bijen bloemen
Tuin en planten

Bloemen en planten die bijen aantrekken (+ kruiden)

Last Updated on February 17, 2023 by

Bloemen en planten die bijen aantrekken: Een bij-vriendelijke gids voor tuiniers (bestuiversvriendelijk)

Als je tuinier bent, weet je dat bijen essentieel zijn voor de bestuiving. Zonder bijen zouden veel planten geen fruit of bloemen kunnen produceren. Daarom is het belangrijk om bloemen en planten te planten die bijen in je tuin aantrekken. In dit artikel bespreken we enkele van de beste planten om bijen aan te trekken, en enkele tips om ze gezond en gelukkig te houden!

Ik vind het alvast heerlijk, veel bijen in de tuin! Ze helpen je namelijk ook bij het bestuiven van je bloemen en bloesems! Ik geef je graag enkele tips om meer bijtjes in je tuin te krijgen met bloemen en planten die bijen aantrekken. Zo zit jij binnenkort ook heerlijk in een tuin die zoemt!

bijen bloemen
bijen bloemen

Waarom zou je bijen in je tuin willen hebben?

Bijen worden aangetrokken door allerlei bloemen en planten, waaronder lavendel, zonnebloemen, madeliefjes en klaver. Je kunt deze bloemen in je tuin planten om te helpen bijen aan te trekken, of je kunt ze in potten op je terras of dek zetten. Als je een moestuin hebt, zorg er dan voor dat je er ook wat bloeiende planten bij zet. Bijen zullen je groenten bestuiven, waardoor ze groter worden en meer vruchten produceren.

Hoe je de bijen in je tuin kunt helpen

Naast het planten van bloemen en planten die bijen aantrekken, kun je ze ook voorzien van voedsel en water. Plaats een bijenvoederhuisje bij je tuin, zodat de bijen zich kunnen volzuigen met suikerwater. En zorg ervoor dat er altijd een verse bron van water voor hen beschikbaar is om te drinken.

bloemen voor bijen
bloemen voor bijen

Extra tips om bijen te helpen overleven in je tuin:

– Plant bloemen en planten die bijen aantrekken. Enkele van de beste zijn lavendel, madeliefjes, zonnebloemen, klaver, bernagekruiden zoals basilicum of muntjes zoals pepermunt of groene munt (deze helpen ook om ongedierte weg te houden). Je kunt deze in potten op je terras of dek planten als je niet wilt dat ze groeien waar ze meer insecten dan bloemen zullen aantrekken).

– Zorg voor voedsel en water voor de bijen, waaronder suikerwater in een bijenvoederhuisje.

De beste bloemen die bijen aantrekken

Hier zijn enkele van de beste bloemen en planten die bijen aantrekken:

Lavendel

lavendel bijen
lavendel bijen

Lavendel is een prachtige bloem die bijen, vlinders en kolibries aantrekt. Het is ook een droogtetolerante plant, dus perfect voor tuinen in een droog klimaat.

Zonnebloemen

zonnebloem bijen
zonnebloem bijen

Zonnebloemen zijn een favoriete voedselbron voor honingbijen. Ze zijn er in verschillende kleuren, zodat je er een kunt vinden die past bij het kleurenschema van je tuin.

Madeliefjes

madeliefjes bijen
madeliefjes bijen

Madeliefjes zijn een andere favoriete voedselbron voor honingbijen. Ze zijn ook gemakkelijk te kweken, en ze zijn er in allerlei kleuren en maten.

Klaver

klaver bijen
klaver bijen

Klaver is een belangrijke plant voor bijen omdat hij de hele lente- en zomermaanden bloeit. Het is ook gemakkelijk te kweken, en het is een geweldige toevoeging aan elke tuin.

Flosbloem

flosbloem bij
flosbloem bij

De flosbloem is een prachtige bloem die bijen, vlinders en kolibries aantrekt. Het is ook een zeer droogtetolerante plant, dus perfect voor je tuin in een droog klimaat.

