schimmel dahlia virus
Tuin en planten

Dahlia’s: ziekten, plagen en virussen – wat ertegen doen?

Last Updated on May 11, 2023 by

Dahlia’s: hoe te beschermen tegen ziekten, plagen en virussen?

Als tuinier wil ik dat mijn dahlia’s gezond en bloeiend blijven. Helaas zijn er verschillende ziekten, plagen en virussen die mijn dahlia’s kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat ze er niet op hun best uitzien. In dit artikel zal ik enkele van de meest voorkomende problemen bespreken en wat ik eraan kan doen om mijn dahlia’s te beschermen.

dahlia plagen beestjes
dahlia plagen beestjes

Tot slot kan het ook voorkomen dat mijn dahlia’s worden getroffen door virussen. Een van de meest voorkomende virussen bij dahlia’s is het mozaïekvirus. Dit virus kan leiden tot verkleuring van de bladeren en bloemen van de planten. Als ik vermoed dat mijn dahlia’s zijn geïnfecteerd met een virus, zal ik de aangetaste planten zo snel mogelijk verwijderen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar andere planten in mijn tuin.

Veelvoorkomende ziekten bij dahlia’s

Als dahlia-eigenaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende ziekten en plagen die je planten kunnen aantasten. Hieronder bespreek ik twee veelvoorkomende ziekten bij dahlia’s.

Meeldauw

Een van de meest voorkomende ziekten bij dahlia’s is meeldauw. Dit is een schimmel die een wit poederachtig laagje op de bladeren en stengels van de planten veroorzaakt. Als ik meeldauw op mijn dahlia’s zie, zal ik proberen om de aangetaste delen van de plant te verwijderen en de plant goed te besproeien met een fungicide. Een andere veelvoorkomende plaag bij dahlia’s zijn slakken en bladluizen. Slakken kunnen de bladeren van de planten opeten en bladluizen kunnen de groei van de planten vertragen. Ik zal proberen om deze plagen te bestrijden door de planten te besproeien met een insecticide en door de grond rond de planten schoon te houden.

dahlia meeldauw
dahlia meeldauw

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is een schimmelziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Alternaria. De ziekte begint met kleine, donkere vlekjes op de bladeren, die later uitgroeien tot grote, bruine vlekken. De bladeren kunnen hierdoor afsterven en de plant kan verzwakken.

Om bladvlekkenziekte te voorkomen, is het belangrijk om de planten niet te veel water te geven en ervoor te zorgen dat er voldoende luchtcirculatie is rondom de planten. Als de ziekte toch toeslaat, kun je de aangetaste bladeren het beste verwijderen en de plant behandelen met een fungicide.

Wortelrot

Wortelrot is een ziekte die wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels en kan leiden tot het afsterven van de plant. De schimmels tasten de wortels aan, waardoor de plant niet meer voldoende voedingstoffen kan opnemen.

Om wortelrot te voorkomen, is het belangrijk om de planten niet te veel water te geven en ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is. Als de ziekte toch toeslaat, kun je de aangetaste delen van de wortels verwijderen en de plant behandelen met een fungicide.

Veelvoorkomende plagen bij dahlia’s

Slakken

Slakken kunnen een groot probleem vormen voor dahlia’s. Ze eten namelijk graag aan de bladeren en bloemen van de plant. Om slakken te bestrijden, kun je gebruik maken van natuurlijke middelen zoals koperen strips, eierschalen of koffiedik rondom de plant leggen. Ook kun je speciale slakkenkorrels gebruiken.

slak dahlia
slak dahlia

Bladluizen

Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met het sap van de dahlia’s. Hierdoor kunnen de bladeren en bloemen van de plant beschadigd raken en kunnen er ook schimmels ontstaan. Om bladluizen te bestrijden, kun je gebruik maken van natuurlijke middelen zoals een oplossing van water en groene zeep of een afkooksel van brandnetels. Ook kun je speciale insecticiden gebruiken.

Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op plagen en deze snel te bestrijden om verdere schade te voorkomen.

Gal

Gal komt door verschillende bacteriën en komt steeds vaker voor bij dahlia’s. Het is ontzettend besmettelijk, dus gooi de plant zo snel mogelijk weg. Niét in je composthoop, natuurlijk! Je herkent gal aan de knobbels aan de knolletjes en aan de vele kleine scheutjes die uit de tuber komen.

