crocosmia zomerbollen
Tuin en planten

25x mooie zomerbollen – zomerbloeiers

Last Updated on March 24, 2023 by

25x De mooiste zomerbollen

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om na te gaan denken over wat je in je tuin gaat planten. Bollen zijn geweldig voor elke bloementuin omdat ze vroeg opkomen en prachtig bloeien.

Alle zomerbollen zorgen voor een prachtige show in je tuin met verschillende kleuren, vormen en maten. Hier zijn 25 van onze favoriete zomerbollen.

1. Dahlia

Dahlia’s zijn een van de populairste zomerbollen op de markt en ik begrijp het helemaal. Ze produceren grote, felgekleurde bloemen met unieke vormen en patronen bovenop stevige stelen. In onze tuin hebben we gemakkelijk een 50-tal dahlia’s ieder jaar, ik hou ervan!

dahlias verzorgen opgraven
dahlias verzorgen opgraven

Deze bloemen zijn er in bijna elke kleur wel te vinden behalve blauw. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is. Dahlia geeft ook de voorkeur aan volle zon en goed drainerende grond.

Lees ook: dahlia’s overwinteren

Lees ook: dahlia’s planten

2. Aziatische lelie

Aziatische lelies zijn een van de populairste zomerbollen. Ze staan bekend om hun prachtige trompetvormige bloemen en subtiele, kruidige geur.

lelies 2
lelies 2

Deze gemakkelijk te kweken bloemen zijn er in tinten rood, roze, oranje, geel, lavendel en wit. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is. Ook geeft de Aziatische lelie de voorkeur aan volle zon en goed drainerende grond.

3. Begonia

Begonia’s zijn een familie van tropische planten die er in alle soorten en maten zijn. Ze produceren bloemen met unieke vormen en kleuren bovenop stevige stengels, waardoor ze een keuze zijn voor elke bloementuin.

begonia zomer
begonia zomer

Er zijn meer dan 1000 soorten om uit te kiezen, dus je vindt er zeker een die perfect is voor jouw locatie. Plant Begonia’s buiten als alle vorstgevaar geweken is. Begonia’s geven ook de voorkeur aan gedeeltelijke tot volle zon en goed drainerende grond.

4. Crocosmia

Crocosmia is een geslacht van gemakkelijk te kweken zomerbollen, afkomstig uit Zuid-Afrika. Ze produceren hoge, felgekleurde stengels met daarop unieke en levendige bloemen in oranje en rode tinten.

crocosmia zomerbollen
crocosmia zomerbollen

Ook het blad is prachtig, met zwaardvormige bladeren die aan de onderkant zilver en aan de bovenkant groen zijn. Plant hem buiten zodra alle vorstgevaar geweken is, en jij zult niet teleurgesteld worden.

5. Calla Lelie

Calla lelies zijn populaire zomerbollen die bekend staan om hun grote, opvallende bloemen. Ze produceren bloemen op hoge stelen met een uniek gelaagd uiterlijk en levendige kleuren.

calla lelie
calla lelie

Deze bloemen zijn er in tinten roze, rood, geel, wit, oranje en paars. Calla lelie geeft ook de voorkeur aan volle zon en goed drainerende grond. Bovendien werkt Calla lelie goed in containers en gemengde bloementuinen.

6. Caladium

Caladiums zijn tropische planten die er in honderden soorten zijn. Deze gemakkelijk te kweken zomerbollen produceren grote, kleurrijke bladeren met unieke vormen en patronen.

caladium 2
caladium 2

Veel caladiums hebben helderwitte nerven die erdoorheen lopen om extra kleur aan het geheel toe te voegen. Plant ze buiten als alle vorstgevaar geweken is, en jij zult niet teleurgesteld worden. Bovendien geeft Caladium de voorkeur aan gedeeltelijke tot volle zon en vochtige, goed drainerende grond.

7. Gladiolen

Gladiolen zijn zomerbollen die bekend staan om hun zwaardvormige bloemen. Ze produceren grote bloemen op lange, stevige stelen in roze, geel, wit, oranje, paars en rood.

canna lelie
canna lelie

Sommige variëteiten hebben meerkleurige bloemen met meerdere tinten op één bloem. Plant ze buiten als alle vorstgevaar geweken is, en jij zult niet teleurgesteld worden. Gladiolen geven ook de voorkeur aan volle zon en goed drainerende grond.

8. Canna-lelie

Canna lelies komen oorspronkelijk uit tropische gebieden en produceren grote, opzichtige bloemen. Ze groeien op stevige, kleurrijke stengels met daarop felgekleurde bloemen in roze, rode, gele, oranje, lavendel en witte tinten.

