lavendel kweken
Tuin en planten

Hoe lavendel kweken: Wat is lavendel, variëteiten, vermeerderen uit stekken, snoeien, droogte, zon…

Last Updated on February 28, 2023 by

Hoe lavendel kweken: Wat is lavendel, variëteiten, vermeerderen uit stekken, droogte, zon en meer

Lavendel (Lavandula) is een geslacht van ongeveer 30 soorten bloeiende planten in de muntfamilie, Lamiaceae. Ze is inheems in de Oude Wereld en omvat zowel eenjarige als meerjarige kruiden, als houtige struiken. Lavendel wordt gekweekt om zijn bloemen, die gebruikt worden als specerij, culinair kruid, etherische olie, of parfum.

lavendel kweken
lavendel kweken

Als je een mooie, geurige aanwinst voor je tuin zoekt, zoek dan niet verder dan lavendel! Dit veelzijdige kruid kan in allerlei klimaten worden gekweekt en is droogtetolerant. Lavendel trekt ook bijen en andere bestuivers aan, waardoor het de perfecte keuze is voor elke tuin. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het kweken van lavendel!

Wat is lavendel?

Lavendel (Lavandula) is een geslacht van ongeveer 30 soorten bloeiende planten in de muntfamilie, Lamiaceae. Het is inheems in de Oude Wereld en omvat zowel eenjarige als meerjarige kruiden, als houtige struiken. Lavendel wordt gekweekt om zijn bloemen, die gebruikt worden als specerij, culinair kruid, etherische olie, of parfum.

hoe lavendel vermeerderen
hoe lavendel vermeerderen

Wanneer lavendel planten?

Lavendel kan in de lente of de herfst geplant worden.

Waar Lavendel planten?

Lavendel doet het goed in volle zon of gedeeltelijke schaduw. Ze is droogtetolerant en heeft niet veel water nodig.

Hoe zorg je voor oudere lavendelplanten?

Oudere lavendelplanten moeten na de bloei en in het voorjaar gesnoeid worden om ze gezond te houden en er op hun best uit te laten zien. Je kunt ook nieuwe planten vermeerderen uit stekken die van oudere planten genomen zijn.

lavendel bloemen
lavendel bloemen

Hoe lavendel vermeerderen?

Lavendel kan vermeerderd worden door zaad, deling, of stekken.

Variëteiten van lavendel

Er zijn veel verschillende soorten lavendel, elk met zijn eigen unieke kenmerken. Enkele van de meest populaire soorten lavendel zijn:

-Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) – Deze soort is de meest voorkomende en wordt zowel voor culinaire als medicinale doeleinden gebruikt. Engelse lavendel is een vaste plant die het best groeit in de USDA zones vijf tot en met acht.

-Franse lavendel (Lavandula stoechas) – Franse lavendel heeft een meer bloemige geur dan andere soorten lavendel en wordt gebruikt voor het maken van etherische oliën. Het is een tere vaste plant die het best groeit in de USDA zones negen tot en met elf.

-Lavendel Spike (Lavandula latifolia) – Deze soort is een struik die tot twee meter hoog wordt en aren met paarse bloemen heeft. Ze is droogtetolerant en kan in de USDA zones vijf tot en met tien gekweekt worden.

-Spaanse lavendel (Lavandula heterophylla) – Spaanse lavendel is een vaste plant die het best groeit in de USDA zones acht tot en met tien. Het heeft grijsgroene bladeren en blauwe bloemen.

-Tender lavendel: Lavandula dentata – Er is één soort lavendel die je beter niet in koudere klimaten kunt kweken – tedere lavendel, Lavandula dentata. Deze soort is een vaste plant die het best groeit in de USDA zones negen tot en met elf en wordt gebruikt voor het maken van etherische oliën.

-Lavandin – Lavandin is een hybride van Engelse en Franse lavendel. Hij heeft een sterkere geur dan andere soorten lavendel en wordt gebruikt voor het maken van etherische oliën. Lavandin groeit het best in de USDA zones vijf tot en met negen.