Borage (komkommerkruid)

komkommerkruid bij
komkommerkruid bij

Borage (komkommerkruid) is een prachtige bloem die bijen, vlinders en kolibries aantrekt. Het is ook een zeer droogtetolerante plant, dus perfect voor je tuin in een droog klimaat.

Als je komkommerkruid plant, probeer dan zo veel mogelijk te kiezen voor biologische zaden.

Salvia

salvia bijen
salvia bijen

Salvia is een prachtige plant die bestuivers zoals bijen kan aantrekken. Waarom? Omdat het een plant is die zowel nectar als stuifmeel levert.

Penstemon

penstemon bijen
penstemon bijen

Penstemon, ook wel schildpadbloem en slangekop genoemd,  is een prachtige bloem die bijen en kolibries aantrekt.

Aster

aster bij
aster bij

Asters zijn een vaste plant die bijen en kolibries aantrekt. Ze zijn ook gemakkelijk te kweken, waardoor ze perfect zijn voor beginners!

Sedum

sedum bijen
sedum bijen

Sedum is een eenjarige plant die geweldig is om bijen aan te trekken. Waarom? Omdat hij de hele lente- en zomermaanden bloeit, zodat je veel bloemen hebt om van te genieten!

Zinnia

zinnia bijen
zinnia bijen

Zinnia’s zijn een favoriete plant van bijen en vlinders. Ze zijn er in verschillende kleuren, zodat je er een kunt vinden die past bij het kleurenschema van je tuin. Ikzelf ben echt verliefd op zinnia’s en zet ze ieder jaar opnieuw.

Vorig jaar vond ik een hele mooie pastelkleurige variëteit, maar ik hou ook heel erg van de fellere kleuren!

Verbena

verbena bij
verbena bij

Verbena is een prachtige plant die bijen, vlinders en kolibries aantrekt. Hij is perfect voor tuinen met veel zon.

Lantana

Lantana is een vaste plant die bijen, vlinders en kolibries aantrekt. Hij is perfect voor tuinen met veel zon.

lantana bijen bij
lantana bijen bij

Goudsbloem

Goudsbloemen zijn een eenjarige plant die bijen en vlinders aantrekt. Ze zijn er in allerlei kleuren! Goudsbloemen helpen ook om insecten uit je tuin te weren, dus dat is een geweldige win-win!

Wist je dat goudsbloemen of stinkertjes (Afrikaantjes) vaak gebruikt worden om slakken te weren in de tuin? Een ideale manier om slakken te voorkomen, in de plaats van slakken te bestrijden.

goudsbloemen bijen
goudsbloemen bijen

Speldenkussenbloem (Scabiosa)

De speldenkussenbloem oftewel scabiosa is een prachtige bloem die bijen heel erg aantrekt. Het is ook een zeer droogtetolerante plant, dus perfect voor je tuin in een droog klimaat.

scabiosa bijen
scabiosa bijen

Petunia

Petunia’s zijn populaire bloemen die bijen, vlinders en kolibries aantrekken. Ze zijn er in zo veel kleuren en vormen, dus kies degene waar je van houdt!

petunia bij
petunia bij

Mariadistel

Mariadistel is een belangrijke plant voor bijen omdat het de hele zomermaanden bloeit. Het is ook een geweldige toevoeging aan elke tuin!

mariadistel bijen
mariadistel bijen

Stokroos

Een stokroos is een sierplant uit de Malvaceae familie. Bijen houden van stokrozen omdat ze een lang bloeiseizoen hebben en hun stuifmeel veel eiwitten bevat.

stokroos bijen
stokroos bijen

Cosmos

Wat is cosmos? Cosmos is een geslacht van bloeiende planten in de asterfamilie Asteraceae. Ze staan ook bekend om hun langdurige bloei en prachtige kleuren! Ze zijn heel kleurrijk en zijn supermakkelijk te planten in je tuin.

Zelf plant ik ieder jaar opnieuw allerlei varianten cosmos in onze tuin om zoveel mogelijk bijen, hommels en vlinders aan te trekken. Het is een ideale bloem voor beginners en je krijgt er nog eens veel zaadjes voor terug ook.

