smalle border aanleggen
Tuin en planten

Tips om een smalle border te beplanten: welke planten?

Last Updated on March 4, 2023 by

Een kleine border kan een geweldige manier zijn om een vleugje kleur en textuur aan uw tuin toe te voegen. Wanneer u overweegt welke planten u in zo’n ruimte wilt combineren, moet u met een aantal zaken rekening houden.

Planten in een smalle border

Smalle border? Compacte planten!

Een van de allerbelangrijkste regels voor een smalle border: kies planten die een beetje binnen de perken blijven en compact blijven. Denk bijvoorbeeld aan vaste planten als duizendblad (Achillea), lamsoren (Stachys) en asters (Symphyotrichum). Voor een extra vleugje kleur kunt u ook eenjarigen toevoegen, zoals zoete erwten (Lathyrus odoratus) of goudsbloemen.

smalle border beplanten
smalle border beplanten

Planten voor een zonnige border

Voor een zonnige border die overdag aan direct zonlicht wordt blootgesteld, zijn er mooie alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemen, lavendel en dwergdahlia’s. Door de combinatie van deze planten ziet je tuin er in een mum van tijd opnieuw uit!

Overweeg voor zonnige borders laagblijvende vaste planten zoals madeliefjes of Shasta-madeliefjes voor een snelle bloei, evenals langbloeiers zoals Coneflowers en Rudbeckia’s.

smalle border planten kiezen
smalle border planten kiezen

Voeg wat hoogte toe met siergrassen of hoge bloempluimen zoals ridderspoor, liatris, vingerhoedskruid of stokrozen. Lage struiken zoals spirea en hortensia’s kunnen ook voor extra belangstelling en structuur zorgen. Voor extra geur kunt u kruiden zoals lavendel en rozemarijn gebruiken. Ik plantte ook bieslook omdat ik die bloemen zo leuk vind staan.

Plannen voor een schaduwrijke border

Voor schaduwrijke borders gelden veel van dezelfde regels, maar misschien moet u planten kiezen die beter geschikt zijn voor weinig licht. Varens, hosta’s en helleborussen gedijen allemaal goed in een schaduwrijke omgeving.

Astilbes kan zowel kleur als hoogte en structuur toevoegen. Andere schaduwtolerante vaste planten zijn primula’s, vergeet-mij-nietjes, bloedende harten en Geranium macrorrhizum. U kunt ook overwegen enkele struiken zoals buxus of viburnums toe te voegen voor een beetje extra textuur en belangstelling.

welke planten in smalle border
welke planten in smalle border

Kruiden in je border

Kruiden in je border, dat raad ik je ook echt ten zeerste aan! Zo heb ik zelf ook bieslook en wat lavendel staan in enkele van onze smallere borders. Ik hou er zo van om allerlei kruiden toe te voegen in de tuin waar ik maar kan. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor extra nectar voor bijen als je de kruiden laat doorschieten tot bloemen.

Hoogte in je borders

Waar wij ook veel plezier van hebben in onze borders, is het samenstellen van borders in verschillende texturen én hoogtes! Zo heb ik achterin pampasgrassen geplant voor die extra hoogte, en daarvoor hebben we andere planten geplant (hortensia’s, longkruid,…). Op deze manier kun je, als je het goed doet, een geweldige en echt mooie combinatie van verschillende texturen (grassen, bloemen) maken.

Door de juiste planten voor uw kleine border te combineren, voegt u zeker kleur en textuur toe aan uw tuin. Kies zorgvuldig tussen planten die goed gedijen in zonnige omstandigheden of planten die beter geschikt zijn voor schaduwrijkere gebieden, en voeg wat laagblijvende vaste planten, siergrassen en kruiden toe voor extra belangstelling. Met de juiste hoeveelheid planning en experimenteren zult u zeker een levendige en opvallende tuin krijgen!

Groenblijvende planten

Bij het ontwerpen van een smalle border is het belangrijk planten te kiezen die geschikt zijn voor de omstandigheden in uw tuin (zon of schaduw). Overweeg om enkele groenblijvende heesters en vaste planten toe te voegen voor het hele jaar door, en kruiden voor de geur. Zo is uw kleine border het hele jaar door vol kleur en genot!

Of uw border nu in de zon of in de schaduw ligt, zorg ervoor dat u vaste planten kiest die het hele seizoen blijven bloeien. Dit zal zorgen ervoor dat uw kleine border het hele jaar door aantrekkelijk en levendig blijft. Als u de planten die u kiest zorgvuldig afweegt, kan een kleine border een effectieve manier zijn om kleur, textuur en belangstelling toe te voegen aan elke tuin.

Onze eigen smalle border

Ook wij hebben een smalle border in onze tuin sinds het terras er ligt, en de border ligt deels in de schaduw, deels in de zon (hangt ook heel erg af van het seizoen). Ik ben dan maar beginnen kijken naar planten die goed tegen schaduw konden voor aan de schaduwkant, en ook nog enkele planten die goed tegen de zon konden.

Voor de meer schaduwkant koos ik voor hortensia’s (ik hou heel erg van hun blauwe en roze kleur), varens, pampasgras en campanula. Aan de kant die meer zon krijgt, hebben we een vlinderstruik (zo’n tweekleurige, bicolor… al moet ik dat nog zien of het écht zo is), longkruid, bieslook, pampasgras en nog wat campanula staan.

smalle border aanleggen
smalle border aanleggen

Ik koos voor de aanleg van een border met wat dimensie erin: het pampasgras is de hoogte (al moet die nog wel pluimen krijgen… ik ga dus eens goed moeten kijken of alles wel ok is qua voorwaarden voor het pampasgras), er zijn enkele bodembedekkers en daartussen staan nog wat meer struiken om alles wat body te geven.

Vorig jaar hebben we de border aangeplant, dus alles is nog volop aan het groeien. De kleuren die ik gekozen heb zijn: groen, paars en roze in verschillende tinten.

Schaduwkant:

  • hortensia’s
  • pampasgras
  • campanula
  • varens

Zonnekant:

  • vlinderstruik
  • campanula
  • longkruid
  • bieslook (ik laat mijn bieslook ieder jaar eigenlijk doorschieten omdat ik de bloemen zo leuk vind)
  • pampasgras
  • 2x Ionicera

Tip: zet alles uit in potten

Ik wil je graag nog een goede tip meegeven: voor je gelijk begint met het planten van je plantgoed, zet dan even eerst alles uit in de pot waar je het wil hebben. Wij hebben dit ook gedaan en dat hielp echt enorm om de planten toch wat meer plaats te geven!

Comments Off on Tips om een smalle border te beplanten: welke planten?