-Lavendel Katoen (Santolina chamaecyparissus) – Deze soort lavendel is een groenblijvende struik die tot drie voet hoog wordt. Hij heeft grijsgroene bladeren en gele bloemen. Lavendel katoen is droogtetolerant en kan in de USDA zones zes tot en met tien gekweekt worden.

Er zijn veel verschillende soorten lavendel, elk met zijn eigen unieke kenmerken.

hoe lavendel snoeien
hoe lavendel snoeien

Bodemvereisten voor lavendel

Lavendel geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Hij verdraagt geen natte grond, dus plant hem op een plaats waar geen stilstaand water kan staan.

Lavendel: winterhardheid

De meeste lavendelsoorten zijn meerjarig en kunnen in onze streken gemakkelijk gekweekt worden. Er zijn een paar soorten lavendel, zoals Lavandula dentata, die alleen geschikt zijn voor warmere klimaten.

De tedere lavendelsoorten zijn meestal niet winterhard en kunnen ‘s winters niet buiten blijven staan. Je laat deze best binnen overwinteren of in een verwarmde kas.

Lavendel: kleuren

Lavendelbloemen zijn er in allerlei kleuren, o.a. paars, blauw, wit, en roze.

Hoe lavendel uit stekken vermeerderen

Een van de gemakkelijkste manieren om lavendel te vermeerderen is door stekken te nemen. Neem hiervoor eenvoudig een stekje van een gezonde plant en zet het in een pot met aarde. Zorg ervoor dat je de stek regelmatig water geeft en op een zonnige plaats houdt tot hij wortelt. Wortelen kan van twee weken tot enkele maanden duren, dus wees geduldig!

lavendel bijen 2
lavendel bijen 2

Kan lavendel goed tegen droogte?

Lavendel is een droogtetolerante plant, wat betekent dat ze het goed doet in droge klimaten. In feite gedijt lavendel zelfs als ze niet veel water krijgt. Dit maakt het de perfecte keuze voor tuinen in hete, droge klimaten.

Kun je lavendel hydroponisch kweken?

Ja, lavendel kan hydroponisch gekweekt worden. Deze methode van planten kweken gebeurt in een bodemloze omgeving en geeft de planten al hun voedingsstoffen direct uit water.

Lavendel kweken uit zaden

Lavendel kan uit zaden gekweekt worden, maar dat kan een beetje lastig zijn. De zaden zijn piepklein en kunnen moeilijk gelijkmatig gezaaid worden.

Het duurt ongeveer veertien dagen voor de zaden ontkiemen, dus je zult geduld moeten hebben!

soorten lavendel
soorten lavendel

Hoeveel zon heeft lavendel nodig?

Lavendel houdt van zon! In feite heeft ze minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te kunnen bloeien. Zorg ervoor dat je je lavendel plant op een plaats die veel zon krijgt.

Wanneer bloeit lavendel?

Lavendel bloeit meestal van het late voorjaar (mei) tot het begin van de zomer. Afhankelijk van de soort kan ze echter op verschillende tijden bloeien.

Is lavendel een vaste plant?

Ja, lavendel is een meerjarige plant die jaar na jaar terugkomt. In de meeste gevallen gaat ze verscheidene jaren mee voor ze vervangen moet worden.

lavendel snoeien
lavendel snoeien

Waar kun je lavendel kopen?

Lavendel is verkrijgbaar bij de meeste tuincentra en kwekerijen. Je vindt het ook online bij allerlei handelaars.

Hoe combineer je lavendelplanten in je tuin
Lavendel is een mooie aanwinst voor elke tuin en kan gebruikt worden om prachtige arrangementen te maken. Hier zijn een paar tips om lavendelplanten in je tuin te combineren:

-Groepeer verschillende soorten lavendel bij elkaar voor een kleurige uitstalling.

-Plant lavendel in de buurt van andere kruiden, zoals tijm of rozemarijn, voor een aromatische tuin.

-Gebruik lavendel om een rand rond je tuin te maken of tussen andere planten.