Echt, een hele grote aanrader!

cosmos bijen
cosmos bijen

Stevia

Stevia (oftewel honingkruid, suikerplantje) is een eenjarige plant die bijen aantrekt. Hij is gemakkelijk te kweken uit zaad of stekken, dus je kunt zo aan de slag.

stevia bijen
stevia bijen

Echinacea

De echinacea is een prachtige plant die bijen en vlinders aantrekt. Hij is ook gemakkelijk te kweken uit zaad of stekken, dus je kunt meteen aan de slag! Heel handig om deze plant in je tuin te hebben, je kan er namelijk ook heerlijke thee of tincturen van maken.

echinacea bijen
echinacea bijen

Deze kleurrijke bloem is favoriet bij bijen, en heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Hij groeit het best in zonnige gebieden, dus zorg ervoor dat je hem plant op een plek die veel zonlicht krijgt.

Korenbloem

Korenbloem,, Zonnebloemen, Asters en Guldenroede zijn enkele van de beste bloemen om te planten als je bijen in je tuin wilt aantrekken.

korenbloemen bijen
korenbloemen bijen

Deze planten leveren een vaste bron van nectar voor bijen, en ze vormen ook een mooie aanvulling op elk landschap. Als je op zoek bent naar andere planten die bijen naar je tuin brengen, kun je ook deze bloemen zeker overwegen!

Ook korenbloemen zaai ik ieder jaar opnieuw in de tuin: het is weer een heel gemakkelijke foolproof plant en is voor mij echt pure nostalgie. Wist je dat je naast de meer typische blauwe korenbloemen, ook witte en paars-roze korenbloemen hebt?

Monarda (bergamotplant, bee balm)

Deze kleurrijke bloemen zijn er in allerlei kleuren en zijn gemakkelijk te kweken. Als je iets zoekt dat goed groeit in de schaduw of gedeeltelijke zon, dan is dit een uitstekende keuze. Hij is ongelooflijk winterhard en kan zelfs winters zonder bescherming overleven.

monarda bijen
monarda bijen

Zonnehoed (Rudbeckia Hirta, Black-eyed Susan)

Deze vrolijke bloem is favoriet bij bijen, en hij is ook hertenbestendig. Hij groeit goed in de meeste grondsoorten, waardoor het een ideale keuze is voor elke tuin.

rudbeckia bijen zonnehoed
rudbeckia bijen zonnehoed

Wilde hyacint/ Bluebell

Deze delicate bloemen zijn een prachtige aanvulling op elke tuin, en ze zijn ook geliefd bij bijen. Ze groeien het best op vochtige, schaduwrijke plekken, dus ze zijn perfect voor tuiniers die niet veel zonlicht hebben.

wilde hyacint bijen
wilde hyacint bijen

Wij kennen de wilde hyacinten vooral van het Hallerbos in de buurt van Halle. Dat Belgische bos wordt in de lente hélemaal bedekt door een paars tapijtje aan paarse bloemen van de wilde hyacint.

Vlinderstruik

Deze bloem is genoemd naar zijn vermogen om vlinders aan te trekken, en hij trekt ook bijen aan. Hij groeit goed in de meeste grondsoorten en kan een hoogte bereiken tot 12 meter.

vlinderstruik bijen
vlinderstruik bijen

Coreopsis

Deze margrietachtige bloem is een andere favoriet bij bijen, en hij is er in verschillende kleuren. Ze gedijt in de meeste grondsoorten, dus een goede keuze voor tuiniers die niet zeker weten wat ze moeten planten.

coreopsis bijen
coreopsis bijen

Vingerhoedskruid (digitalis purpurea)

Deze prachtige bloem is geliefd bij bijen en kolibries, en hij groeit goed in de meeste grondsoorten. Het is ook een geweldige keuze voor tuiniers die vlinders naar hun tuin willen lokken.

Let wel op, deze plant is giftig voor mensen, katten, honden en andere dieren!

