fruit in potten kweken
Tuin en planten

Hoe fruit kweken in potten op je terras of balkon? Onze tips!

Last Updated on May 5, 2023 by

Hoe fruit kweken in potten op je terras of balkon?

Ik ben dol op het kweken van fruit en groenten, maar ik heb geen grote tuin. Gelukkig heb ik ontdekt dat je fruit kunt kweken in potten op je terras of balkon. Met de juiste tips en trucs kun je genieten van heerlijke, verse vruchten zonder een grote tuin nodig te hebben.

In dit artikel delen we onze beste tips voor het kweken van fruit in potten op je terras of balkon. We zullen bespreken welke soorten fruit het beste groeien in potten, welke soorten potten het beste zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je planten gezond blijven. Of je nu een beginner bent of een ervaren tuinier, deze tips zullen je helpen om een ​​overvloedige oogst te krijgen.

fruit in potten kweken
fruit in potten kweken

Wij hebben zelf ook fruitbomen en struiken in potten staan, omdat ons tuinontwerp nog helemaal niet af is. De tuin zit nog deels in verbouwing en we zijn aan het sparen om onze garage te kunnen vervangen, maar in de tussentijd trek ik met liefde met plan door veel in potten uit te planten!

Ik heb een kerselaar in grote pot (da’s geen grapje.. we konden die adopteren via onze gemeente, maar hadden er nog geen vaste plaats voor), honderden tulpen in potten, dahlia’s in potten… behalve één smalle border, hebben wij alles in potten. En dat gaat prima hoor!

Waarom fruit kweken in potten?

Als je geen tuin hebt, maar wel graag fruit wilt kweken, is het kweken van fruit in potten een goede oplossing. Het is een handige manier om fruit te kweken op je terras of balkon. Hier zijn een paar redenen waarom fruit kweken in potten een goed idee is:

 • Je hebt geen tuin nodig: Je kunt fruit kweken in potten op elk balkon of terras, ongeacht hoe groot of klein het is.
 • Het is ruimtebesparend: Fruitbomen hebben vaak veel ruimte nodig, maar als je ze in potten kweekt, kun je ze opstapelen en ruimte besparen.
 • Het is makkelijk te onderhouden: Fruitbomen in potten hebben minder last van onkruid en plagen, en zijn daardoor makkelijker te onderhouden.
 • Het is decoratief: Fruitbomen in potten kunnen een mooie aanvulling zijn op je balkon of terras, en zorgen voor een gezellige sfeer.

Als je besluit om fruit in potten te kweken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld de juiste pot kiezen en zorgen voor goede drainage. Maar als je eenmaal de juiste pot en grond hebt gevonden, kun je genieten van heerlijk vers fruit van je eigen balkon of terras!

fruit in potten
fruit in potten

Welke fruitsoorten zijn geschikt voor potten?

Als je fruit wilt kweken in potten op je terras of balkon, is het belangrijk om te weten welke fruitsoorten geschikt zijn. Niet alle fruitsoorten zijn namelijk geschikt om in potten te kweken. Hieronder vind je een lijst met fruitsoorten die goed gedijen in potten:

 • Aardbei
 • Blauwe bes
 • Framboos
 • Braam
 • Perzik
 • Nectarine
 • Appel
 • Peer
 • Citrusvruchten (zoals citroen, sinaasappel en mandarijn)

Deze fruitsoorten hebben allemaal gemeen dat ze relatief klein blijven en niet te diep wortelen. Hierdoor zijn ze geschikt om in potten te kweken. Bovendien hebben ze niet allemaal evenveel ruimte nodig, waardoor je zelfs op een klein balkon nog fruit kunt kweken.

Het is wel belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en water. Omdat de wortels van de fruitplanten beperkt zijn in hun ruimte, moeten ze extra worden gevoed. Gebruik daarom bijvoorbeeld potgrond met extra voedingstoffen en geef regelmatig water.

appelsienboom in pot
appelsienboom in pot

Hoe kies je de juiste pot en grond?

Als je fruit wilt kweken in potten op je terras of balkon, is het belangrijk om de juiste pot en grond te kiezen. Hier zijn een paar tips:

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de pot groot genoeg is voor de plant die je wilt kweken. Fruitbomen hebben meer ruimte nodig dan kleinere fruitstruiken, dus zorg ervoor dat je de juiste maat pot kiest. Over het algemeen geldt dat hoe groter de pot, hoe beter.

