waar nestkastje hangen
Tuin en planten

Waar moet je een nestkastje hangen?

Last Updated on May 10, 2023 by

Waar moet je een nestkastje ophangen? Tips en richtlijnen

Als je vogels in je tuin wilt aantrekken, dan is het ophangen van een nestkastje een goede manier om dat te doen. Maar waar moet je een nestkastje eigenlijk ophangen om de vogels de beste kans te geven om het te gebruiken? Ik heb wat onderzoek gedaan en hier zijn mijn bevindingen.

waar nestkastje hangen
waar nestkastje hangen

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat het nestkastje op een rustige plek wordt opgehangen, uit de zon. De invliegopening moet gericht zijn naar het oosten, zuiden of zuidoosten en niet naar het westen, omdat bij regen de nestkast onder water kan lopen. Hang het nestkastje op een hoogte van 2 tot 5 meter van de grond en zorg ervoor dat de aanvliegroute vrij is van takken of andere begroeiing.

Naast de locatie van het nestkastje zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op de kans dat vogels het nestkastje zullen gebruiken. Zorg voor voldoende voedsel in de omgeving, hang een voedersilo op en zet een waterschaal neer, maar plaats deze op een paar meter afstand van de nestkast, anders kan dit leiden tot conflicten over territorium. De beste periode om een nestkast op te hangen is gek genoeg het najaar.

pimpelmees nestkastje koolmees
pimpelmees nestkastje koolmees

Waar moet je een nestkastje ophangen?

Als je een nestkastje wilt ophangen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je de belangrijkste punten om op te letten.

Geschikte hoogte

De hoogte waarop je een nestkastje ophangt, is belangrijk voor de veiligheid van de vogels. Zorg ervoor dat het kastje minimaal 2 meter boven de grond hangt, zodat katten er niet bij kunnen. Op plekken waar veel mensen of huisdieren komen, is het beter om het kastje hoger te hangen, zo’n 3 tot 4 meter van de grond.

Oriëntatie

De oriëntatie van het nestkastje is ook belangrijk. Hang het kastje op een rustige plek, uit de wind en de volle zon. Zorg ervoor dat de invliegopening niet naar het westen gericht is, omdat het kastje dan bij regen onder water kan lopen. Richt de invliegopening naar het oosten, zuiden of zuidoosten. Zo voorkom je dat er regen in het kastje komt en blijft het binnen lekker warm.

nestkastjes ophangen
nestkastjes ophangen

Veiligheid

Zorg ervoor dat het nestkastje veilig is voor de vogels. Hang het kastje op een plek waar de vogels veilig kunnen landen en opstijgen. Zorg ervoor dat er geen takken of andere obstakels in de buurt zijn die de vogels kunnen hinderen. Hang het kastje niet in de buurt van voederplaatsen of drinkbakken, omdat hier vaak veel andere vogels komen en dit de broedende vogels kan afschrikken.

slechte plaats voor een nestkastje
slechte plaats voor een nestkastje

Soorten nestkasten

Vogelsoorten

Er zijn verschillende soorten vogels die gebruik maken van nestkasten. Zo zijn er holenbroeders, zoals mezen en spechten, die graag in een afgesloten ruimte broeden. Andere vogels, zoals de roodborst en de winterkoning, geven de voorkeur aan halfopen nestkasten.

waar hang je een nestkastje
waar hang je een nestkastje

Als je nestkastjes wilt ophangen, is het dus belangrijk om te weten welke vogels er in jouw tuin voorkomen en welke nestkastjes daar het beste bij passen. Hieronder vind je een overzicht van een aantal vogelsoorten en de bijbehorende nestkasten:

Vogelsoort Nestkast
Mezen Kleine nestkast met een invliegopening van 28 mm
Spechten Grote nestkast met een invliegopening van 45 mm
Roodborst Halfopen nestkast met een invliegopening van 30 mm
Winterkoning Halfopen nestkast met een invliegopening van 32 mm

Materiaal

Als het gaat om het materiaal van de nestkast, zijn er verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een nestkast van hout, maar er zijn ook nestkasten van beton of keramiek. Het voordeel van een houten nestkast is dat deze goed ademt en daardoor minder snel vochtig wordt. Daarnaast heeft hout een natuurlijke uitstraling en past het goed in een groene omgeving.

waat moet je een nestkastje hangen
waat moet je een nestkastje hangen

Als je kiest voor een nestkast van beton of keramiek, is het belangrijk om erop te letten dat deze goed geïsoleerd is. Deze materialen zijn namelijk minder goed in staat om vocht af te voeren, waardoor er sneller schimmelvorming kan ontstaan. Daarnaast zijn betonnen en keramieken nestkasten minder goed bestand tegen vorst.

Onderhoud

Het is belangrijk om het nestkastje elk jaar schoon te maken. Dit kan het beste gebeuren in september of oktober, nadat de vogels het nest hebben verlaten. Het schoonmaken van het nestkastje is belangrijk omdat het nestmateriaal parasieten kan bevatten die schadelijk zijn voor de vogels. Hieronder vind je een aantal stappen om het nestkastje schoon te maken:

  • Trek handschoenen aan en haal het oude nestmateriaal uit het nestkastje.
  • Maak het nestkastje schoon met heet water en een borstel.
  • Laat het nestkastje goed drogen voordat je het terug ophangt.

Let op: gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de vogels.

nestkastje plaatsen
nestkastje plaatsen
Comments Off on Waar moet je een nestkastje hangen?