Deze gemakkelijk te kweken zomerbollen kunnen na verloop van tijd een beetje invasief worden als je niet oppast. Plant de Canna lelie buiten als alle vorstgevaar geweken is. Daarnaast geeft de Canna lelie de voorkeur aan volle zon en vochtige, goed drainerende grond.

9. Mexicaanse schelpenbloem

Mexicaanse schelpenbloemen zijn gemakkelijk te kweken zomerbollen die bekend staan om hun grote, kleurrijke bloemen. Deze opzichtige bloemen komen in tinten rood, roze, geel, wit, oranje en lavendel en produceren een unieke schelpachtige vorm die zeker opvalt in je bloementuin.

Plant hem buiten zodra alle vorstgevaar geweken is. De Mexicaanse schelpenbloem bloeit alleen in de zomer, dus plant hem in het voorjaar voor een prachtig zomerbeeld.

10. Olifantsoor

Het olifantsoor is een unieke zomerbol die bekend staat om zijn grote, opvallende bladeren. Deze planten produceren een breed scala aan hartvormige bladeren in de kleuren groen, paars en roze. Veel variëteiten hebben ook ongewone patronen en variëteiten waardoor ze zich onderscheiden van de andere planten in je tuin.

Ze zijn winterhard genoeg om te groeien in USDA zones 3 tot 11 en worden op sommige plaatsen wel een meter hoog. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is, en jij zult niet teleurgesteld worden.

11. Pauw Orchidee

Pauworchideeën zijn exotische zomerbollen die grote, opzichtige bloemen produceren. Deze bloemen zijn er in tinten roze, rood, geel, groen, wit en paars met prachtige patronen op de bloemblaadjes. Ze staan vooral bekend om hun heldere kleuren en unieke vorm.

Plant hem buiten zodra alle vorstgevaar geweken is. De Peacock Orchid bloeit alleen in de zomer, dus plant hem in het voorjaar voor een prachtig zomerbeeld.

12. Iris

Irissen zijn populaire zomerbollen met een opzichtige bloei. Deze bloemen zijn er in paarse, blauwe, roze, rode, gele en witte tinten en hebben lange stelen met zwaardvormige bloemblaadjes. Het loof van deze planten is ook mooi en komt in verschillende kleuren. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is. Daarnaast is Iris, ook bekend als de ‘Koningin der bloemen’, een populaire keuze voor mensen om in hun tuin te planten. Bovendien geeft Iris de voorkeur aan volle zon en vochtige, goed drainerende grond.

13. Gloriosalelie

Gloriosa lelies zijn tropische zomerbollen die bekend staan om hun grote, kleurrijke bloemen. Deze bloemen komen in tinten oranje, rood, geel, roze, wit en paars en produceren stengels met brede bloemblaadjes die op vuur lijken.

In koudere klimaten worden ze vaak als eenjarige planten gekweekt, omdat ze alleen in de winter loof produceren. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is. Gloriosa lelie is een populaire snijbloem. Gloriosa lelie geeft de voorkeur aan volle zon en vochtige, goed drainerende grond.

14. Afrikaanse lelie

Afrikaanse lelies zijn zomerbollen die vooral bekend staan om hun grote, kleurrijke bloemen. Deze bloemen komen in tinten roze, rood, geel, oranje, wit en paars met unieke stervormige bloemblaadjes.

Ze produceren stengels met daarop brede bloemen die lijken op een sterrenhemel. Afrikaanse leliebloem is populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin. Plant hem buiten zodra alle vorstgevaar geweken is, en jij zult niet teleurgesteld worden.

15. Oxalis

Oxalis is een populaire zomerbol die bloeit in roze, rood, paars, geel, oranje en wit. Deze bloemen produceren hoge stelen met daarop parapluvormige bloemblaadjes. Het blad van deze planten is ook mooi en komt in vele kleuren.

Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is voor het beste resultaat. Oxalis bloem is populair bij mensen die niet veel van tuinieren weten.

16. Peruaanse narcis

Peruaanse narcissen zijn zomerbollen die vooral bekend staan om hun grote, opzichtige bloei. Deze bloemen komen in tinten rood, geel, oranje, wit, roze en paars met unieke meerpuntige bloemblaadjes die lijken op een sterrenhemel. Ze produceren hoge stengels met daarop brede bloemen die tot 15 cm in diameter kunnen worden. Deze bollen doen het het beste als ze buiten worden geplant zodra alle gevaar voor vorst is geweken en de grond is opgewarmd.