-Creëer een haag van lavendelplanten voor privacy.

lavendel planten
lavendel planten

Lavendel: plagen en ziekten

Lavendel is een relatief ziekte- en plagenvrije plant, maar er zijn wel een paar dingen om op te letten. Bladluizen en spint zijn twee plagen die lavendelplanten kunnen aantasten. Als je tekenen van een plaag of ziekte opmerkt, neem dan meteen maatregelen.

Lavendel is een mooie en veelzijdige plant die gebruikt kan worden in de tuin, in bloemstukken, of zelfs in de keuken. Met zijn geurige bloemen en droogtetolerante aard is het geen wonder waarom lavendel zo’n populaire plant is. Voeg ze dit jaar zeker aan je tuin toe!

Kun je lavendel buiten planten?

Ja, lavendelplanten kunnen buiten geplant worden, maar moeten tijdens de koude wintermaanden naar binnen gehaald worden.

Hoe moet lavendel gesnoeid worden?

Lavendel hoeft niet vaak gesnoeid te worden, maar je kunt hem af en toe willen snoeien om hem er netjes en verzorgd uit te laten zien. Om lavendel te snoeien, knip je gewoon de uitgebloeide bloemen en stengels af. Zorg ervoor dat je in het vroege voorjaar snoeit, voordat de nieuwe groei begint.

Hoe lavendel drogen?

Om lavendel te drogen, hang je de bloemen ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte. Als ze droog zijn, verwijder je de blaadjes en bewaar je ze in een luchtdicht bakje. Gedroogde lavendel kan op allerlei manieren gebruikt worden, o.a. in potpourri, zakjes, of als etherische olie.

Kun je lavendel in potten kweken?

Ja, lavendel kan in potten gekweekt worden. Gebruik wel een pot met goede drainage en zorg dat je regelmatig water geeft.

Lees ook: moestuinieren op je balkon

Wat is het verschil tussen Engelse lavendel en Franse lavendel?

De twee soorten lavendel hebben verschillende geuren en smaken. Engelse lavendel heeft een zoete, bloemige geur, terwijl Franse lavendel een meer houtachtige, kruidige geur heeft. Engelse lavendel is ook iets zoeter dan Franse lavendel.

Kun je lavendel binnenshuis kweken?

Ja, lavendel kan binnenshuis gekweekt worden, maar ze heeft veel zonlicht nodig. Zorg ervoor dat de plant op een zonnige plaats staat en regelmatig water krijgt.

Hoe maak je een lavendelkrans

Om een lavendelkrans te maken heb je nodig:

-Kransvorm

-Lavendelbloemen

-Bloemdraad

-Draadknippers

Wikkel het bloemendraad eenvoudig rond de kransvorm en bevestig er de lavendelbloemen aan. Je kunt zo veel of zo weinig bloemen gebruiken als je wilt. Zorg ervoor dat de draden strak blijven zodat de bloemen op hun plaats blijven. Als je klaar bent, hang je je krans op een zonnige plaats en geniet ervan!

Hoe lavendelolie maken

Om lavendelolie te maken , heb je nodig:

-Lavendelbloemen

-Olijfolie of een andere draagolie

-Een glazen pot met een deksel

-Een druppelaar

Doe de lavendelbloemen in het glazen potje en bedek met de olijfolie. Laat de bloemen minstens twee weken in de olie weken. Als de bloemen de olie hebben opgenomen, zeef je de bloemen en gooi je ze weg. Bewaar de olie in een glazen pot met deksel en gebruik naar behoefte. Geniet op elk moment van de ontspannende geur van lavendelolie!

Is lavendel eetbaar?

Ja, lavendel is eetbaar en kan aan voedsel of drankjes worden toegevoegd. Het heeft een zoete, bloemige smaak en kan gebruikt worden in plaats van suiker of honing. Lavendel kan ook gebruikt worden in thee, desserts, en zelfs hartige gerechten. Geniet van de zoete smaak van lavendel in je volgende gerecht!

Hoe lavendel in de keuken gebruiken

Lavendel kan op allerlei manieren in de keuken gebruikt worden. Het heeft een zoete, bloemige smaak die aan eten of drinken kan worden toegevoegd. Lavendel kan ook gebruikt worden in thee, desserts, en zelfs hartige gerechten. Hier zijn een paar ideeën:

-Voeg lavendelbloemen toe aan suiker voor een zoete en bloemige smaak.