Lees ook: Giftige planten voor katten

Lees ook: giftige planten voor honden

vingerhoedskruid bijen
vingerhoedskruid bijen

Bergmunt/ Pycnanthemum

Deze prachtige bloemen zijn geliefd bij bijen en kolibries, en ze groeien het best in vochtige grond. Ze zijn ook een goede keuze voor tuiniers die vlinders in hun tuin willen aantrekken, maar niet veel ruimte hebben.

bergmunt bijen Pycnanthemum
bergmunt bijen Pycnanthemum

Rode klaver

Rode klaver, braam, lavendel, tijm en oregano zijn enkele van de planten die bijen aantrekken. Deze planten leveren stuifmeel en nectar voor bijen om te eten, wat hen helpt honing te produceren. Bijenvriendelijke bloemen zijn er ook in verschillende kleuren, zodat je de bloemen kunt kiezen die het beste bij het kleurenschema van je tuin passen.

rode klaver bijen
rode klaver bijen

Bosbes

Bosbes is een andere plant die bijen aantrekt. Deze vruchtdragende struik levert een bron van nectar voor bijen, en de bosbessen zelf zijn een smakelijke traktatie voor mens en dier.

bloesem blauwe bessen bijen
bloesem blauwe bessen bijen

 

bijen fruitbomen bestuiven
bijen fruitbomen bestuiven

Lupine

Lupine is een prachtige wilde bloem die in veel delen van de Verenigde Staten groeit. Deze plant is favoriet bij bijen, omdat hij grote hoeveelheden nectar produceert. Lupine kun je kweken in je tuin of gebruiken als wilde bloemenweide.

lupine bijen
lupine bijen

Kaapse margriet/ Osteospermum

De Kaapse Margriet (Osteospermum) is een felgekleurde bloem die in Zuid-Afrika groeit. Deze plant is geliefd bij bijen, die zich tegoed doen aan de nectarrijke bloemen. Cape daisy bloemen zijn er in tinten geel, oranje en rood, waardoor ze een perfecte aanvulling zijn voor elke tuin.

Kaapse margriet bijen
Kaapse margriet bijen

Nemophilia

Nemophilia is een delicate wilde bloem die in veel delen van de Verenigde Staten voorkomt. Deze bloem dankt zijn naam aan zijn kleine, blauwe bloemblaadjes. ‘Baby blue eyes’ is favoriet bij bijen, die zich graag tegoed doen aan de nectarrijke bloemen.

Nemophilia bijen
Nemophilia bijen

Alyssum (Schildzaad)

Alyssum of schildzaad is een eenjarige bloem in veel verschillende kleuren. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst, waardoor het een goede keuze is voor tuiniers die het grootste deel van het jaar bijen willen aantrekken. Alyssum bloemen zijn er in paarse tinten, gele tinten, wit,…

Deze hadden wij vorig jaar ineens in onze tuin staan. Eerst dacht ik dat het mosterd was, maar waarschijnlijk was het schildzaad! Dit werd heel erg groot en de bijen en vlinders genoten er echt énorm van. Niet gek dat ik me vergist heb, het zit in dezelfde familie.

schildzaad bijen
schildzaad bijen

Engelentrompet of Brugmansia

Engelentrompet is een tropische plant die in vele delen van de wereld voorkomt, maar zijn oorsprong kent in Zuid-Amerika. Deze plant produceert grote, geurige bloemen die geliefd zijn bij bijen. Engelentrompetbloemen zijn er in tinten wit, geel en roze.

Brugmansia bijen
Brugmansia bijen

Kruiden voor bijen

In onze tuin hebben we enkele potten met kruiden staan. Eigenlijk niet eens voor onszelf (ik ben zo iemand die altijd vergeet dat ze kruiden in de tuin heeft, oeps), maar vooral voor alle bijtjes en hommels en vlinders die echt genieten van de doorgestoten kruiden als ze bloemen krijgen.