17. Oosterse lelie

Oosterse lelies zijn zomerbollen die bekend staan om hun grote, opzichtige bloemen. Deze bloemen komen in tinten geel, oranje, roze, rood, paars en wit en produceren hoge stelen met brede bloemblaadjes.

Ze kunnen lichte vorst verdragen. Oosterse leliebloemen zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin. Plant hem buiten zodra alle vorstgevaar geweken is voor het beste resultaat. Ook geven Oosterse lelies de voorkeur aan goed drainerende tuingrond.

18. Ananaslelie

Ananaslelies zijn zomerbollen die grote, opzichtige bloemen produceren. Deze bloemen zijn er in de tinten rood, oranje, geel, wit, roze-paars en groen met unieke gerimpelde bloemblaadjes die op een ananas lijken.

Ze kunnen een lichte vorst verdragen. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is voor het beste resultaat. Ananaslelies zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin.

19. Wederopstandinglelie

Opstandingslelies zijn zomerbollen die hoge stengels produceren met daarop parapluvormige bloemen. Deze bloemen zijn er in tinten geel, wit, roze, paars en groen met unieke geplooide bloemblaadjes.

Ze kunnen een lichte vorst verdragen. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is voor het beste resultaat. Resurrection lily bloemen zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin. Bovendien houden Resurrection lelies van volle zon en goed drainerende tuingrond.

20. Regenlelie

Regenlelies zijn zomerbollen die vooral bekend staan om hun grote, opzichtige bloemen. Deze bloemen zijn er in tinten geel, wit, roze-paars en groen met ruches in de bloemblaadjes die lijken op een opengaande rozenknop.

Ze produceren hoge stelen met daarop parapluvormige bloemen die tot zes centimeter in diameter kunnen worden. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is voor het beste resultaat. Regenleliebloemen zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin.

21. Freesia

Freesiabloemen zijn zomerbollen die hoge stelen met grote bloemen produceren. Deze bloemen zijn er in tinten roze-paars, wit, geel en rood met unieke bloemblaadjes die lijken op een lelie of orchidee. Ze kunnen een lichte vorst verdragen. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is voor het beste resultaat. Freesiabloemen zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin.

22. Polianthes tuberosa

Polianthes tuberosa is een zomerbol die bekend staat om zijn grote, opzichtige bloemen. Deze bloemen zijn er in tinten wit, roze-paars, rood, geel en oranje met unieke ruches in de bloemblaadjes die op sterren lijken.

Polianthes tuberosa planten produceren dik blad en hoge bloemstelen met parapluvormige bloemen. Plant ze buiten zodra alle vorstgevaar geweken is voor de beste resultaten. Deze bloemen zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin.

23. Baardiris

Baardirisbloemen zijn zomerbollen die bekend staan om hun grote, opzichtige bloemen. Ze produceren hoge stelen met daarop open bloemen die tot vijf centimeter in diameter kunnen worden.

Deze bloemen zijn er in roze-paarse, gele, witte, blauw-paarse, rode en oranje tinten. Baardirisplanten hopen dode bladeren op aan de onderkant van hun stengels, dus het is het beste om alle afgestorven bladeren af te knippen voordat jij ze buiten plant als alle vorstgevaar geweken is. De bloemen van de baardiris zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin.

24. Sparaxis

Sparaxisplanten zijn zomerbollen die hoge stengels produceren met daarop parapluvormige bloemen. Deze bloemen zijn er in tinten blauw, paars, geel en oranje met unieke geruwde bloemblaadjes.

Sparaxisplanten hopen dode bladeren op aan de onderkant van hun stengels, dus het is het beste om alle afgestorven bladeren af te knippen voordat jij ze buiten plant als alle vorstgevaar geweken is. De bloemen van Sparaxis zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin.

25. Ixia

Ixia bloemen zijn zomerbollen die vooral bekend staan om hun lange, opzichtige bloemblaadjes. Deze bloemen zijn er in tinten geel, oranje, roze-paars, rood en wit met unieke lange ruches van bloemblaadjes die lijken op een lelie of orchidee.

Ixia planten hopen dode bladeren op aan de onderkant van hun stengels, dus het is het beste om alle afgestorven bladeren af te knippen voordat jij ze buiten plant als alle vorstgevaar geweken is. Ixia bloemen zijn populair in de zomer, waardoor deze plant een keuze is voor je bloementuin.

Comments Off on 25x mooie zomerbollen – zomerbloeiers