-Voeg lavendel toe aan thee voor een ontspannend en verfrissend drankje.

-Gebruik lavendel in desserts, zoals cake, koekjes, of ijs.

-Voeg lavendel toe aan hartige gerechten, zoals kip of vis.

Geniet van de zoete en bloemige smaak van lavendel in je volgende gerecht!

Ontwerpideeën voor lavendel

Lavendel is een mooie plant die op allerlei manieren in de tuin gebruikt kan worden. Ze heeft geurige bloemen en is droogtetolerant, waardoor ze de perfecte keuze is voor elke tuin. Hier zijn een paar ideeën:

-Plant lavendel langs een pad of looppad om van zijn zoete geur te genieten.

-Voeg lavendelplanten toe aan een tuinbed voor kleur en geur.

-Plant lavendel in potten op de veranda of patio om er gemakkelijk bij te kunnen.

-Creëer een lavendelhaag langs de rand van je terrein.

Is lavendel muggenwerend?

Ja, lavendel is een natuurlijk afweermiddel tegen muggen. De geur van lavendel houdt muggen op afstand, zodat je zonder ongedierte van je tuin kunt genieten. Plant lavendel bij deuropeningen en ramen om ook binnenshuis muggen te helpen verjagen. Houd de insecten op afstand met de zoete geur van lavendel!

Is lavendel vliegenwerend?

Ja, lavendel is ook een natuurlijk vliegenafweermiddel. De geur van lavendel houdt vliegen op afstand, zodat je zonder ongedierte van je eten kunt genieten. Plant lavendel bij deuropeningen en ramen om ook binnenshuis vliegen te helpen verjagen. Houd de vliegen weg met de zoete geur van lavendel!

Help, mijn lavendel is pootvast! Wat te doen?

Lavendel kan een beetje pootachtig zijn, vooral als hij niet genoeg zonlicht krijgt. Om de plant te helpen langer en bossiger te groeien, snoei je de pootachtige stengels. Je kunt de planten ook staken om ze te helpen rechtop te blijven staan. Lavendel groeit snel terug, zodat je de hele zomer van zijn zoete geur kunt genieten!

Controleer de pH van je grond
Lavendel heeft een specifieke pH nodig om goed te gedijen. De ideale pH voor lavendel ligt tussen zes en zeven. Als je grond niet in dit bereik ligt, kun je kalk of zwavel toevoegen om de pH aan te passen. Test de pH van je grond voordat je lavendel plant om zeker te zijn dat hij in het juiste bereik ligt.

Controleer zeker de winterhardheid van je lavendelsoort: ze zijn niet allemaal winterhard genoeg om de winter door te komen.

Ongedierte en ziekten die lavendel kunnen aantasten

-bladluizen: deze kleine, sap-zuigende insecten kunnen de bladeren van lavendelplanten beschadigen. Ze komen vaak in grote aantallen voor en kunnen moeilijk weg te krijgen zijn.

-Spintmijten: kleine spinachtige wezentjes die de sappen uit de bladeren van lavendelplanten zuigen. Ze kunnen de bladeren geel en bruin doen verkleuren.

-Schimmelziekten: deze kunnen de bladeren van lavendelplanten zwart of bruin doen worden, en kunnen de plant uiteindelijk doden.

-Slakken en naaktslakken: deze slijmerige beestjes kunnen de bloemen en bladeren van lavendelplanten beschadigen. Ze zijn vaak moeilijk weg te krijgen.

Is lavendel gemakkelijk te kweken?

Ja, lavendel is een relatief gemakkelijke plant om te kweken. Hij doet het het best in volle zon en goed doorlatende grond. Lavendel kan uit stekken vermeerderd worden, dus het is gemakkelijk om nieuwe planten te beginnen. De planten hebben niet veel water nodig en zijn droogtetolerant. Ongedierte en ziekten die lavendel aantasten zijn meestal geen probleem. Houd er rekening mee dat niet alle lavendelsoorten winterhard genoeg zijn om de winter in koude klimaten door te komen, dus kijk goed naar de winterhardheidszone voor je ze plant. Met een beetje zorg kun je nog jaren genieten van de zoete geur van lavendel in je tuin!