Anijs

Anijs is een kruid dat in vele delen van de wereld groeit. Deze plant produceert kleine, stervormige bloemen die geliefd zijn bij bijen. Anijsbloemen zijn er in witte en roze tinten.

anijs bijen
anijs bijen

Hyssop, Agastache of dropplant

De dropplant is een kruid dat in vele delen van de wereld groeit. Deze plant produceert kleine, blauwe bloemen waar bijen dol op zijn. Hyssopbloemen vind je in verschillende tinten blauw en paars.

Voor het komende seizoen heb ik zaadjes gekocht van de dropplant… ik vond het zo’n toffe plant!

dropplant bijen
dropplant bijen

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat in veel verschillende delen van de wereld groeit. De bloemen van citroenmelisse komen in roze en witte tinten.

citroenmelisse bijen
citroenmelisse bijen

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruidensoort die in veel delen van de wereld groeit. Deze plant heeft blauwe bloemen waar bijen dol op zijn. De bloemen kunnen komen in tinten roze en rood.

rozemarijn bijen
rozemarijn bijen

Salie

Salie is een kruidensoort die in veel delen van de wereld groeit. Deze plant heeft kleine, paarse bloemen waar bijen dol op zijn.

salie bijen
salie bijen

Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat in vele delen van de wereld groeit. Wist je dat katten ook van Valeriaan houden? Bijen houden van Valeriaan vanwege de nectar die het produceert.

valeriaan bijen
valeriaan bijen

Bieslook

Ik ben dol op bieslook in salades, maar bijen zijn er ook dol op. Bieslook is lid van de uienfamilie en produceert kleine, paarse bloemen.

Ach ja… bieslook. Dat is er ook zo eentje die we ondertussen al meer dan 5 jaar in de tuin hebben staan (en komt ieder jaar terug, hoera) en waar we zelf niet meer van eten. Ik vergeet het iedere keer opnieuw en daartegen zijn de stengels vaak al wat te hard om nog op te eten. Dan laten we’m maar doorschieten voor de mooie bloemen waar de bijen van genieten.

bieslook bij
bieslook bij

Munt

Munt is een kruid dat in vele delen van de wereld groeit. Deze plant produceert kleine, witte bloemen waar bijen dol op zijn. Munt kan binnen of buiten worden gekweekt; hij geeft de voorkeur aan koele temperaturen om goed te gedijen. De bladeren hebben een sterke geur als ze geplet worden, dus pas op dat ze je tuin niet overwoekeren (daarom plant ik munt alleen in bakken).

Munt groeit heel gemakkelijk en is ideaal voor beginners. Wel een beetje in de perken houden!

munt bijen
munt bijen

Oregano

Oregano is een kruidensoort die in vele delen van de wereld groeit. Deze plant produceert kleine, roze bloemen waar bijen dol op zijn. Oregano kan zowel binnen als buiten worden gekweekt; hij geeft de voorkeur aan warme temperaturen om goed te gedijen. De bladeren hebben een sterke geur, en je moet oppassen dat hij je tuin niet overheerst (een beetje zoals munt).

oregano bijen
oregano bijen

Basilicum

Basilicum is een kruid dat in vele delen van de wereld groeit. Deze plant produceert kleine, paarse bloemen waar bijen dol op zijn. Basilicum kan binnen of buiten worden gekweekt; het geeft de voorkeur aan warme temperaturen om goed te gedijen.

basilicum bijen
basilicum bijen

Kattenkruid

Kattenkruid is een kruidensoort die in vele delen van de wereld groeit. Deze plant produceert kleine, witte bloemen waar bijen dol op zijn. Kattenkruid kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en geeft de voorkeur aan koele temperaturen om te gedijen. De blaadjes hebben een zeer sterke geur als ze geplet worden, en katten zijn er dol op! (Dit zou katten daadwerkelijk naar je tuin kunnen lokken).

kattenkruid bijen
kattenkruid bijen

Bijen zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem, en ze spelen een vitale rol bij de bestuiving. Door bloemen en planten te planten die bijen aantrekken, kun je deze waardevolle wezens helpen gedijen!

Lees ook: hoe zelf een bijenhotel maken

Lees ook: deze planten en bloemen trekken vlinders aan

Comments Off on Bloemen en planten die bijen aantrekken (+ kruiden)