Rupsen

Veel rupsel zullen ook graag aan je dahlia’s knabbelen!

dahlia plagen
dahlia plagen

 

dahlia rups
dahlia rups

Virussen bij Dahlia’s

Virussen zijn een veelvoorkomend probleem bij dahlia’s. Het is belangrijk om te weten hoe je virussen kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Hieronder bespreek ik twee veelvoorkomende virussen bij dahlia’s.

Dahlia mozaïekvirus

Het dahlia mozaïekvirus is een virus dat wordt verspreid door bladluizen. Het virus veroorzaakt geelverkleuring van het blad en vervorming van de bloemen. Het kan ook leiden tot verminderde groei en opbrengst. Als je vermoedt dat je dahlia’s besmet zijn met dit virus, is het belangrijk om de aangetaste planten te verwijderen en te vernietigen om verdere verspreiding te voorkomen.

dahlia mozaiekvirus
dahlia mozaiekvirus

Dahlia dwergvergelingsvirus

Het dahlia dwergvergelingsvirus wordt ook verspreid door bladluizen. Dit virus veroorzaakt vergeling en misvorming van het blad, en kan leiden tot verminderde groei en opbrengst. Als je vermoedt dat je dahlia’s besmet zijn met dit virus, is het belangrijk om de aangetaste planten te verwijderen en te vernietigen om verdere verspreiding te voorkomen.

Om virussen bij dahlia’s te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen, zoals het regelmatig schoonmaken van gereedschap en het vermijden van het planten van nieuwe dahlia’s in de buurt van besmette planten. Daarnaast kun je natuurlijke vijanden van bladluizen, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen, inzetten om de verspreiding van virussen te verminderen.

ziektes dahlia
ziektes dahlia

Preventieve maatregelen

Als Dahlia’s niet goed worden verzorgd, kunnen ze gemakkelijk worden aangetast door ziekten, plagen en virussen. Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de planten gezond te houden. Hieronder vindt u enkele tips:

 • Plant Dahlia’s in een goed gedraineerde grond om wortelrot te voorkomen.
 • Houd de grond vochtig, maar niet te nat.
 • Vermijd overbemesting, omdat dit kan leiden tot ziekten en plagen.
 • Gebruik organische meststoffen om de grond te verbeteren en de planten te voeden.
 • Verwijder dode bladeren en bloemen om schimmelgroei te voorkomen.
 • Houd onkruid en andere planten weg van de Dahlia’s om te voorkomen dat ze concurreren om voedingsstoffen.
 • Plaats Dahlia’s op een plaats met voldoende zonlicht, omdat dit de planten gezond houdt.
 • Controleer regelmatig op tekenen van ziekten of plagen en behandel ze onmiddellijk om verspreiding te voorkomen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw Dahlia’s gezond blijven en lang bloeien.

schimmel dahlia virus
schimmel dahlia virus

Behandelingen

Wanneer Dahlia’s worden aangetast door ziekten, plagen of virussen, is het belangrijk om snel te handelen. Hier zijn enkele behandelingsopties die ik aanbeveel:

 • Verwijderen van aangetaste plantendelen: Als een deel van de plant is aangetast, verwijder het dan onmiddellijk om verdere verspreiding te voorkomen.
 • Bestrijdingsmiddelen: Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen beschikbaar om ziekten, plagen en virussen te bestrijden. Het is belangrijk om het juiste bestrijdingsmiddel te kiezen voor de specifieke aandoening en om de instructies op de verpakking zorgvuldig te volgen.
 • Natuurlijke remedies: Er zijn ook verschillende natuurlijke remedies beschikbaar om ziekten, plagen en virussen te bestrijden. Enkele voorbeelden zijn knoflookspray, neemolie en insecticidale zeep.
bladmineerder dahlia
bladmineerder dahlia

Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de kans op ziekten, plagen en virussen te verminderen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Goede hygiëne: Zorg ervoor dat gereedschappen en materialen schoon zijn en dat er geen plantenresten op de grond liggen.
 • Goede drainage: Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen.
 • Gezonde planten: Zorg ervoor dat de planten gezond zijn door ze regelmatig te bemesten en te snoeien.
Comments Off on Dahlia’s: ziekten, plagen en virussen – wat ertegen doen?