bomen rode bladeren
Tuin en planten

Bomen met rood blad

Last Updated on February 17, 2023 by

Bomen met rode bladeren zijn een prachtig gezicht, vooral in de herfst. Als je op zoek bent naar bomen met helder en levendig rood blad die wat kleur toevoegen aan je landschap, zijn er verschillende soorten te overwegen.

Hoe heerlijk is het om in de herfst in je tuin te kijken en te kunnen genieten van prachtige rode bomen?

Een van de meest voorkomende bomen voor rode bladeren, is de esdoorn. Esdoorns zijn er in allerlei kleuren, van geel tot oranje, maar veel variƫteiten hebben diep karmozijnrode bladeren tijdens de herfstmaanden. Esdoorns zijn overal in Noord-Amerika en delen van Europa te vinden, dus het moet niet al te moeilijk zijn om er een voor jouw tuin te vinden.

Er zijn nog vele andere bomen met rode bladeren, die bespreek ik graag met jou hieronder!

Bomen met rode bladeren

bomen rode bladeren
bomen rode bladeren

1. Kornoelje

De kornoelje is een andere populaire boom (struik) met opvallende rode bladeren. Kornoeljes hebben vaak donkerrode of bordeauxrode bladeren die afsteken tegen hun schors en takken.

Kornoeljes gedijen goed als ze op een zonnige plek worden geplant.

2. Amerikaanse sweetgum

De Amerikaanse sweetgumboom is een andere geweldige optie voor wie op zoek is naar rode bladeren. Tijdens de herfstmaanden krijgen de vijfpuntige bladeren een diep scharlakenrode tint die heel mooi kan zijn. Sweetgums komen overal in het zuidoosten van de Verenigde Staten voor en passen zich goed aan verschillende grondsoorten aan.

Amerikaanse sweetgum boom
Amerikaanse sweetgum boom

Sassafrasboom

De sassafrasboom ten slotte heeft in de herfst ook prachtig rood blad. Zijn drielobbige bladeren verkleuren van geel naar oranje voordat ze hun uiteindelijke diepe karmozijnrode kleur bereiken. Sassafrasbomen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, dus is het soms moeilijk om ze te vinden voor je landschap.

sassafras boom
sassafras boom

Acer platanoides ‘Crimson King’ (noorse esdoorn)

De acer is sowieso een populaire keuze als je graag een boom met rode bladeren in de herfst wil. Deze esdoorn staat bekend om zijn donkere karmozijnrode kleur en past zich goed aan de meeste grondsoorten aan. Net als bij andere esdoorns kan je verwachten dat de acer snel groeit, dus zorg voor voldoende ruimte voor een gezond bladerdak.

Acer platanoides Crimson King noorse esdoorn
Acer platanoides Crimson King noorse esdoorn

Photinia fraseri ‘Red Robin’

De Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een andere aantrekkelijke keuze met rode bladeren in de herfst. Het helderrode blad steekt af tegen de groene schors en takken. Deze boom is populair vanwege zijn snelle groei, maar heeft tijdens het groeiseizoen wel veel zon en water nodig om goed te gedijen.

Photinia fraseri Red Robin rode bladeren
Photinia fraseri Red Robin rode bladeren

Acer platanoides ‘Faassen’s Black’

De acer platanoides ‘Faassen’s Black’ is een prachtige boom met donkerpaars blad in de herfst. Deze snelgroeiende esdoorn is gemakkelijk te onderhouden en zorgt voor een mooi kleurcontrast in het landschap. Hij heeft veel ruimte nodig, maar als je er de ruimte voor hebt, is dit een uitstekende keuze om wat kleur aan de tuin toe te voegen.

Rode Perzische boom

De rode Perzische boom is een andere geweldige optie voor degenen die rood blad in hun tuin willen. De vijflobbige bladeren kleuren van geel naar oranje voordat ze hun uiteindelijke heldere scharlakenrode tint bereiken. Deze prachtige boom past zich goed aan verschillende grondsoorten aan en kan hete zomers en koude winters verdragen.

Acer platanoides ‘Royal Red’

Een andere esdoorn, Acer platanoides ‘Royal Red’, heeft prachtig rood blad in de herfst. Deze boom staat bekend om zijn diepe karmozijnrode tint en snelle groei. Hij doet het het beste op zonnige plaatsen met vochtige grond, dus zorg ervoor dat je er een geschikte plaats voor hebt voordat je hem plant.