Is lavendel een struik?

Lavendel is een struik, wat betekent dat hij hoog en struikachtig wordt als hij niet gesnoeid wordt. Hij kan op kortere hoogte gehouden worden door de stengels regelmatig te snoeien. Lavendel kan ook in potten gekweekt worden om hem op een gewenste grootte te houden.

Lavendel begeleidende planten om te combineren

Lavendel kan met andere kruiden en bloemen geplant worden om een mooie tuin te maken. Enkele goede begeleidende planten voor lavendel zijn: rozemarijn, tijm, kamille, goudsbloemen, en Oost-Indische kers (nasturtiums). Lavendel zal helpen om ongedierte van deze planten af te weren, en de geur van alle planten samen zal hemels zijn!

Hoe snel groeit lavendel?

Lavendel groeit betrekkelijk snel, vooral als ze jong is. Ze kan uit stekken vermeerderd worden, dus nieuwe planten zullen snel beginnen te groeien. De planten hebben niet veel water nodig en zijn droogtetolerant, zodat ze ook in droge omstandigheden blijven groeien. Ongedierte en ziekten die lavendel aantasten zijn meestal geen probleem.

Zijn lavendelknoppen zaden?
Nee, lavendelknoppen zijn geen zaden. De knoppen zijn de bloemen van de lavendelplant. Ze veranderen in kleine paarse vruchten als ze bestoven zijn.

 

Is lavendel een goed kruid voor bijen en vlinders?

Ja, lavendel is een goed kruid voor bijen en vlinders. De bloemen zijn geurig en lokken deze bestuivers naar de tuin.

-Groepeer verschillende soorten lavendel bij elkaar voor een kleurige uitstalling.

-Plant lavendel in de buurt van andere kruiden, zoals tijm of rozemarijn, voor een aromatische tuin.

-Lavendel is een mooie aanwinst voor elke tuin. Voeg het vandaag nog toe!

-Lavendel is een geweldige plant voor beginners. Hij is gemakkelijk te kweken en vraagt niet veel verzorging.

-Lavendel kan op allerlei manieren gebruikt worden, o.a. in potpourri, zakjes, of als etherische olie.

-De twee soorten lavendel hebben verschillende geuren en smaken. Engelse lavendel heeft een zoete, bloemige geur, terwijl Franse lavendel een meer houtachtige, kruidige geur heeft. Engelse lavendel is ook iets zoeter dan Franse lavendel.

Hoe moet je lavendel snoeien?

Lavendel hoeft niet vaak gesnoeid te worden, maar je kunt hem af en toe willen snoeien om hem er netjes en verzorgd uit te laten zien. Om lavendel te snoeien, knip je gewoon de uitgebloeide bloemen en stengels af. Zorg ervoor dat je in het vroege voorjaar snoeit, voordat de nieuwe groei begint.

Wat te doen met je lavendelstruik in de herfst?
In de herfst wil je de stengels van je lavendelstruik terugsnoeien. Knip ze af tot ongeveer zes centimeter van de grond. Misschien wil je ook mulch rond de basis van de plant aanbrengen om hem tegen het winterweer te beschermen. Lavendel is een winterharde plant en zal ook in koude klimaten overleven, maar het nemen van deze voorzorgsmaatregelen zal de gezondheid ervan helpen verzekeren.

Als je een mooie, droogtetolerante plant zoekt die heerlijk ruikt, is lavendel de perfecte keuze! Met zo veel variëteiten om uit te kiezen, is er zeker een die aan je behoeften voldoet. Zorg ervoor dat je lavendel uit stekken vermeerdert en op een zonnige plaats zet voor het beste resultaat. Veel plezier bij het tuinieren!

 

Comments Off on Hoe lavendel kweken: Wat is lavendel, variëteiten, vermeerderen uit stekken, snoeien, droogte, zon…