Ten tweede moet je de juiste grond kiezen. Gebruik geen gewone potgrond, want die kan te compact zijn voor fruitbomen en -struiken. In plaats daarvan kun je het beste kiezen voor een speciale fruitboomgrond of een mengsel van potgrond, zand en compost. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, zodat overtollig water weg kan lopen.

Als je planten koopt, let er dan op dat ze geschikt zijn voor het kweken in potten. Sommige fruitbomen en -struiken zijn beter geschikt voor de volle grond dan voor potten.

Als je deze tips volgt, heb je een goede start voor het kweken van fruit in potten op je terras of balkon.

hoe fruitbomen in potten kweken
hoe fruitbomen in potten kweken

Hoe verzorg je je fruitplanten in potten?

Water geven

Als je fruitplanten in potten kweekt, is het belangrijk om ze regelmatig water te geven. In de zomer kan het nodig zijn om ze dagelijks water te geven, terwijl in de winter een keer per week voldoende kan zijn. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt, want dat kan leiden tot wortelrot.

Als je niet zeker weet of je plant water nodig heeft, kun je met je vinger in de grond voelen. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven.

Bemesten

Om je fruitplanten gezond te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te bemesten. Gebruik hiervoor een organische meststof die speciaal geschikt is voor fruitplanten. Bemest je planten in het voorjaar en in de zomer, maar niet in de winter.

Let op dat je niet te veel mest gebruikt, want dat kan schadelijk zijn voor je planten. Volg de instructies op de verpakking en gebruik niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Snoeien

Het snoeien van je fruitplanten is belangrijk om ze gezond en productief te houden. Snoei je planten in het voorjaar, voordat ze beginnen te groeien. Verwijder dode takken en takken die naar binnen groeien. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt dat je planten ziek worden.

Als je fruitplanten te groot worden voor hun pot, kun je ze ook snoeien om ze kleiner te maken. Knip in dat geval de takken terug tot net boven een knop.

fruitbomen in pot snoeien
fruitbomen in pot snoeien

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Als je fruit kweekt in potten op je terras of balkon, kun je te maken krijgen met een aantal veelvoorkomende problemen. Hieronder vind je een aantal oplossingen voor deze problemen.

1. Probleem: Onvoldoende water geven

Als je je fruitplanten niet genoeg water geeft, kan dit leiden tot uitdroging en verwelking van de planten. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft, vooral tijdens warme en droge periodes. Controleer ook regelmatig of de grond vochtig genoeg is.

2. Probleem: Te veel water geven

Te veel water geven kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Zorg ervoor dat de potten goede drainage hebben en dat overtollig water weg kan stromen. Geef ook niet te vaak water en laat de grond tussen de gietbeurten door iets opdrogen.

appelboom in pot
appelboom in pot

3. Probleem: Plagen en ziekten

Als je fruitplanten kweekt in potten, kunnen ze kwetsbaarder zijn voor plagen en ziekten. Houd je planten goed in de gaten en neem meteen actie als je tekenen van plagen of ziekten ziet. Je kunt bijvoorbeeld natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken of de aangetaste delen van de plant verwijderen.

4. Probleem: Te weinig ruimte

Als je te veel planten in een te kleine pot zet, kunnen ze niet goed groeien en kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je planten genoeg ruimte hebben om te groeien en dat je de juiste potmaat kiest voor elke plant.

aardbeien in pot
aardbeien in pot

Samenvatting:

Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen om fruit te kweken in potten op je terras of balkon. Het is een geweldige manier om te genieten van vers fruit, zelfs als je geen tuin hebt. Het kweken van fruit in potten vereist wel wat extra zorg en aandacht, maar het is de moeite waard.

Onthoud dat het belangrijk is om de juiste pot te kiezen, de juiste grond te gebruiken en de planten regelmatig water te geven en te bemesten. Ook is het belangrijk om te weten welke soorten fruit geschikt zijn voor het kweken in potten en welke niet.

Met deze tips kun je aan de slag gaan en hopelijk een mooie oogst van heerlijk fruit binnenhalen. Veel succes!

Comments Off on Hoe fruit kweken in potten op je terras of balkon? Onze tips!