Acer platanoides Royal Red
Acer platanoides Royal Red

Betula pendula ‘Purpurea’

De Betula Pendula ‘Purpurea’ is een aantrekkelijke keuze met opvallende paarsrode bladeren tijdens de herfstmaanden. Deze boom heeft veel zon en water nodig om goed te gedijen, maar hij kan verschillende grondsoorten verdragen zolang deze goed gedraineerd zijn.

Betula pendula Purpurea
Betula pendula Purpurea

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ (rode beuk)

De rode beuk boom is een andere goede keuze voor wie op zoek is naar rode bladeren in zijn tuin. Deze boom heeft donkere, purperrode bladeren die heel mooi kunnen zijn als ze op de juiste plek worden geplant. De rode beuk doet het het beste in vochtige, goed gedraineerde grond en past zich niet goed aan aan droge omstandigheden.

Fagus sylvatica Atropunicea rode beuk
Fagus sylvatica Atropunicea rode beuk

Roodbladige Noorse esdoorn

De roodbladige Noorse esdoorn is een prachtige keuze met zijn helderrode blad in de herfst. Deze snelgroeiende boom verdraagt natte grond en kan zelfs goed gedijen op kleigrond, zolang deze voldoende gedraineerd is. Zorg voor voldoende ruimte voor deze boom voordat je hem plant, want de wortels kunnen zich snel verspreiden en schade veroorzaken aan nabijgelegen structuren.

Rode esdoorn
Rode esdoorn

Fagus sylvaticus ‘Black Swan’

De Fagus sylvaticus ‘Black Swan’ is een aantrekkelijke boom met opvallend donkerrood blad. Deze langzaam groeiende boom heeft veel zon en goed gedraineerde grond nodig om goed te gedijen. Hij verdraagt ook geen natte omstandigheden, dus zorg voor voldoende drainage voordat je hem in je tuin plant.

Fagus sylvaticus ‘Rohanii’

De Fagus sylvaticus ‘Rohanii’ is een unieke boom met dieprode bladeren tijdens de herfstmaanden. Deze langzaam groeiende esdoorn kan droge grond verdragen, maar heeft tijdens het groeiseizoen veel zon en water nodig om gezond te blijven.

Quercus robur ‘Purparescens ‘

Quercus robur ‘Purparescens’ is een andere uitstekende keuze met zijn unieke roodpaarse bladeren in de herfst. Deze boom heeft veel zon en goed gedraineerde grond nodig om goed te kunnen groeien, dus zorg ervoor dat je een perfecte plek voor hem hebt voordat je hem in de tuin plant.

quercus robur paarse eik
quercus robur paarse eik

Kortom, er zijn veel bomen die in de herfst rode bladeren hebben. Acer platanoides ‘Crimson King’, Photinia fraseri ‘Red Robin’, Acer platanoides ‘Faassen’s Black’, Rode Perzische boom, Acer platanoides ‘Royal Red’, Betula pendula ‘Purpurea’, Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ (rood

Welke van deze bomen je ook kiest, het is belangrijk om ze de juiste zorg en aandacht te geven. Alle bomen hebben voldoende drainage, veel zon en water nodig tijdens het groeiseizoen. Met wat geduld en toewijding kan je een herfsttuin aanleggen vol prachtige rode bladeren die het hele jaar door mooi blijven!

Kortom, er zijn veel bomen die prachtige rode bladeren hebben in de herfst. Van esdoorns tot sweetgums en sassafrasbomen, je kan uit verschillende opties kiezen. Om er zeker van te zijn dat de door jou gekozen boom in je klimaat zal gedijen, moet je voor het planten een plaatselijke kwekerij of boomverzorger raadplegen. Met de juiste zorg kunnen deze bomen je jarenlang van prachtige kleuren voorzien.

Als je op zoek bent naar een kleurrijke toevoeging aan je tuin, kunnen bomen met rode bladeren een goede keuze zijn. Esdoorn, kornoelje, kornoelje, en sassafras bomen hebben allemaal levendige rode bladeren in de herfst die wat welkome kleur zal toevoegen aan elk landschap. Met al deze opties, moet het vinden van de perfecte boom voor je tuin niet al te moeilijk zijn.

Comments Off on Bomen met rood blad