een open, halfopen of gesloten keuken moeten aan veel van jouw eisen voldoen. Dit kan soms lastig worden als je meerdere wensen voor je nieuwe keuken hebt.

Welke van jouw wensen: stijl, overlast, duurzaamheid, ruimte, contact met bezoek en toezicht op kinderen. zijn het belangrijkste voor jou? Maak een keus en heb veel plezier in jouw eigen keuken.

Comments Off on Open, gesloten of halfopen keuken? Wat kiezen?